Съседите на Германия се тревожат, че спиране на газа за страната означава и недостиг за тях

Австрия, Чехия и Швейцария разчитат на германския износ за голяма част от газовите си нужди

Германия е най-големият потребител на руски газ, но също така се занимава с реекспорт на горивото
Германия е най-големият потребител на руски газ, но също така се занимава с реекспорт на горивото
Германия е най-големият потребител на руски газ, но също така се занимава с реекспорт на горивото    ©  Reuters
Германия е най-големият потребител на руски газ, но също така се занимава с реекспорт на горивото    ©  Reuters

Съседите на Германия следят с все по-голямо притеснение настоящата газова криза. Австрия, Чехия и Швейцария разчитат на германския износ за голяма част от нуждите си от природен газ, пише Еuractiv.

Германия е най-големият потребител на руски газ, но също така и реекспортира горивото. През май страната е изнесла 6 млрд. куб.м газ за съседите си и те се притесняват дали това ще продължава по същия начин.

В понеделник започна годишната поддръжка на тръбопровода "Северен поток 1", транспортиращ 55 млрд. куб.м газ на година от Русия за Германия, и газоподаването ще спре за десет дни - от 11 до 21 юли. Европейските лидери обаче предупреждават, че Москва може да удължи периода, за да ограничи още повече газовите доставки за континента, което ще попречи на плановете за пълнене на хранилищата за предстоящата зима и ще задълбочи газовата криза, за която правителствата вземат извънредни мерки.

Без оптимизъм

Германският икономически министър Роберт Хабек заяви, че страната трябва да се подготви за възможността Русия да спре газоподаването чрез "Северен поток 1" извън планираната поддръжка. "Ситуацията на газовите пазари е напрегната и не може да изключим нейното влошаване. Трябва да направим всичко, което можем, за да поддържаме базовите доставки през идващата зима", коментира той. Правителството в Берлин е категорично - ако в момента германският газов износ продължи, както в предишните години, страната ще бъде изправена пред недостиг на природен газ.

Газът от Германия до Чехия, транспортиран от Gascade - дъщерно дружество на "Газпром", е спаднал с 60-80% от 16 юни насам. Тъй като сега доставките чрез "Северен поток 1" спират напълно заради поддръжката, правителството в Прага е все по-обезпокоено и преговаря за внос от други държави. "Лично аз не съм оптимист", заяви чешкият вицепремиер Мариан Юречка.

Австрия също се подготвя с извънредни мерки. Миналата седмица беше наредено на големите потребители на газ да преминат на алтернативно гориво, предимно петрол. "В момента ситуацията е несигурна. Не знам дали пълненето на хранилищата ще продължи с този темп, нито мога да прогнозирам как ще се държи Владимир Путин. Подгответе се за отоплителния сезон отсега", коментира енергийният министър Леоноре Гевеслер.

В Швейцария ситуацията също е напрегната - около 75% от газа идва през Германия, а страната няма газови резерви. През май правителството инструктира газовата индустрия да установи допълнителни газови резерви в съседни държави и да подсигури договори за внос на неруско гориво.

Солидарност в ЕС

Съседите на Германия разчитат на концепцията за солидарност. В случай на газов недостиг правилата за солидарност в ЕС може да се окажат единственият начин, по който по-малките държави могат да облекчат идващата зима. Юречка многократно е заявявал, че трябва да се приложи европейската солидарност, ако руското газоподаване спре. "На европейско равнище е важно да въведем този принцип, така че ако ситуацията се влоши, страните членки да споделят газовите доставки, за да има гориво за домакинствата и ключовата инфраструктура", казва той.

Австрия също подкрепя този подход. Гевеслер настоява за координиране на националните извънредни планове в рамките на ЕС и за "солидарни решения". Положението на Швейцария е по-сложно, тъй като държавата не е член на ЕС. В момента швейцарското правителство преговаря с Германия за "солидарен договор" в случай на енергийна криза, но няма гаранции, че това ще проработи.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар