Русия изпраща в Казахстан "мироопазваща военна мисия"

Президентът Токаев е поискал помощ заради протестите на "обучени в чужбина терористи"

В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата    ©  Reuters
В Казахстан е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата    ©  Reuters

Водена от Русия коалиция изпраща войски в Казахстан на "мироопазваща мисия" на фона на продължаващите протести заради повишаването на цената на горивата. Организацията на договора за колективна безопасност (ОДКБ), в която членуват Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан, разполага сили в страната, казва в публикация в социалните мрежи министър-председателят на Армения Никол Пашинян, цитиран от Sky News. По думите му мисията ще е за ограничен период от време заради "заплахата за националната сигурност и суверенитета на Казахстан, причинена и от външна намеса". До това решение се е стигнало след поискана помощ от казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев.

В четвъртък секретариатът на ОДКБ обяви, че "контингентът вече започна да изпълнява своите възложени задачи", но не даде подробности за броя на изпратените войски. Само заяви, че основната цел на "мироопазващите сили е да защитят държавни и военни съоръжения" и да подпомогнат органите на реда в Казахстан.

Първите коментари на новината за влизането на контингента са, че поелият преди едва две години президентския пост Токаев не успява да контролира страната и особено силовите структури, в които все още е много силен предшественикът му Нурсултан Назарбаев. Сега Токаев отстрани бившия първи Назарбаев като председател на Съвета за национална сигурност и зае неговото място. Назначен беше и нов ръководител на Държавния съвет по сигурността. Токаев разчиства приближените до Назарбаев, смятани доскоро за недосегаеми, но за да довърши със замах започнатото, няма избор, освен да рискува и да се довери на президентите на Русия и Беларус - Путин и Лукашенко, независимо че много от сънародниците му няма да му простят искането за военна помощ отвън.

Яростни сблъсъци с полицията

В страната е обявено извънредно положение, въведен е вечерен час, а правителството подаде оставка заради кризата. Протестиращите подпалиха правителствени сгради в Алмати и се стигна до яростни сблъсъци с полицията. В сряда демонстрантите превзеха летището в най-големия град, което доведе до спиране на полетите, преди правителствените сили отново да установят контрол.

До бунтовете се стигна, след като беше премахнато ограничението на цената на газта за коли, което доведе до двойното й поскъпване. Впоследствие недоволството се прехвърли и към други сфери и бяха издигнати искания за политическа промяна.

Токаев заяви, че зад протестите стоят "обучени в чужбина терористи". "Алмати беше нападнат, унищожен, вандализиран, гражданите станаха жертви на терористи и бандити и затова е наш дълг да предприемем всички възможни действия, за да защитим страната", каза президентът.

Националната телевизия в Казахстан, цитирана от Reuters, съобщи в четвъртък, че 13 служители от органите на реда са загинали при сблъсъците в Алмати. По-рано полицията обяви, че са "елиминирани" десетки размирници в града. По информация на ТАСС президентският дворец е бил щурмуван и подпален. Интернетът в страната е прекъснат и е невъзможно да се потвърди пълното измерение на бунтовете.

Руските власти посочиха, че ще проведат още консултации с Казахстан за възможни допълнителни начини за подкрепа на "контратерористичната операция" там, а руското външно министерство коментира, че става въпрос за "опит, провокиран отвън, за подкопаване на сигурността на държавата със сила чрез използването на обучени и организирани въоръжени формации". В четвъртък ЕС призова Москва да зачита суверенитета и независимостта на Казахстан: "Насилието трябва да бъде спряно. Необходимо е всички страни да се въздържат и да потърсят мирно решение. Готови сме да подкрепим провеждането на диалог в страната". Пред Financial Times бившият сътрудник на Националния съвет по разузнаването на САЩ Юджийн Ръмър твърди: "Абсолютно не е в интерес на Путин да има този взрив в задния си двор, когато се намира насред конфронтация с НАТО [заради Украйна]".

Икономическите отношения на България

Казахстан не е от големите търговски партньори на България, но въпреки това стокообменът между двете страни нараства през последните години. През 2020 г. той се е покачил с 30.7%, до 54.3 млн. долара, от които 38.1 млн. износ и 16.2 млн. внос, показват данните на икономическото министерство. За първата половина на миналата година обаче се отчита понижение.

България изнася основно медикаменти - около 23%, табла, конзоли и други подобни, както и предавателни апарати за радиотелефония. Основният внос от Казахстан е на рафинирана мед и медни сплави - почти 64%, нефтен газ и ремаркета и полуремаркета.

