🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трудната масова имунизация срещу COVID-19: Запретнете ръкави

Правителствата по света трансформират летища в имунизационни хъбове, обучават спасители да поставят ваксини и борят дезинформацията с инфлуенсъри

Дозите ще достигнат до ваксинационните центрове от 60 разпределителни хъба в Германия
Дозите ще достигнат до ваксинационните центрове от 60 разпределителни хъба в Германия
Дозите ще достигнат до ваксинационните центрове от 60 разпределителни хъба в Германия    ©  Reuters
Дозите ще достигнат до ваксинационните центрове от 60 разпределителни хъба в Германия    ©  Reuters

Европейската комисия ги купи, сега зависи от страните членки дали са готови да ги използват. Наличието на ефективни ваксини срещу коронавирус е само началото, защото освен това трябва да се уреди транспортирането и складирането на дозите, да се обучи здравен персонал за поставянето и да се гарантира широк достъп.

Предизвикателствата пред европейските, пък и световните правителства са две - каква ще бъде организацията за имунизирането и как ще бъдат убедени хората да участват. Вълната от дезинформация и конспирации подхрани скептицизма на мнозина, а това е голям проблем, защото без голям брой ваксинации няма да може да се постигне така желаният колективен имунитет.

Кой какво прави

Бързото ваксиниране на населението на дадена страна е огромно предизвикателство и големият риск е да има работеща ваксина, но тя да не може да стигне до хората заради липсата на логистика. Още в началото на ноември Германия обяви своята национална стратегия за ваксинация, чиято цел е да се изгради необходимата инфраструктура, за да започне масова имунизация. Според нея дозите ще бъдат доставени в 60 разпределителни хъба из страната. Провинциите от миналия месец подготвят ваксинационни центрове, като разходите за това се поделят с Берлин. В столицата ваксинационните центрове ще бъдат шест, включително два на понастоящем неработещите летища Темпелхоф и Тегел, пише DW. Берлинските власти планират първата фаза от ваксинирането да продължи 40 дни, а имунизациите да достигнат до 3400 на център дневно.

В сряда Великобритания стана първата страна в света, която одобри за масова употреба ваксина срещу коронавирус за граждани над 16-годишна възраст. Имунизацията с разработката на Pfizer-BioNTech ще започне в началото на следващата седмица за хора от групите с най-висок приоритет, като първата доставка за страната включва 800 000 дози. Вероятно те ще бъдат разпределени посредством 50 болници, което означава, че здравният персонал и пациентите ще бъдат ваксинирани първи вместо обитателите на старческите домове, защото складирането на дозите при минусови температури е най-лесно в болниците. Британската ВВС пише, че останалите граждани ще бъдат уведомени с писмо кога да отидат за имунизация, когато дойде редът им на базата на това в коя рискова група попадат. В Англия над 1000 джипи кабинета ще бъдат трансформирани в местни ваксинационни центрове, а спортни стадиони и конферентни центрове ще действат като основни ваксинационни хъбове. Здравните служби наемат 30 000 доброволци, за да помогнат в процеса, включително спасители, служители на авиолиниите и студенти, които ще бъдат обучени да поставят ваксини. Целта на британското правителство е възможно най-много хора над 16 години да бъдат имунизирани, което би могло да бъде над 50 млн. души. Предизвикателството е огромно и за момента няма определен срок, но е ясно, че това ще е дългосрочният план за 2021 г.

Франция също се подготвя за масова имунизационна програма през първата половина на следващата година. "Ще започнем възможно най-скоро. Що се отнася до ваксината на Pfizer и BioNTech, вече поръчахме 50 суперфризера, които позволяват съхраняването на здравни продукти. Те ще бъдат поставени на сигурни места, откъдето екипи ще могат да снабдяват всички нуждаещи се", посочва здравният министър Оливие Веран. По информация на френските медии цената на един такъв суперфризер е между 6000 и 12 000 евро. Същевременно Френският научен съвет препоръча "приоритизиране на достъпа до имунизации според здравния риск, стратегическите и рисковите работни места и социо-икономо-демографските характеристики". Но остава въпросът каква част от населението ще се ваксинира - според социологическо изследване на Le Figaro 50% от анкетираните възнамеряват да си сложат ваксината, когато тя пристигне в страната.

