🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пауза вместо стоп в еврозоната

Лидерите на ЕС показаха, че вече са по-наясно с диагнозата на Гърция и дълговата криза. Но още не са намерили правилното лечение

Тяхната агония продължава    ©  reuters

"Те май най-после разбраха за какво става въпрос" - това беше реакцията по адрес на лидерите на ЕС след поредната им извънредна среднощна среща за Гърция на 21 юли. Тя произведе едно 4-странично комюнике и грандиозни приказки за нова епоха в историята на еврото, създаване на Европейски валутен фонд, стъпка към икономическо правителство на еврозоната. Първоначалната реакция на пазарите също беше еуфорична.

Седмица по-късно, когато няколкото страници бяха внимателно прочетени и осмислени, нещата изглеждат доста по-различно, а от пазарния оптимизъм няма и следа. Да, лидерите на ЕС най-после показаха, че са излезли от режима "затваряме си очите, отричаме и се надяваме нещата някак да се оправят от само себе си". Основни играчи като германския канцлер Ангела Меркел и президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише отстъпиха от упорито отстоявани, но вредни позиции. Резултатът е малка стъпка в правилната посока, която ще екипира еврозоната с някои от нужните инструменти за справяне с дълговата криза. Но не е цялостното лечение, което ще спаси Гърция и ще спре разпространението на заразата към Италия, Испания и сие. Ето кратък гид с най-важните въпроси и отговори за новия спасителен пакет и неговите ефекти.

Успяха ли този път лидерите на ЕС да направят нещо значимо

Донякъде. От самото си начало кризата, пламнала в еврозоната, се дължи на три неща - дългова неплатежоспособност, зараза и липса на икономически растеж. Сега Меркел, френският президент Никола Саркози и останалите поне показаха, че разбират това. И направиха крачка за решаването на първия проблем, като облекчиха условията за трите държави, поставени на животоподдържащи финансови системи от ЕС и МВФ - Гърция, Ирландия и Португалия. Те ще получават заеми по спасителните си програми при по-ниски лихви (3.5%) и ще ги връщат не след 7.5 години, а след 15. Беше свалено и друго табу - дългът на Гърция ще бъде преструктуриран (в смисъл на намален, а не само разсрочен) и частните кредитори ще трябва да понесат известни загуби. Но не толкова, колкото са нужни.

По втората точка - ограничаването на заразата, важното решение е увеличаването на ролята на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Сега той ще има допълнителни, изпреварващи функции - предотвратяване на плъзване на кризата към други държави. Фондът ще може да помага не само на изпаднали в нужда страни, но и да дава заеми на такива, които са атакувани от инвеститорите, ако се прецени, че това представлява риск за валутния съюз. Тази мярка е насочена към Италия и Испания, защото, ако те се сринат, това ще застраши самото съществуване на еврозоната. Ключова промяна е и това, че ЕФФС ще може да купува държавни облигации на вторичния пазар - от банки и застрахователни компании например - за да подкрепя задъхващите се от тежестта на дълга си страни. А също така ще има право и да рекапитализира банки. Всичко това накара френския президент Саркози гордо да обяви, че Брюксел вече си има собствен Европейски валутен фонд, който разполага с гъвкава кредитна линия по подобие на МВФ. А германските медии започнаха да се притесняват, че ЕС се превръща точно в това, което Меркел от месеци твърди, че няма да допусне - трансферен съюз, в който разумните и пестеливите ще трябва до безкрай да спасяват прахосниците.

Спасена ли е Гърция

Не. Новият пакет за подпомагане на затъналата държава възлиза на впечатляващите 109 млрд. евро. Но ще я "спаси" точно толкова, колкото го направи и първият заем от 110 млрд. евро, отпуснат преди повече от година.

От сега обещаните средства близо 54 млрд. евро трябва да дойдат от участието на частните кредитори чрез различни доброволни схеми за разсрочване и/или замяна на облигации, които в момента се уточняват с помощта на Института за международни финанси (IIF). От IIF очакват 90% участие на частните кредитори, но според анализатори това никак не е сигурно. "Ако бъде приложен форматът, предлаган от IIF, 90% участие изглежда твърде оптимистично", коментира пред Reuters Джъстин Найт, главен стратег в UBS.

Идеята на европейските политици е замяната на дълга да стане максимално бързо - вероятно в рамките на няколко дни през август или началото на септември - защото при нея Гърция ще получи от кредитните агенции рейтинг "частичен фалит". Надеждата е страната да бъде във фалит само няколко дни - което е управляемо и поносимо - и рейтингът й да бъде повишен веднага след издаването на новите облигации. Каква ще бъде обаче реакцията на пазарите и дали нещата ще протекат толкова гладко е съвсем друг въпрос.

