🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Бруно Серджи: Слабостите на Запада правят Путин силен

Преподавателят от "Харвард" пред "Капитал"

   ©  Надежда Чипева

Как да се отнася Западът с Русия, след като тя изведнъж престана да се държи като приятел?

Не мисля, че трябва да се държим с Русия, сякаш тя вече не е приятел. Нейният президент Владимир Путин играе игра. Тя не е непременно насочена срещу Европа. Той просто се опитва да наложи отново статута на Русия като истинска суперсила.

Но като погледнем към Русия в момента, особено към икономиката й, как може да бъде суперсила?

Петролът и газът я правят суперсила, или поне много могъщ играч на международната сцена. Да, тя не е водеща по отношение на иновативни способности, производство, индустрия и т.н. Но не можем да забравим колко силно свързана е Европа с руските енергийни доставки.

Колко дълго може да издържи руската икономика на санкции от ЕС и САЩ?

Не мисля, че ще може да устои много време. Но Путин не вярва, че тези санкции наистина ще  навредят на Русия. В Европа не виждаме силни антируски настроения, реакцията на кризата в Украйна е слаба и нестройна. Това е така, защото Германия например има силни бизнес интереси в Русия, България е зависима енергийно от Москва, Италия - също. Европа има много какво да губи в икономическо отношение, ако тази антируска кампания стане постоянна. Русия ще изгуби, но и ние също.

А руската икономика печели ли от кризата в Украйна, или губи?

Русия не може да живее вечно от петрол и газ, има нужда от нова икономическа и политическа стратегия и Путин е наясно с това. Той знае за неефективността, включително в петролната и газовата индустрия, за корупцията и проблемите на "Газпром" и в цялата икономика. Русия определено търси нов модел. Основната цел на Путин е да осигури иновации.

Да, в момента Русия губи много, но не забравяйте, че основните икономически отношения са с онази част от Украйна, която е предимно проруска. Това е и територията, през която минават тръбопроводите. Така контролът върху тази част от Украйна е елемент от стратегията, която включва и Приднестровието. Ако Путин владее тези региони, той на практика ще контролира северната част на Черно море, а това е от огромно значение за него. Да, може и да изгуби по отношение на повече връзки с Украйна, но ще спечели по-голяма сила в тази игра със Запада. Друг важен момент е политиката на засилване на защитата на интересите на руските граждани в чужбина. Тя също допринася за това усещане за руско величие и т.н.

В тази игра Путин изглежда водещият актьор, Европа и САЩ реагират на неговите действия. Как може балансът да се обърне и Западът да поеме инициативата?

От едната страна има само един глас - този на Путин. От другата страна има множество гласове. Не само в рамките на ЕС, а и в отделните страни. В Германия например в единия лагер е канцлерът Ангела Меркел, в другия е предшественикът й Герхард Шрьодер, който е дългогодишен приятел на Путин и работи за "Газпром". България също има специфични интереси по отношение на Русия. Путин знае слабостите на Запада и играе в Украйна игра на много нива. Той знаеше предварително, че няма да има твърда отсрещна реакция заради германските бизнесмени, заради българските връзки с Русия и т.н. Това прави Путин силен. Зад политиката има много бизнес, това е реалността.

Русия има стратегия. Европа сякаш няма. Дори когато се говори за икономически загуби, дали не си струва да се плати цената сега, за да се спре Русия в бъдеще?

Не мисля, че сме готови да платим цената. А и това ще означава да сме достатъчно смели да приемем последствията по отношение на газа и петрола от Русия. Има много бизнес в тази игра и това е причината ЕС и САЩ да не могат да говорят с един глас. Те са способни да го правят, когато интересите им са достатъчно силни и са в една посока. Успяха да го направят примерно в Афганистан и Либия (с изключение на мълчанието на Германия тогава). В случая с Украйна се случва нещо странно. Западът е достатъчно могъщ да тропне с ръка по масата и да каже на Путин: "Спри веднага!" Но не го казва.

