🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво означава необичайният дипломатически сблъсък между САЩ и Китай

Двете страни размениха остри реплики на разговори в Аляска

"САЩ и Китай размениха остри думи на среща в Аляска", "Дипломатически сблъсък вещае трудни времена за САЩ и Китай" - това са само част от заглавията в световните медии, след като в петък представители на Вашингтон и Пекин завършиха своите разговори в Аляска, които бяха описани от американска страна като "твърди и директни" и които осветлиха измеренията на напрежението между двете държави.

Двудневната среща беше първият разговор на високо равнище, откакто президентът Джо Байдън встъпи в длъжност, но в четвъртък двете страни влязоха във вербален сблъсък пред журналистите. Китайските представители обвиниха САЩ, че подтикват други държави да "атакуват Китай", а американските дипломати заявиха, че китайците са пристигнали с "намерение да парадират". Този развой на срещата показа, че двете страни нямат много общи основи, от които да започне рестартиране на отношенията, достигнали до най-ниското си равнище от десетилетия, обобщава Reuters.

Малки изгледи за подобрение в близко бъдеще

Според CNN дипломатическият сблъсък подсказва, че предстои труден период за САЩ и Китай на фона на опитите им да навигират едни отношения, които няма да се подобрят лесно или бързо, а вместо това може да станат още по-сложни. Администрацията на Байдън иска да продължи с твърдата линия спрямо Пекин, особено в области като човешките права, и вероятно няма да отстъпи, тъй като "ястребите" в Конгреса са готови да критикуват всяка проява на слабост. Същевременно Китай демонстрира, че няма да бъде сплашен от САЩ и от подновените американски заявки за глобално лидерство.

"Не очаквахме да видим нещо като съществен диалог на срещата, така че фактът, че се разпадна, не ни изненада. Но фактът, че се разпадна толкова бързо и толкова зрелищно, беше наистина забележителен. Въпреки че голяма част вероятно беше разиграване на театър за вътрешната публика", коментира пред CNN Кейлин Бирч от Economist Intelligence Unit. И допълва, че разговорите са показали, че "има малки изгледи за подобрение на двустранните отношения в близко бъдеще".

Размяната на реплики, която се случи пред медиите, продължи над един час и двете страни взаимно се обвиниха в нарушаване на протокола. След изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкен, че Пекин предизвиква основания на правила международен ред, китайският топ дипломат Ян Цзечъ отговори с критика за демокрацията, външната политика и търговските практики на САЩ. Висш американски представител обаче заявява, че когато журналистите са напуснали залата, двете страни "незабавно се захванаха за работа и проведоха съществени и сериозни разговори".

"Очаквахме твърди и директни разговори по редица теми и точно това се случи", коментира американският съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. По думите на Блинкен не е учудващо, че САЩ са получили "отбранителен отговор" от Китай, след като той е критикувал нарушаването на човешките права в Синдзян, Тибет и Хонконг, както и кибератаките и натиска над Тайван. "Относно икономиката, търговията и технологиите ние казахме на нашите колеги, че разглеждаме тези въпроси, консултирайки се с Конгреса, съюзниците ни и партньорите ни, и ще ги придвижим по начин, който напълно защитава и прокарва интересите на нашите работници и бизнеси", казва държавният секретар. Но също така отбелязва, че двете държави имат интереси, които могат да се срещнат, спрямо Иран, Северна Корея, Афганистан и климатичните промени.

Китайският топ дипломат Ян Цзечъ коментира, че дискусиите са били конструктивни и ползотворни, но "разбира се, все още има различия и Китай твърдо ще защитава националния суверенитет, сигурност и развитие".

"Геополитическо състезание между демокрация и автокрация"

"Моето усещане е, че американската администрация тества дали е възможно да извлече истински резултати от този диалог", твърди пред Reuters Зак Купър от American Enterprise Institute.

Анализ на ВВС обобщава, че това е бил необичайно недипломатичен спаринг, особено за среща, която е трябвало да урегулира американско - китайските отношения при новата администрация на Байдън. Вашингтон казва, че ще бъде твърд спрямо темите, които будят притеснение, но е готов да работи с Пекин по общите интереси. Все пак обаче описва двустранните отношения като геополитическо състезание между демокрация и автокрация. От това дали ще може да се намерят прагматични области за сътрудничество, ще зависи как ще се развият връзките.

