🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газовата зима за Европа не идва!

Пазарите се изкачват по стълбите, но слизат с асансьора. Има всички сигнали, че настоящият спекулативен балон е много по-голям от това, което видяхме при пика на суровините през 2007-2008 г.

Модната мъдрост е, че цените днес, макар и главоломно високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до истински колапс на почти всичко
Модната мъдрост е, че цените днес, макар и главоломно високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до истински колапс на почти всичко
Модната мъдрост е, че цените днес, макар и главоломно високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до истински колапс на почти всичко    ©  shutterstock
Модната мъдрост е, че цените днес, макар и главоломно високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до истински колапс на почти всичко    ©  shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пламен Моновски е съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets, един от фондовете на световния инвестиционен лидер Blackrock с 10 трилиона долара под управление, чиито клиенти притежават част от най-значимите публични и частни компании в света. Впоследствие основава специализиран инвестиционен фонд, който по-късно е придобит от хедж фонд. Съветва институции и големи частни инвеститори по избора на активи в портфейли. Самият той е активен инвеститор на публичните и частните пазари по целия свят.*

Когато започнах инвестиционната си кариера, нищо не ме шокира повече от разкритието, че цените се определят от пределни (marginal), а не от общи обеми.

Седях залепен за екрана на така наречените маркет мейкъри и се чудех на нещата - очевидни за маркет мейкъра, но пълна новина за начинаещия. Забелязах, че някой купува милион единици от нещо на цена 50 долара и по този начин натрупва състояние 50 милиона долара, само за да разбера, че на следващия ден друг купува само 20 хиляди единици от същото нещо, но на цена 48 долара. $48, а не $50 беше цената, която определи стойността на един милион единици, купени предишния ден. Хилядите движат цената на милионите!

Само за един ден състоянието от 50 милиона долара беше намаляло с 2 милиона до 48 милиона - просто защото някой успя да определи цената по-ниско, като купи много по-малко, но на тази по-ниска цена. Уау и пак уау.

Добре дошли в света на пределното ценообразуване, на пределното търсене и предлагане, което движи, хм, почти всичко. И особено важи в света на суровините, където малки промени могат да доведат до необуздани движения в цените на купените или продадените обеми. И това води отново и отново до същото - че пазарите правят своите си неща и объркват "сигурните" прогнози на тълпи от експерти. А в случаите, когато всички те изразяват една и съща гледна точка, тя заглушава алтернативните мнения.

По отношение на нищо друго хорът от политици, експерти, бизнес и потребители не стига до такива пронизителни тонове, както за настоящите стратосферни цени на природния газ преди настъпването на зимата, особено в Европа. Консенсусът се тревожи, че Германия ще замръзне, че икономиките ще се сринат и че настинали западни граждани много, ама много ще се разгневят. Модната мъдрост е, че цените днес, макар и главоломно високи, ще скочат още повече през зимата и ще доведат до истински колапс на почти всичко. Склонни сме да мислим, че това, което се е случило в близкото минало, ще продължи и в бъдещето, потенциално с дори по-силни от сегашните ефекти.

Научих обаче, че когато консенсусът е толкова краен и толкова сигурен в себе си, може да се случи точно обратното и пределното ценообразуване да го изненада.

Пазарите правят своите си неща и объркват "сигурните" прогнози на тълпи от експерти.

В същото време възможно ли е изобщо да се мисли, че противно на заклинанията на всички Касандри цените на природния газ в Европа през зимата може да паднат рязко и това да опари лошо всички, които са искали да спечелят доста долари или евро от метеоритното поскъпване на чистото гориво?

И защо, за бога, бихме искали да мислим, че цените на газа може да паднат в сезона, когато е най-нужен? Ето някои причини:

Първо, цените на природния газ станаха параболични. Никога, никога не е имало случай, когато цените са се задържали след толкова рязко покачване - тенденцията неизменно е да падат и по-често - да се сриват, отколкото леко да се приземяват.

Второ, неотдавнашното лудо поскъпване на газа беше предизвикано от презапасяване. То е заразно - предвид че най-често се случва в условия на паника. Исторически някои от най-резките покачвания на цени се дължат на презапасяване. Това важи особено за доставките на суровини.

