Как световната икономика се научи да обича хаоса

Войната, високите лихвени проценти и финансовите конфликти все още не са довели до забавяне на растежа

Нивото на безработица в ОИСР остава стабилно под 5%.    ©  Reuters

Централните банки започнаха да прилагат строга парична политика, за да овладеят инфлацията. Опасенията за финансовата система - от пазарите за облигации до търговските имоти и състоянието на банките - са повсеместни. Около 4 млрд. души ще отидат до урните тази година с непредвидими резултати. Най-притестнителното е, че светът е в пламъци - с конфликти от Украйна до Израел и Червено море. Други войни, не на последно място в Тайван, не изглеждат далечни. Нищо чудно, че анализаторите говорят за "поликриза", "адски пейзажи" и "нов световен безпорядък".

И все пак, поне за момента, световната икономика се смее в лицето на тези страхове. В началото на 2023 г. почти всички икономисти смятаха, че през годината ще настъпи глобална рецесия. Вместо това световният БВП нарасна с около 3%.

Оптимизъм

Ранните данни сочат, че напредъкът ще продължи със същите темпове и през тази година. Данни на банката Goldman Sachs показват, че глобалната икономическа активност е почти толкова оживена, колкото е била през 2019 г. Показателят за седмичния БВП, изготвян от ОИСР - клуб от предимно богати държави, установява подобни резултати. И измерителят на глобалната активност, изготвян на базата на анкети на мениджърите по покупки (т. нар. PMI данни), свидетелства за силен растеж в целия свят.

Пазарите на труда са дори по-силни. Нивото на безработица в ОИСР остава стабилно под 5%. Делът на хората в трудоспособна възраст, които реално работят (по-добър показател за силата на пазара на труда), е рекордно висок. Здравите пазари на труда укрепват семейните финанси, които бяха засегнати от инфлацията. Реалните разполагаеми доходи на домакинствата в Г-7 са се свили с 4% през 2022 г., но сега отново нарастват.

Действително някои страни се представят по-лошо. Данните за растежа в Китай продължават да разочароват. Някои от европейските данни са обезпокоителни. Германия, която се сблъсква с последиците от скорошните високи цени на енергията и конкуренцията в автомобилната си индустрия от страна на китайския износ на електрически автомобили, може да е изпаднала в рецесия. Но има и по-силни резултати. През януари общият брой на наетите в неселскостопанския сектор в Америка нарасна с 353 хил. души - изключително висока стойност, надхвърляща почти всички очаквания. В Бразилия - страна, която от няколко години се сблъсква с нисък растеж, последните PMI данни са окуражаващи.

Глобалната икономическа активност в началото на годината е почти толкова оживена, колкото е била през 2019 г.

Засега няма много доказателства, че нападенията срещу корабоплаването в Червено море са довели до срив на икономиката. PMI данните предполагат, че производителите са изправени пред по-дълги срокове за доставка. Това е в съответствие с пренасочването на корабите около нос Добра надежда, което увеличава дължината на пътуването от Шанхай до Ротердам от 18 хил. до 23 хил. км. Въпреки това в почти всички икономики транспортните разходи са само малка част от общата цена на стоката. Дори и най-песимистично настроените специалисти очакват увеличението на инфлацията, причинена от прекъсването на превоза през Червено море, да е малко по-високо от грешка при закръглянето.

Защо световната икономика се справя

Защо световната икономика е толкова безразлична към новия световен безпорядък? Високите лихвени проценти успяха да намалят инфлацията от пика от над 10% в богатия свят до около 6%. Това не само повишава покупателната способност на домакинствата; също така повишава и духа им. И наистина, след като достигна историческо дъно през 2022 г., потребителското доверие в богатия свят рязко се повиши. По-високите разходи по заемите бяха потиснати от факта, че голяма част от потребителския и корпоративния дълг е с фиксирани лихвени проценти.

Съществува и по-интригуваща възможност: след толкова много шокиращи глобални събития светът вече не се притеснява от хаоса толкова, колкото преди. Това съответства с академичните данни, включително скорошен доклад на двама изследователи от Федералния резерв, който предполага, че въздействието върху производството, породено от скока и икономическата несигурност, отслабва след няколко месеца.

Добрите икономисти остават бдителни. По-високите лихвени проценти може да имат забавено въздействие върху растежа. Ескалация в руско-украинската война или в Червено море може да предизвика нов кръг от сътресения в енергийните доставки, които да подхранят инфлацията. Всичко е възможно, ако Си Цзинпин реши да предприеме действия срещу Тайван. Но от друга страна, намаляването на инфлацията и потенциалното повишаване на производителността благодарение на генеративния изкуствен интелект може да доведат до увеличаване на БВП. Освен това световната икономика вече е доказала своята устойчивост. Поликриза, каква поликриза?

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved