🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кейтрин Ричардсън: Климатичните промени предизвикват начина, по който хората гледат на себе си

Профил

Кейтрин Ричардсън е един от важите гласове на науката в обяснението на феномена на глобално затопляне. Тя е професор по биологична океанография в университета в Копенхаген и е вицепрезидент на Европейската научна фондация. Има участие в научни бордове в цяла Европа и беше организатор на научния форум по климатичните промени преди срещата в Копенхаген, на който взеха участие учени от цял свят.

Защо научните теории за климатичните промени предизвикват толкова сериозни и противоречиви реакции?

Мисля, че рядко се случва промяната в научното мислене да има такава дълбока ответна реакция, както е с климатичните промени. Ако се замислим, последният път когато това се е случило, е било с Дарвин преди 150 години. И тогава, и сега, научните открития предизвикват начина, по който хората разглеждат себе си. Тогава реакцията е била "Как, ние сме просто още един вид и сме произлезли от маймуните?" Сега е "Какво, ние наистина влияем на климата на планетата?". Не мисля, че става въпрос за науката. Става въпрос за идентичност, за религия, ако щете.

В случая с Дарвин например, мнозина забравят, че преди 150 години хората са смятали, че икономическо благосъстояние и развитие е невъзможно без роби. И когато им е казано "Хей, ние всички сме братя и сестри и всъщност продавате себе си", това някак си отнема парата от двигателя. Имало е много икономическа съпротива. Църквата между другото, не е протестирала – Дарвин е погребан в Уестминстърското абатство, а това не се случва без позволението на църквата. Същото се случва сега. Икономическата ни перспектива е предизвикана, защото хората не си представят развитието без фосилни горива, но църквата е съгласна. Тя смята че трябва да защитаваме онова, което Бог ни е дал. Има интересни паралели.

Като учен ще кажа, че твърде рядко се случва да имаме толкова добре документирано събитие, като климатичните промени. Хората не го разбират – те често не се интересуват от наука, затова е сложно. Когато говоря пред публика, често казвам "Нека всички, които са напълно сигурни, че утре ще са живи, да вдигнат ръка". И никой разбира се не е напълно сигурен, но половината хора вдигат ръце. Те дори не разбират, че никой не може да ви даде 100% сигурност, или 100% съгласие. И ако има такова, то нещо не е наред. Ставаш по-умен само когато задаваш въпроси.

Смятате, че защото предполага социална промяна, на хората им е трудно да предприемат тази крачка на доверие, която се иска?

Не става въпрос за науката. Става въпрос за вярата в това, което сме. Затова е толкова емоционално, че е дори страшно. Получавам заплашителни писма, на които няма да повярвате. Вчера един човек скочи и заяви, че всички стотици учени от Междуправителствената комисия за климатични промени трябва да бъдат пъхнати в затвора.

Политическата воля изглежда е на ваша страна?

Тя вече не се влияе от скептиците, да. Данните са толкова силно показателни, че ми се иска когато търсихме оръжия за масово унищожение в Ирак например, да имахме толкова задълбочена документация, колкото имаме по този въпрос. Правим много по-скъпи неща, базирани на много по-малко доказателства.

Какво очаквате от срещата в Копенхаген?

Мисля, че върви добре. Не смятам, че ще имаме необходимата редукция на емисиите, но и не намирам това за толкова важно. Това, което е важно, е да има толкова тласък и инерция, че когато хората видят, че не е толкова скъпо и не боли, колкото са мислели, ще бъде нещо като с мобилните телефони или интернет в началото на 90-те. Никой тогава не си представяше колко бързо ще тръгнат те. Ние просто трябва да бутнем нещата отвъд повратната точка, което вече правим от толкова време, че сме почти на върха.

И смятате, че Копенхаген ще е мястото за това?

Да.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    conservoir
    • - 2

    климатичните промени са предизвикани от начина, по който хората гледат на себе си - http://www.storyofstuff.com/

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov

    Абе уж е така,ама не е...

    Нередност?
  • 3
    muncho avatar :-|
    muncho
    • + 2

    добре казано :-)

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Де този късмет ".............Вчера един човек скочи и заяви, че всички стотици учени от Междуправителствената комисия за климатични промени трябва да бъдат пъхнати в затвора.............."

