🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не съвсем герой, не точно предател

Какъв ще е ефектът от присъдата на Брадли Манинг върху бъдещите случаи на изтичане на информация

Въпреки че бе оневинен за "подпомагане на врага", Брадли Манинг няма повод за радост
Въпреки че бе оневинен за "подпомагане на врага", Брадли Манинг няма повод за радост
Въпреки че бе оневинен за "подпомагане на врага", Брадли Манинг няма повод за радост    ©  reuters
Въпреки че бе оневинен за "подпомагане на врага", Брадли Манинг няма повод за радост    ©  reuters

Когато чуете WikiLeaks, вероятно се сещате за неговия създател Джулиън Асанж. Но той и неговият сайт едва ли щяха да бъдат толкова прочути, ако през 2010 г. редник Брадли Манинг не беше им предал над 700 000 секретни американски доклади и дипломатически грами. Сега той бе признат за виновен от военен съд по 20 от предявените срещу него 22 обвинения. Но бе оневинен за най-тежкото – подпомагане на врага.

Въпреки това присъдата му вероятно е потвърдила най-лошите страхове на Едуард Сноудън. И е накарала бившия сътрудник на ЦРУ да се самопоздрави отново за далновидното си решение да напусне САЩ, преди да разкрие как Вашингтон шпионира масово.

Двадесет и пет годишният Манинг бе осъден за шпионаж, кражба, компютърна измама и военни престъпления. Но съдът сметна, че действията му не са били продиктувани от "лоши намерения" да подпомогне врага, за което се полага доживотен затвор. И все пак останалите обвинения са толкова сериозни, че срокът, за който може да остане зад решетките, е до 136 години. Колко точно, остава да бъде определено въз основа на това какви щети е причинил, но по всичко изглежда, че ще е за дълго време.

Манинг призна, че е предал документите на WikiLeaks, но заяви, че го е направил, за да предизвика дебат за американската външна политика, особено в Ирак и Афганистан. Сред разпространените от него материали е и видео на въздушен удар в Багдад през 2007 г., при който са убити няколко цивилни, включително фотограф на Reuters. Защитата му го описва като наивен младеж, искащ да изобличи военни престъпления. Докато обвинението твърди, че е знаел за вредата, която е причинил. Включително и за възможността разпространените от него данни да стигнат до "Ал Каида" и талибаните и да бъдат използвани срещу американските интереси.

След като решението на съда стана ясно, Джулиън Асанж моментално го разкритикува. Според него присъдата е опасен прецедент и пример за екстремизма в националната сигурност. "Разкриването на информация пред обществеността не е шпионаж. Този младеж е бил в клетка, събличан е гол и е държан в изолация, за да бъде пречупен. Тези действия са осъдени от ООН като изтезания. Това никога не е било справедлив процес", коментира основателят на WikiLeaks в изявление пред медиите.

Тъмната страна на прозрачността

Голяма част от процеса премина в дебати какви са били мотивите на Манинг, обвинен за най-голямото разкриване на секретна информация в историята на САЩ, да предаде документите. Мненията за него са в двете крайности – едни го наричат герой и борец за по-голяма прозрачност, а други го смятат за предател, изложил на риск националната сигурност.

"Чувствах, че правя нещо, което ще ми донесе душевно спокойствие", каза самият Манинг при започването на делото. Но критиките към него са, че изтеклата информация може да застраши човешки животи, ако дейността на хора като информатори, шпиони, активисти по човешките права, журналисти, дисиденти, жертви на насилие, подсъдими и други стане обществено достояние. Направеното от него има положителни страни, като например изкарването на светло на факти, показващи нередности, лъжи и престъпления. Въпросът е дали публикуването на информация трябва да е на всяка цена, особено ако поставя хора в опасност, вкарва ненужно напрежение в дипломатическите отношения или заплашва настоящи или минали секретни операции.

