ЕК разхлабва финансовите правила за нов общ за заем - този път за Украйна

Няколко страни вече изказаха резерви за използването на този начин за финансиране

Според украинското правителство и Международният валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро на месец, за да поддържа икономиката си
Според украинското правителство и Международният валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро на месец, за да поддържа икономиката си
Според украинското правителство и Международният валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро на месец, за да поддържа икономиката си    ©  Reuters
Според украинското правителство и Международният валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро на месец, за да поддържа икономиката си    ©  Reuters
Темата накратко
  • Държавите ще трябва да инвестират "разумно" в зеления и цифров преход и енергийната сигурност за възстановяване на икономиките, както и да помагат на най-нуждаещите се и на бежанците от Украйна.
  • Като допълнение към пакета за 9 млрд. евро за финансиране на Украйна ЕК обмисля и общ заем на съюза

Европейската комисия предложи мораториумът върху фискалните правила на Европейския съюз (ЕС) да продължи до края на 2023 г. Той беше въведен заради ковид пандемията, за да позволи инвестиции за възстановяването на икономиките. В същото време Брюксел си запазва възможността за откриване на наказателни процедури срещу държави, които не изпълняват фискалните препоръки.

"Изправени сме пред повишена несигурност и силни рискове за намаляване на перспективите, така че предлагаме да запазим общата клауза за дерогация през 2023 г. и да я деактивираме от 2024 г. (...) Всички държави членки следва да насърчават и разширяват публичните инвестиции за зеления и цифров преход и за енергийната сигурност. По-високите инвестиции обаче трябва да се комбинират със строг контрол на други - текущи - разходи. В същото време правителствата може да продължат да предоставят временна и целенасочена подкрепа на онези, които са най-уязвими от покачването на цените на енергията - а също и на хората, бягащи от Украйна", заяви зам.-председателят на комисията Валдис Домбровскис при представянето на Европейския семестър.

Пактът, който има за цел да държи заемите на държавите под контрол, постановява, че публичният дълг не трябва да надвишава 60% от брутния вътрешен продукт, а бюджетните дефицити не трябва да надхвърлят 3%. "Комисията не възнамерява да отваря нови процедури при прекомерен дефицит на този етап. Въпреки това ще преоценим съответствието с критериите за дефицит и дълг през есента и отново следващата пролет", добави Домбровскис.

Предложението

Удължаването на разхлабените финансови правила идва дни след обявяването на пакета за финансова подкрепа на Украйна, който включва и обсъждането на втори общ заем на страните за подкрепа на възстановяването на обсадената страна.

В петък ЕК предложи на Украйна да предостави макрофинансова помощ под формата на заеми до 9 млрд. евро, която да бъде допълнена от подкрепа от други двустранни и многостранни международни партньори, включително Г-7. Предвижда се финансовата помощ да се изплаща на траншове с дълги падежи и облекчени лихвени проценти благодарение на гаранцията от бюджета на съюза.

В документ, разглеждащ начините, по които ЕС може да помогне на Украйна, комисията отбелязва, че спасяването на Украйна може да бъде платено чрез допълнителни вноски към съществуващите програми на ЕС и увеличаване на бюджета на ЕС.

"Има момент обаче, рано или късно, когато ще трябва да разгледаме финансирането в европейски мащаб, както направихме за COVID", каза вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс миналата седмица.

Според украинското правителство и Международният валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро на месец, за да поддържа икономиката (или приблизително до 15 млрд. евро до юни) - от изплащане на заплати и пенсии до грижи за разселено население и други разходи, свързани с войната. Съединените щати обещаха да осигурят една трета от тази сума, което ще остави 10 млрд. евро непокрити.

От началото на руската агресия ЕС значително засили подкрепата си, мобилизирайки около 4.1 млрд. евро за подкрепа на цялостната икономическа, социална и финансова устойчивост на Украйна под формата на макрофинансова помощ, бюджетна подкрепа, спешна помощ, реакция при кризи и хуманитарна помощ. Мерки за военна помощ също са предоставени в рамките на Европейския инструмент за мир, възлизащи на 1.5 млрд. евро, които ще бъдат използвани за възстановяване на разходите на държавите членки за тяхната военна подкрепа в натура за Украйна, и е в ход мобилизирането на допълнителни 500 млн. евро.

Първите политически реакции

"Фактът, че държавите членки вече са в състояние да се отклонят от Пакта за стабилност и растеж, не означава, че всъщност трябва да го направят", каза германският финансов министър Линднер пред Financial Times в края на миналата седмица и добавя, че е против общ европейски дълг за Украйна по подобие на Фонда за следващо поколение.

Той направи разграничение между призивите за нов общ заем и 9 млрд. евро финансова помощ, обявен от ЕК, описвайки последното като "различен инструмент, който сме използвали в миналото, въз основа на национални гаранции, които тогава използвани за съвместна подкрепа на трети държави".

Други държави като Дания и Нидерландия също изразяват своите резерви за втори общ дълг. В същото време в интервю за EURACTIV бившият украински министър на икономиката и настоящ съветник на президента Владимир Зеленски Тимофий Милованов приветства помощта на ЕС, но призова за използване на безвъзмездни средства вместо заеми, тъй като една свръхзадлъжняла Украйна ще изплаши частните инвеститори и ще затрудни възстановяването. "9 милиарда евро звучи като добра сума, въпреки че не достига необходимото", каза Милованов. Той приветства предложението на Европейската комисия за създаване на така наречената платформа RebuildUkraine, която трябва да ръководи дългосрочните усилия за възстановяване на Украйна, обвързани с реформи.