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    К.

    Тая кака е докторица по планктона и като гледам сигурно е била добра.
    От десетина години е европейски бюрократ, като напоследък дори е успяла да си уреди и околосветско пътешствие за сметка а промените в климата.

    http://www.science.ku.dk/english/about/management/cv_richardson/
    Те тука го пише.

    Нередност?
  • 6
    enchev avatar :-|
    Enchev,Iliya

    УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ-БЪЛГАРИ,

    ЧЕСТИТА ДА Е НА ВСИЧКИ НОВАТА 2010г!

    НЕКА ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ ПРЕДИ ВСИЧКО!

    НЕКА СЕ СБЪДНЕ ВСЯКА ЕДНА МЕЧТА НА ВСЕКИ КОЙТО НОСИ ПАСПОРТ С ИМЕТО НА ТАЗИ МАЛКА, НО ВЕЛИКА СТРАНА - БЪЛГАРИЯ!!

    НЕКА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ЗАРАБОТИМ ЗА ПРЕУСТРОЙСТВО НА КОНСТИТУЦИЯТА С ЦЕЛ ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАБРАНИЛА ЗАВИНАГИ НАМЕСАТА НА ГРУПИРАНИТЕ НИ ЛИЧНО-КУЛТОВИ ТЕЧЕНИЯ И УВЛЕЧЕНИЯ, ДА ИМЕННО ЗАБРАНA НАМЕСАТА НА ТЕЗИ НИ ТРИ (3) ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ, ( полит-идеологии, религии и етнос ) УВЛЕЧЕНИЯ, ВЪВ ВЪТРТЕ-ДЪРЖАВНИТЕ НИ И ВЪНШНО-ДЪРЖАВНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОТНОШЕНИЯ!!
    ВРЕМЕ Е НА ОСНОВАТА НА ТАЛАНТИТЕ СРЕД НАС, А НЕ НА ПОЛИТ-ГРУПИРАНИЯТ ПАРТИЙНО-ПОСЛУШЕН, АМАТЙОРСКИ МАЖОРИТЕT ДА СТРОИМ имунизирани ОТНОШЕНИЯ И ДЪРЖАВАТА СИ!
    НЕКА ЗАПАЗВАЙКИ ПО РАЙОНИ ТЕЗИ НАШИ СТАРИ-ГРУПИРАНИ АМАТЙОРСКИ ПОЛИТ УВЛЕЧЕНИЯ, ПОКАЖЕМ С НОВА КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА В РОДНА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТА, КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ ПЪТ КЪМ ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ.

    САМО ТОГАВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕМАХНАТА И ОПАСНОСТТА ОТ ВОЙНИ, МЕТЕЖИ И КРИЗИ, ВСЕ ОЩЕ СЕДЯЩИ ИМЕННО НА УМИШЛЕННО ПОТДЪРЖАНИТЕ, ПОЛЯРИЗИРАЩИ ОБЩЕСТВАТА ТРИ, ПО-ГИРЕ УПОМЕНАТИ КУЛТОВИ ФАКТОРА.

    ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПЪРВИ РАЗБРАХМЕ И ОСЪЗНАХМЕ ТОЗИ ФАКТ СМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ, И КАТО НАЙ-СТАРА НАРОДНОСТ В СВЕТА НИ ПРЕДСТОИ ТАЗИ ЗАДАЧА СЕГА, ВЪТРЕ-СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПЕРЕСТРОЙКА-ПРОМЯНА В ОТНОШЕНИЯТА НИ!!
    Казвам Обществено-Социалната Перестройка, защото рерзултата от Горбачёвската ( икономическа ) перестройка, доведе светът до Глобалната криза от полусъвзелият се ИНВЕСТИЦИОННО-ЗАРОБВАЩ КАПИТАЛИЗЪМ.
    Горбачёвска реформа (макар че и там е далеч истинската демокрация), не се планира и започнa По-важната реформа, на силитe създаващи ИКОНОМИКАТА.
    От къде и кой дава сегашните Евро-СРЕДСТВА за разни КAМПАНИИ, под формата на заблуждаващо-«безвъзмездн-ИНВЕСТИЦИИ»??
    Или пак Евро-ДЕМОКРАТ-демоните Ротшилдови, са задкулисните финансови "доброжелатели"??