Разговорите в Аляска бяха първата възможност за Байдън да демонстрира как възнамерява да се справи с това, което нарече "най-големият геополитически тест на ХХI век". Същевременно преди срещата Пекин даваше сигнал, че иска да рестартира отношенията след управлението на Доналд Тръмп, и китайските власти заявиха, че са отворени за "конструктивен диалог".

Голяма част от политиката на Байдън към Китай все още се формулира, включително как да се процедира с наложените от Тръмп мита върху китайски стоки, но администрацията на новия президент вече е показала, че ще държи на теми като защитата на демократичните ценности и спазването на човешките права. Миналия месец Байдън и китайският президент Си Цзинпин проведоха първия си телефонен разговор, откакто американският държавен глава зае поста, и стана ясно, че са на противоположни мнения по повечето въпроси, въпреки че Си Цзинпин коментира, че конфронтацията би била "катастрофална" и за двете страни.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Доста безсмислено съчинение.
    Просто поредният Капиталски скок-подскок из либералната англосаксонска преса. Но млъкни, сърце...

    Преди две седмици в The Strategist професорът от Харвард Джоузеф Най в много сериозен анализ за китайска-американските отношения ги сравни с отношенията на губещата хегемонията си Спарта от все по-доминиращата Атина, което е дало искрата на Пелопонеската война. Аналогията с ерозиращия хегемон САЩ и притежаващият все по-голям потенциал да претендира за този статут Китай идва от само себе си.

    Напълно е допустимо във Вашингтон да не са чували за Тукидид. Но не вярвам да не знаят, че главното за Пекин в момента е да не изпусна стратегическата инициатива (която е в негови ръце много отпреди Тръмп) и да не позволи външни сили да формират вътрешната му политика, както това се случи със СССР преди разпада му.

    Това е обяснението защо цялата американска политика - икономическа, военна, геополитическа - и при Тръмп, и сега при Обама-Х.Клинтън - е насочена към тотален натиск спрямо Китай, избирайки за изостряне на двустранните отношенията единствено теми, които са откровена намеса във вътрешните работи на КНР - уйгурите, Сянгян (по-известен с колониалното Хонконг) и Тайван.

    А че Америка е гледала на срещата в Аляска като на поредната пропагандна акция, се вижда от това в каква обстановка се проведе тя:
    1. На 12 март външните министри на ЮЕс сателитите от Г7 излизат с декларация, в която нахокват Пекин за „потисканете на политическия плурализъм“;
    2. Същият ден под егидата на Вашингтон е свикана среща във формата Quad: освен САЩ - Япония, Австралия и Индия („източно Нато“) с ясна антикитайска насоченост;
    3. На 17 март (денят преди срещата!) САЩ огласяват нов санкционен списък с 24 длъжностни лица и компании от Китай.

    Тези неслучайни събития определено са елементи от целенасочената политика на Вашингтон за провал на всякакви евентуални позитивни тенденции в двустранните отношения. Резултатът от Анкоридж е предварително програмиран – провал.
    И ако се върнем към аналогията с Тукидит и неговата „История на Пелопонеската война“, сегашната Спарта направи още една крачка към затвърждаване хегемонията на новата Атина.

    Което видимо пак ще стане след война...

    Нередност?
  • 2
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    “Какво означава необичайният дипломатически сблъсък между САЩ и Китай“
    ---------
    Означава, че на масата все по-често основното което ще бъде поставено - ще са правата на Човека!
    И никой няма да е застрахован от остра дискусия, няма да има богоизбрани ..
    Фактър, че китайската дипломация, изцяло се съсредоточи върху Black Lives Matter и грубите нарушавания на правата в САЩ, говоди за настъпването в света на Нов Дипломатически Ред!
    Време е да се свикне!

    Нередност?
  • 3
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#2] от "sim4o":

    Това е толкова несъстоятелно и наивно твърдение, че направо не ми се започва....:-

    Нередност?
Нов коментар