Завръщането на Тройката

Макар и под друго име, международните кредитори на Гърция отново й помагат да си напише домашното по реформи

Времето не е на страната на Алексис Ципрас
Времето не е на страната на Алексис Ципрас
Времето не е на страната на Алексис Ципрас    ©  Reuters
Времето не е на страната на Алексис Ципрас    ©  Reuters

По-малко от половин час продължи дискусията на Еврогрупата в Брюксел в понеделник върху гръцките предложения за реформи. Причината? Според източници от Еврогрупата финансовите министри просто са счели списъка на Атина, който е условие за получаване на останалите 7.2 млрд. евро от международната финансова помощ, за "неадекватен". И са поискали от нея да представи по-конкретни предложения за справяне с икономическата криза. Сега те на практика се залавят да пренапишат идеите на Атина. Технически екипи на международните кредитори на Гърция от ЕК, ЕЦБ и МВФ, известни също като Тройката, започнаха работа с гръцките си колеги експерти още тази сряда. А в еврозоната вече не крият раздразнението си от бавното темпо, с което гръцкото правителство работи по удължаването на спасителната програма, договорено на 20 февруари. Досега "не се е случило кой знае какво, така че възниква въпросът колко сериозни са те (гръцката страна – бел. ред.)", каза председателят на Еврогрупата, холандският финансов министър Йерун Дейселблум, и обяви последните две седмици на преговори с Атина за "загуба на време".

Ако не друго, предложенията на гръцкото правителство успяха да привлекат внимание, макар и не по очаквания начин. Броени часове след като писмото, което Атина изпрати на Еврогрупата, изтече в медиите, то се превърна във вдъхновение за вицове. От седемте изброени мерки на най-голям интерес се радва идеята гръцките власти да наемат туристи, студенти и домакини като тайни агенти на данъчните служби. Те трябвало да следят дали собствениците на таверни, квартални магазинчета и хотели надлежно издават касови бележки и съответно декларират доходите си. "Културата на укриване на данъци има дълбоки корени в гръцкото общество", пише в писмото на Атина. "Данъчните служби не само са с недостатъчно персонал, но също са изцяло погълнати от логиката на проверяване на сметките, докато в същото време истинският проблем се намира извън тези сметки", продължават авторите на писмото. За да се справи с този проблем, правителството предлага "наемането на случаен принцип и за кратък срок (за не повече от два месеца и без възможност да бъдат наети отново) на голям брой непрофесионални инспектори, които след кратко обучение да влязат в ролята на клиенти от името на данъчните власти и да бъдат оборудвани с техника за записване на звук и видео". Не се споменава в какъв срок се предвижда да се проведат тези инспекции, нито какви са очакваните разходи за наемането на данъчни под прикритие и поне прогнозни числа за приходи и ползи от това.

От едно до седем

Критика към новия план на Атина не идва само отвън. Гръцкият икономист Никос Георгикопулос е скептичен за ефективността на предложеното. "Към проблема с укриването на данъци трябва да се подходи отвътре – първо да се намали бюрокрацията в системата на данъчните служби и да се подсили лоялността на служителите й към институцията", казва той пред "Капитал". Георгикопулос е икономически съветник на няколко гръцки правителства, включително на настоящото, и е преподавател в Нюйоркския университет. Наемането на външни данъчни инспектори е честа практика в САЩ, но според него то е неадекватно за гръцките условия. "Много по-голям ефект ще има въвеждането на задължително ползване на терминали за електронно плащане с кредитни и дебитни карти в магазини, ресторанти и таксита. Така информацията за оборота автоматично ще отива в данъчните служби", смята Георгикопулос.

Според него едно от другите предложения на Атина – създаването на "данъчен съвет", е далеч по-смислено. Според писмото до Брюксел това ще е независим орган, който ще наблюдава данъчната политика на правителството, дали тя се движи в законовите параметри и допринася за справяне с бюджетния дефицит. Миналото лято парламентът в Атина вече гласува създаването на такъв съвет по предложение на предишното правителство. Новият кабинет на СИРИЗА начело с Алексис Ципрас възнамерява да го активира "в най-скоро време", като го обедини с бюджетната служба към парламента и го свърже с правителствения център за икономически анализи. "Това е добра идея, защото работата по макроикономическите параметри ще се поеме от технократи и няма да зависи, както досега, от политически решения", смята Георгикопулос. Той обаче предупреждава, че това ще доведе до чувствителни подобрения едва в средносрочен план. "Важно е също колко ще е независим този "данъчен съвет", подчертава икономистът.