И не говорим само за запасите, трупани от правителствени структури, но и от корпорации, големи и малки, както и от предприемчиви индивиди. Бихте ли си помислили, че когато германското правителство, пресата и обществеността са изпаднали в ужас от осакатяващите газови дефицити, бордът на директорите на BASF ще прави нещо друго освен панически да купува газ от всички географски райони, в които има такава възможност?

Но това не е всичко. След като са надушили паническото купуване, финансовите играчи, най-вече хедж фондовете и безбройните трейдъри, ще купуват масово това, което е поскъпнало, често с голям ливъридж (бъдещи заеми). Известно е, че цените на суровините са склонни към импулс. За хеджитата е твърде изкушаващо, за да не скочат с удоволствие в нещо, което е станало толкова популярно.

Наистина, финансовите спекулации с енергетиката нараснаха опасно в този бум на суровините. Както обикновено, търгуваните обеми на фючърси и други деривати удавят физическия пазар. Те обикновено са 6-10 пъти по-големи от базовия, но при този скок на цените има подозрение, че лесните пари са превърнали 20-кратния ливъридж в норма!

В същото време се появяват все повече хедж фондове, създадени от бивши ръководители на търговските операции на стокови гиганти като Glencore, Exxon, Alcoa и други подобни. Тези хеджита обикновено са фирмички с $1-2 милиарда под управление, които се раздуват до $10+ милиарда с дългове. Скорошно преброяване показа и твърде много фондове на фондовете в енергетиката - поне 20! Има всички сигнали, че настоящият спекулативен балон е много по-голям от това, което видяхме при пика на суровините през 2007-2008.

Освен това вселената на суровините не е особено ликвидна, което означава, че всички тези спекулативни пари могат както да повишат цените рязко нагоре, така и още по-рязко да ги тласнат надолу. Пазарите се изкачват по стълбите, но слизат с асансьора.

Финансовите спекулации с енергетиката нараснаха опасно в този бум на суровините.

Два трилиона условна стойност на стоки не е много, за сравнение - търговията с облигации и валута надхвърля 200 трилиона долара. Следователно, особено когато са резки и вертикални, движенията на цените са акцентирани и в двете посоки. Това е причината, поради която цената на повечето стоки се срина през 2022 г. въпреки невероятно положителния поток от новини. Например цената на фючърсите на пшеницата се срина с 50% в пика на истерията заради блокирания от Русия износ на украинско зърно. По подобен начин само преди няколко месеца най-силните данни в историята на пазара на жилища в САЩ изпратиха цената на дървения материал наполовина надолу. Такива спадове се повтарят отново и отново с повечето твърди и меки стоки, при които премиите са паднали, установила се е бекуърдация (когато най-близките във времето фючърси се търгуват по-скъпо от следващите) и много спекуланти, както и трупащи запаси са оставени да ближат рани и тихо да фалират.

Няма причина да мислим, че когато му дойде времето, пазарът на природен газ ще бъде различен, както показват движенията в по-ликвидния и прозрачен американски Henry Hub (основна борса, която определя референтните цени на изнасяния от САЩ втечнен газ - бел. ред.). И ако някой се съмнява, че хеджитата са в състояние да манипулират цената на газа подобно на Кремъл, може би трябва да се вслушат в слуховете, че удължената инерция в цената на петрола е в резултат на една сделка със суперливъридж от "Цитаделата" на Кен Грифин (главен акционер и мениджър на мултинационалния хедж фонд Citadel LLC и собственик на Citadel Securities, един от най-големите маркет мейкъри в САЩ - бел. ред.). И въобще някой има ли представа какво се случва в уютния и все още клубен свят на супер хедж фондовете по света?!

Едно нещо все пак, за което хеджитата ще ви кажат, че е наистина лошо, е когато цените ви падат след добри новини. Това е класическият знак, че предстоят още много падания. Повечето стоки тази година са разпродадени, когато потокът от новини е екстатично положителен. Представете си какво ще се случи, когато този поток от новини стане негативен...

Тъй като цените на газа все още са вертикални и истерията е в кресчендо, не изглежда да има лоши новини за цените на хоризонта. Или има?

Притокът на газ в Германия остава висок - въпреки тежкото ограничение, наложено от "Газпром", който изпраща в страната миниатюрна част от обичайните обеми. Така Германия е в състояние да се запаси чрез достъп до други източници, въпреки че ще й излезе "през носа".

