🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед повиши лихвата си с още 0.25 пункта и сигнализира за възможен край на увеличенията

Шефът на банката разочарова инвеститорите с предупреждение, че понижения на лихвата тази година не се предвиждат

Управителят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с прогноза за следващите ходове и остави възможностите отворени
Управителят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с прогноза за следващите ходове и остави възможностите отворени
Управителят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с прогноза за следващите ходове и остави възможностите отворени    ©  Reuters
Управителят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с прогноза за следващите ходове и остави възможностите отворени    ©  Reuters

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент с още четвърт пункт и така той вече достига диапазона 5 - 5.25%. За първи път от повече от година обаче централната банка сигнализира, че това може да е последното покачване на лихвите, преди да постави на пауза затягането на паричната политика.

Решението от сряда бележи десетото поредно увеличение на лихвата на Фед, с което институцията цели да върне извънредно високата инфлация в САЩ към нормалните ѝ нива от около 2%. За целта банката се опитва да направи кредитирането по-малко достъпно и да ограничи икономическата активност. В предполагаемия край на най-резкия цикъл на затягане на финансовите условия от десетилетия лихвата на банката вече достигна 16-годишен връх, тръгвайки от нива близки до нула по време на пандемията.

В предишните си изявления Фед подчертаваше, че вероятно ще е необходимо допълнително покачване на лихвите. Този път обаче в съобщението липсва такова предупреждение. Този факт беше разчетен от инвеститори и анализатори като възможен край на затягането. В последвалата пресконференция управителят на Фед Джером Пауъл не се ангажира с прогноза за следващите ходове и остави възможностите отворени. Той посочи, че служителите на банката ще наблюдават как се развиват икономиката и финансовите пазари и ще проследят ефектите от досегашните си действия, преди да преценят дали е необходимо "допълнително укрепване на паричната политика", което да гарантира връщане на инфлацията към целта от 2%. Сред опциите обаче не изключи и лихвените повишения да бъдат поставени на пауза.

Близо до върха

Намаляването на лихвените проценти през тази година "не е част от нашата прогноза", каза Пауъл, адресирайки пазарните нагласи, че лихвите ще тръгнат надолу още преди края на годината. За да се случи това, инфлацията трябва да падне много по-бързо от очакваното, допълни шефът на Фед. След неговото изказване индексът S&P мина на червено.

Централните банкери обмисляха дали да натиснат спирачката още през март, след като фалитите на двата регионални кредитора SVB и Signature събудиха страхове от по-широка банкова криза. Те обаче решиха, че става въпрос за единични случаи, дължащи се по-скоро на лошо управление на риска на банките, отколкото на проблеми в системата като цяло, и продължиха затягането. Принудителната продажба на First Republic Bank на JPMorgan тази седмица обаче показа, че опасността от банкови сътресения не се е разминала.

Фед се бори с инфлацията, като забавя икономиката чрез затягане на финансовите условия, което води до по-високи разходи за заемите, по-ниски цени на акциите и по-силен долар. Очаква се банковият стрес допълнително да затегне кредитирането. През март служителите на Фед прогнозираха рецесия по-късно тази година и сега очакванията им не са се променили съществено по думите на Пауъл. Данните за първото тримесечие показаха, че макар ръстът на американската икономика да се забавя под обичайната си скорост, все още остава на положителна територия. Пауъл не изключи възможността от рецесия в САЩ, но засега остава оптимист, че този сценарий може да бъде избегнат.