🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията не подминава и бирата в Германия

Цените й се покачват, макар и по-бавно в сравнение с други пазари

Продажбите на бира в Германия се възстановяват в последните няколко месеца.
Продажбите на бира в Германия се възстановяват в последните няколко месеца.
Продажбите на бира в Германия се възстановяват в последните няколко месеца.    ©  Reuters
Продажбите на бира в Германия се възстановяват в последните няколко месеца.    ©  Reuters

Бирата е един от най-широко разпространените алкохолни напитки в света, като почти няма човек, който поне веднъж да не е опитвал от напитката. Тя също така се превръща в голяма част от социалния живот в страните, където е популярна, като решението на крал Лудвиг I да вдигне данъка върху бирата с 8% през 1844 г. дори води до тридневни протести в Мюнхен.

През 2022 г. трудно може да се протестира заради по-високите цени на алкохола, като крайните потребители дори трябва да са доволни от малкото увеличение в цените, което са изпитали до момента. Войната в Украйна, както и покачващите се цени на суровините, които са нужни за производството на бирата, карат производителите да вдигат цените, макар и да го правят с много по-малък процент в сравнение с други пазари.

Един от производителите, които споделят, че никога не са виждали подобен скок в цените на нужните му продукти, е Йоханес Фауст, който е собственик на фамилната пивоварна от 30 години. Семейният бизнес датира началото си още през 1654 г., като по думите на Фауст главното затруднение пред бизнеса му в момента е набавянето на малц.

Малцът е ключова част от процеса по производство на бира, като цените на суровината почти са се удвоили в сравнение с миналата година. Причината е войната в Украйна, защото двете воюващи страни заедно осигуряват около една трета от световния износ на малц. Фауст работи само с местни производители, като това обаче не означава, че и той не усеща скока в цените.

Пивоварната също така трябва да плаща поне една трета повече за своите стъклени бутилки заедно с над 50% по-високи цени за пластмасови кутии и почти 75% повече за своите метални капачки за бутилки. Разходите за енергия, транспорт и персонал също нарастват. "Никога не съм виждал такава инфлация", каза пред Financial Times Фауст.

Цените само ще се увеличават

За момента пивоварната на Фауст успява да не покачва цените значително, като това се дължи на дългосрочните договори, които има с доставчиците. По този начин си е гарантирал определена цена на продуктите, като проблемът за него ще се появи след изтичането на договорите.

Засега средностатистическият германец, който пие бира, едва ли ще е забелязал увеличението на цените. То се ускори леко до 2.9% през годината до април, сочат данни на Германската статистическа агенция. Това е доста под по-широката инфлация на потребителските цени от 8.7% през годината до май.

Този месец Фауст повиши цената на бирата си с 10 цента на литър, което се равнява на по-високо от обичайното увеличение от 6.5%. Цената за щайга от 20 бутилки от най-продавания Pils достигна 16.49 евро, но решението за това е било взето още миналата година. "Но това беше решено миналия октомври, много преди Украйна, и дори не се доближава до компенсиране на по-високите ни разходи", каза Фауст. Собственикът на Bitburger от Рейнланд-Пфалц заяви, че "умереното" му увеличение на цените, решено още миналата година, също няма да помогне за покриването на "експлозивните цени на енергията и суровините".

Мнението, че цените на бирата в страната само ще се увеличават, е подкрепено и от експерти в сферата. Според тях капацитетът на фабриките не е достатъчен, за да се справят компаниите с високите производствени разходи, което не им дава избор, освен да повишават цените за потребителите. "Само закъсненията, заложени в ценовата политика, означават, че все още има голям инфлационен натиск в процеса през следващите няколко месеца", каза Карстен Бжески, ръководител на макроизследванията в ING във Франкфурт.

Повечето пиене може да помогне

Подобряването на пазарните условия в Германия може да помогне на местните пивовари да прехвърлят повече от високите си разходи на потребителите. Това не изглежда като лоша идея, след като германските ценители на бира в момента плащат много по-ниски цени от своите съмишленици на места като Обединеното кралство.

Продажбите на бира в Германия се възстановяват в последните няколко месеца - те са се увеличили с 5.1% през първите четири месеца на 2022 г. в сравнение с преди година. Очакванията на експерти са, че отварянето на бирени фестивали като Октоберфест също ще подпомогнат бранша. Цените на бирата на тазгодишния Октоберфест ще бъдат средно с 15% по-високи от предишния преди три години - 13.37 евро за литър от пенливата напитка. Последното издание на известния по цял свят Октоберфест беше през 2019 г., като причината за липсата му в последните две години беше пандемията от коронавирус.

Все пак пивоварите, които познават историята на бранша си, искат да избегнат отчуждаването на клиентите. Попитан дали ще вдигне още по-високо цените си догодина, Фауст не е готов да даде конкретен отговор . "Трябва да бъдем много внимателни", каза той. "Трябва да помислим за това, но може би можем да го избегнем, ако нещата в Украйна се променят."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Да не се кахърят - ще пикаят по малко ...

    Нередност?
Нов коментар