Това не е ли опасно? Ако Русия днес остане ненаказана, утре Китай може да реши, че също може да прави каквото иска, примерно да завземе спорните острови в Южнокитайско море. И да е сигурен, че ще му се размине, защото Западът има икономически интереси в Китай и те ще надделеят?

Но това не е нещо ново. Китай също играе игра в Азия. САЩ се съюзяват там с Япония, Южна Корея, Виетнам и се опитват да изправят всички срещу Китай. Но САЩ и Китай са толкова свързани икономически, че няма как да има сериозни последици.

Това означава ли, че няма абсолютно никакви правила в международния ред?

Това са правилата на джунглата. В Източна Украйна има нов вид игра, но разликата е само в стратегията. 

Как виждате бъдещето на Украйна насред тази игра?

Украйна загуби Крим, това е свършен факт. Що се отнася до Източна Украйна, стратегията на Путин е да спечели контрол над нея де факто или де юре. Той не се интересува от Киев, от западната част на страната, а от историческата област Новоросия. Не е ясно дали Путин ще е способен да спечели битката за Новоросия, но целта е ясна. Сега остава Западът да изчисти позицията си. 

Евразийският съюз също е част от стратегията на Путин. Но как би могло едно подобно обединение да бъде стабилно икономически и политически?

Да, в Русия има масиран отлив на капитали, огромна корупция, спадащи чужди инвестиции. Но докато Кремъл е стабилен политически, същото ще важи и за този съюз. Той няма да бъде толкова мощен икономически, развит и иновативен. Има и мнения, че Москва ще претърпи щети, защото трябва да подкрепя страните в съюза икономически и да плати огромна цена. Това не е добро решение за Русия в икономически план - тя губи пари, капиталите бягат, има корупция, неефективност. Нужна е стратегия, която да поправи тези проблеми и този съюз не помага за това. Но той е ключът към по-силна Русия в Евразия и целта на Путин е да запази контрола върху страните в региона, където и ЕС и САЩ се опитват да имат глас. Факт е обаче, че в дългосрочен план и Русия, и държавите в съюза като Беларус и Казахстан имат нужда от различен икономически модел на развитие.

Профил

Д-р Бруно Серджи е преподавател по икономическа политика и международна политическа икономика в Месина. Той е лектор по "Икономика на нововъзникващите пазари: Азия и Източна Европа" и "Политическа икономика на Русия и Китай" в "Харвард". Д-р Серджи е автор, съавтор и редактор на редица книги за икономики в преход, международна макроикономика и глобален бизнес.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 9
    • + 11

    хайде сега една статийка говореща за огромния потенциал на евразийския съюз от друг експерт за да балансираме гледните точки.

    иначе номер едно е супер тъп въпрос и отговора на човека го потвърждава.

    Нередност?
  • 2
    comandante avatar :-|

    Д-р Серджи гледа умно и хитрува като лисица - но пък това е нормално човека е професионалист!
    Пак вместо коментар един цитат :
    "Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на всяка ваша хитрост, те ще отвърнат със своя непредсказуема глупост."
    Ото фон Бисмарк

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 5

    Интересен момент в изказването за стратегията на Запада спрямо Русия "Успяха да го направят примерно в Афганистан и Либия (с изключение на мълчанието на Германия тогава)." Дали се предлага за дискусия военна интервенция? Като цяло САЩ, да не говорим за Западна Европа, няма никакво желание за намеса по този начин в ядрени държави, па били те и в много начален етап на развитие на арсенала, като например Северна Корея. Честно казано, подобни спекулации за изключително вредни и дават основание на руските генерали да коментират че САЩ биха бомбардирали Москва по Белградския сценарии ако не били ядрените ракети (това стана вчера на празника на ракетните войски на Русия). За мен Путин не е Русия и няма нужда от излишно нагнетяване на обстановката.