Въпреки дългите години затвор, които грозят Манинг, оневиняването му по най-сериозното обвинение се смята за известен успех. То поставя разграничение между определенията "предател" и "човек, който разпространява класифицирани данни" и може да бъде използвано по бъдещи дела за изтичане на информация, включително и за Едуард Сноудън, преследван от Вашингтон заради разкриването на подробности за мащабна правителствена програма за следене. Ако Манинг беше осъден по тази точка, това щеше да означава, че потенциално всеки, който разкрива информация, може да бъде обвинен в предателство, тъй като "Ал Каида" може да достигне до нея (в скривалището на убития Осама бин Ладен бяха открити свалени от сайта на WikiLeaks материали).

Но тази малка победа за Манинг и адвокатите му е слабо утешение за бъдещите информатори. "Опитите на правителството да го обяви за предател бяха неуспешни. Но като цяло това е една успешна за тях присъда, тъй като той все пак бе осъден като шпионин (тоест не е задължително да е целял да причини вреда – бел. ред.)", обяснява пред "Капитал" Мери-Роуз Папандреа, професор по право в Boston College. И според нея сега подобни обвинения в шпионаж заплашват и хора като Сноудън. А това е достатъчно, за да се разделят със свободата си за дълго.

"Тази присъда изпраща ясно послание към правителствените служители: Не нарушавайте закона, като разпространявате секретна информация, защото, ако го направите, ще бъдете съдени", казва пред "Капитал" Нейтън Сейълс, преподавател по право в George Mason University, Вирджиния. По думите му хората като Манинг и Сноудън вече ще знаят, че ако открият нередности, не бива да ходят при медиите. А трябва да докладват случая на правителствени инспектори, които имат властта да разследват престъпленията и да предлагат промени, за да предотвратят злоупотреби в бъдеще.

Според Тауанда Хондора от Amnesty International присъдата на Манинг ще има драматичен отрезвителен ефект върху онези, които попаднат на доказателства за нарушаване на човешките права, защото ще се страхуват от арест и съдебно преследване. В резултат все по-малко хора ще съобщават публично за нередности. Което ще засегне сериозно правото на обществото на достъп до информация, а също и очакванията на хората, че властите управляват според законите на страната. "Сред документите, разпространени от Манинг, има доказателства, че някои американски войници са нарушавали човешките права, особено в Ирак и Йемен. И вместо да започне разследване и да накаже виновните, администрацията на САЩ реши да повдигне обвинения срещу Манинг. Тоест да накаже онзи, който изнесе информацията пред очите на обществеността", обяснява Тауанда Хондора пред "Капитал".

Да запушим теча

В същото време процесът срещу Манинг има последици и върху медиите, публикували разпространената от него информация. Както обяснява пред "Капитал" Юджийн Фидел от правния факултет към Yale, американските власти в момента са в леко шизофренна позиция. "Администрацията едновременно преследва тези, които публикуват секретни документи, и твърди, че иска да работи с Конгреса за разработването на законодателство за защита на свободата на словото. Тези разнопосочни цели трябва да бъдат съгласувани и това ще отнеме време", казва Фидел.

Междувременно за журналистите става изключително трудно да предпазват източниците си на информация, тъй като наскоро съдебно разпореждане по нашумелия случай "Джефри Стърлинг" постанови, че репортери, които са обещали анонимност на своите източници, могат да го направят само ако са готови да отидат в затвора вместо тях. Така няма как да не се охлади желанието на онези, които искат да правят разкрития.

Това, което случаят на Манинг вече постигна, е да предизвика дебат за границите на секретността и кога е допустимо да се разкрива класифицирана информация. "Сноудън демонстрира, че дори заплахата от съд не е достатъчна, за да предотврати някои действия в сферата на онова, което той вярва, че е от обществен интерес. Но сигурно в бъдеще хора като него ще бъдат по-внимателни за начина, по който разпространяват информацията", твърди пред "Капитал" Пол Брадшоу, експерт по нови медии и преподавател по онлайн журналистика в City University London и Birmingham City University. Ако е прав, това означава, че въпреки реалните заплахи от съдебно преследване течовете на класифицирана информация едва ли ще спрат.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    niko_tin avatar :-|
    niko_tin
    • - 7
    • + 4

    Брадли Манинг ли е американския Емил Кошлуков, и Джулиан Асандж ли е американския Жельо Желев? А не е ли Едуард Сноудън американския Петко Симеонов? И не е ли "Окюпай Уолстрийт" американската Екогласност? САШ започнаха да произвеждат дисиденти всеки ден и час, близък е значи американският 10-ти ноември.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • + 2

    Виждаме раждането на нови понятия в правото. Ако допреди 10 години би било директно предателство, днес се създава нов състав.

