🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво да очакват инвеститорите от британските избори

И консерваторите, и лейбъристите носят рискове за бизнеса и икономиката

Великобритания е дом на един от най-големите финансови центрове и е една от най-силните европейски икономики. В страната предстоят парламентарни избори на 7 май и никой не знае какво точно ще се случи. Засега прогнозите сочат, че нито консерваторите, нито лейбъристите ще имат мнозинство в парламента. Какво да очакват инвеститорите след това? На тези въпроси се опитва да отговори Wall Street Journal.

Защо тези избори са толкова непредвидими

Прогнозите са, че нито досега управлявалите консерватори, нито опозиционните лейбъристи ще получат мнозинство, или 326 от общо 650 места в парламента. Така спечелилата партия ще бъде принудена да намери коалиционен партньор от няколко малки формации – нещо, което в страната се случва рядко. Това стана и при предишното правителство и пазарите не харесаха този развой. През 2010 г. на консерваторите отне пет дни да сглобят коалиционно управление с либералдемократите, което доведе до повече проблеми за паунда. Този път благодарение на подема на някои алтернативни партии възможните сценарии се умножиха.

Какъв е най-добрият развой за инвеститорите

Не е сигурно. И двете водещи партии представляват потенциална лоша новина за бизнеса и икономиката. Американската инвестиционна компания BlackRock заявява: "Трудно е да си представим успокояващ изход за пазарите. Лейбъристите ще бъдат твърди по отношение на бизнеса и може да им липсва фискална отговорност. А доминиран от консерваторите кабинет ще павира пътя за референдум за членството на страната в Европейския съюз през 2017 г." Дейвид Викърс от Russell Investments твърди: "Ако консерваторите спечелят, мисля, че това ще означава, че ще сме извън европейския експеримент, което не е добре за икономиката." Според Стивън Бел от F&C Investments "няма пробизнес развой".

Какъв ще е ефектът върху паунда

Инвеститорите очакват изборите да се отразят негативно на паунда и валутата да стане силно уязвима както спрямо еврото, така и спрямо долара. Паундът се разменяше срещу 1.42 евро в началото на март, а сега срещу 1.37 евро. "През изминалия месец имаше прилив на анализи за изборите. И нямаше разлика в заключенията им. Всички решиха, че това ще е негативно за паунда", твърди Стивън Бел.

Какви други активи трябва да се следят

BlackRock е издала наръчник за секторите, които трябва да се следят внимателно след изборите. Комуналните услуги са сектор, който трябва да се избягва в случай на победа на лейбъристите: "Те са обещали 20-месечно замразяване на цените на дребно за електричеството и природния газ. Това ще намали възвращаемостта, ще ограничи дивидентите и ще доведе до понижаване на рейтингите, омекотено частично от спада в цените на петрола." Според BlackRock и двете водещи партии са заплаха за банковия сектор, като в случай на победа на консерваторите обещаният референдум за членството в ЕС ще застраши ролята на Лондон като европейски финансов център.

Кога ще свърши периодът на несигурност

Ключовата дата е 27 май, когато кралицата ще открие заседанието на новия парламент. Ако дотогава все още няма правителство, ще бъдат насрочени нови избори.