Меркози или Мерколанд – това е въпросът*

Ангела Меркел несъмнено предпочита за партньор Никола Саркози, но след президентските избори във Франция може да й се наложи да работи с Франсоа Оланд

Меркози или Мерколанд? Германският канцлер Ангела Меркел вече е направила своя избор и застава плътно зад френския президент Никола Саркози, който се бори за преизбирането си начело на страната, а не зад неговия съперник Франсоа Оланд.

"Положението трябва да е станало отчайващо, щом Меркел се намесва във френската политика в опит да спаси Саркози от поражение", започва своя анализ за германско-френския съюз "Ройтерс". Агенцията пише, че иначе предпазливата Меркел поема голям риска с включването си в кампанията на Саркози.

Президентските избори във Франция, насрочени за 22 април, наближават и ако прогнозите на социологическите агенции се сбъднат, и социалистът Франсоа Оланд победи консерватора Саркози на втория тур на 6 май, германският канцлер ще трябва да изгради нов лидерски тандем в еврозоната с човек, към когото вече е показала неодобрението си.

Нов играч в сметките

Причините за подкрепата на Меркел към настоящия френски държавен глава са две: първо, нуждата да запази близкото партньорство между Париж и Берлин, изградено с цел спасяване на еврото въпреки различията в темперамента и в политиката на двамата лидери. И второ, да алармира за антипазарната риторика на Оланд и за намеренията му за предоговаряне на фискалния пакт за по-стриктна бюджетна дисциплина, приет миналия месец.

В тази връзка генералният секретар на Християндемократическия съюз Херман Грьое заяви пред "Ройтерс" в прав текст опасенията си: "Плановете на Оланд застрашават усилията за стабилизирането на еврото".

Поддръжниците на социалиста обаче посочват, че бъдещите му политически планове са преувеличени от медиите и той всъщност се опитва да мобилизира левия електорат, но не смята да подема социална революция. Оланд обещава, че плътно ще следва задълженията си да намали френския бюджетен дефицит, въпреки че се противопоставя на записването в конституцията на инспирираното от Германия "златно правило" за балансиран бюджет. Той иска да смекчи строгата фискална дисциплина и санкциите, предвиждани от новия фискален пакт, с обещания за насърчаване на икономическия растеж и заетостта.

Саркози може и да извади "германския коз" от ръкава си, но някои френски медии побързаха да представят дуото Париж-Берлин като неравностойно – в. "Льо Монд" нарисува Саркози в инвалидна количка, бутана от Меркел, а "Либерасион" изобрази германския канцлер като майка, дърпаща за ръката малкия Саркози.

Няма доказателства дали французите ще засвидетелстват доверието си към сегашния държавен глава, само защото той се радва на благоразположението на германския канцлер. Историята познава няколко периода на напрежение в германско-френските взаимоотношения, когато дойде време лидерите в Париж или Берлин да се сменят. Но тандемът винаги е успявал да бъде движещата сила зад европейската интеграция. Пример в това отношение са Хелмут Кол и Франсоа Митеран, които въпреки че идват от опозиционни политически семейства и в началото имаха търкания, в крайна сметка задвижиха решението за създаването на единна европейска валута, воювайки с опозицията у дома, за да го прокарат през френски референдум и през германския парламент.

Още членове в "Клуба на избраните"

"Ройтерс" пише, че Оланд едва ли ще заплаши двустранните отношения с някое радикално решение. Той вече предупреди избирателите, че ще има затягане на коланите през първите две години на евентуалното му управление преди каквото и да било "преразпределяне на благата". Освен това потърси контакт с партньорите на Меркел при двете си посещения в Берлин през последните два месеца и заяви, че първото му посещение, ако бъде избран, ще бъде именно в Германия.

Линията на политиката му подсказва, че Оланд няма да изостави близките отношения с Берлин, но ще цели да балансира германската хегемония, като опита да разшири кръга от държави, участващи в процеса на вземане на решения. "Френско-германското дуо е важно, но не може всичко да се ръководи само от двама. Трябва да бъдат включени и други като Италия и Испания. И това е, което Оланд иска", коментира пред "Ройтерс" представител от екипа на социалиста, пожелал анонимност. Според него Оланд ще се стреми да прави нещата по различен начин, като иска по-голямо министерско и парламентарно участие и повече влияние на Европейската комисия и националните парламенти.

Първоначално това беше и намерението на Меркел, когато зае поста си, но постепенно с идването на еврокризата позицията й се промени в полза на по-тясното френско-германско сътрудничество с цел по-бързо реагиране при необходимост.

В заключение "Ройтерс" пише, че, ако усилията на германския канцлер да спаси Саркози се провалят, тя може би ще успее да намери позитиви и в партньорството си със спокойния и предпазлив Оланд, който рязко контрастира на склонността към внезапни инициативи и широко отразявани публични срещи на настоящия обитател на "Елисейския дворец".

* Меркози и Мерколанд - игра на думи от Меркел+Саркози и Меркел+Оланд

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 2
    • + 5

    Тази година Саркози, догодина Меркел, и Меркози ще бъде пенсионирана

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 4

    Най-добре ще е комсомолски секретарки да не са канцлерки на Германия, щото нещата вървят на зле, ама щом ефрейтор стана канцлер, що и комсомолката да не може??

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "forumer": Може и тази есен. Загубата в Паруж, колапсът на Комерцбанк и загубата на последните 3 провинции тази година ще доведат до конструктивен вот или предсрочни избори.

    Нередност?
  • 4
    anu avatar :-P
    Ronald Reagan
    • + 1

    Просто не разбирам за какво точно злорадствате, а не си гледате фукарията. Ако не сте забелязали в Европа, т.е. нормалната и част загубата на избори не се приема за край на света и нареждане на опашката за безработни. Но явно има доста причини ние българите да приемаме нещата по този начин, може би заобикалящата ни действителност ? :)))))

    Нередност?
  • 5
    dimhristov avatar :-|
    dreamer

    Като си изберат социалист да ги управлява французите ще цъфнат и ще вържат.

    Нередност?
  • 6
    photographer avatar :-|
    Сульо Пулев

    недейте обяснява такива "игри на думи" под линия, моля ви, мисля, че читателите ви все пак са на необходимото ниво да се сетят за какви комбинации става дума... а иначе, както е рекъл и форумър - спешно пенсиониране и за двамата, единия тази - другия - догодина.

    Нередност?
Нов коментар