🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Северна Македония е с ново правителство и стари кризи

Първата външнополитическа среща на премиера Димитър Ковачевски ще бъде с българския му колега Кирил Петков утре

Точно ден преди визитата на премиера Кирил Петков в Скопие парламентът на Република Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на мястото на подалия оставка Зоран Заев.

Одобряването на новото правителство начело със социалдемократа Ковачевски се случи след два дни дебати в парламента, започнали в събота. И избирането стана с 62 от 120 гласа вместо 64-те, на които се смяташе, че управляващото мнозинство може да разчита. Причината е, че двама депутати отсъстваха. СДСМ запази контрол върху управлението с помощта на албанската партия "Алтернатива", която получи три министерски поста в новия кабинет, макар да има само четирима депутати в парламента.

Ковачевски е бивш зам.-министър на финансите в кабинета на Заев, който се оттегли след тежка загуба на местните избори миналия октомври. Новият премиер има докторска степен по икономика и е асоцииран професор на Американския колеж в Скопие. През 2011 г. е специализирал дигитален маркетинг в бизнес училището в "Харвард" и в икономическия факултет в Подгорица, Черна гора.

Ковачевски увери след гласуването в неделя вечер, че започва активна работа още от сутринта - първо с енергетиката, а във вторник и по темата за македонската евроинтеграция, която ще бъде обсъдена с Кирил Петков. Посещението на българския премиер ще бъде първата чуждестранна визита на това ниво за новото правителство в Скопие, както и първото официално двустранно посещение в чужбина за Петков.

Проблемите не чакат

"Не искаме 100 дни толеранс и влизаме в разгара на проблемите и предизвикателствата", обеща Ковачевски. Справянето с енергийната криза ще бъде приоритет на новия кабинет, каза той пред парламента. И добави, че на фона на бурно растящите цени на енергията и кризите в бизнеса и здравеопазването неговото правителство ще работи за запазване на стандарта на живот на хората и жизнеспособността на компаниите.

Правителството идва с план за 130 млн. евро за наливане пари в енергетиката и социалните програми, който да помогне за преминаване през тежката зима. Освен тази непосредствена цел правителството заяви и по-дългосрочни приоритети като увеличаване на средната заплата до 500 евро (с около 50 повече, отколкото в момента), повишаване на инвестициите в инфраструктура и привличане на повече чуждестранни инвестиции. Сред останалите мерки Ковачевски спомена и легализиране на търговията с криптовалути, за да може страната да "бъде в крак" със съвременните тенденции.

Новото правителство ще има 21 министри, с един повече от предишното (това ще бъде министър без портфейл, отговорен за диаспората). Осем от предишните министри ще бъдат сменени, включително тези на отбраната и на здравеопазването - Радмила Шекеринска и Венко Филипче (ключови фигури за СДСМ), съответно със Славянка Петровска и Беким Сали.

Единственият, който си тръгва шумно и с коментари, че го прави не по свое желание, е бившият министър по европейските въпроси Никола Димитров. Той имаше ключова роля в договарянето на споразумението с Гърция през 2018 г., което доведе до промяна на името на Северна Македония и разблокиране на пътя й към членство в НАТО и към ЕС (блокиран отново две години по-късно от България). Преди дни Димитров намекна, че "някой" иска той да е извън правителството и страната, като му е предложен посланически пост във Вашингтон, който той е отказал. Освен това предупреди новия кабинет да бъде внимателен в разговорите с България, като изрази притеснение, че някои хора - като външният министър Буяр Османи, който запазва поста си - може да натискат за пробив "на всяка цена", което да навреди на интересите на Северна Македония. "Надявам се да греша, но това са впечатленията ми", заяви Димитров.

Надежди за пробив по време на визитата на Петков така или иначе няма. "Не идвам с анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало", казва българският премиер в интервю за македонската агенция МИА. Надеждите на управляващите Северна Македония все още са да успеят да постигнат промяна на българската позиция с новото правителство в София. Но засега се усеща единствено смекчаване на тона, но не и на политиката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    В БЮРМ-ската политика славомакедонските партии Ин и Ян - управляващият в момента СДСМ и опозиционната ВМРО-ДПМНЕ пет пари не струват без скъпата подкрепа на албанските партии.

    Казвам скъпа, защото за да събере мнозинство албанската Алтернатива изтъргува четирите гласа на четиримата си депутата в Собранието за новото правителство на СДСМ срещу три министерски кресла от вприсъдружна този път на сичко 21.

    Нещо подобно стана и на скорошното гласуване на оставката на Заев, кгато албанец от присъдружна този път на ВМРО-ДПМНЕ партия не се яви на гласуването и оставката не мина... Албанецът вероятно е забогатял рязко.

    Та в този паноптикум отива на първото си държавно посещение Киро.

    И като се знае, че на албанските партии, които реално дават (и - както се вижда - яко консумират) властта в БЮРМ, хич не им е зор българи или марсианци са Гоце, бр. Миладинови, Гр. Пърличев и пр,, защото те с едно око гледат към Велика Албания, с кого за кокво ще си говори Киро?

    А, да - ще си говори за въздушната линия София - Скопие. Дано намерят за нея и някой двуместен самолет, че да я натоварят прилично...

    Нередност?
  • 2
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 3

    Петков, внимавай много. Да не им поемеш издръжката . Нито лев и евро за тия предатели.
    Те са в момента в тотален фалит. Няма парно в Скопие. Нямат пари. Рек Битоля излиза от ремонт. Внасят електроенергия по пазарни цени. Нямат никакви резерви.
    Много внимавай, да не ги дотираме с нещо отново. Нека сами се оправят.
    Нека Сърбия им помага , нали те ги създадоха.
    Много внимавай. Много.
    Ние досега сме им дали десетки неща безплатно- танкове, оръдия, ваксини срещу епидемията им от морбили, гориво при блокадата............Много внимавай да не им дадеш нещо отново. Нямаме никаква нужда да ги дотираме, те нямат ресурси, географски са никъде, те са едно зло нищо. Земята им не ражда нищо, те са придатък към Сърбия с отпаднало предназначение. Предвид гнусните неща , които изричат срещу всички нас, ние вече не искаме да им се помага. Ние сме за тях фашисти, татари, монголи, к.рви и т.н. Нито лев за тях, нито милиметър, нито грам. Да се оправят сами.

    Нередност?
  • 3
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Много правилно докторе.
    Натиснат ли се албанците, макетата ще предадат и собствената си майка.
    Трябва една ясна стратегия(икономическа, културна и политическа).

    Нередност?
Нов коментар