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 6
    • + 3

    Шпионин си е предател, особено след като е положил клетва за вшрност като военнослужещ. По-точно Манинг не беше обвинен като "подпомагащ/сътрудник на Ал Каеда поради липса на доказателства. Иначе ще откара 20-на години в затвора, въпреки желанието му да служи на демокрацията в чист вид. Особено болезнено беще разкриването на дипломатическите писания и източници на информация, включително и доклада на посолството на САЩ в София за България (Бойко Борисов). Не че това попречи той да бъде поддържан като кандидат за премиер - експедитивност.

    Нередност?
  • 4
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 1
    • + 11

    Добър обзор на Станева.Без да акцентира върху
    една или друга позиция , тя е успяла да щрихира
    разногласията по нашумелите случаи за изтичане
    на класифицирана информация.

    Нередност?
  • 5
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • + 9

    Добра статия

    Нередност?
  • 6
    comandante avatar :-P

    Отвратителна е системата на тотален контрол на всеки човек който има някаква власт в бизнеса или политиката и бъркане в личния му живот!


    [quote#3:"daskal1"] Особено болезнено беще разкриването на дипломатическите писания и източници на информация, включително и доклада на посолството на САЩ в София за България (Бойко Борисов). Не че това попречи той да бъде поддържан като кандидат за премиер - експедитивност. [/quote]
    Понеже те знаят всичките му потайности на обвързаност с мафията и необвързващите връзки с дами ...той доброволно е сътрудничил по всякакви проекти с политики и финансиране !

    Нередност?
  • 7
    slonsco avatar :-|
    Илиян Колев
    • - 2
    • + 1

    Защо по дяволите никой не е занимава със щетите,които "четвъртата власт" причинява.Заради медийни публикации има съсипани животи и кариери и никой не отговаря.Нито на корпоративно,нито на персонално ниво.Този мило изглеждащ идеалист е застрашил с действията си живота на войници на мисия и на техни помагачи от местното население.Ако талибаните разбрат от подобни публикации, кой е сътрудничил на американците той и семейството са застрашени,някои може и вече да са убити.От видеозаписи от бойното поле врагът може да придобие информация за някои тактики и да я използва .Ако това се е случило и някой войник е бил убит или ранен,тоя има вина.И е най-добре да получи дълга присъда ,за да държи влага на хора с подобни намерения,и после без много шум да го освободят условно. Щото частната превенция вече е постигната,за обща прекалената жестокост е противопоказана,а проявата на милост сваля ореола на мъченик .

    Нередност?
  • 8
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 4

    Манинг бе съден по Espionage Act от 1917г - оригинално създаден да наказва предатели и шпиони, а не за уисълблоуъри. Манинг ни показа прочутото видео от кокпита на хеликоптер и по-лошо към видеото има аудио, а това, което се чува, следва да ужаси всеки. Показа ни какво ставаше в Ирак, в затвора Абу Гариб през 2003. Според самите американски анализатори, неговите разкрития не са довели до НИЧИЯ смърт. Демокрацията не е возене на влакче в увеселителен парк. Но няма демокрация, ако се потъпкват всякакви права и принципи.

    Нередност?
  • 9
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare

    До коментар [#1] от "niko_tin":

    Сънувай!!!

    Нередност?
  • 10
    string11 avatar :-|
    Стоян Петров
    • - 2
    • + 1

    Гледайки го на снимката и имайки в предвид, че е хомосексуалист това е просто великото дело на живота му. Не четох цялата статия, но имаше и теза според която е извършил предателството като протест, против неравностойното положение на педерасите в американската армия. Просто много нищожествата искат да са велики.

    Нередност?
Нов коментар