Новият климат

Енергетиката на Европа е готова за зимата, ако е топла

Континентът е много по-подготвен от енергийна гледна точка спрямо миналата година, но по-сурово време може да постави системата под изпитание

Миналата зима беше най-топлата, откакто има данни в България и за много части в Европа. Какво обаче щеше да се случи при една нормално студена зима? Едва ли някой може да отговори на този въпрос, но най-вероятно положението щеше да е много критично за всички поради няколко икономически и енергийни причини:

  • Европа нямаше достатъчно газови доставки, а този, който беше нагнетен в хранилищата, беше безумно скъп;
  • френските ядрени централи бяха блокирали - от аварии;
  • годината не беше много валежна и хидроцентралите не работиха на пълен капацитет
  • соларната и вятърната индустрия бяха една година назад в развитието си.

Или накратко - перфектната буря от случайности, които могат да вкарат Европа в тежък икономически колапс и рецесия.

Всичко това се размина поради една конкретна причина - топлото време. Европейската икономика (и българската в пълна степен), енергийните пазари и въобще всеки бизнес можеше да изглежда по съвсем различен начин, ако температурите бяха трайно под нулата и потреблението и цените енергията бяха високи.

Перспективите за тази зима към момента са също добри - дългосрочните прогнози на европейския климатичен модел ECMWF чертаят топли декември, януари и февруари, но климатичните модели в последно време често попадат в капана на глобалното затопляне и не познават. А това носи съответните рискове. Истинският тест за европейската икономика във всичките й сектори ще бъде в първия момент, когато дълготраен студен период се настани и енергетиката бъде истински натоварена. И въпреки добрите прогнози всичко бързо може да се обърне.

Какви са предпоставките

От гледна точка на подготовката държавите в ЕС имат много по-добър начален старт през тази есен в сравнение с миналата. Газовите хранилища са пълни, цените на електроенергията изглеждат овладени, петролът се лъкатуши, но не е скъп и континентът има много производствени мощности на разположение, които да работят, когато трябва. Това се потвърждава и от зимния анализ на системата на европейската мрежа от системни оператори Entso-e, според която цялостно Европа разполага с повече нетен капацитет от мощности от миналата година.

За България конкретно нещата изглеждат също позитивно. Страната има на разположение всичките си централи без трайно увредената ПАВЕЦ "Чаира", която всъщност би била много полезна именно при големи пикове на потреблението. Според анализите на Entso-e страната има нетен капацитет от 200 - 300% спрямо средното търсене, което се очаква на местния пазар. Въпреки че е възможно България да не разполага с всичките си резерви, които се изчисляват, тя се позиционира по-добре от други страни в Европа.

Това лесно може да бъде заключено и от събитията при кризата с енергийните цени през 2022 г., когато именно българските въглищни централи балансираха целия балкански регион.

Любопитно е, че най-големият товар за системата в страната е предвиден да бъде около 6.7 гигавата (за сравнение - сега е около 5.5 гВт). Ако времето обаче е студено по-дълго, търсенето ще се повиши и в минали години този товар е бил минаван. През зимата на 2017-а имаше моменти и на потребление от 7.5 гВт. Малко вероятно е обаче подобно нещо да се случи сега.

Една от добрите новини за системата е, че тази зима в България и в Европа ще има по-голяма разполагаемост с хидроресурсите и ВЕЦ-овете ще могат да работят. В сравнение с година по-рано европейските енерговодоеми са по-пълни с 20%. Към това трябва да се добави единодушна прогноза, че в следващите месеци като цяло ще вали много повече.

Ключово обаче изглежда едно от заключенията на Entso-e: "Най-високото търсене се очаква от средата на януари до средата на февруари." Търсенето и капацитетът на системата в Европа всъщност са неясно поле за всяка от европейските държави по три причини - през последните три зими потреблението беше много волатилно заради ковид и заради кризата с енергийните цени, а заради топлото време отдавна не е тествана при екстремни условия.

Не е ясно и как ще реагира пазарът на газ при едно много голямо търсене в Европа и Азия по едно и също време, при условие че и двата континента разчитат масово на LNG втечнен газ. Въпреки че цените в България в момента са ниски, доставките са крехки и котировките могат бързо да тръгнат нагоре.

Времето може да играе много сериозна роля и при събитията в Украйна, които пък от своя страна може да повлияят на цяла Европа. Ако е топло и сухо, ще позволи настъпателни операции, ако е топло и дъждовно, ще затрудни логистиката, при студено време са възможни и двата сценария в зависимост от конкретните ситуации.

Известно е също така, че Москва складира далекобойни ракети, които могат да се ползват за енергийната и топлоинфраструктурата на Украйна при голямо потребление. А миналата зима много централи в Европа изведнъж отказаха да работят.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvt481118796 avatar :-|
    pvt481118796
    • + 2

    "Ако е топла"...Т.е реално не е готова. Това е все едно да кажеш - "тази година ще изкарам богата реколта, ако вали". Е да де, ама дали ще вали.

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • + 2

    Заглавието е велико! И смях, и грях, както казват едни с постоянно студени зими....Дори специално минах из портфолиото на автора, за да видя дали има история на язвителен сарказъм в материалите си (той явно пише основно за енергетика, и малко за футбол). Еми нямаше, може да е моя грешката....

    Нередност?
  • 5
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova

    аз, като потребител на газ, съм спокойна, че няма да сме на студено тази зима. Успокоителна е и цената засега,защото падна доста последната година. На ток не е толкова изгодно вече, а и комфорта е в пъти по-голям на газ. Чисто, топло, уютно

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#2] от "Weiss":

    Сарказъм няма как да прочетете, weiss, защото рекламите за препаратите, които хем дават потентност, хем обезкосмяват, хем лекуват хемороиди и пр. чудесии, се задържат във форума доста по-дълго от моите коментари. Мен ме трият по подразбиране...

    А иначе по темата, цял свят знае, че ЕС изкупува ударно руски ВПГ, а също толкова отчетливо чукат токове където трябва, че не купува газ от Газпром. Мислите ли, че ВПГ на Наватек не е руски?
    В същото време в медийната проп.платформа Капитал видимо цари някакъв редакционен енергиен хаос - всеки превежда, преразказва и публикува като свое това, което е прочел от паяжината преди другарчето на съседното бюро.
    Ето пример:
    https://www.capital.bg/biznes/energetika/2023/07/22/4510247_novatek_e_na_put_da_izmesti_gazprom_kato_osnoven/

    А имане не съм съгласен с вас, че енергетиката на ЕС не е готова за зимата. При досегашната вълна на деиндустриализация доста значими консуматори на енергия или затвориха - автомобилни, химически, металургични, циментови, керамични производства, или се изнасят в ... САЩ - БАСФ-производства, фолксваген заводи и т.н.

    Важна е промяната в съотношението промишлени:битови потребители, но това тъкмо тук едва ли ще може да го прочетете.

    Нередност?
Нов коментар