🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът и Русия: Путин се забавлява с изразяваната "тревога"

Руският президент получава това, което е искал: обаждане от президента на САЩ, много внимание, заглавия в световните медии

"По-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със "Смит& Уесън", каза преди време Путин
"По-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със "Смит& Уесън", каза преди време Путин
"По-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със "Смит& Уесън", каза преди време Путин
"По-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със "Смит& Уесън", каза преди време Путин
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Роман Гончаренко в коментар за "Дойче веле"

Със струпването на войски по източната граница на Украйна Путин засилва натиска над Байдън, както веднъж вече успешно направи това миналата пролет. Така се стигна до срещата на двамата президенти през юни в Женева. Сега Путин иска да повтори този свой успех.

Преди няколко години президентът на Руската федерация, макар и в различен контекст, изпусна фразата: "Добрата дума е нещо хубаво, но още по-ефективно е, когато добрата дума върви заедно със "Смит& Уесън". С намека за тази марка оръжия руският президент явно подсказа един от централните принципи, които следва: на него му харесва да разговаря със Запада, опирайки пистолета в челото на Украйна.

Истинска война няма да има в близко време. Не и преди да заработи газопроводът "Северен поток 2", защото в противен случай този проект би бил обречен. Но затова пък е възможно да се изостри окопната война в Донбас, както и да има нови доставки на руско оръжие за сепаратистите. Ако някой ден Русия реши да предприеме открита агресия, тя ще се опита да го направи неочаквано. Путин иска от НАТО не само да се откаже от разширяване на изток, но и от двустранната военна помощ, която сериозно може да повиши отбранителния потенциал на Киев.

Ако това действително е така, Западът трябва да реагира по-сдържано. Защото всичко по въпроса вече е казвано. Гръмките думи, издаващи тревога, само дават допълнителен коз в ръцете на Путин. Преди време той с видимо удоволствие отбеляза, че руското предупреждение да не се доставя оръжие на Украйна е предизвикало "известно напрежение" на Запад, и си пожела това напрежение да се запази "колкото се може по-дълго".

Западът не бива да изпълнява това негово желание. Най-добрият отговор на новите руски военни маневри по границата с Украйна би било едно демонстративно посещение на високопоставен западен лидер в Киев.

Не говорете, а действайте

Леонид Волков, съратник на Алексей Навални, пред ЕП в Страсбург по повод присъждането на наградата "Сахаров" на Навални

Имаме нужда от нещо повече от израз на съпричастност. Алексей Навални се превърна в най-опасния враг на Путин, защото успя да създаде голяма политическа организация с голям потенциал. Която продължава да съществува дори когато е в затвора.

Лишаването му от свобода може да се удължава с произнасянето на присъди по нови дела, заведени срещу него - всъщност до доживотна присъда. Това ще се случи, ако светът не промени подхода си към Владимир Путин.

Сегашната ситуация на руско-украинската граница показва какво не трябва да е поведението спрямо Путин. Той изнудва Украйна, Европа и останалия свят с война и никога не е бил наказан за това. Още по-лошо - всъщност му се дава това, което е искал: обаждане от президента на САЩ, много внимание, заглавия в световните медии.

Ние предлагаме различен подход - не говорете, а действайте. Не чертайте червени линии - Путин вече ги е прекрачил, и то повече от веднъж. И ще го направи отново. Нищо няма да спре Путин освен строги санкции срещу него и неговите приятели клептократи - за корупция и нарушения на човешките права, които трябва да бъдат наложени незабавно. Обикновените руснаци ще ги приемат с радост.

Износът на капитал от Русия по официални данни е около 60 млрд. долара годишно - огромни пари, които основно се вливат в европейската икономика. В България например цели села, комплекси и вили край морето са изкупени от руски чиновници. Ние сме ги откривали неведнъж при нашите разследвания. Възможно е българското общество да не разбира степента на заплахата. Но дори само ако си припомним историята с отравянето на Емилиян Гебрев, то България е една от трите страни, пострадали от това, заедно с Русия и Великобритания.

Трябва да е ясно, че износът на корупция не се случва просто така. Когато руските чиновници си купуват някоя страхотна вила, след това започват да се месят в местната политика, опитват се да купят местния съдия, полицай или депутат. Защото той е свикнал да работи така и не иска да му се задават излишни въпроси за произхода на средствата му.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, Украина си изпя песента. Трите й възложени цели след преврата бяха Крим да е аванпост на НАТО, да е образцовата и пример за подражание славянска православна държава и трето - да държи под контрол руския газов транзит за ЕС. Нищо от това не се случи и Украина губи смисъл да продължава да е пропаганден западен форлайтер.
    Руските червени линии са си на мястото, нищо че западняците се правят, че не ги виждат. Ама не смеят и да ги престъпят, нали?

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Шизофрения май, а '' доктори ''.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#3] от "popopo":

    Абсолютно така изглежда.
    Оставих на позната профила си да чете, а тя взела и да пише...

    Нередност?
Нов коментар