Живеещите до река Лек в Нидерландия съобщават за огромно увеличение на трафика на танкери, превозващи както газ, така и въглища. Полша е напът да завърши експресно всички необходими й терминали за LNG. Това напомня огромните движения на танкери към индустриализиращия се Китай, които доведоха до масивни покачвания на цените на суровините, за да се стигне до най-големия им срив, след като Китай се запаси и пределните купувачи изчезнаха. След това имаше десетилетие на понижени цени на суровините и ниска инфлация в световен мащаб. Какво се случва, когато всички се презапасят, откъде ще дойдат нови купувачи? Да, Европа може да има нужда от постоянен приток на газ, извън този в хранилищата, но кой казва, че ще остане на същата висока цена?

Потенциален рязък спад на газовите фючърси ще доведе до касапница и огромни отписвания на запаси, както и до закриване на всякакви кредитни удобства, като по този начин ще направи проблематичен бъдещият ливъридж за стокови спекулации. Тъй като такъв спад ще е шокиращ, вероятно може да засегне петрола и неговите производни. За Европа това може да означава много по-комфортна зима от предполаганата в момента. Перифразирайки Джон Сноу (герой от фентъзи поредицата "Песен за огън и лед" на американския писател Джордж Р. Р. Мартин, претворена в сериала "Игра на тронове" - бел. ред.), зимата за Европа НЕ идва.

За "Газпром" и Русия на Путин обаче резултатът ще е зимен, мразовит и катастрофален. Това може да се превърне в единствения фактор за приключване на войната с Украйна, и то не по начина, по който тези, които я започнаха, са очаквали.

* Текстът е преведен, оригиналният е на английски.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 10

    Респект.
    Много интересен текст.
    Ще си проличи само след 2-3 месеца.

    Нередност?
  • 2
    zeroh avatar :-?
    Зоро
    • - 4
    • + 1

    За газта и петрола ли говорим само или за останалите суровини? Ако говорим на ангро, то настоящит коментар на господинъТ следва да се ограничи и да тълкува само енергийните ресурси, а не всички суровини. Има суровини, които само с отчитане на инфлацията са над 60% подценени в момента. БлекРок или GS, все ми е тая.

    Нередност?
  • 3
    zeroh avatar :-P
    Зоро
    • - 5

    Апропо, Шел друго твърдят днес, ама аре от нас да мине. "Shell CEO: Europe’s Gas Crisis Could Continue For Multiple Winters" към днешна дата.

    Нередност?
  • 4
    ohe46483691 avatar :-|
    Баба Меца

    Последният скок в нефта почна след коментарите на Мохамед Бин Салман, че фючърсите са надценени и на Саудистка Арабия може да им се наложи да режат доставките. Ситадел поемат големи рискове в конкретна посока от време на време, но не поемат достатъчно, че да преместят WTI/Brent с $7-8 тъй като имат доста стабилни рискови параметри на децентрализирани мениджъри на портфейли, които рядко управляват по над $1 млрд на човек (параметрите са малко по-разхлабени от тези на Милениум да речем, но все пак достатъчно стегнати, че да не се поемат миларди риск в нефтена делта).

    Хенри Хъб е слабо корелиран с това, което се случва в Европа, защото между двете локации има една малка преграда наречена Атлантически Океан. Капацитета за пренос на LNG не е чак толкова голям и затова цените в Европа са няколко пъти по-големи и спредът между двете се движи както си иска за разлика от Brent - WTI.

    Сривът в цените на суровинитет след 2008-ма не бяха само защото "Китай се запаси" ами и заради огромната глобална рецесия.

    Иначе да, като цяло мнението е в правилната посока, прекалено високите цени на суровините почти автоматично водят до спад заради нарушаването на търсенето и в момента всички се опитват да трупат запаси и да се хеджират т.е. във високите цени има елемент на паника тип трупането на тоалетна хартия по времето на Ковид, но фактологически гафове като горните отнемат от възприетата достоверност на съобщението на автора.

    Нередност?
  • 5
    ihaveu avatar :-|
    Konstantin Patronov
    • + 2

    До коментар [#3] от "Зоро":

    Естествено, че ще твърди това! 10 х печалба за Shell в последните 6 месеца!

    Нередност?
Нов коментар