🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стъпка в правилната посока

Климатичната конференция в Канкун взе някои малки решения, но остави за 2011 г. създаването на наследник на Протокола от Киото

Надеждите за климата остават за догодина
Надеждите за климата остават за догодина
Надеждите за климата остават за догодина    ©  Reuters
Надеждите за климата остават за догодина    ©  Reuters

Канкун е чихуахуато, което изрева като лъв. Така кореспондентът по околната среда на ВВС Ричард Блек определя крайния резултат от тазгодишната климатична конференция в мексиканския град. По принцип очакванията от форума бяха занижени още от самото начало, предвид големите надежди, които бяха възлагани на срещата в Копенхаген миналата година и които останаха неоправдани. Затова пък скромните амбиции в Канкун доведоха до по-реалистична оценка и в крайна сметка до един задоволителен резултат. Преговарящи, делегати, експерти и политици този път бяха много предпазливи в изказванията си, но това, което постигнаха за изминалите две седмици, може да се обобщи като малка стъпка, но в правилната посока.

Най-тежките решения за догодина

И този път не се стигна до изготвянето на правно обвързваща рамка за действия в областта на глобалния климат. Участниците отложиха за срещата в Южна Африка през 2011 г. трудните решения за намаляване на емисиите парникови газове. Вместо това страните договориха пакет от мерки, наречен Споразумението от Канкун. В него се включват механизми за защита на тропическите гори и начини, по които да се извършва обмен на технологии за "чиста" енергия – например вятърна, слънчева и т. н. За голямо постижение се смята решението за създаване на "Зелен фонд", в който ще се събират по 100 млрд. долара годишно от 2020 г. за развиващите се страни. С парите те ще могат да се борят с климатичните изменения, да се адаптират към настъпилите промени, да си закупят модерна технология за "чиста" енергия и така да намалят собствените си вредни емисии. Световната банка е поканена да управлява фонда.

Сто и деведесетте страни, участващи в климатичната конференция, също така потвърдиха решимостта си да не допуснат повишение на температурите с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива - критичният праг, над който ще настъпят опасни изменения в природата.

За успех се смята и фактът, че срещата е съумяла да задържи и затвърди сегашния формат на преговорите за измененията на климата и е възвърнала доверието между развитите и развиващите се страни по въпросите, съвързани с глобалното затопляне. Освен това документът от Канкун призовава държавите да намалят отделянето на парникови газове, но в него няма описан механизъм, по който това да се случи на практика.

За съжаление климатичната конференция не постигна напредък по въпроса как да се удължи изтичащият през 2012 г. Протокол от Киото, който задължава повечето богати държави да съкратят вредните си емисии. Също така не е ясно и как ще се събират средства в "Зеления фонд".

Международен климатичен консенсус

"Все още ни предстои дълго и изпълнено с предизвикателства пътуване", заяви еврокомисарят по климата Кони Хедегаард пред Reuters.

Министърът на енергетиката и климатичните промени на Великобритания Крис Хюн каза пред Reuters, че след срещата в Канкун е много по-вероятно страните членки на ЕС да обмислят намаляване на вредните си емисии не с 20%, а с 30% спрямо базовата 1990 г.: "Сегашната конференция показа, че все още има международен консенсус, както и консенсус там, където не сме очаквали преди – като например в Китай и Индия, по въпроса, че трябва да намалим въглеродните си емисии и да тръгнем по пътя на просперитета и устойчивата икономика".

По-рано тази седмица Япония, Канада и Русия заявиха, че няма да се включат към споразумение за удължаване на Протокола от Киото и вместо това поискаха всички глобални "замърсители", включително САЩ, Китай и Индия да се включат в изготвянето на ново глобално споразумение. Освен това развиващите се страни настояват богатите държави, които са изгаряли по-голямата част от изкопаемите горива от индустриалната революция насам, първи да съкратят вредните си емисии преди това да направят и бедните нации.