    Нередност?
  • 4
    civis_eu_sum avatar :-|
    civis_eu_sum
    • + 10

    Добър анализ. Единствено бих добавил малко повече за ролята на Германия. Малко хора коментират как де факто Берлин се превърна в най-важния играч и де факто "пръв сред равни" на европейско ниво по отношение на кризата. Дали това няма да създаде вътрешни напрежения между нея и Полша да речем?
    Друг интересен аспект, извън ЕС е интересното "мълчание" на страни като Израел и Индия по въпроса. Апропо, Израел "симулира" стачка на дипломатите си за да има извинение да не се яви в ООН, когато трябваше да се осъди руската интервенция.
    Интересно е и да се обсъди вътрешнополитическият аспект на кризата в САЩ. Републиканците използват Украйна за да печелят точки срещу "слабия" Барак Обама.
    Изобщо, мисля че наблюдаваме много фундаментална промяна в следвоенния период (1989-90) в международния ред.

    Нередност?
  • 5
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 6

    До коментар [#4] от "civis_eu_sum":
    Е, Израел и особено 20% пост-съветско население в тази страна имат своите исторически основания да пазят мълчание или поне да не се изказват в полза на Украйна. Десните националистически сили на последната са взели едно крайно активно участие в Холокоста. Документалните филми за пребиване на евреи на площада са именно оттам, да не говорим за изпълннителите на унищожението на масовите транспорти в Освиенцим, Треблинка и т.н. От друга страна не могат да си позволят да ядосат САЩ, и така са в не особено добри отношения с администрацията на Обама по повод строителството в границите на потенциалната Палестинска държава, а и по задръжките в целия процес на този така широко рекламиран ход (самостоятелна Палестина) за установяване на евентуалния траен мир м/у Израел и Палестина.
    Полша и Германия вече имаха яростен словесен конфликт меьду покойния Качински и Меркел по повод на броя на гласовете на Германия в Евро-парламента. На обяснението на принципа (брой на представители на страна с 80 срещу тази от 40 милиона) Качински каза приблизително че и Полша е могла да бъде далеч по-голяма ако немците не са избили милиони. Много неприятен момент, но немците плащат голямата част от сметките на ЕС.
    Прав сте за новия ред и борбата между вижданията за многополярност и тези за "лидерската роля" на хегемона.

    Нередност?
  • 6
    adenauer avatar :-?
    adenauer
    • - 12
    • + 10

    Правилен и автентичен анализ.Обама не може да забрави помощта на Путин за излизането му от авантюрата Сирия.Още повече ,че той излезе "Слаб"президент по американските стандарти.Колкото за Путин ще припомня думите на Кисинджър:"Светът зависи от САЩ,Китай и Владимир Владимирович".За съжаление на много от пишещите Путин ще го гледаме и слушаме още много дълго време -нещо подобн на Кастро.в Куба.Това го искат Руснаците ,а не някои други.Той направи изключително много за Русия и я изведе на трето място по БВП в света над 2,8 -3,6 трилиона ,а е обещал на руснаците в края на президентския си мандат да нареди Русия на 3-4 -то място по стандарт на живот ,както и да се разбира от някой.Подръжка от народа си на повече от 86 % не е за вярване ,но е факт.Когато най-големите ти противници започнат много да лаят срещу тебе ,бъди убеден ,че си на прав път.Народна мъдрост".-Необорима!..

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 11
    • + 3

    "Нейният президент Владимир Путин играе игра."
    Игра,където загиват хора и страдат милиони.Зловеща игра,която трябва да се забрани.

    Нередност?
  • 8
    naiden_pravdev avatar :-|
    naiden_pravdev

    Какво всъщност ни внушават подобни заглавия на семантично ниво?Релевантната опозиция на "Запада" не е ли "Изтока" и на Путин - Обама?

    Нередност?
  • 9
    pinotgrigio avatar :-|
    pinotgrigio
    • + 6

    До коментар [#6] от "adenauer":

    Не е на трето а на шесто, говори с факти а не с измислици. На трето място е Индия, на четвърто е Япония с почти 1.5 пъти по-голям БВП при по-малко население от Русия (127 срещу 144 милиона).


    Нередност?
  • 10
    peloro_me avatar :-|
    peloro_me

    Еxcellent analysis: Bruno Sergi says right on all! In particular about non-EU strategy on Ukrainian affairs: it will be decisive at last!

    Нередност?
Нов коментар