Ефект и върху криптопазарите

Добивът на криптовалута в Казахстан беше силно засегнат заради протестите, тъй като големите телекоми като Kazakhtelecom спряха достъпа до интернет в страната. Това накара крипто-миньорите да спрат дейността си. Казахстан се превърна в основен център за копаене на криптовалута, след като миналата година Китай забрани добива й. Според университета в Кеймбридж, към август 2021 г. страната е втора след САЩ по количество енергия - 18%, изразходвана за копаене на криптовалута. Популярността й сред "копачите" се дължи до голяма степен на богатите ѝ петролни запаси и евтиното електричество. На фона на събитията в Казахстан биткойнът и други водещи криптовалути поевтиняха. За последните 24 часа биткойнът загуби почти 5% до 43.5 хил. долара, а Ethereum - близо почти 7% до 3.5 хил.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Съждението, изведено като заглавие: "Русия изпраща в Казахстан "мироопазваща военна мисия" е неверно r подвеждащо.

    Още в първите изречения на текста това съждение е оборено, но за тези, който само притичват по заглавията, остава друго впечатление.

    Всъщност военен контингент в Казахстан е поискан и е изпратен не от Русия, а от ОДКБ, чиито ротационен председател в момента е мин.председателят на Армения Пашинян. Не е едно и също, нали?

    Използваната формулировка "протести заради повишаването на цената на горивата" е също толкова комична, колкото и обясненията за антиправителствените протести преди 2 г в Иран, че били заради покачване на ценита на ...яйцата.

    Случващото се в Казахстан засега стъпка по стъпка повтаря сценария на украинския майдан. Без грузинските снайперисти по покривите, но пък с въоръжени групи по улиците.

    И като към картината се прибави и миналогидишния опит за преврат в Беларус, нещата стават пределно ясни: майданната активност се концентрира в постсъветското пространство, което Русия само преди две седмици обяви за своя зона за сигурност.

    Е, наблюдаваме светкавичната реакция на тая декларациа на другата страна, която дали от бързина или от убогост не може да направи нищо по-различно от copy/paste инициираните със съшата цел - сваляне на правителството - "народни протести" в своето време срещу Милошевич, срещу Кадафи, срещу Саддам, срещу Ал Асад, срещу Янукович, срещу Лукашенко, които в голяма част от случаите завършиха с военната намеса на САЩ/нато и разсипване на държавите.

    Може би е по-логично да се разсъждава по тая линия, а не да ни пускат по пързалката на повишените цени на пропан-бутана или яйцата, а?

    Нередност?
  • 3
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Хванаха им цаката на "цветните революции". Който и да го е изценирал, оттук нататък страната ще бъде все повече интегрирана с Русия.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "kapitalcho":

    Нищо не са хванали саксите. Карат по някакъв универсален майданен протокол и ако стане - стане, защото нито жертви дават, нито търпят щети.

    Същественото за случващата се в Казахстан е, че властта (не коментирам добра или лоша е защото не ме интересува) предприе твърди действия и обяви, че всеки, заварен с оръжие ще бъде ликвидиран. Реално това е карт бланш за унищожаване на всяка организирана въоръжена съпротива. Оттук до аналогията с Тянънмън, Андижан, когато властта даде на силовите структури пълна свобода за въдворяване на порядък, както и разстрела на мюсюлманските протести на пл. Тахрир в Кайро по време на преврата на ген Ас Сиси е една крачка.

    И това от психологическа гл.т. е до голяма степен оправдано, защото погромаджиите/демонстарните/демократите и т.н. за два дни в Алмати направиха чудеса, за да може отстрелът им да се възприеме от затвореното по домовете си население на града като изключително позитивно явление.

    А, и украинците вече били спокойни, че поне в близкия месец руснаците няма да ги нараднат, защото ще са заети в Казахстан...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "kapitalcho":

    И още нещо важно - еднотипната западна експанзия към страни от постсъветското пространство започва да предизвиква последствия, тъкмо обратни на търсените от авторите на размириците.

    Въпречи, че любимият ми вестник се концентрира единствено и само върху руското участие в миротворческия контингент в Казахстан, вчера на призива на президента на Казахстан за помощ се отзоваха АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ страни-членки на ОДКС и днес изпратиха войски. Единствено Киргизия утре ще гласува изпращането на своя контингент.

    Създадената преди 30 г ОДКС до вчера изглеждаше като поредната мъртва постсъветска структура, защото нямаше никаква активност, дори и когато завзетите от съюзна Армения азерски провинции през м.г. бяха отвоювани от Азербайджан в последната Карабахска война.

    Така един напълно символичен военен блок бе съживен и направен дееспособен от нефелната западна (липса) на стратегическо мислене.

    Защо е силен Путин? Защото отсреща му са пълни идиоти.
    Слушах и какво чете лелята от ЕС...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Да ни е жив и здрав Изтока, че за пореден път ни напомни каква красива, розова картинка ни се готви при евентуалната доминация на Китай и Русия.

    Протести - разстрел. Да живее бъдещето! Г-н Доктора би бил най-радостен.

    Нередност?
Нов коментар