В резултат от тази операция държателите на гръцки книжа ще трябва да преглътнат 21% загуба от номиналната стойност на книжата. Ефектът от това е, че дългът на Атина, който вече надхвърля 160% от БВП, ще намалее само до 120%. Което е нещо, но съвсем не е достатъчно. И след това страната ще продължава да е също толкова обречена, колкото и в момента. "Това не променя почти нищо за Гърция. Тя ще си остане напълно фалирала, но банките ще получат добра сделка", коментира пред сп. Spiegel Хенрик Ендерлайн, професор в частния берлински университет Hertie School of Governance.

Спряна ли е заразата

Не. Справка - цените на десетгодишните облигации на Испания и Италия, които само дни след обявяването новата програма на ЕС се върнаха на нивата от около 6%, при които е на практика невъзможно скъпо да се търси финансиране от пазарите. Нещо повече - тази седмица рейтинговите агенции свалиха оценките си не само за Гърция, но и за Кипър (до голяма степен заради притесненията за зараза от Гърция през банковата система). И в момента островната средиземноморска държава се очертава като четвъртия кандидат за спасяване в еврозоната.

Проблемът е, че макар и екипиран с нови правомощия, ЕФФС си остава със същия финансов ресурс - общо 440 млрд. евро, от които след изваждане на вече поетите ангажименти остават около 300 млрд. евро. Които са крайно недостатъчни, за да убедят пазарите, че ЕС може да защити застрашените големи държави като Италия и Испания и е сложил веднъж завинаги край на дълговия си проблем. С последните си решения лидерите на еврозоната натиснаха не бутона "стоп", а "пауза". И както отбелязва анализаторът на в. Financial Times Волфганг Мюнхау, когато европейците се върнат от летните си отпуски, те все още ще имат еврото. И все още ще имат криза.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 3
    • + 11

    Очаквам коледния си подарък - ИТАЛИЯ !!!!!!!!!!!!

    а Сапатеро днес изненада всички, най вече политическите си опоненти и Брюксел )))))) интересни месеци ни предстоят...

    Нередност?
  • 2
    gullwing avatar :-|
    gullwing
    • - 1
    • + 33

    Трябва да се разбере, че в Гърция ЕС лекува не симптомите - финансовите проблеми, а причините на болестта - политическата система на страната.
    В Гърция от десетилетия има само видимост на демокрация, когато две предрешени като политически партии семейства си прехвърлят властта. И тази власт не е само политическа - тя е и в огромния дял държавна икономика, който върви в пакет с политиката. Затова ЕС настоява за приватизация - да се разруши икономическата база на този клиенталистки модел. Смяната на този модел неизбежно ще промени и политическата система.
    Тази система с години съзнателно и целенасочено лъжеше ЕС за ситуацията с държавните икономика и финанси. Това няма да й се прости.Тя ще бъде променена, но променена с ръцете на самите ядосани гърци, на които тепърва ще им се влошава жизненото равнище.
    И в никакъв случай не трябва да се мисли, че ЕС иска бързо да спаси Гърция. Напротив, те ще я лекуват дълго, болезнено, без упойка. С други думи, за назидание.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 20
    • + 1

    Знае се, че стопанската криза в Р. Гърция е резултат от конкретна държавна финансова грешка, която може да бъде прекратена.

    Изпълнението на досегашни указания от експерти на Европейския съюз, на Международния валутен фонд за подпомагане на гръцко правителство (стотици милиарди евро парични помощи, приватизационни програми, повишени задължения за данъкоплатци, намаление на полезни държавни разходи и други) са непълноценни, защото запазват особено важна причина за стопанска криза в Р. Гърция.

    Реален проблем за разрешаване на държавна дългова криза в която и да е световна държава няма.

    Пример: Дълговата криза в Р. Гърция е толкова проста по свое съдържание, че само до 24 часа време - след подобрение с "Модел Ресурси М" на гръцко държавно финансово управление - трудностите за обслужване на дълга в Р. Гърция ще се овладеят за полезно разрешаване.

    Нередност?
  • 4
    diandimov75 avatar :-?
    Dian Dimov
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#2] от "gullwing":
    доста точен анализ,поздравления.аз самия съм живял там доста години и знам за какво лъгане става въпрос.кражбата на европари бе издигната в култ и всички слоеве на населението поддържаха неестествено висок стандарт на живот но дойде видовден и сметката трябва да се плати.

