Българската икономика е пораснала с 3.4% през 2022 г.

По текущи цени БВП на страната възлиза на над 165.4 млрд. лв., основният двигател е потреблението

Индустрията нараства с над 14%, докато повечето останали сектори отчитат умерено увеличение от 1-3%.
Индустрията нараства с над 14%, докато повечето останали сектори отчитат умерено увеличение от 1-3%.
Индустрията нараства с над 14%, докато повечето останали сектори отчитат умерено увеличение от 1-3%.    ©  Цветелина Белутова
Индустрията нараства с над 14%, докато повечето останали сектори отчитат умерено увеличение от 1-3%.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Въпреки високите цени потреблението отчита най-голям ръст през последното тримесечие.
  • Разбивката по сектори разкрива впечатляващ ръст от 14.4% в реално изражение общо в промишлеността, добива и енергетиката.
  • БНБ очаква забавяне на икономическата активност през тази година.

Българската икономика е пораснала с 3.4% миналата година въпреки високата инфлация и забавянето на активността в цяла Европа, показват предварителни данни на националната статистика. Резултатът бледнее след силния ръст от 7.6% през 2021 г., но надхвърля прогнозите на повечето институции, които през по-голяма част на годината залагаха той да е под 3%. Ръстът обаче е по-нисък от последната оценка на ЕК от 3.9%. По текущи цени БВП на България възлиза на над 165.4 млрд. лв. през 2022 г. и номинално (т.е. без корекция за инфлацията) нараства с 19%.

Данните показват, че основен двигател на икономиката през миналата година е било потреблението, докато инвестициите и нетният износ са на минус. Разбивката по сектори разкрива впечатляващ ръст от 14.4% в реално изражение общо в промишлеността, добива и енергетиката, който е в съответствие с данните за висока производствена активност през миналата година. Повечето сектори отчитат умерен ръст от между 1 и 3% след по-силен такъв през 2021 г. Изключение са строителството, което е на минус за трета поредна година, както и селското стопанство.

Лека ревизия за последното тримесечие

Резултатите по тримесечия отразяват натиска върху активността вследствие на високата инфлация и несигурността, причинена от войната в Украйна, както и затягането на паричната политика на централните банки и в частност на ЕЦБ, макар по-високите лихви да се пренасят с известно забавяне в България. Така ръстът на икономиката се забавя от 5.1% през първото тримесечие до 2.3% през последното. За забавянето допринася и избледняването на следпандемичното възстановяване, като отскокът след спада от 2020 г. в голяма степен се случи още през 2021 г.

Все пак числата за октомври-декември се оказват по-добри от предварителните оценки, като НСИ ревизира нагоре ръста за периода с 0.2 пр. пункта. През последните три месеца се наблюдава разместване на движещите сили в икономиката - индустриалните производства забавят прираста си до 3.5% след двуцифрени увеличения няколко поредни тримесечия, докато строителството излиза на плюс от близо 28% на годишна база. Търговията, както и услуги като логистика, хотелиерство и ресторантьорство след слаб ръст през първите две тримесечия минават на червено през втората половина на годината. Противно на очакванията въпреки високите цени потреблението отчита най-голям ръст през последното тримесечие. Като цяло за годината обаче се забавя до 5.2%.

Услугите продължават да доминират структурата на българската икономика с дял от над 70% към края на 2022 г., но леко се свиват за сметка на индустрията, която вече е малко над една четвърт от икономиката. Под 4% остава тежестта на аграрния сектор.

Забавянето в Европа ще се усети и у нас

През последните месеци повечето европейски икономики успяха да избегнат спад, но на практика са в застой. Тенденцията на забавяне на основните търговски партньори на България от еврозоната през последното тримесечие на 2022 г. и в началото на 2023 г. е предпоставка за влошаване на външното търсене на български стоки и услуги през този период, пише БНБ в последния си макроикономически анализ. Предвид високата степен на отвореност на българската икономика и големия дял на износа в БВП, може да се очаква влошаването на външното търсене да се отрази в значителна степен върху реалната икономическа активност в страната, посочват анализаторите.

Слаб ръст на производителността на труда

През 2022 г. производителността на труда нараства с 2.1% в реално изражение след над 7% предходната година, изчислява НСИ. Увеличението е по-слабо в сравнение с последните години преди пандемията. Номинално БВП на един зает се увеличава със 17.5%, което е малко повече от годишния ръст на средната заплата към последното тримесечие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Защо НАП крият списъците с длъжници? Отписали ли са НАП тайно милиарди дългове на фирми, както стана в края на 2020 година? Тогава тайно бяха отписани 3 милиарда лв. дългове.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161406327946189
    Първоначално заявеното "прозрачно управление" на президента #РуменРадев се изпари. За последните 9 месеца #НАП публикува само една “актуализация” на списъците с #ДлъжнициНаНАП.

    Нередност?
Нов коментар