Новият обществен враг

Всички мразят Standard & Poor's, Moody's и Fitch. Рискът е от прибързани реформи, които да влошат нещата

Дейвид Т. Бийрс вероятно е най-влиятелният човек в света на глобалните финанси, за когото никога не сте чували. Финансовите министри обаче отлично знаят името му. Той е шеф на отдела по държавните дългове в рейтинговата агенция Standard & Poor's. Което означава, че отговаря за оценките, които агенцията поставя на дълговите инструменти на всяко правителство. На 5 август, когато Standard & Poor's отне първокласния кредитен рейтинг на САЩ и го понижи от ААА на АА+, в Wikipedia се появи статия за Дейвид Т. Бийрс. Съвсем навреме.

Бийрс е човекът, който свали оценката на Гърция до junk (боклук, високорисков дълг) миналата година и усложни още повече и без това невралгичните спасителни операции на ЕС. Това, което му осигури непривично място под прожекторите, обаче бе точно изваждането на САЩ от елитния клуб на трите А. Безпрецедентното, макар и не съвсем неочаквано решение, не само усили шоковите вълни на изнервените пазари в последните дни, но и навлече на Бийрс, Standard & Poor's и останалите две големи агенции Moody's и Fitch статута на обществен враг номер едно за политиците от двете страни на Атлантическия океан.

Голямата рейтингова тройка (която заедно владее над 90% от пазара) има доста минали грехове и нуждата от промяна е очевидна. Агенциите винаги са били считани за необходимо зло, а сега натискът за ограничаване на ролята им е огромен. Рискът е лавината от недоволство да доведе до прибързани и необмислени реформи, каквито сигнали вече има в Европа.

Тези лоши, лоши агенции

"В света днес има две суперсили. Едната е САЩ, а другата е отдела по оценка на облигации на Moody's. САЩ могат да ви унищожат, като ви обстрелят с бомби. Moody's могат да ви унищожат, като понижат рейтинга на облигациите ви. Повярвайте ми, не е ясно коя от двете сили е по-могъща." Цитатът е на колумниста на в. New York Times Томас Фридман и е от 1996 г. Но продължава да е валиден и днес, когато влиянието на Moody's, Standard & Poor's и Fitch не е намаляло. Само гневът срещу тях се е увеличил.

В момента рейтинговите агенции са безспорен фаворит за титлата най-мразени финансови институции. Политическата атака срещу тях започна първо в Европа. През юли, когато оценката на Португалия бе свалена до junk, президентът на Европейската комисия Жозе Барозу публично обвини рейтинговите агенции, че са антиевропейски, не разбират спецификите на страните от ЕС и имат преференциално отношение към САЩ (Standard & Poor's и Moody's са базирани в Америка, а Fitch е отчасти собственост на френската Fimalac, но има американски корени). В канонадата срещу "олигопола" на голямата тройка се включиха и германският финансов министър Волфганг Шойбле и президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише, а енергичният еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг призова "картелът" на агенциите да бъде "разбит".

След вкарването на американските облигации във втора кредитна лига към офанзивата се присъединиха и САЩ. Разкритието, че Standard & Poor's са сбъркали прогнозата за американския дълг с 2 трлн. долара, даде допълнителни муниции на критиците. "Вие се обръщате към тях за съвет, а се оказва, че те правят грешка в изчисленията и не разбират нищо от онова, за което говорят!", възмути се пред "Капитал" Лари Котликоф, професор по икономика в Бостънския университет и някогашен старши икономически съветник в администрацията на Роналд Рейгън Нобеловият лауреат по икономика и колумнист на в. New York Times Пол Кругман нарече решението цинизъм и обяви, че хората от агенцията са последните, на които трябва да се вярва. А войнственият режисьор Майкъл Мур призова президентът Барак Обама да арестува ръководството на Standard & Poor's, като даде за пример Апенините, където вече действат твърдо. Миналата седмица властите там обискираха офисите в Милано на Standard & Poor's и Moody's заради съмнения, че са замесени в "ненормалното" движение на цените на италианските облигации.

За един пробит рейтинг

От една страна, оплакванията на политиците звучат като обвиняване на метеоролозите за това, че вали дъжд. Еврозоната има сериозен дългов проблем и за него съвсем не са виновни рейтинговите агенции. Основният мотив за сваляне на оценката на САЩ не са съмнения в способността на страната да обслужва дълговете си, а желанието й да го прави. След политическото безумие във Вашингтон в последните седмици на само екипът на Standard & Poor's се съмнява в това.

Същевременно обаче рейтингът на самите агенции съвсем не е безупречен. Точно те, които трябва да откриват рисковете и да бият камбаната, проспаха балона с т.нар. subprime активи и даваха отличен рейтинг на Lehman Brothers до деня на нейния фалит. Нещо повече - както се разбра от разследванията, тези колосално грешни преценки често са ставали не поради незнание, а заради нежелание да се развалят отношенията с клиентите, които си плащат, за да получат рейтинг.

Така институции, които са непрозрачни, ненадеждни и имат крещящ конфликт на интереси, упражняват твърде голямо влияние върху финансовата система. След кризата от 2007 г. САЩ и ЕС направиха стъпки да променят това. Бяха въведени правила, изискващи повече прозрачност при определянето на рейтингите. В Америка изискванията някои компании да използват рейтинговите агенции бяха премахнати.