    Нередност?
  • 5
    pavelan avatar :-?
    Павел Антонов
    • - 1
    • + 5

    "От самото си начало кризата, пламнала в еврозоната, се дължи на три неща - дългова неплатежоспособност, зараза и липса на икономически растеж." Добре, Светломира, но на какво се дължат тези три неща? От 2008 г. насам стана ясно, че икономическите и пазарни механизми не могат нито да обяснят, нито да решат проблемите. Напротив, прекомерната роля, която им се делегира и пренебрегването на други обществени фактори и механизми, всъщност са сред основните причини за тези проблеми. ЕС има да решава същностни нередности във функционирането да демокрацията и държавността, като посочените от gullwing по-горе, които далеч не засягат само Гърция и България. Досегашните чисто икономически, дългови и инвестиционни хватки просто няма да помогнат за дълго никому.

    Нередност?
  • 6
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • - 5
    • + 17

    Гърция е фалирала цифром и словом точно 6/шест пъти/ Така, че да не се правят на "изненадани" корифеите на икономическата мисъл! Не може да работиш по 5-6 часа на ден, да си най-мързеливото племе на света и да искаш да те "дундурка" целия свят! Обиколил съм цяла Гърция, но не видях кой знае каква промишленост. Погледнах справката на ЦРУ за брутния вътрешен продукт и о, ужас - Гърция имала над 350 милиарда БВП? А "бедничката" моя страна - само 68.. При това с атомна централа, развита промишленост, даже и туризъм.. Населението на Гърция е долу-горе колкото нас на брой? Тука нещо ме обземат големи, ама мноого големи съмнения..Еми на, затова сега не им стигат по 100 милиарда евро на година за лапане! Ако някой си мисли, че такива ленивци като гърци, испанци, латиноамериканци, че даже и италианци някога ще се оправят - 99% според мен се лъже:) Мисля, че следващото правителство на всяка цена трябва да "докара" германците тук, ако изобщо иска нещо да направи за народа си! Така е било, така трябва и да бъде - Германия е спасението за работливите нации! Не случайно ни оприличават с "прусаците на Балканите":)))))) Можем да работим ден и нощ, стига да има адекватно заплащане на труда!

    Нередност?
  • 7
    stolipinovo avatar :-|
    stolipinovo
    • - 17
    • + 9

    До коментар [#2] от "gullwing":
    .......на които тепърва ще им се влошава жизненото равнище.........Гледай, твоето равнище което е на последно място в европа като най-мизерно и жалко, да не стане още по-зле, защото от 1/7/2011 година МРЗ в Гърция, на неквалифициран, несемеен и с нула стаж работник се увеличи до 877 евра, а имай предви че Гърците не са "заспали женски органи" като вие Българите, който сте "стадо овце" без рефлекси, лесноуправляеми и с наведена глава, традиционо...............ОТВОРИ ДОЛНИЯ ЛИНК ЗА ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ НА ЕВРОСТАТ ЗА МРЗ, ОБНОВЕНИ НА 11/7/2011 ГОДИНА, ЩЕ СЕ ЗАСРАМИШ!!! ГЛЕДАЙ ТВОЯТА ЦИНИЙКА КОЯТО Е ПРАЗНА ЧОВЕЧЕ!!!

    http://www.google.com/publicdata?ds=z3ennpo156rm1e_&met=minimum_wage&idim=eu_country:GR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%BC%D1%80%D0%B7+%D0%B2+%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

    Нередност?
  • 8
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#3] от "Иван Митев":

    Наистина не мога да си обясня защо продължавате да пишете /копирате/ едно и също нещо под всички статии, ако проблемът е значим и реален, моля, направете си сайт и престанете да спамите форума, просто недоумявам и защо модераторите не направят нещо по въпроса.
    Освен това писанията ви са чиста научна историческа фантастика, хайде стига живеем в свят на кредитни пари, колекционирайте си сребърните и златните монети като всички нормални хора.

    Нередност?
  • 9
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 6

    ЕС добре оправиха Гърция, за година и нещо откакто по4наха да я оправят дълга им се удвои и с последната кожена инжекция правиши 400 милиарда. ЕС се прави 4е е рашил проблема , Гърция се прави 4е ще плаща.

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 2

    Приличен анализ! И какво става сега? От 3 въпроса на 1 отговорът е "донякъде", а на другите 2 "не"! Какво правим тогава? Все още очаквам пълен анализ на причините, защото без него правилно решение е невъзможно! Аз не мога да направя пълен анализ защо се стигна до това, но надявам се, че има специалисти. А с половинчатите си мерки ЕС само задълбочава кризата в цялата еврозона!

    Нередност?
Нов коментар