🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Директорът на БНР Андон Балтаков е депозирал оставка; Китайската икономика продължава със силното възстановяване; Управляващите залагат бюджетни дефицити до 2023 г.

Две седмици преди американските президентски избори Джо Байдън води пред Доналд Тръмп с 52% на 43% според проучване на Economist/YouGov
Две седмици преди американските президентски избори Джо Байдън води пред Доналд Тръмп с 52% на 43% според проучване на Economist/YouGov
Две седмици преди американските президентски избори Джо Байдън води пред Доналд Тръмп с 52% на 43% според проучване на Economist/YouGov    ©  Reuters
Две седмици преди американските президентски избори Джо Байдън води пред Доналд Тръмп с 52% на 43% според проучване на Economist/YouGov    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на новозаразените с коронавирус на денонощие премина психологическата граница от 1000 души и продължи стремглаво да расте, като в сряда достигна до 1336. На този фон правителството обяви, че подготвя въвеждането на задължение за носене на маски на открито при определени условия. Същевременно обаче заведенията остават отворени, както и спортни и други мероприятия.

Директорът на БНР Андон Балтаков е депозирал оставка пред Съвета за електронни медии заради лансираните от Министерството на културата промени в Закона за радиото и телевизията, сред които липсва яснота за съвместната работа на генералния директор с управителните съвети. Балтаков е принуден да работи с управителния съвет, назначен от предишния директор на БНР Светослав Костов, който бе предсрочно освободен през октомври м.г. след скандал с опит за цензура на журналистката Силвия Великова. Проектозаконът предвижда промени в начина на финансиране на обществените медии БНР и БНТ.

Административният съд в Кюстендил да остави в сила разрешението на ТЕЦ "Бобов дол" да гори отпадъци. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обеща, че до 2023 г. в София ще бъдат построени 67 нови детски градини и ясли - предимно в районите с по-голям недостиг на места като "Витоша", "Триадица" и "Лозенец". Това е поредното обещания на кмета за строеж на нови градини.

Свят

Китайската икономика продължава със силното възстановяване. В периода юли - септември БВП е нараснал с 4.9% в сравнение със същото тримесечие през 2019 г. Това е по-ниско от очакванията за растеж от 5.2%, но е далеч по-добър резултат от спада, който претърпя китайският БВП в началото на 2020 г., когато коронавирусът доведе до строги карантинни мерки. През първите три месеца на годината втората най-голяма икономика в света се сви с 6.8%, но сега възстановяването набира скорост.

"Комерсант": Турция подготви почвата за напрежението в Нагорни Карабах. Военно-дипломатически източници на руското издание твърдят, че сериозното изостряне на конфликта около Нагорни Карабах в момента е планирано и умишлено провокирано от Турция. Според тях през последните месеци Анкара активно е подтиквала Баку да започне военни действия с обещанието за всеобхватна политическа, разузнавателна и военно-техническа подкрепа.

Преговорите по Brexit между ЕС и Великобритания бяха размразени, след като двамата главни преговарящи - Мишел Барние и Дейвид Фрост, проведоха три телефонни разговора. Преди това преговорите бяха прекратени заради разногласия за риболовните права, конкуренцията и държавните субсидии. Ако няма сделка до 31 декември, Обединеното кралство ще трябва да напусне общия пазар и митническия съюз на ЕС и да търгува по правилата на Световната търговска организация.

Икономика

3% спад на българския БВП очаква Министерството на финансите през 2020 г. в есенната си макроикономическа прогноза, което е един от най-оптимистичните сценарии, публикувани от началото на кризата.

Управляващите залагат бюджетни дефицити до 2023 г. Близо 5 млрд. лв., или 3.9% от БВП, е заложеният дефицит в Бюджет 2021, а тази година минусът е в размер на 5.25 млрд. лв., става ясно от публикувания проектозакон на страницата на Министерството на финансите. Фискалната рамка залага на 9.5% увеличение на постъпленията през 2021 г. спрямо тази (до 47.6 млрд. лв.) и 7.8% ръст на разходите до 52.5 млрд. лв. Дефицитите ще продължат и през 2022 г. (2.67 млрд. лв.), и през 2023 г. (2.54 млрд. лв.)

