🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Назарбаев приключи, да живее Токаев

Президентът е големият печеливш от казахстанската криза, довела до край на влиянието на бившия първи

Началото на 2022 г. доведе до най-тежките безредици в Казахстан, откакто държавата обяви независимост от СССР
Началото на 2022 г. доведе до най-тежките безредици в Казахстан, откакто държавата обяви независимост от СССР
Началото на 2022 г. доведе до най-тежките безредици в Казахстан, откакто държавата обяви независимост от СССР    ©  Reuters
Началото на 2022 г. доведе до най-тежките безредици в Казахстан, откакто държавата обяви независимост от СССР    ©  Reuters
Токаев, който доскоро беше младши партньор в управляващия тандем, консолидира властта си.
Изиграването на руската карта от държавния глава ще има големи геополитически последици не само за Казахстан, но и за региона.

След като напрежението в Казахстан започна да спада, а президентът Касим-Жомарт Токаев обяви, че обстановката се стабилизира, вече може да се направи следното обобщение - в страната се наблюдава краят на ерата "Назарбаев" и консолидация на властта на държавния глава.

Началото на 2022 г. доведе до най-тежките безредици в страната, откакто тя обяви независимост от СССР, провокирани от скок в цената на газа пропан-бутан. И Токаев бе принуден да поиска помощ от водената от Русия Организация на договора за колективна безопасност (ОДКБ). До вечерта на 5 януари правителството успя да възстанови контрола си над ключови райони в страната и проведе целеви операции в най-големия град Алмати. Прочистването на кръга на Назарбаев беше в ход.

Поредица от ходове, заздравяващи властта

Масовите протести в Казахстан бързо прераснаха в сблъсъци с органите на реда. Бяха ограбени супермаркети, разбити банкомати, подпалени автомобили, превзети бронирани военни машини, щурмувани и опожарени административни сгради. Токаев заяви, че това е дело на обучени в чужбина терористи, които искат да извършат държавен преврат.

Според анализатори зад размириците в Алмати, в които са се просмукали радикални елементи, стои желанието на някои хора от кръга на Назарбаев за разклащането и отстраняването на Токаев. Други подозират, че президентът сам си е организирал този "опит за преврат", за да циментира позициите си. Докато трети твърдят, че през последните две години жизненият стандарт на много казахстанци видимо се е влошил и големият брой недоволни млади мъже, които няма какво да губят, е най-вероятното обяснение за бързото радикализиране на демонстрациите.

"На практика има два конфликта, които се разиграват. Първият е между протестиращите и правителството, а вторият е между самите елити", казва пред "Капитал" Анет Бор, експерт по Централна Азия от аналитичния институт Chatham House. И допълва, че ключово за развоя на кризата е семейството на Назарбаев, което монополизира контрола над почти всички сектори в страна - от пътищата през банките до енергетиката. Бор лансира хипотезата, че може би точно тези елити, които се страхуват, че има какво да загубят от излизането от властта на Назарбаев, стоят зад по-организираната част от протеста, прибягнала до насилие. Докато първоначалните мирни демонстрации са били спонтанни.

Каквото и да е обяснението, факт е, че през последните дни ролята на Токаев във властовата система на страната се промени. "Засега изглежда, че президентът е големият печеливш от кризата. Доскоро той беше младши партньор в управляващия тандем в Казахстан, в който предшественикът му Нурсултан Назарбаев, начело на държавата от 30 години до 2019 г., запази контрола над официални и неофициални властови лостове. Докато вътрешни източници не започнаха да говорят за нарастващо напрежение между двамата лидери и с влошаването на здравето на Назарбаев не започна разрастване на влиянието на Токаев", посочват в свой анализ Александр Габуев и Темур Умаров от московския център "Карнеги".

Протестите дадоха на президента възможността да наруши установения ред във властовия тандем. Той поиска оставката на цялото правителство, отстрани Назарбаев като председател на Съвета за национална сигурност и зае неговото място и накрая обяви, че бившият ръководител на агенцията за вътрешно разузнаване Карим Масимов, смятан за приближен на Назарбаев, е задържан по подозрение за държавна измяна. В своя реч Токаев заяви, че заради Назарбаев "се появи група от много печеливши компании и група от много богати хора в страната". И каза, че е време те "да изплатят дълга си към казахстанците".

