🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сблъсъкът с Китай може да донесе на Литва тайвански инвестиции в производството на микрочипове

Тайван обяви инвестиционен план за 200 млн. долара за своя европейски съюзник

Литовските дипломати напуснаха посолството в Пекин след влошаване на отношенията заради Тайван
Литовските дипломати напуснаха посолството в Пекин след влошаване на отношенията заради Тайван
Литовските дипломати напуснаха посолството в Пекин след влошаване на отношенията заради Тайван    ©  Reuters
Литовските дипломати напуснаха посолството в Пекин след влошаване на отношенията заради Тайван    ©  Reuters

Сблъсъкът между Литва и Китай заради Тайван е на път да донесе ползи за балтийската държава, а именно инвестиции в производството на микрочипове. Заради дипломатическото сближаване между Литва и Тайван властите в Пекин наложиха ембарго не само върху литовския износ, а дори и върху стоки от други европейски страни, съдържащи литовски части. В отговор Тайван обяви инвестиционен план за 200 млн. долара за своя европейски съюзник, който носи възможността за сътрудничество в сферата на чиповете, пише Politico.

Това се случва на фона на изоставането на Европа в ключовата индустрия, свързана с полупроводниците, и на фона на желанието на ЕС да остане конкурентен на САЩ и Китай, като развие производството на микрочипове. Инвестиционните планове на Тайван в Литва още не са финализирани и се очаква мнението на екип от тайвански експерти през следващите няколко месеца. Но тази инициатива може да превърне балтийската държава в мост за останалия европейски пазар на полупроводници.

Успех за Вилнюс

Най-високопоставеният тайвански дипломат във Вилнюс - Ерик Хуан, посочва: "За първи път тайванското правителство сформира такъв инвестиционен фонд. Когато проучваме възможността за инвестиции в Литва, свързани с полупроводниците, ще обсъдим въпроса в светлината на целия пазар на ЕС, защото тогава ще бъде по-устойчиво и доходоносно."

Успех за Литва е дори споменаването на партньорство с глобален играч като Тайван. Влиятелната Тайванска компания за производство на полупроводници (TSMC) е подложена на натиск от страна на много чужди правителства да диверсифицира производството си. Но до този момент Тайван се отнася към офертите изключително предпазливо, като само стратегически партньори като САЩ и Япония получават чипове.

Някои факти обаче са до известна степен отрезвяващи. Например предложената тайванска инвестиция е твърде малка в сравнение с това, което ще е необходимо за една напълно работеща фабрика - инвестицията за фабриката на TSMC в Аризона, която ще започне да функционира през 2024 г., е 12 млрд. долара. От Европейската комисия също така изразяват притеснение за финансовата и логистичната способност на Литва да въведе в експлоатация такъв обект, за който са необходими евтино електричество и изобилни водни ресурси.

Собствена роля в системата

Ерик Хуан признава, че ще бъде трудно за отделна страна от ЕС да преповтори тайванския модел, тоест разполагането с цялостна система за производство и доставка на микрочипове. Но по думите му отделните държави трябва да развият своята собствена роля в системата, като Тайван възнамерява да помогне на Литва да се фокусира върху една особено търсена област - развиването на професионалисти.

Междувременно тази седмица ще се състои среща на външните министри на ЕС, на която ще се обсъждат отношенията на съюза с Китай, както и китайската търговска блокада срещу Литва. Вероятно фокусът ще бъде върху Зимните олимпийски игри в Пекин на фона на очакванията европейските страни да потвърдят дали ще се присъединят към САЩ и Великобритания в дипломатическия бойкот на събитието заради нарушенията на човешките права в Китай. Обща позиция обаче ще бъде постигната трудно, тъй като държави като Белгия и Австрия вече заявиха, че няма да изпращат официални представители, докато Франция трябва да изпрати някого, защото ще е домакин на следващата олимпиада.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Толкова е наивно написаното, че чак не искам да вярвам на очите си, че подобни 1001 нощи чета в отдавна дерайлиралия някогашен БГ медиен лидер!

    Литва - Силициевата долина на Стария свят.

    Подарявам на Капитал това доста по-близо до замисъла на текста заглавие.
    Е, безумно е, ама натам води и текста.

    Чувал съм, че с чиповете не е като с чеповете (за зеле) и ако нещата опираха единствено да едни 200 млн инвестиция, Разградско отдавна да се е превърнало в БГ Калифорния.
    Ама не е. Защо е отделна тема.

    Дори си мисля, че тръгнат ли тия "инвестиции" и експорт на nou khau на гаражна полупроводникова електроника от Тайпе към Вилнюс, това само ще ускори стартирането на обратното броене за "връщането към родината" на о. Формоза.

    Щото реално няма кой да попречи на Пекин да приключи веднъж завинаги със сепаратизмите си, които засега само наблюдава. Опитът със Сянган беше учудващо успешен и безпроблемен. Вашингтон дори по него повод отмени цял свой закон.
    Сходно ще е и при десант на Формоза.

    Колкото по-бързо, толкова шансовете за оцеляване на пациента са по-големи е златното провито на септичната хирургия, ако си го спомням точно.

    Нередност?
  • 2
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    "гаражна полупроводникова електроника от Тайпе" , голям смях, "десант на Формоза", не мога да спра да се смея, заболя ме корема! На този остров са най-големите производители на чипове и чипсети и компютри в света. Фабриките са собственост на американски, британски, немски, френски, японски, корейски, китайски и др. акционери! Докторе, иди се прегледай при някой колега психиатър!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "Maria Simova":

    Мария, толкова ли е неясно, че гаражен ще е литовският вариант на тайванската промишленост?

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#2] от "Maria Simova":

    Мария, полупроводникавата индустрия в Тайван си е факт, но той по никакъв начин не гарантира сигурността на острова. "Десант във Формоза" не е нещо, което трябва да Ви разсмива, а по-скоро да Ви плаши. Поне с мен е така, а подобен вариант е все по-вероятен. По отношение на Литва, смехът е общ...Иначе, по темата, в коментар по сходна тема преди ден се запитах възможна ли е някаква компенсация от страна на Тйван, но всъщност не мисля, че е. Нищо подобно не се случва с Наури, Никарагуа и останалите 10-тина члена на клуба на призналите Тайван, а Литва не е в този клуб и изобщо не иска да влиза :-)

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    На мен ми изглежда, че са им обещали по-скоро картинка на фабрика...

    И от ЕС същата макетна подкрепа. Ще речеш, че Китай не зависи от износа си към западните пазари.

    Нередност?
Нов коментар