Шулц и Юнкер повече се съгласяваха, отколкото спориха в първия дебат за председател на ЕК

Централна тема беше балансът между бюджетни икономии и инвестиции за насърчаване на икономическия ръст

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер    ©  Reuters
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер    ©  Reuters
Двамата се затрудняваха да намерят истински политически различия.

Двамата основни кандидати за председателския пост на Европейската комисия (ЕК) – бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, се затрудниха в опитите си да намерят истински политически различия помежду си по време на 50-минутен телевизионен дебат, проведен на 9 април, в навечерието на евроизборите следващия месец.

Дясноцентристът Юнкер и социалдемократът Шулц дискутираха учтиво баланса между бюджетни икономии и инвестиции за насърчаване на икономическия ръст, пише Reuters. Но те се съгласяваха един с друг далеч по-често, отколкото спориха, изграждайки един проевропейски консенсус, който може да бъде използван от еврофобските популисти вдясно и вляво, обвиняващи Бюрксел за икономическата криза и масовата безработица.

Ще има ли отсрочка за Франция

59-годишният Юнкер, който беше и председател на финансовите министри от Еврогрупата, подчерта необходимостта да се поддържа строг контрол на публичните финанси и каза, че не вижда основания да се даде повече време Франция да намали бюджетния си дефицит. "Париж вече имаше две отлагания. И няма очевидна причина за трето. Не можем да приемем пауза в бюджетна консолидация", каза той.

58-годишният Щулц отвърна на удара, като заяви, че новият френски премиер Манюел Валс е обявил смела и амбициозна програма за реформи. "Ако той се нуждае от подкрепата на ЕК, трябва да я получи", коментира кандидатът на социалистите, отбелязвайки, че Франция е втората икономика в еврозоната и сега е готова да направи необходимите икономически реформи.

Франция обещава да свали до края на 2015 г. бюджетния си дефицит от 4.3% до под границата от 3%, изисквана от ЕС. Но новото правителство намекна, че може да забави процеса на редукция, за да стимулира растежа.

Шулц заяви, че Юнкер и други предимно консервативни лидери начело на европейските институции при избухването на кризата в еврозоната са диагностицирали грешно проблема, като са предписали строги мерки за икономии, принуждавайки милиони да останат без работа. "Тази теория, че едностранни съкращения на разходите ще възстановят доверието на инвеститорите, не работи. Ние трябваше да променим курса през последните години", каза той. Според него Европа се нуждае от по-стратегически инвестиции в научните изследвания, образованието и иновациите, за да могат 28-те милиона безработни граждани на ЕС да се върнат на работа.

И Шулц, и Юнкер описаха Германия като най-успешния икономически модел за Европа. И двамата заявиха, че Европа трябва да направи повече, за да посрещне законните имигранти, и зависи от националните правителства да предотвратят всякакви злоупотреби със социалните им системи.

Местно срещу централно управление

Те обсъдиха британските искания за възвръщане на някои правомощия на държавите членки и за това ЕС да спре да се намесва без нужда в ежедневния живот на гражданите. Юнкер застъпи тезата, че Европа трябва да бъде "голяма в големите неща и малка в малките неща". Шулц заяви, че ще пише на всички служители на ЕС, призовавайки ги да спрат да мислят за това как биха могли да се намесят във всеки ъгъл на съюза, а да вземат под внимание какво би могло по-добре да се извърши на местно вместо на централно ниво.

В един момент един от водещите попита кандидатите: "Какво ви отличава един от друг?" След неловка пауза Шулц заяви: "Не знам какво ни отличава... Кандидатът на ЕНП (Юнкер) е доста близо до моята програма, но дали ЕНП е толкова близо е друг въпрос."

Юнкер от своя страна използва дългия си опит, посочвайки два пъти: "Когато аз бях в ЕК, а г-н Шулц не беше, позволете ми да му обясня..." Шулц контраатакува, заявявайки, че ЕП е предупредил европейските лидери от самото начало на кризата, че техният набор от политики е грешен.

Според Европейския парламент лидерът на политическата група, която спечели най-много места на изборите през май в 28-те членки, трябва да оглави Европейската комисия. Но европейските договори гласят, че Европейският съвет трябва да номинира кандидат, след като вземе предвид изборите и проведе консултации. С евроскептичната Великобритания обаче и някои други, противопоставящи се както на Юнкер, така и на Шулц като на "старомодни европейски федералисти", не е ясно дали който и да е от тях ще получи номинацията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 1
    • + 7

    Не знам как е в чужбина, но смятам, че българските медии трябва да преосмислят отразяването на евроизборите по сегашния модел. Можем да цитираме някои "вечни" български имена всекидневно, но това са избори за европейски институции: българските партии влизат в състава на европейските партии, от което се решава например кой от тези двамата ще е председател на ЕК. Защо не говорим повече за европейските партии, особено в този момент?

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 2

    "Шулц и Юнкер повече се съгласяваха" , ми те са си от една "партия" както наще тука . Демокрация , мислим си , че избираме нещо . По добре в Русия , поне не се крият кой кой е . :-)

    Нередност?
  • 3
    maren avatar :-|
    maren

    Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер, говориха още за подобряване на нивата локално-национално-Европейско като отношение към националното говорене на Камерън.
    На една конференция (8.11.2013) „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”, регионите и Европа се коментират по следния начин:
    “Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов представи идеята за премахване на границите в географската област Тракия чрез създаване на административен регион в ЕС, който да обхваща географски областта Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция. Това може да стане формално след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които ЕС отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона. „Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция”, добави Премянов. . . "
    http://17.europe.bg/?id=43301&category=374

    Публикацията е качена в сайта „Твоят глас в Европейския Съюз“

    Дали редакцията на вестник „Дневник“ да не покани участници от тази конференция, и сега в навечерието на Евроизборите да се изясни повторно позицията и на България относно региони, присъединяване, отделяне и може би федерализиране?
    Позицията на ЕК е ясна, неутрална и коректна, макар и не много изчерпателна. Остава да се изясни и позицията на „инициативна“ България.

    Нередност?
Нов коментар