🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво следва за влязлата в битка империя на Гаутам Адани

Отменено предлагане на акции за 2.5 млрд. долара е първата жертва на атаката на продавачите на късо

Империята на индийския магнат Гаутам Адани загуби голяма част от стойността си
Империята на индийския магнат Гаутам Адани загуби голяма част от стойността си
Империята на индийския магнат Гаутам Адани загуби голяма част от стойността си    ©  © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation
Империята на индийския магнат Гаутам Адани загуби голяма част от стойността си    ©  © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Гаутам Адани не за първи път попада в засада. През 1998 г. индийският магнат е бил отвлечен и според съобщенията освободен срещу многомилионен откуп. През 2008 г. той беше в хотел Taj Mahal Palace в Мумбай по време на терористична атака и прекара нощта, криейки се в мазето. Сега е изправен пред нападение от различен вид - не срещу неговата личност, а срещу конгломерата, който носи неговото име.

В рамките на една седмица зашеметяващите 92 млрд. долара, или две пети, бяха изтрити от пазарната стойност на десетте борсови компании на Adani Group. Доходността на някои от облигациите на тези фирми на моменти достигаше нивата, които се котира дълг с проблеми в обслужването. Личното състояние на Адани, третото по големина в света в началото на годината, е намаляло с 50 млрд. долара. Вторично предлагане на акции на стойност 2.5 млрд. долара беше внезапно оттеглено на 1 февруари. Погромът повдига въпроси за една от най-могъщите бизнес фамилии в Индия, съдбата на нейните фараонски амбиции във всичко - от чиста енергия до медии - и за индийската версия на капитализма, която е задвижвана от магнати.

Въпросите

Ударът беше нанесен върху частта от империята, обхващаща пристанища, електроцентрали, медии и много други бизнеси. На 24 януари Hindenburg Research, малка инвестиционна фирма в Ню Йорк, публикува доклад, в който обвинява Adani Group, че е извършила "най-голямата измама в корпоративната история". Hindenburg, която беше заела къси позиции по някои международно търгувани облигации и деривати на Adani (заложила е на спад на книжата), изнесе детайлни обвинения в манипулиране на акции и други финансови злоупотреби.

Целта според американската компания е била да се надуе пазарната стойност на регистрираните компании на Адани. В рамките на дни групата Адани издаде опровержение от 413 страници, наричайки доклада на Hindenburg "изцяло лъжи" и "премерена атака" срещу самата Индия. Adani Group заяви, че винаги е действала "в съответствие с всички закони".

Този силен отговор първоначално изглеждаше достатъчен, за да позволи на Adani Enterprises, водещата търгувана компания на групата, да приключи своето вторично предлагане на акции, което трябваше да бъде обявено на 1 февруари. Тъй като съществуващите акции на Adani Enterprises се търгуваха под емисионната цена на предлагането, инвеститорите на дребно показаха слаб интерес. Все пак Adani Enterprises успя да си подсигури основни инвеститори (сред които Животозастрахователната корпорация на Индия, или LIC, Държавната банка на Индия и някои големи американски банки) и шепа поддръжници със сериозни финанси, които очевидно нямаха нищо против да плащат. Те включват IHC, емирски фонд с предишни инвестиции в компании на Адани, който е вложил 400 млн. долара, както и според съобщенията няколко фамилии на колеги индийски плутократи.

На 1 февруари Bloomberg съобщи, че швейцарската банка Credit Suisse е спряла да приема облигации на компаниите на Adani като обезпечение за маржин заеми на своите клиенти от частното банкиране. Цената на акциите на Adani Enterprises се срина с близо 30%. Тези на други фирми от групата също паднаха. Цените на облигациите им, след като компенсираха по-ранните загуби предишния ден, претърпяха нов удар. По-късно същата вечер Adani Group отмени вторичното предлагане, посочвайки "безпрецедентни" пазарни условия.

Неизвестно бъдеще

Не е сигурно какво следва. Ръководителите на конгломерата са изпратени по целия свят, за да успокоят изнервените инвеститори. Вътрешен екип за риск, създаден първо за справяне с шока от ковид-19, след това разгърнат за справяне с проблеми, произтичащи от прекъсвания на веригата за доставки, причинени от войната в Украйна, е поставен в състояние на висока готовност. Твърди се, че през следващите две-три години ще бъдат планирани разходи за целта. В изявлението за отмяна на емисията акции Адани каза: "Нашият баланс е много здрав, със силни парични потоци и сигурни активи и имаме безупречен опит в обслужването на дълга си."