В раздела "Структурна данъчна политика" се говори и за промени при изготвянето на държавния бюджет и местните бюджети, като се въведат лимити за разходите на различните нива на управление. Срокове и дори прогнозни числа обаче отново липсват.

Четвъртата реформа в писмото на Атина е и най-конкретната. Тя е свързана с несъбраните данъци. Размерът им към момента възлиза на общо 76 млрд. евро., от които едва 8.9 млрд. са реално събираеми, смятат гръцките власти. Те предлагат намаления на наказателните лихви за всички, които платят основната част от дълга си до края на март, както и схема за изплащане на части с до 100 вноски.

Мярка номер пет е за повишаване на икономическия растеж и бюджетните приходи чрез издаването на лицензи на фирмите за залагания в интернет. Таксата за петгодишен лиценз ще е 3 млн. евро, платени в аванс. Всяка официално лицензирана фирма ще трябва също да предплати 1 млн. евро данък годишно, независимо от обема на транзакциите й. За по-добър контрол сумите за залаганията в бъдеще вече няма да се плащат в брой, а по електронен път. Сроковете за изпълнение са между един и три месеца.

Като мярка за борба с корупцията в шестото си предложение Атина предвижда въвеждането на електронни карти за гражданите, т.нар. Citzen's Smart Cards. Те ще съхраняват важна индивидуална административна информация, което ще спести на гърците тичането по инстанции и събирането на документи в хартиен формат. Това щяло, от една страна, да намали загубата на работно време на хората и фирмите, а от друга, да стимулира институциите да се дигитализират по-бързо, за да могат да работят с електронните карти.

Седмата реформа ще се бори срещу това, което СИРИЗА нарича хуманитарна криза, или обедняването на значителна част от гърците по време на кризата. В този раздел отново се появяват вече познатите обещания от икономическата програма на кабинета "Ципрас" за субсидии за храна за 300 000 домакинства и за ток за 150 000 хиляди домакинства (първоначалната идея беше за двойно по-голяма субсидия за електричество). Помощи за наем ще получават 30 000 домакинства. Трите мерки ще струват на държавния бюджет общо 200.29 млн. евро, пише в писмото до Еврогрупата. За да неутрализира ефекта им върху бюджета, гръцкото правителство обещава да икономиса 60.9 млн. евро от разходи на отделните министерства и да "създаде нова система за публични търгове във всяко министерство, което ще донесе спестявания от 140 млн. евро."

И от нула до милиарди

"Като цяло мерките не са лоши, но изискват време, за да проработят, а в момента Гърция има нужда от краткосрочно финансиране", е дипломатичната оценка на Георгикопулос. От вече започналите технически срещи между Тройката и Атина той очаква добавяне на нови мерки и корекции в някои от сегашните. "Тези разговори трябва да продължат прецизирането на списъка с предложения за реформи на гръцките власти с цел да се постигне споразумение най-късно до края на април", потвърди говорителят на Европейската комисия Мина Андреева. Тази седмица обаче страните обсъждаха само "методи на работа". Едва след като те бъдат уточнени, ще започне и самото прецизиране на реформите.

Атина настоява срещите да се провеждат в Брюксел. Едно от ключовите предизборни обещания на СИРИЗА беше да сложи край на "унизителното отношение" на бюрократите от Тройката към Гърция. Макар че според източници от Брюксел чиновниците, които участват в новите преговори, са същите, наблюдавали страната и преди, гръцкото правителство упорито ги нарича представители на "Институциите" - международните кредитори на страната, и отказва да изрича омразното име Тройка.

Гърция се съпротивляваше и на настояването на ЕС за преглед на финансите й, какъвто не е бил правен от около девет месеца. Тройката, или "Институциите", твърдят, че този одит може да стане само на място и е важна предпоставка за изработването на плана за реформи, от който пък зависи отпускането на последния транш помощ. В крайна сметка в четвъртък в Атина все пак пристигна група технократи, за да събере данни за фискалното състояние, като следващата мисия е планирана още за 16 март.

Страната се намира в критичен момент, защото има средства за текущите си плащания само до края на март. Този месец обаче тя трябва да внесе и 1.6 млрд евро от заема си към МВФ, както и да покрие ангажименти по държавни облигации, за което ще й трябват още около 6 млрд. евро. Георгикопулос е категоричен, че Гърция няма алтернатива за финансиране освен получаване на поне част от последния транш от международния заем. "Вече имаме проблем с ликвидността, но сме много близо и до кредитна криза", предупреждава той.