Помощ отвън във вътрешен конфликт

Твърдението на Токаев, че терористи са отговорни за протестите, му позволи да се обърне за подкрепа към ОДКБ. Получаването на помощ отвън за вътрешен конфликт обаче носи рискове заради силните националистически настроения в Казахстан. И сега противниците на президента могат да го обвинят, че опитва да се задържи на власт чрез чуждестранни военни сили, макар че във вторник той заяви, че "мироопазващият контингент" започва да се изтегля още тази седмица след завършване на мисията си.

Победителите в кризата до този момент са двама - Токаев и Русия. "Президентът ще е показал на хората и на елитите в Казахстан, както и на съседните страни, че е способен да изгради прагматични връзки с Кремъл, което прави възможно не само да поиска подкрепа от руските сили, а и да ги отпрати, когато вече не са нужни", посочват Александр Габуев и Темур Умаров. Същевременно ползите за Москва са три - първо, спомогнала е за запазването на приятелско управление в Казахстан; второ, увеличила е авторитета на ОДКБ; трето, демонстрирала е, че само тя може да влезе в ролята на външен гарант на сигурността в Централна Азия.

Но изиграването на руската карта в криза ще има големи геополитически последици не само за Казахстан, но и за региона като цяло. "Използването на руските военни за подкрепата на казахстанското управление означава, че страната вече няма да може да поддържа дългогодишната си многовекторна дипломация. Казахстан и неговата външна политика сега ще бъдат изправени пред повишени очаквания от Москва, което несъмнено ще ограничи отношенията му както със Запада, така и Китай", пише в материал за Politico Оксана Антоненко, директор анализ на глобалния риск в Control Risks. Така Токаев консолидира властта си, но на определена цена.

Страна с природни богатства и финансови затруднения

Кирил Кирчев

Бунтът започна заради удвояване цените на пропан-бутана. Този газ, с който се движат 80-90% от колите в страната, се получава при преработката на петрол, а Казахстан има големи залежи. Поради лошо управление и изкривени от държавна намеса и субсидии пазарни условия се оказа, че потреблението расте, но не и производството.

Още през 2018 г. казахстанските власти решиха постепенно да либерализират пазара на втечнен газ, увеличавайки дела на пропан-бутана, продаван чрез електронни платформи за търговия въз основа на търсенето и предлагането, включително за бензиностанции за автомобилен газ. Субсидиите за гориво са често срещани в целия свят. Според Международния валутен фонд субсидиите за петролни продукти (включително за бензин и дизел) в Казахстан през 2019 г. са почти 13 млрд. долара, или 692 долара на човек от населението. Това е 2.5 пъти повече, отколкото в развиващите се икономики като цяло (272 долара на човек от населението).

Казахстан се нарежда на десето място в света по дял на невъзобновяемия природен капитал (нефт, газ, метали, минерали) в общото богатство на страната - около 27%, показват данни на Световната банка. През 2020 г. половината от общия износ на стоки се пада на суров петрол - 23.7 млрд. долара. В групата ОПЕК+ квотата за производство на петрол в страната е почти 1.6 млн. барела на ден - повече от 4% от общия обем на производство в групата. Освен това Казахстан е основен износител на медна руда, мед и продукти от нея (4.25 млрд. долара през 2020 г.), желязо и стомана (3.18 млрд. долара), уран (1.71 млрд. долара). С 12% от световните запаси от уран Казахстан е на първо място в света по износ на природен уран.

Въпреки че ресурсите на Казахстан помогнаха за изграждането на средна класа и значителна прослойка от свръхбогати, финансовите затруднения са масово явление, отбелязва AP. Средната месечна заплата е малко под 600 долара. Банковата система стана жертва на дълбоки кризи, предизвикани от необслужвани кредити. Подобно на много други страни в региона, дребната корупция е силно разпространена.

Казахстан най-вероятно е попаднал в така наречения капан на средния доход: поради кризата с пандемията преходът към статут на икономика с високи доходи е отложен и няма да се случи до 2030 г., се казва в проучването от ноември на застрахователната група Euler Hermes. В края на 2020 г. страната е относително малко зад Русия по отношение на БВП на човек от населението, изчислен по паритет на покупателната способност в постоянни цени: 25.4 хил. долара срещу руския показател 26.5 хил. долара.