    "Да повярваш на банкер, че ти отпуска заем, за да ти помогне, е все едно да повярваш на зимата, че очаква с радост пролетта."
    "СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ ТОВА, КОЕТО ИСТОРИЦИТЕ НЕ ВИ КАЗВАТ"
    От Никола М. Николов

    Не чувствувате ли че пак има нещо банково-пожълтяло и зеленясaло във всичко това.
    Не е ли пак тази демонска скрита сила която направи световните революции и даже двете световни войни а сега тръби за Глобализъм, и чрез блю-чипната регистрация се стреми да ни открадне свободата, а под формата на помощ-инвестиране и земята даже?
    Те са именно тази скрита сила с демонското название Ротшилд която си играе с човешкият живот както си пожелаят.

    Те бяха и в основата не само на всички революиции вклюичая и Октомврийската, но и "архитектите" на двете световни войни.
    Сега
    ЕВРО-БИЛДЕРБЕРГЦИTE КОЛОНИАЛИСТИ, стремещи се БЛЮ-ЧИПНО да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА под лозунга ГЛОБАЛИЗАЦИЯ.
    Именно те, БИЛДЕРБЕРГСКИТЕ МАСОНИ-ЦИОНИСТИ,
    Създадоха псевдо-животинска грипна пандемия и спечелиха около 7 милиярда U$D.
    До година се планира вече РИБНО-ОКЕАНСКА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ, а по-догодина, кучешко-котешка такава. Плащай ако можеш МАЖОРИТАРНО ХИПНОТИЗИРАН човеко, на всичките тези Пандемийни МАСОН-ФИНАНСОВО ГЛОБАЛИЗИРАЩИ и БЛЮ-ЧИП Имплантирани МАШИНАЦИИ!!

    Тази криза сами МАСОН-БАНКОВИТЕ МОШЕННИЦИ я създадоха и нека сега не се чудят защо милиярдите им във вид на залежало и никому ненужно жълто желязо, ИЛИ БЛЕСКАВИТЕ ИМ ПРОЗРАЧНИ КАМЪНИ никой не го интересува , а камоли да купува.
    А ние потомците на ЛЕВСКИ и БОТЕВ просим все още помощ от тях.

    Всичките там ВЪГЛЕРОДНО ДВУОКИСНИ И «ГАЗОВО-ОЗОННИ» МАШИНАЦИИ, СА С ЦЕЛ ЗА ЗАПАЗВАНЕ сигурността И «НИВОТО НА ТЕМПЕРАТУРАТА» НА НЯКОИ ВЕЧЕ ИЗВЕСТНИ «Масон-КЕСИИ».

    НИКOЙ ОСВЕН ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ-ЕКОЛОЗИ НЕ СЕ ЗАМИСЛИ ДА ПОГЛЕДНЕ КЪМ ИЗТОЧНИКЪТ НА ПРИРОДНИТЕ ПРОМЕНИ, С Л Ъ Н Ц Е Т О.

    ДАЖЕ ТЯХ ИСТИНСКИТЕ УЧЕНИ ЕКОЛОЗИ НЕ ДОПУСКАТ НА ТЕЗИ ПСЕВДО-ЕКОЛОГИЧЕСКИ СИМПОЗИУМИ ЧЕ ДАЖЕ И В ООН.

    ЗАЩО? ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯТ УЧЕН, НЕМОЖЕШ ИЗЛЪГА "ГАЗОВО-ОЗОННО"!!

    Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
    "Стара Славянска поговорка"

    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!
    ДА ЖИВЕЕ МИРЪТ И СВОБОДАТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ!!

    На БЪЛГАРИТЕ ни е нужно не заслужили,
    а ЗНАЕЩИ и ТАЛАНТЛИВИ ръководители!
    "В. И. Кунчев-Левски"

    С уважение:
    И.П.Енчев / [email protected]

    Нередност?
Нов коментар