🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Байдън разреши спорния проект за петролно находище в Аляска

Решението за подкрепа на инвестициите на ConocoPhillips е прът в зелените амбиции на американския президент

Разрешението за проекта трябва да се разглежда в контекста на размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран
Разрешението за проекта трябва да се разглежда в контекста на размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран
Разрешението за проекта трябва да се разглежда в контекста на размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран    ©  Reuters
Разрешението за проекта трябва да се разглежда в контекста на размразяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран    ©  Reuters

"Без повече сондиране" - това беше един от лозунгите в предизборната кампания на президента на САЩ Джо Байдън. Президентът успя да прокара и нов климатичен закон (Biden's Climate bill), който предвижда внушителните 369 млрд. долара инвестиции в зелена енергия и декарбонизация на икономиката. Ратифицирането му означава, че в зеления преход ще бъдат вложени средства, които са равни на брутния вътрешен продукт на Дания.

Само че воденето на едностранна климатична политика, дори и в икономически мощна държава като САЩ, е почти невъзможно, особено когато е замесена петролната външна политика. Федералното правителство даде финално одобрение на, меко казано, спорния проект за петролното находище Уилоу в Аляска и ще може да започне да се изпълнява от петролния гигант ConocoPhillips. Темата е широко отразена не само заради факта, че правителството на Байдън дава зелена светлина на проект, описван като "екологична бомба", а и защото го прави в странен геополитически период и противоречи на собствените си зелени политики.

Борбата за цената на петрола

Борбата за цената на петрола все още е определяща величина в отношенията между големите държави, като доказателство за това може да бъде посочено споразумението между Саудитска Арабия и Иран, сключено посредством Китай. Неочакваното размразяване в отношенията между държави, които бяха прекратили дипломатическите си отношения, се обяснява от мнозина отчасти именно с петрола и ролята на САЩ в Близкия изток.

Тези процеси, които се случват на хиляди километри от Вашингтон, няма как да не се отразят върху вземането на решения в САЩ. В последно време американските енергийни компании увеличиха добива на петрол, за да се притиска цената на борсите. След като на 13 март решението за Уилоу беше обявено официално от Белия дом, цената веднага се понижи с 4%. Но дали може това находище да даде реален превес на американците в добива на петрол е рано да се каже.

Петролното находище

Одобрението на петролното находище Уилоу до голяма степен не кореспондира със заявените политики на Байдън и климатични амбиции за намаляване на емисиите до 2030 г. В случай че започне работа, находището може да осигурява по 180 хил. барела на ден (в пика си), което е 1.5% от общия добив на САЩ. Американският добив се равнява на около 12 млн. барела. на ден. С други думи казано, за 30 години и при сегашните цени на петрола находището може да осигури приходи от 50 млрд. долара при инвестиция от 8-10 млрд. от ConocoPhillips. То обаче ще може да работи най-рано през 2028 г.

В същото време опасенията са, че работата в находището ще доведе до изхвърляне на много сериозни парникови емисии и ще наруши екосъобразието на целия регион. Според Washington Post находището ще изхвърли в атмосферата приблизително 239 млн. метрични тона въглероден диоксид по време на 30-годишния живот на проекта, което може да се сравни със замърсяването на 1.7 млн. бензинови коли годишно.

Много е вероятно това число дори да бъде по-голямо, ако находището се разрасне, предвид че фракингът предполага много повече сондажи.

В случая обаче политиката на Байдън е съвсем обяснима и конгресмените от самия щат Аляска са подкрепили проекта. Причината е проста - 85% от бюджета на Аляска се оформя от петролния добив, което на практика означава, че икономиката на целия регион е зависима от добива и приходите от горивото.

Твърде възможно е петролното находище да е инструмент, с който Байдън да получи надмощие в твърде разединения между демократи и републиканци американски конгрес именно чрез местните конгресмени. Защото колкото и барела петрол да донесе Уилоу, то ще е поне след няколко години и с голяма съпротива на някой от местните общности, които са подкрепяни от зелените организации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Какви зелени амбиции бе хора, разбира се че ще подкрепи ConocoPhillips. Трябва ЕНЕРГИЯ, откъде ще дойде, от втъра ли ? Необходими са големи инвестиции във добива и разработка на находища за фосилни горива. Това и неспециалист го вижда - иначе ще духаме супата ...
    И сега Германия и Италия ще отложат тази забрана за Двигателите с вътрешно горене от 2035 г. и франция ще се присъедини - с най-хубавите дизелови двигатели. Поне за 2050-а година трябва да се отложи.

    Нередност?
Нов коментар