🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Казахстанските власти: Ситуацията в страната се стабилизира

Президентът Токаев консолидира властта си след масовите протести

В неделя от президентството на Казахстан посочиха, че "ситуацията се стабилизира във всички региони на страната"
В неделя от президентството на Казахстан посочиха, че "ситуацията се стабилизира във всички региони на страната"
В неделя от президентството на Казахстан посочиха, че "ситуацията се стабилизира във всички региони на страната"    ©  Reuters
В неделя от президентството на Казахстан посочиха, че "ситуацията се стабилизира във всички региони на страната"    ©  Reuters

Казахстанските власти заявиха в неделя, че ситуацията в страната е стабилизирана след масовите протести срещу поскъпването на пропан-бутана, които прераснаха в недоволство срещу управляващите. Войски от водена от Русия коалиция охраняват "стратегически обекти", а органите на реда продължават с "разчистващите дейности", съобщиха в изявление от президентството.

Общо 164 души са били убити в безредиците, информира руското издание "Спутник", позовавайки се на здравното министерство в страната. През изминалата седмица бяха задържани хиляди, а обществени сгради бяха опожарени. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, който обвини за насилието обучени в чужбина бандити, оторизира мащабна контратерористична операция.

Разлом в управляващия елит

По искане на казахстанските властите в страната беше изпратена "мироопазваща мисия" в рамките на водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност. Това се случва на фона на предстоящите следващата седмица разговори между Москва, Вашингтон и НАТО заради ескалацията на напрежението с Украйна. В неделя от президентството на Казахстан посочиха, че "ситуацията се стабилизира във всички региони на страната". И допълниха, че силите за сигурност са си върнали контрола над административни сгради, а ключови услуги са били възстановени.

"Това, което започна с демонстрации срещу скока на цените на горивото, се превърна в по-големи протести срещу правителството на Токаев и срещу човека, който той замести като президент - Нурсултан Назарбаев. Насилието отвори разлом в управляващия елит, като Токаев направи стъпки за консолидиране на правомощията си", обобщава Reuters. Държавният глава уволни ключови правителствени представители, отстрани предшественика си Назарбаев от поста председател на Съвета за сигурност на страната и самият той пое тази функция. Освен това бившият ръководител на агенцията за вътрешно разузнаване Карим Масимов, смятан за приближен на Назарбаев, беше задържан по подозрение за държавна измяна.

КПП-та вАлмати

В неделя тези рокади си проличаха в редовния новинарски бюлетин на държавната телевизия. В него изрично беше подчертано, че Токаев е "най-високопоставеният управленски представител в страната и председател на Съвета за сигурност", като беше допълнено, че "в това си качество той взема независими решения".

В същото време кореспондент на Reuters описва настоящата ситуация в Алмати - най-големият град, в който бяха концентрирани протестите. Силите за сигурност са установили контролно пропускателни пунктове, а в центъра разбити витрини и опожарени сгради продължават да показват какво се е случило през седмицата. Интернетът продължава да е силно ограничен, като достъп има само до сайта на президентството и до няколко местни новинарски сайтове.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Формулировката "масовите протести срещу поскъпването на пропан-бутана, които прераснаха в недоволство срещу управляващите" явно цели да подчертае най-първосигналното от случващото се, и да замете под килима движещите сили, които (за щастие неуспешно) опитаха да използват икономическите противоречия в Казахстан за други, майданни, цели.

    Защото не:
    а) повишаването на данъка върху дизела беше причината повече от година жълтите жилетки да протестират във Франция;
    б) нашествието на каскетурата в президентството беше причината за падането на баце;
    в) повишаването цената на яйцата (любимият ми пример от Капитал!) беше причината за антиправителствените протести в кюрдските райони на Иран преди 2 години.

    Това са поводите. Причини и поводи са много различни неща.

    Каквото станало - станало.
    Време е не за преразкази по Reuters, а за осмисляне на последствията от безредиците в Казахстан.

    1. След Лукашенко и средноазиатските лидиращи кланове се убедиха, че Западът нехае за старателно провежданата им политика на многовекторност, която реално се състои във въртене на опашка най-вече на запад. И ако US бягството от Афганистан им е вкарал силно аргументирано съмнение, че на янките им пука за васалите им, то въоръженият метеж в Казахстан им изкрещя в ухото: ти си следващият...

    2. Лукашенковата многовекторност също секна рязко м.г., когато западът му сервира майдан, управляван от Варшава и Вилнюс, където все още е на издръжка "народният президент" Светлана (наричана Хуанита по аналогия с вече забравения друг любимец на Запада - Хуан Гуайдо) Тихановская.
    3. Псевдомайданът в Минск завъртя Беларуския рул към все по-тясна интеграция с Русия - за т.н. Съюзна държава. Фактът, че ОДКС, председателствана в момента от арменския премиер Пашинян (който също дойде на власт с майдан) реагира за часове, говори много ясно, че бившите съветски републики нямат друг разумен ход, освен да търсят някаква форма на интеграция с Русия.

    На фона на изключително лесно експортирания ислямисткия хаос, който US създадоха в т.н. Голям Близък изток: от Либия, през Ливан, Сирия, Йемен, Ирак, та до Афганистан.

    Обобщение: опитат за западни и по-източни западни служби и НПО-та да овладеят и насочат протестите в Казахстан просто хвърлиха управляващата й върхушка за защита в обятията на руската мечка.

    Не Вовата Путин, а убогостта на Запада вика за нов живот СССР. И от действията на Запада зависи степента на консолидация на бившите републики.

    Нередност?
  • 2
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Хапчетата!

    Нередност?
  • 3
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    Мхм, братушките са особено осторожни след Киев...

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Вежливи зелени човечета внесоха така необходимия ред ...

    Нередност?
Нов коментар