Заплахата за империята не изглежда екзистенциална. Адани се смята за способен мениджър и неговите компании притежават много ценни активи. Те управляват някои от най-големите пристанища на Индия (плюс няколко в Австралия, Израел и Шри Ланка), складират 30% от нейното зърно, управляват една пета от нейните електропреносни мрежи, поемат една четвърт от нейния търговски въздушен трафик и произвеждат може би една пета от цимента. Сингапурско съвместно предприятие се бори да бъде най-голямата хранителна компания в Индия.

През последната финансова година регистрираните компании на групата имаха общи приходи 25 млрд. долара, което се равнява на 0.7% от БВП на Индия, и нетна печалба 1.8 млрд. долара. Техните комбинирани годишни капиталови разходи от около 5 млрд. долара представляват 7% от общите за 500-те най-големи нефинансови фирми в Индия.

В изявлението си Адани настоя, че решението за премахване на вторичното предлагане "няма да има никакво въздействие върху нашите съществуващи операции и бъдещи планове". Нито една рейтингова агенция все още не е преоценила дълга на групата, който има инвестиционен клас. Нито твърденията на Hindenburg Research досега са накарали компилаторите на глобалните фондови индекси да изхвърлят фирмите на Адани от техните показатели. Един от мениджърите на индекси, FTSE Russell, казва, че на този етап не възнамерява да предприема действия. Друг, MSCI, се очаква скоро да вземе решение.

И все пак е трудно да се повярва, че грандиозните планове на Адани няма да бъдат засегнати. Между 2023 и 2027 г. групата му се прогнозира да похарчи повече от 50 млрд. долара за инвестиции. Тя изгражда ново летище близо до Мумбай, влага общо 5 млрд. долара за три морски пристанища и планира да построи стоманодобивен завод за 5 млрд. долара в партньорство с POSCO, южнокорейски конгломерат. Проектите й за възобновяеми енергийни източници и водород се разглеждат като крайъгълен камък на усилията, подкрепени от премиера на Индия Нарендра Моди, за превръщането на страната в глобална електроцентрала за чиста енергия. Всичко това изисква сериозен капитал, част от който е трябвало да дойде от новото предлагане на акции. Ако доходността на облигациите на Adani остане висока, а цените на акциите й паднат, осигуряването на необходимите средства ще се окаже трудно.

Ефекти и върху Индия

Освен това съществуват възможните ефекти върху останалата част от India Inc. Досега страничните ефекти върху компании като фонда LIC и State Bank of India бяха болезнени, но не и животозастрашаващи; цените на акциите им се понижиха съответно с 8% и 5% на 1 февруари. LIC казва, че акциите на Adani съставляват по-малко от 1% от активите му под управление. На практика нито един индийски взаимен фонд не притежава значителни дялове в компаниите на групата (факт, който Hidnenburg цитира в своя доклад като доказателство за липсата на доверие на индийския пазар в тях). Държавната банка на Индия, която също е заемодател на групата, казва, че не е загрижена за своите заеми към компаниите на Adani, които са обезпечени с активи, генериращи парични средства. CLSA, брокер, определя общата експозиция на индийските кредитори към петте най-големи фирми в Адани на 24 млрд. долара - управляеми 0.5% от всички заеми в индийския банков сектор.

Чуждите инвеститори не рискуват. През изминалата седмица индийските акции се представиха по-слабо от другите нововъзникващи пазари. Само за два дни, петък, 27 януари, и понеделник, 30 януари, глобалните фондове изтеглиха нетно 1.5 млрд. долара от индийския фондов пазар. Обсебените от съответствието западни мултинационални компании може да помислят два пъти, преди да създадат нови партньорства с магнати - през последните години техният предпочитан път към обширния индийски пазар.

Докато драмата се разиграваше, Адани беше в чужбина, официално поемайки собствеността върху пристанището в Хайфа, което придоби през 2022 г. за 1.2 млрд. долара, и неофициално несъмнено се опитваше да изпрати успокоително послание на чуждестранните си поддръжници. "Обещавам ви, че през идните години ще трансформираме силуета, който виждаме около нас", каза той пред израелската публика на 31 януари. Преди това обаче той има страшно много работа за ремонтиране у дома.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved