🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед затяга контрола върху банките след колапса на SVB

По-строги регулации са можели да предотвратят фалита, смятат експерти

Фед преразглежда изискванията към банките за капитал и ликвидност, като във фокуса са средните по размер финансови институции - с активи между 100 и 250 млрд. долара, каквато беше SVB
Фед преразглежда изискванията към банките за капитал и ликвидност, като във фокуса са средните по размер финансови институции - с активи между 100 и 250 млрд. долара, каквато беше SVB
Фед преразглежда изискванията към банките за капитал и ликвидност, като във фокуса са средните по размер финансови институции - с активи между 100 и 250 млрд. долара, каквато беше SVB    ©  Reuters
Фед преразглежда изискванията към банките за капитал и ликвидност, като във фокуса са средните по размер финансови институции - с активи между 100 и 250 млрд. долара, каквато беше SVB    ©  Reuters

Федералният резерв (Фед) на САЩ подготвя засилване на регулациите и надзора върху средно големите банки от типа на Silicon Valley Bank, чийто изненадващ фалит миналата седмица разтърси финансовия свят. За плановете на централната банка съобщават редица медии, позовавайки се на свои източници, запознати с процеса.

Фед преразглежда изискванията към банките за капитал и ликвидност, като във фокуса са средните по размер финансови институции с активи между 100 и 250 млрд. долара, каквато беше SVB със своите около 212 млрд. долара. В тази категория попадат още над двадесет банки като Fifth Third Bancorp и Regions Financial Corp, пише The Wall Street Journal. Централната банка също така предвижда засилване на стрес тестовете, които оценяват доколко кредиторите са издръжливи при различни сценарии на неблагоприятни икономически и финансови шокове.

Колапсът на кредитора на технологични компании SVB само в рамките на дни предизвика страхове за финансовата система, а на американското правителство се наложи да предприеме спешни мерки, за да успокои вложителите. Очаквано инцидентът отново разпали дебата за регулациите в банковия сектор. Зам.-председателят на Фед по надзора Майкъл Бар извършва проверка по случая с SVB, чиито резултати ще бъдат публикувани на 1 май. Още преди фалита под негово ръководство се подготвяха предложения за по-строг контрол върху банковата система, но последните събития само ще ускорят процеса.

Контролът да не е само за големите

Очакванията са Фед да въведе и по-строги изисквания за банките да отчитат нереализирани печалби и загуби от ценни книжа в своите баланси, което ще се отрази на капиталовите им съотношения. Макар за кредиторите да е честа практика да отпускат дългосрочни заеми, SVB е имала голяма концентрация на дългосрочни активи в баланса си. В желанието си за постигане на по-висока доходност в неподходящия момент, точно преди кампанията на Фед за повишаване на лихвите, банката остава с нереализирани загуби и става уязвима за искания на клиенти да изтеглят средствата си, което се оказва фатално. Ако промените, които се обсъждат от Фед сега, бяха въведени по-рано, това можеше да намали отчетения капитал на SVB с течение на времето и да принуди банката да си осигури повече ликвидност по-рано или да управлява по различен начин експозициите си, твърдят експерти.

Понастоящем най-строгите изисквания за капитал и ликвидност засягат най-големите национални банки. Това е така от 2018 г., когато Конгресът прие закон за дерегулация, а по-късно и Фед смекчи правилата за по-малките кредитори, така че те преминават през по-малко стрес тестове и облекчени счетоводни изисквания.

Във вторник 50 представители от Демократическата партия, включително сенатор Елизабет Уорън, представиха законопроект за отмяна на закона, който облекчи правилата през 2018 г. "Тогава предупредих какво ще се случи, ако Конгресът отмени ключовите защитни механизми - банките ще повишат риска, за да увеличат печалбите си, и ще се сринат, заплашвайки цялата ни икономика - и точно това се случи", казва сенатор Уорън.