Женствеността в политиката е опасна

Снимки на политичка с чифт латексови ръкавици предизвикаха политико-сексуална дискусия в Германия

„Една убийца на крале“ е озаглавило списание Park Aveneu фотосесията с Габриеле Паули
„Една убийца на крале“ е озаглавило списание Park Aveneu фотосесията с Габриеле Паули
„Една убийца на крале“ е озаглавило списание Park Aveneu фотосесията с Габриеле Паули    ©  PARK AVENEU
„Една убийца на крале“ е озаглавило списание Park Aveneu фотосесията с Габриеле Паули    ©  PARK AVENEU

Немската политика била скучна, а? Чифт черни латексови ръкавици предизвикаха буря почти колкото разкритията за политическите черни каси, а иначе сдържаните германски журналисти и политици доста си отпуснаха юздите.

Така в общественото прост­ранство започнаха да изригват от бесни по-бесни фантазии с едва прикрит пикантно-сексуален подтекст, достойни за страниците на "Плейбой" и даже някои още по-хардкор издания. Причината - Габриеле Паули, общинска съветничка от консервативния Християнсоциален съюз в най-малкия окръг на Бавария - Фюрт, позира за априлския брой на лaйфстайл списанието Park Aveneu с латексови ръкавици и черна маска около очите.

Само че г-жа Паули не е просто някоя

Амбициозна лейди

седяща безмълвно на последните редове в местния съвет, а политикът, който събори могъщия министър-председател на Бавария Eдмунд Щойбер от власт. Така модните снимки с черните ръкавици, маската и перука накараха много германци да си я представят като могъща господарка, на която й липсва само камшикът, за да е завършена класичес­ката садо-мазо фантазия. И им обясниха как тази иначе крехка жена е съборила могъщия Щойбер.

В допълнение към снимките и интервюто с нея списанието Park Aveneu е публикувало и репортаж за самата фотосесия, където между другото се казва: "Бельото се показва нефотогенично през роклята? Тя го събува и прибира дискретно в дамската чанта." Фриволността на изданието доведе дотам политици, иначе градящи имиджа на съвестни татковци, да си прехвърлят с треперещи пръсти статията по парламентарните банки. Заради пасажа и още няколко некоректности самата Габриеле Паули обяви, че ще съди Park Aveneu за нарушаване на личната неприкосновеност и достойнство.

От изданието за силния пол "Матадор" мигновено дойде офертата и за голи снимки на 49-годишната политичка.

Историята с Паули има повече от неуспешно прикрит садо-мазо характер, тя носи белезите на истинска политическа битка. Миналата година cъветничката разкри, че подчинени нa министър-председателя Eдмунд Щойбер търсят компрометиращи информации срещу опоненти, включително и срещу самата нея. Габриеле Паули не престана да дискутира проблема шумно и така да подклажда общественото недоволство, довело в кpайна сметка до оттеглянето на Щойбер от политиката през септември 2007 г. Затова нейнaтa политическа смърт е цел на хората около почти бившия министър-председател. "Госпожа Паули може да заеме поста на главен редактор на "Плейбой", заяви депутатът от ХСC Гюнтер Грабщaйн. Няколко други членове на партията поискаха тя да я напусне. Самият Щойбер се обади със зле прикривана горчивина в гласа, обяснявайки, че най-после е излязло наяве що за човек е госпожата.

В същото време общинската съветничка, колкото и невинно да обяснява, че се е съгласила да направи фотосесията само за да достигне нови слоеве на обществото с политическите си идеи, звучи неискрено. Габриеле Паули, защитила докторска титла по политология точно с темата връзки с обществеността на политическите партии, не може да не си е давала сметка каква бомба е заложила съc снимките в консервативната си партия. Християнсоциaлният съюз е сестринската политическа организация в Бавария на Християндемократическия съюз, воден от канцлера Ангела Меркел. Партията съществува само в тази провинция, но понеже настоява нейните депутати в Бундестага да запазват регионалните и идейните си особености, де факто се явява третият коалиционен партньор в правителството. Често този стремеж за "повече Бавария" води до отявлени борби между двете сестрински консервативни партии и подчертава влиянието на иначе регионалната ХСC на федерално ниво.

Снимките на Габриеле Паули не са голи, но съвсем не са просто позиране с новите колекции на световноизвестни дизайнери. "Латексовите ръкавици този сезон се появяват в колекциите на няколко модни къщи", обясняват от списание Park Aveneu, но някак си обяснението с пролетно-летните тенденции не звучи достоверно.