Италианското правителство е решило да координира имунизационния процес на национално равнище, вместо да го остави на местните власти, които обикновено са отговорни за здравеопазването на локално ниво. Правителствена група от 15 експерти работи по ваксинационната стратегия на страната от 4 ноември, като основно планира къде ще бъдат поставяни ваксините. Освен в съществуващите клиники и кабинети се обособяват временни центрове по подобие на вече установените големи локации за тестване за коронавирус. От регионалните власти пък е поискано да подготвят подходящи складови помещения за съхраняването на дозите. Началото на масовата ваксинационна кампания е предвидено за януари.

Правителствени агенции от всички нива в САЩ се подготвят за ваксинирането на милиони американци. Още на 27 август до здравните власти във всички щати, както и до Ню Йорк, Чикаго, Филаделфия и други са изпратени три документа, които очертават подробни сценарии за разпределянето на две неидентифицирани ваксини, изискващи поставянето на две дози през няколко седмици в болници, мобилни клиники и други обекти, предлагащи лесен достъп на първите целеви имунизирани. Според разпоредбите сред тях ще бъдат здравни специалисти, персонал в старчески домове, работници в ключови сектори, служители в сферата на националната сигурност и хората над 65-годишна възраст.

Стратегии срещу дезинформацията

Масовата имунизация ще бъде сложна, но още по-трудна задача за правителствата е убеждаването на хората да се включат в нея. Във Великобритания например т.нар. антиваксъри заплашват правителствената програма срещу коронавируса. "Антиваксърският дневен ред прескочи във всякакви онлайн групи, в които никога преди не се е говорело за ваксините", коментира пред Financial Times Хайди Ларсън, която ръководи Vaccine Confidence Project - изследователска група към London School of Hygiene & Tropical Medicine. По данни на Центъра за противопоставяне на дигиталната омраза броят на последователите на най-големите антиваксърски профили в социалните мрежи се е увеличил през тази година с 19%, или със 7.8 млн. души. През последните седмици правителството се активизира срещу тази потенциална заплаха за имунизационната му стратегия, като сформира специално звено срещу дезинформацията. В резултат този месец пет социални платформи, включително Google, Twitter и Facebook, се съгласиха да приложат допълнителни мерки за ограничаването на разпространението на невярна информация. Освен това Guardian съобщава за план да се вербуват знаменитости и инфлуенсъри с много онлайн последователи за участие в кампания за убеждаване на британците да си поставят ваксина срещу коронавирус. За целта е съставен списък със "здравомислещи" личности, които са известни и обичани и чиито съвети биха били послушани.

В Швейцария само 16% от населението би се имунизирало незабавно срещу COVID-19, показва проучване на Swiss Broadcasting Corporation. Изправено пред този съществен обществен скептицизъм, здравното министерство подготвя информационна кампания относно ваксините. "Искаме да осигурим прозрачна информация за гражданите и да насърчим ваксинирането срещу коронавируса", посочва правителствен говорител.

В САЩ вече се работи в тази насока. Reagan-Udall Foundation - организация, която подкрепя американската Агенция по контрола на храните и лекарствата, от август провежда наблюдения върху фокус групи, за да разбере обществените настроения, и изготвя кампания с послания, които да успокоят притесненията. "Чухме за недоверие както във властите, така и в здравната система. Мнозина не искаха да бъдат първи за ваксината", заявява пред Reuters главният изпълнителен директор на организацията Сюзън Уинклер. Пред същата медиа Скот Рацан, един от ръководителите на CONVINCE - инициатива в подкрепа на комуникацията относно глобалната имунизация, подчертава, че е важно медицинските служители да се ваксинират, защото останалата част от населението ще ги последва. "Ако медиците не се включат, ще загубим ранната битка", смята той. А това е нещо, което не можем да си позволим.

Какво правят китайците

Още от края на септември китайските държавни медии пишат, че много граждани не са изчакали пълното одобрение на ваксината срещу COVID-19 и стотици хиляди вече са се ваксинирали с разработката на базираната в Пекин фармацевтична компания C.N.B.G. по силата на даденото от правителството одобрение за извънредна употреба. Сред доброволците още преди повече от два месеца са били правителствени служители и фармацевтични директори, като до края на ноември почти 1 млн. китайци са били имунизирани. Сега азиатската страна се готви да изпрати стотици милиони дози в държави, които са извършвали изпитвания в последен етап на нейните водещи разработки. В момента пет ваксини от четири компании са достигнали до клинични изпитвания от 3-ти етап в Китай.
Все още няма коментари
Нов коментар