Румъния скача от криза на криза

Парламентът отстрани президента, на площада в Букурещ излязоха демонстранти, а краят на хаоса изглежда далече

Истинско чудо е, че Румъния успя да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г. предвид продължаващия вече близо 2 години конфликт между президента и премиера", каза откровено в началото на седмицата Анеми Нейтс, евродепутат от групата на либералите и демократите, при посещението си в страната.

Ако знаеше какво ще се случи няколко дни по-късно, Нейтс вероятно щеше да добави, че ще е истинско чудо и ако Румъния успее скоро да се превърне в достоен член на евросъюза.

В четвъртък Румъния стана първата членка на ЕС, която наложи импийч­мънт на своя държавен глава, след като парламентът в Букурещ гласува за отстраняването на президента Траян Бъсеску. Подобен прецедент имаше и в Литва, но президентът Роландас Паксас бе подложен на импийчмънт месец преди страната да влезе в ЕС през май 2004 г.

Отстраняването на Бъсеску, за което гласуваха 322 депутати, а 108 бяха против, идва само три седмици след като управляващата коалиция рухна в резултат на продължителните вътрешни противоречия и постоянните скандали между президента и премиера Калин Попеску Търичану. Новото правителство на малцинството, контролиращо едва една четвърт от местата в парламента, се превърна в заложник на бившите комунисти от Социалдемократическата партия (СДП) и се очертава като още по-нестабилно от първия кабинет "Търичану". Така четири месеца след заветното членство в ЕС Румъния е без президент, със слабо и зависимо от разнопосочни интереси правителство, а краят на

Тоталната политическа парализа

изглежда далече.

Всичко това се случва в момент, в който ЕС подготвя доклада за напредъка на България и Румъния, който ще бъде оповестен през юни, и може да препоръча налагането на ограничителни мерки на Букурещ. Задълбочаващата се управленска криза може да забави или да блокира напълно битката с корупцията, приемането на изискваното от Брюксел законодателство, покриването на европейските стандарти за безопасност на храните и усвояването на милиарди евро от фондовете на ЕС. Шансовете на страната да извлече бързи ползи от членството си в съюза вече изглеждат обречени.

Министърът на икономиката и финансите Варужан Восганян се опита да внесе успокоение с изяв­ление, че политическата драма няма да се отрази на бизнес климата в страната по никакъв начин и няма причини рейтинговите агенции да понижават оценките си за Румъния. В началото на април Standard & Poor's свали рейтинга на страната от "позитивен" на "неутрален", като изтъкна за причина продължаващата политическа нестабилност.

Ситуацията в Румъния се следи с

Нарастваща загриженост

от европейските институции. Двете най-големи групи в Европейския парламент - на десните и на социалистите, изразиха тревога от случващото се в страната. "Жалко е, че страна, която току-що е влязла в ЕС, изпадна в институционална криза", написа в официално изявление Европейската народна партия.

До отстраняването на Бъсеску се стигна след откритата война между него и премиера, гарнирана с компромати, взаимни обвинения в корупция и лъжи и публични скандали в телевизионния ефир с участието на двамата. От враждата между тях се възползва СДП, която, след като се превърна в емблема на корупцията и удари електоралното дъно през 2004 г., сега се активизира и се опитва да трупа точки пред избирателите преди следващите парламентарни избори догодина. Именно социалистите инициираха импийчмънта на Бъсеску. Повдигнатите от тях обвинения срещу президента, които Конституционният съд определи като неоснователни, включват злоупотреба с власт и нарушаване на конституцията. Парламентът обаче не се съобрази със становището на съда, а лидерът на СДП Мирча Джеоана обвини президента, че е шантажирал конституционните съдии с компрометиращи данни, които е изискал от подчинените му спецслужби.

След гласуването главният редактор на всекидневника Gandul и председател на Румънския пресклуб Кристиян Тудор Попеску окачестви отстраняването на президента като провал за Румъния. "Цялата политическа класа начело с Бъсеску носи вина за това. Румъния няма нужда от такова нещо. Президентът трябваше да е на мястото си, парламентът трябваше да е на мястото си и трябваше да работят за бъдещето на тази страна", заяви Попеску, цитиран от агенция Rompres.

Според конституцията в рамките на 30 дни след вота в парламента трябва да бъде проведен референдум и президентът ще бъде отстранен, ако за това гласуват над 50% от избирателите. Предвид популярността на Бъсеску подобно нещо е малко вероятно. Самият той обаче обеща в интервю в началото на седмицата, че ще подаде оставка след гласуването на парламента. Той потвърди това и пред митинга в Букурещ, където спонтанно се съб­раха негови привърженици. Митинги в подкрепа на президента имаше в още няколко града, а сенаторът от СДП Джиорджи Фрунда изрази недоволство, че с тези демонстрации страната заприличва на Украйна и петни международния си имидж.

Необременен от подобни притеснения, Бъсеску обеща пред скандиращите "Долу мафията" и "Не си отивай" демонстранти в столицата, че "няма да изостави румънския народ" и ще продължи да бъде президент, след като спечели задаващите се предсрочни избори за държавен глава. А дотогава политическото безвремие в Румъния продължава.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-(
    edux

    Reitinga na Rumania ne beshe svalen ot Standard & Poor's, a samo perspektivata na reitinga beshe ponijena do stabilen. Malka no vajna podrobnost za edin ikonomichescki sedmichnik, ne e li taka?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    ???????

    "Novoto pravitelstvo ... po-nestabilno ot parvia kabinet Tari4anu" - tova e vaobshte ne e viarno. To e super stabilno, zashtoto e napalno pod4ineno na Social-demokratite, a te v blizka perspektiva niamat interes da go svaliat. Kogato pak imat - hodat shte e predvidim. Tay 4e po-spokoyno s "totalnata poli4eska paraliza".

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Х

    Хубаво е да се пише такива статии. Но, без да омаловажам труда на автора, да се публикува подобна статия в Български вестник предвид нашата действителност, е малко "присмял се хърбел на щърбел". У нас политическото безвремие започна най- късно от 2001- ва година...

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-P
    Траян

    На рок ши букурие тут циган ла пушкарие !!!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    contra

    А бе,хора ... незнам каква им е кризата, ама стандарта на живот им е близо два пъти по-висок...
    Така,че за мен няма криза.
    Това,че някой политик е свален от власт е криза само за сваленият от власт.
    Румънците си богатеят, а нашите платени драскачи ни омайват с глупости, видите ли комшулука го е закъсал а при нас няма големи сътресения.

    ПЪНА ДЕЗИНФОРМЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ...


    НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГЛУПОСТИТЕ НА ДРАСКАЧИТЕ !!!

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Ivanov

    Има нещо вярно в твърдението на #5. Криза, криза ама там правят истинските инвестиций, а при нас като има "политическа стабилност" инвестират само в апартаменти.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-?
    тото

    Румънци плащат по 40 000 евро за двустаен апартамент в ниглиже панелния квартал Левски на гр. Балчик!!! Без хонорарите на посредници, нотариуси, данъци..... Търсенето превишава предлагането !??! За къща румънски стил, от времето на окупацията на Южна Добруджа, цените се определят от продавача !!!

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    тото

    За да не ги хваля само, има едно обяснение, от преди 1990г. Румънския рушвет, еба мамата на българското приятелство !!! И че в Румъния жилищата са два пъти по-скъпи !!!Мисля, че е ясно защо се влагат такива суми в български имоти..........

    Нередност?
Нов коментар