Факторите, които задържат растежа на инвестициите в казахстанската икономика, включват високо ниво на корупция, несъвършенство и слаба независимост на съдебната система, посочва Руският експортен център.

Казахстан се отличава с високо ниво на междурегионално неравенство: преди няколко години БВП на човек от населението в Атирау, най-богатата агломерация в страната, беше повече от три пъти средния за страната, докато в Туркестан (най-бедния регион) беше само 33% от средния.

Петролната и газовата ресурсна база е в западната част на Казахстан (Атирау, Мангистауска област, Западноказахстанска област), поради което БВП на човек от населението на тези територии е по-висок от средния за страната. Но и там има вътрешно неравенство в доходите - само ограничен кръг може да получава високи заплати и това са предимно работници в петролната индустрия.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Как ще се нарича президентът на Казахстан няма абсолютно никакво значение. Просто ситуацията там се мери с чужд цивилизационен аршин и - очаквано - в резултат всички заключения са неверни. Цивилизационно неверни.

    В Казахстан (както и в околните средноазиатски републики) реално управлява племенна върхушка. В страната има три жуза - племенно-родови съвета, които са строго йерархизирани - старши, среден и младши жуз. Токаев, както и Назърбаев, са представители на старшия жуз, чиито представители са начело на всички висши властови и икономически позиции. И ако Токаев беше, например, от младшия жуз, най-много да станеше директор на завод или кмет на погранично селище.

    Та в този смисъл, засилването на властовите позиции на Токаев след опита за цветна революция е просто трансформиране на баланса на силите в старшия казахски жуз.

    Промяната в Казахстан трябва да се търси другаде.

    1. "Многовекторната политика" на Назърбаев, която се състоеше в квотно кокетничене към Запада, Русия, Китай, Турция и пр. приключи.

    Казахските старейшини се убедиха, че техният досегашен ред е уязвим от чужда намеса - без значение дали ще е инспирарана от Запада, от ислямисти или просто от социалното разслоение в обществото. Затова преподредиха приоритетите и сега-засега те са в следния ред: Русия, страните от ОДКС, т.е. постсъветското пространство, Китай. Точка. Западът отпадна. Турция с Великия Туран - също;

    2. В родово-племенните средноазиатски "републики" стратегическите решения не се вземат еднолично от човека, поставен на върха на властовата пирамида. Вземат се - в случая - от старейшините на жуза.
    Поканата към ОДКС за помощ е тъкмо такова решение. И причините са елементарни:

    Едно, че външната сила ще действа единствено в подкрепа на поканилата я държавна структура, и
    второ: няма да преценява коя страна в конфликта има надмошие, за да застане зад нея.

    Войските на ОДКС за една седмица си свършиха работата, вчера направиха парад и се заприбираха кой откъде е.

    3. Казахстанският казус вля живот в една на вид куха постсъветска военно-политическа структура като ОДКС. Видя се нагледно, че тази организация - руското нато - може да действа светкавично, професионално и ефективно. И в този си вид може да бъде опора и гарант за сигурността такава, каквато я разбират родово-племенните общества в средноазиатските републики.
    И мисля, че това им е достатъчно.
    На по-следващ етап ще е въпросът за федерализирането им около Русия. Пак от гл.т. на сигурността и общия пазар.

    На края: това, което се случи в Казахстан чертае алгоритъма на началото на възраждането на империята.
    Дали е добро или лошо?

    Зависи от нагласите. Във всеки случай дреха, скроена по чужд аршин никога не е по мярка.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Племенницата на казахския президент Токаев купила апетитен имот в София за над един милион лева
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160497454716189
    Дана Медеуова, която е племенница на президента на Казахстан Касим-Жамарт Токаев, притежава чрез българска фирма терен в кв. “Люлин” в София на стойност над 1 млн. лв. Медеуова е дъщеря на сестрата на Токаев Карлиги Токаева и Темиртай Избастин, който беше назначен от Токаев за посланик на Казахстан в България през ноември 2019 г. Семейството Избастини има също така бизнес в Чехия и Германия.

    Нередност?
Нов коментар