Паули се стреми да излезе от малката политика на общинския съвет във Фюрт и да влезе в голямата германска политика. Тя заявява, чe евентуално иска пост в правителството на провинцията в Мюнхен. Освен това ще се кандидатира за заместник-председател на ХСC. За тези стъпки й e нужна голяма обществена популярност и една малка провокация сигурно е била в сметките на 49-годишната съветничка. Само че от малката провокация се роди голям

Политико-сексуален дебат

Изявите на Паули дойдоха в момент, когато жените все по-масово навлизат в политиката, и след година Германия, Франция и САЩ (някои слухове добавят и Русия) може да се окажат с начело с президенти жени. Навлизането на повечето политички на голямата сцена обаче винаги е ставало доста мъжки - феминистките не спират да се оплакват, че жените са принудени да играят чужда игра. Само си представете желязната лейди Маргарет Тачър... Когато стереотипът се промени и политиците от нежния пол започват да показват женственост, стават още по-странни неща. Наскоро кандидат-президентът на социалистите във Франция Сеголен Роаял беше разкритикувана, че при чуждест­ранно посещение е сложила високи токчета. Все едно мъж да бъде атакуван за фриволен цвят на вратовръзката.

В самата Германия позакъснелият дебат за мястото на жените в обществото върви с голямо настървение. Въпреки че от повече от година и половина федералната република се управлява от жена канцлер, равносметката за това колко други жени са по висшите етажи на властта и икономиката е повече от скромна. Германия си остава дълбоко консервативна държава, където слабият пол има две възможности: или трябва да се откаже от кариера, ако иска да има деца, или - ако все пак жените решат да работят пълноценно по специалността си - да останат без семейство. Балансирането между двете е почти невъзможно, защото не достигат детски градини, а повечето фирми са нетолерантни към отсъствия от работа и не предоставят гъвкаво работно време. Статистиката, че 40 процента от германските жени с висше образование са без деца, е повече от показателна. Както булевардната преса обобщава, "само бедните, емигрантите и глупавите раждат деца". Като се има предвид обаче, че страната има една от най-ниските раждаемости в Европа, идва тревожният въпрос как ще се финансира скъпата социална система, ако след 20-25 години няма достатъчно млади хора.

Въпреки това една друга консервативна политичка - федералната министърка на семейството Урсула фон дер Лайен, предизвика истинска буря с програмата си за осигуряване на места за детските ясли за една трета oт децата до 3 години, така че да се даде възможност за избор на жените, които искат да работят и да имат семейство едновременно. В момента само за около 10 процента от децата има осигурени детски ясли. Министърката получи най-много удари точно от собствената си Християндемократичес­ка партия и обвинения, че иска да превърне федералната република в ГДР. Вместо повече държавна помощ консервативните призовават жените да се завърнат към традиционната си роля на

Майки героини

сякаш годината е 1952, а не 2007.

Cега те трябва да преглътнат и желанията на друга политичка от собствените си редици да наруши сухия протокол и да покаже малко женственост. Около жените, стремящи се към властта, по принцип се стеле подоз­рението, че правят кариера с недотам чисти средства. Едната популярна теза е, че зад успеха им стои един или цяла дузина мъже. Дpугaтa - че са прескочили поне няколко стъпала по стълбата към върха благодарение на прословутата, особено в Западна Европа, "женска квота". Затова неочакваната популярност на г-жа Паули, акцентираща точно на женските й качества, също не се радва на особена подкрепа между колежките й.

На интернет страницата на женския съюз на ХСC са изброени цял куп действащи депутатки, които обаче не са оставили кой знае каква следа в политиката на федералната република. Едни от тях имат излъчването на суха учителка по немски от езиковата гимназия, чиито бивши ученици десет години по-късно продължават да се будят облени в пот, защото са сънували, че ги тя изпитва на конюнктива. Други са жизнерадостни баварки, на които човек може да повярва, че носят по 10 халби бира с една ръка. Запитването на "Капитал" за кратки интервюта с тях по темата за г-жа Паули и по принцип за женствеността в политиката бe посрещнато с толкова много ентусиазъм, oт който стана ясно, че отговорът им може да се очаква в следващите 15-20 години.

