🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция бомбардира в сърцето на ИДИЛ

При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели

При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели
При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели
При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели    ©  HANDOUT
При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели    ©  HANDOUT

Само два дни след атентатите в Париж, за които отговорност пое самопровъзгласената "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), френски изтребители нанесоха най-мащабния си досега удар по позиции на ИДИЛ в Сирия. Френски самолети участват в оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИДИЛ от септември, като извършват рейдове предимно над Ирак. В нощта срещу понеделник обаче френската авиация е поразила цели над сирийския град Рака, обявен от терористичната група за неин център. Френският военен министър обяви, че атаката е по заповед на президента Франсоа Оланд. Решението е взето след извънредния съвет по сигурността при Оланд в събота.

При рейда, извършен от 12 френски самолета, са поразени тренировъчен лагер на ИДИЛ край Рака, команден център и други военни цели. Информация за тях е предоставена от американското разузнаване. Операцията е извършена съвместно с авиация на САЩ. Френските самолети са излетели от самолетоносача "Шарл дьо Гол", а американските - от бази в Йордания и Обединените арабски емирства. По-рано този месец Франция отправи единствения си самолетоносач към Персийския залив. Така за пръв път от 2007 г. насам в залива пристига подобен кораб, който да не принадлежи на САЩ.

Удари срещу петролни бази

Според първи, но непотвърдени сведения от жители на Рака, при нападенията късно в неделя няма засегнати граждански цели. Атаката съвпадна с провеждащата се в Анталия годишна среща на Г-20. На нея лидерите на 20-те най-големи икономики в света се съгласиха да обменят разузнавателна информация, да следят за хората, които пресичат границите им, и да засилят сигурността в гражданската авиация.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун обяви, че отговорът срещу тероризма ще бъде "твърд, но в рамките на закона". Заместник-съветникът на Барак Обама по въпросите на националната сигурност Бен Роудс коментира, че ако желае, Франция може да поиска мандат от НАТО за мащабна военна операция срещу ИДИЛ. "В ръцете на Париж е да се позове на член 5 от договора", посочи Роудс.

Ден след френската атака срещу Рака американски изтребители са унищожили 116 цистерни, с които ИДИЛ превозва суров петрол. Атаката близо до сирийския град Дейр Азор е извършена от четири щурмови самолета А-10 и два АС-130, разположени в турската военновъздушна база край Диарбекир, съобщава в. New York Times. Тя цели да удари по основния източник на приходи за организацията - продажбата на суров петрол от залежите край града.

Колко ефективни са въздушните удари

Въпреки това експерти се съмняват в ефикасността на стратегията с въздушни удари. Откакто САЩ и партньорите им започнаха кампанията си срещу ИДИЛ преди година, са избили над 30 хил. бойци на организацията, смята Пентагонът. Въпреки това терористичната група, за която се смяташе, че преди година има между 10 хил. и 20 хил. бойци, днес разполага с над 30 хил., става ясно от думите на високопоставени американски военни пред Конгреса във Вашингтон.

Това поставя под въпрос ефикасността на въздушната стратегия и говори за нуждата от сухопътни войски. От 2014 г. насам обаче в рамките на операция "Бархан" Франция поддържа контингент от 3500 души заедно с екипажите на изтребители в Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер. Те охраняват жизненоважния за френската енергетика район на уранодобивни мини. Това означава, че едва ли част от този контингент, който е сред най-подготвените във френската армия за борба с терористи, ще бъде насочена към Сирия, коментира WallStreet Journal.

Остава въпросът как да реагира Франция на ИДИЛ и какво може да постигне нейна операция в Сирия. Париж лесно може да изпрати още самолети и да ескалира конфликта, казва пред вестника Франсоа Езбур, бивш високопоставен дипломат и съветник във френския Fondation pour la Recherche Strategique.

"Винаги можем да застелем Рака с килим от бомби като руснаците в Чечня, но това няма да бъде особено умно, а и само ще доведе до повече бежанци и допълнителни терористи." Каквото и да предприеме занапред Франция, "то няма да промени много нещата в сравнение с това, което САЩ вече правят", заключава Езбур.