Депозитите в страната достигнаха рекордно ниско ниво от десет години насам. Само 139 млрд. евро са останали по сметките на четирите системно значими гръцки банки - Националната банка на Гърция, Piraeus, Eurobank и Alpha Bank. Още през ноември 2014 г., няколко месеца преди извънредните парламентарни избори, вложители започнаха масово да изнасят спестяванията си от страната. Според някои икономисти сумата на изтеклите средства за последните четири месеца е достигнала 22 млрд. евро.

Липсата на средства вече се усеща в реалната икономика. Трудностите при получаването на кредити принуждават все повече местни фирми да спират вноса на стоки от чужбина. Това вече се усеща при бялата техника, суровините за производството на торове и луксозните потребителски стоки като белгийска бира.  

Почти два месеца след предсрочния вот времето не е на страната на новото правителство. Предложенията му за реформи, макар и непълни, са някаква основа и показват, че кабинетът "Ципрас", поне засега, се е отказал от най-радикалните си предизборни обещания. А също така е осъзнал, че няма как да скъса с Тройката. Прекръстването й на "Институциите" е най-малкият компромис, който Брюксел може да направи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 15

    СИРИЗА изглежда протакат, но Гърция има нужда от милиарди сега, а не след месеци. Нямам идея как ще се развие гръцкия проблем, но най-нормалното е да се поправи една грешка, допусната преди години. Гърция влезе с измама в ЕЗ и най-нормалното е да бъде изгонена. По-добре късно отколкото никога. Пак казвам, че ако ЕЗ се огъне пред Гърция, то Подемос ще спечели следващите избори в Испания и това ще е края на ЕЗ.

    Нередност?
  • 2
    yossarian2014 avatar :-|
    yossarian2014
    • - 3
    • + 19

    Какво се случи за месец и половина с предизборните обещания на СИРИЗА:
    - отписване на дълг - ПРОВАЛ
    - преструктуриране на дълг - ПРОВАЛ
    - обща европейска политика за дълга (разбирай отписване на дълг на ниво ЕС) - ПРОВАЛ
    - край на икономиите - ПРОВАЛ
    - изгонване на Тройката - ПРОВАЛ

    На практика СИРИЗА забавлява Европа с безумните си действия като например последното писмо с мерките, които щели да предприемат, както и исканията им Германия да им изплаща репарации за втората световна (които много странно съвпадат по размер с дълга им).

    За мен от тук нататък има два възможни варианта: излизане от еврозоната или оставка, изброи и идване на власт на предишните управляващи.

    Хубавото е, че цяла Европа видя какво значи да гласуваш за комунисти и това фиаско трябва да доведе до цялостен отлив на подкрепа към всякакви такива левичари/марксисти/социалисти/русофилистици и т.н.

    Нередност?
  • 3
    futurika avatar :-@
    futurika
    • + 5

    Нямат никакво намерение да прилагат мерките, нито да постигат резултати. Прех в очите на кредиторите, това целят. Ефтини номера , само му вижте физиономията на Цапрас на снимката. Тя казва всичко: отегчен, оскърбен и високомерно самонадеян. Този не е в състояние да действа, дори и да иска. А той не иска.

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • + 2

    Време е да се направи филм по гръцката драма. Съдия изпълнителя тропа на вратата заедно с полиция, готов да опише вещите на фалиралото домакинство.
    До преди няколко месеца излизаше костюмиран представител на семейството и успяваше да ги убеди, че днес точно не може да влязат и айде да е другата седмица, като междувременно се намери начин на опрощаване нещичко.
    Времето минаваше и когато все пак бирника почна да настоява да влиза и събира каквото може - извадиха младия Сашко Ципрата да се разправя с тях.
    Сашката, куражлия момче излезе и им тегли една майна, тръшна вратата под носа на бирника, кредиторите и сега вътре фамилията обира квото е останало за папане в хладилника и мазето. От време на време пущат по някой да се покаже навън да се изблещи и кълчи на лихварите, а отвътре по команда почва джабула, гюролтия и трошене на посуда. Лихварите припотени за имуществото, което си смятат за тяхно си мислят дали пък да не намалим още десетина милиарда, но успеем да получим все пак нещичко.

    Нередност?
Нов коментар