Разходите за пенсии ще превишат 12 млрд. лв. през 2021 г. Това е със 17% над сумата в тазгодишния бюджет. Осигурителните приходи също нарастват, но в пъти по-слабо, като така нужният трансфер от държавния бюджет за попълване на недостига се повишава с 2 млрд. лв. до общо 6.2 милиарда. Това става ясно от проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. Управляващите предлагат ръст на минималната пенсия с 20% от 1 януари до 300 лв. и индексация на всички останали с 5% от 1 юли 2021 г.

БНБ започва да събира надзорни такси от банките от 2021 г. по модела на ЕЦБ. Новият модел се планира да се въведе от 2021 г., но засега няма детайли за това как ще се определя размерът на таксите. Допълнителните разходи за банките потенциално са допълнителна тежест за тях в условията на свиващи се печалби при настоящата криза. В дългосрочен план обаче обичайно те под една или друга форма се пренасят към крайните клиенти чрез по-широк лихвен спред или по-високи такси.

Бизнес

Офис пазарът в София замръзва, отчитат от консултантската компания за бизнес имоти MBL. Свитото в корона кризата търсене на офиси и нарастващата популярност на дистанционната работа са довели до отрицателно нетно усвояване на офис площи през третото тримесечие за първи път в модерната история на офис пазара в столицата. Към края на септември делът на свободните офис площи в София вече е двуцифрен (10.8%), а очакванията на MBL са да продължи да нараства.

Фондът на фондовете разпредели 56 млн. лв. към мениджърите. Парите бяха заделени още през юли за допълнителни инвестиции в малки и средни предприятия и ще се управляват от четирите вече съществуващи фонд мениджъри към институцията: NV3, Morningside Hill, Innovation Capital и Vitosha Ventures. Досега те управляваха 165.5 млн. лв., от които 147.4 млн. лв. са публичен ресурс.

Сделки и проекти

"Български пощи" временно спират пратките за САЩ и други страни. Съобщението на държавните пощи към клиентите е от 15 октомври. Мярката се налага поради отменени полети на авиокомпаниите, както и заради големите забавяния в транспорта и доставката на пратки в значителен брой държави във връзка с предприетите мерки за ограничаването на коронавируса. Така обработката на пратките в повечето страни отнема повече време от обикновено, обясняват от компанията.

IKEA ще предложи обратно изкупуване на фирмени мебели в 27 държави. Шведската мебелна верига стартира кампанията в 27 държави, в които присъства IKEA, но засега България не е сред тях. От българския клон на IKEA казват, че още не са готови, но имат сериозни намерения да стартират инициативата и в България. Засега тя е само кампания, която цели да натрупа опит и наблюдения върху различни пазари.

Intel продава звеното си за флаш памет NAND на южнокорейската компания SK Hynix за 9 млрд. долара. По този начин продължава да се освобождава от ненужни активи. Според условията на сделката цената ще бъде платена на два пъти, съобщава Bloomberg. Тя трябва да приключи през март 2025 г., когато ще бъде направено второто плащане от 2 млрд. долара.

Alibaba купува веригата хипермаркети Sun Art за 3.6 млрд. долара. Така китайският онлайн гигант увеличава присъствието си на пазара на дребно. По този начин се надява допълнително да използва силните си позиции в електронната търговия, за да подкрепи 481 хипермаркета на Sun Art и три супермаркета от среден размер в Китай. Alibaba, която вече притежава 21% от Sun Art чрез свое поделение, ще увеличи дела си до около 72% чрез придобиване на акции в A-RT Retail Holdings, който притежава 51% от Sun Art.