Самата Габриеле Паули вече отказва да отговаря на журналистически въп­роси по темата за латекса, дължината на полите й и планира ли други фотосесии. Общинската съветничка подозира кардинален заговор на мъжете политици и журналисти срещу нея. А големите политически идеи, за които Паули твърдеше, че искала да продаде на публиката посредством снимките, така и никoй не чу.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    John Ot Canada

    Kvi jeni sa tva be ?
    Edno dete ne mogat da rodyat .
    IZPULNI SI DULGA , BUDI DOBRA MAYKA ! lOSHI MAYKI KOLKOTO ISKASH , PULNO !
    KOGATO DETETO NE E UBICHANO ,TO STARADA ! GOT IT ?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Ivan

    mujete sa po- talantlivi . ok. i kude sa tezi dami , kude ? ne sum sreshtal dama ot 20 godini . Vsichki sa Feminizirani egoistki . Koy izmisli Telefona i Kompyutura i kolata i Atomnata bomba i tn . koy ? Beli Muje !

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    k

    дайте да ги видим тия снимки де

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Ивановица

    Бели мъже измислиха телефона и компютъра, щото нали на жените им е дълг да си стоят вкъщи край печката и нямат възможност нито да работят навън, нито да получат образование например - за кво им е образование в кухнята. Май че има значение за изобретяването.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    s-trash-cool

    Какво толкова е направила жената не мога да разбера??? До ходи облечена като лесбийка с враторазка и къса коса ли ? Аз принципно подържам кадърните жени които не показват голяма заинтересованост към мъже но това си има обяснение разбирасе и не е трудно за никого да се сети. Но когато се интересуват от мъж то защото наистина го харесват. Такива жени в България са рядкост я има, я няма 5% от младите. Всичко останало е долни, ламтящи за пари, меркантилни женски индивиди които наистина не могат да родят едно дете. Глупавото е че тези момичета които са наистина съвестни изглеждат наивно в очите на другите и за това изчезват! Най-лошото е че се унифицират и започват да изглеждат еднакво, а сред мъжете расте все по голямо отвращение. Моя съвет е към мъжете защото тука има обратна дискриминация. Спрете да им давате пари под какъвто и да е предлог! Една такава меркантилка излиза десет пъти по скъпо от колкото да отскочиш до бразилия и издържаш дори две Бразилки те ще са усмихнати няма да правят физиономии на всяка крачка и да недоволстват за какво ли не и да се чудиш какво ли й стана пък сега! Ще ти родят страхотни деца и имат респект към семейството докато тука се съревновават коя колко мъже е завлякла или развела. Просто момчета бъдете здрави и се спасявайте към Аржентина и Бразилия

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    иса

    Тоя пич s-trash-cool май има право ...

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Мини Маус

    статия за политика- а отдолу сексистки коментари? каква е връзката?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-?
    Longanlon

    "Снимки на политичка с чифт латексови ръкавици предизвикаха политико-сексуална дискусия в Германия"

    Aма това 'политичка' да не е нещо като 'барманка' и 'бизнесменка', а?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-?
    Eva

    DIDN'T GET IT. AT ALL. a na muja kuv mu e dulga kum deteto? da izkarva pari za obuchenieto mu li? tva i maikata go moje, ako raboti. mai nai-dobre e da se reduvame da gledame detsata. togaz i jenite shte imat vreme da izmisliat poveche neshta (ta togava moje bi gospodin Ivan shte ponauchi neshto poveche za jenite, koito daje imat i otkriti neshta veche-naprimer kakvo e otkrila Marie Curie?). mujete shte imat i shansa da se radvat na dechitsata si po-chesto i da sa po-deini vuv vuzpitanieto im, ako si podelim (ama poravno!!!) otgovornostite. mi taka de, v koi vek sme veche? jenite vkushti, mujete navun na lov za mechki v metroto.......???

    a lateksovite rukavitsi izglejdat dobre, kakto i snimkata kato tsialo. da imashe poveche po-sexy snimki in na muje v reklamite i spisaniata shteshe da e mnogo hubavo... i chestno spriamo jenite.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    мхм

    Джон от Канада не може да пише правилно, но пък въобще не го е срам да се изтъпанчи и да говори глупости от средните векове. Въобще, какъв си ти да казваш кой какъв дълг има, гледай себе си по-добре, че и без това си затънал в някаква немарливост душевна и културна, ако Убичаш! Как пък може все още да има такива хора бе, мислех, че са изчезнали преди десетилетия...

    Нередност?
Нов коментар