Като цяло обаче анализаторите се обединяват около мнението, че на конференцията в Канкун страните са показали изненадваща солидарност и единомислие относно правилните решения за бъдещето. Докато в Копенхаген сякаш са говорели на различни езици. Единствено лявото правителство на Боливия се обяви против Споразумението от Канкун, тъй като според него богатите страни трябва да намалят драстично вредните си емисии, защото следват една "политика на геноцида", отговорна за смъртта на 300 000 души на година.

Според природозащитниците обаче решенията в Канкун са абсолютно недостатъчни. "Постигнатото споразумение е изцяло неадекватно и може да доведе до катастрофални климатични промени. Това е шамар в лицето на пострадалите от глобалното затопляне", твърди председателят на международната организация "Приятели на Земята" Нимо Басей пред в. Financial Times.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 3
    • + 6

    Този път съм абсолютно съгласен с природоекстремистите - самата концепция е сбъркана. Или всички се занимават с това - или никой, не може страни като Китай и Индия да претендират, че са развиващи и да заливат с евтини стоки/труд целия свят, след което да мрънкат, че нямали финансов ресурс за опазване на околната среда. Ако китайците произвеждаха продуктите, които се разпространяват в целия свят през сайтове като www.dhgate.com, www.chinavasion.com и подобни по зелени технологии, цените им нямаше да са толкова на далавера. А сега хем така, хем така - прави са японците да протестират, ако те не спазват като американците, индийците и китайците протокола от Киото стоките им ще стоят много по-добре на пазара. А фонда от 100 милиарда е по-добре да се превърне в наказателни данъци и мита за стоки, произведени по технологии с интензивно отделяне на парникови газове.
    П.П. Да знаете случайно, че в Турция все още се произвежда и продава Freon-12, виновен за озоновата дупка?

    Нередност?
  • 5
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 5

    П.П. Да знаете случайно, че в Турция все още се произвежда и продава Freon-12, виновен за озоновата дупка?

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3

    До коментар [#4] от "epoc":просто няма да ръсим пари за "мътни" проекти само защото Ал Гор или някой подобен, се е изприказвал неподготвен....

    Нередност?
  • 7
    stg avatar :-|
    stg
    • - 6
    • + 8

    Хайде да си говорим реални неща, изобщо не е хубаво да се замърсява природата това е ясно, но няма нито едно доказателство че човешката дейност влияе на климата, както и нямаше никаква причина да спират фреона щото отварял озонова дупка и тя разбираш ли за нула време вече се затвори, хайде малко по сериозно. Единственото което се случва е страните с по развити технологии извиват ръцете на по нискотехнологичните си конкуренти, което си е оправдано и обяснимо от тяхна гледна точка, но няма нищо общо с климата на планетата

    Нередност?
  • 8
    the8 avatar :-|
    The 8
    • + 4

    ""Зелен фонд", в който ще се събират по 100 млрд. долара годишно от 2020 г." - ТОВА ЛИ Е ГОЛЯМОТО ПОСТИЖЕНИЕ?! Ще почват да събират по неизяснен начин някакви пари И ТО ЧАК от 2020?

    Дотогава "я камилата, я ...."

    И още нещо - CAPITAL-ци, придържайте се към подбор на качествени кадри - пример: забравено тире в "По рано тази седмица Япония..."


    Нередност?
  • 9
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 1
    • + 2

    "Доволен" (що се отнася до отстряняването на грешката от по-горната ми забележка)

    Разбира се, имам какво още да се желае, особено, когато говорим за в-к като КАПИТАЛ:

    може да остраните също толкова бързо и тези, явно "технически" грешки:

    1) "обмен на техологии за "чиста" енергия "

    2) "Единствено лявото правителство на Болвия"

    Е, в статията има още редица пунктуационни (запетайки) недостатъци за отстраняване - но важното е да се стига до добър резултат своевременно...

    Нередност?
  • 10
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • + 1

    Е, след като най-важния резултат резултат от форума, са "онези 100 милиарда" дали пък не е точно в тях смисъла на всичките тези симпозиуми. В крайна сметка всички са доволни, парите ще се дават евентуално по-късно, климата и той може да се стопли, но по-натам, иначе има един дух на другарство и оптимизъм, познат от срещите между Чавес и Ево Моралес.

    Нередност?
Нов коментар