Сегашният фурор вероятно ще доведе до нови реформи. Опасността е да не се стигне до свръхрегулация, която да влоши нещата, вместо да ги подобри. В ЕС например има план през есента да започне обсъждане за създаване на европейска агенция, която да е контрапункт на влиянието на голямата тройка. Съмненията за безпристрастността на подобна институция и политизирането на играта с рейтингите обаче не звучи като добра идея.

Предпочитаният вариант от мнозина анализатори - и от самите агенции - е изваждането на рейтингите от регулациите. В момента оценките се използват за много неща - от правилата за капиталова адекватност на банките до изискванията за облигациите, които централните банки приемат като обезпечение. "Колкото повече хората обръщат внимание на тези рейтинги, толкова повече те изкривяват цялата система. Придава им се важност, която не отговаря на стойността им", отбелязва пред в. Financial Times Барбара Ридпат, експерт от International Centre for Financial Regulation и бивш директор в Standard & Poor's.

След първоначалния шок тази седмица се случи точно това - пазарите на практика не обърнаха внимание на понижаването на рейтинга и нямаше скок в лихвите по американските облигации или пък отлив от доларови активи. Което може би е добър сигнал, че нездравословната фиксация върху рейтингите намалява. По-вероятната причина обаче е, че трилионите долари световни спестявания просто няма в какво друго да се вложат освен в американски дълг.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 9

    Така става като вместо да оправяме бакиите в САЩ, говорим едно, мислим друго, правим трето, изнасяме протестантска демосрация наляво и надясно, затънали сме в 4 войни и даже кадафето ни бие през муцунките.... правим се на ампета, когато "едрият" бизнес краде, лъже и маже без да се оглежда, печатаме парета ей така да има и се надяваме Китай да ни спасява....

    Нередност?
  • 2
    iditychev avatar :-|
    Zuckersusser
    • - 2
    • + 3

    Не било правилно това, което искат авропейците, Майкъл Мур бил войнствен - добре какво, да не правим нищо, да оставим мошениците да ни оберат докрай? Тази дясна идеология на Капитал с нищо не е по-добра от марксизма ленинизма едно време.

    Нередност?
  • 3
    harry.haller avatar :-|
    harry.haller
    • - 1
    • + 6

    с малката разлика, че когато Минчо Празников не успее да уцели за разкъсаната облачност не следва потоп, нали Капитал:)

    Нередност?
  • 4
    harry.haller avatar :-|
    harry.haller
    • - 1
    • + 2

    а и ако в изготвянето на рейтинга няма вуду елемент може да се отиде към опенсорс алгоритъм при въвеждането на релевантните данни. едва ли тамошните дянковци владеят друго освен ексела.

    Нередност?
  • 5
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "boby1945":

    Уважаеми Боби,

    Има ли тема, в която да не дмосраствате (демосерете)?

    Очевидно е, че протестантската "Демосрация" с нещо не Ви е угодила. Толкова очевидно е, че този модел не е за всеки. Още по-малко за гражданският капацитет и манталитет на БГ обществото в преобладващата му част. Фактите са на лице. Но какво друго (други) решение (решения) предлагате?

    С най-добри пожелания!

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 1

    До коментар [#5] от "mgmst":Гутик, демосрат на буква "П", дръж се прилично във форума, протестантската демосрация не вирее не само в БГ но и в 85% от останалият свят, както виждаш, ако можеш да виждаш, макар някои мераклии да я налагат с оръжие от има едно 130 години, ДА, ама НЕ, не вирее......
    А дали има други пътища за излизане от кризата в която ни набутаха хамериканските либерални демосрати, брюкселските зелки и местните гешефтарчета тип Деди, барабойко, мигленче, станишче, командирче, любители либерални капиталистчета, това е сложна материя, едва ли ще я вденеш, ако не положиш усилия......

    Нередност?
  • 7
    mgmst avatar :-|
    mgmst
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#6] от "boby1945":

    Вероятно бих повденал нещичко ако от превъзхождащата ме висота на интелектуалния си капацитет благоволите да ме просветите по тази трудно достъпна за ограничения ми ум материя.

    Смея ли да се надявам?

    С най-добри пожелания!

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#7] от "mgmst": Трудно брат, не се налива с фуния... сам виждаш и маговете от МВФ, ЕЦБ и Федералният резерв, които само с икономика се разправят цял живот, бащите на либералната демосрация, така да се каже, цопнаха в локвата на кризата в прекият смисъл на думата....... и сега Китай, Русия, Индия и други държави ще трябва да им купуват ценните книжа на САЩ тип АА+ та белким Обама мама върже бюджета....... в следващата година.... уверявам те другото лято циркът ще се повтори по същият сценарии.....


    Нередност?
  • 9
    4erenmetar avatar :-|
    4erenmetar
    • + 3

    До коментар [#7] от "mgmst": +++

    До коментар [#8] от "boby1945":

    Бобчо, колегата "mgmst" ме изпревари. И аз исках да ти задам същия въпрос: За демократ(демосрат) не знам, но протестант със сигурност не съм - та думата ми е,

    Нередност?
  • 10
    4erenmetar avatar :-P
    4erenmetar
    • + 2

    До коментар [#7] от "mgmst": +++

    До коментар [#8] от "boby1945":

    Бобчо, колегата "mgmst" ме изпревари. И аз исках да ти задам същия въпрос: За демократ(демосрат) не знам, но протестант със сигурност не съм - т.е. не ме засягаш лично, но и аз съм любопитен с какво точно демосрацията и протестанството така са те нахъсали? Ще съм ти благодарен ако ни осветлиш. Предварително ти благодаря!

    Нередност?
Нов коментар