🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са хутите и каква е връзката им с Иран

Йеменските "военни предприемачи" заплашват световната търговия през Червено море с подкрепата на Техеран

Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас"
Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас"
Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас"    ©  Reuters
Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас"    ©  Reuters
Темата накратко
  • Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас".
  • САЩ обвиниха Иран, че е "дълбоко замесен" в планирането на нападенията на хутите срещу корабоплаването.
  • Основният въпрос е дали въздушните удари на западните сили срещу Йемен ще накарат хутите да спрат атаките на корабите в Червено море.

Бунтовниците хути сбъднаха кошмарите на търговското корабоплаване през последните два месеца. Йеменското ислямистко движение извърши над 20 нападения в Червено море и принуди водещите логистични компании да заобикалят цяла Африка и да пренасочват трафика покрай нос Добра надежда, за да доставят стоките до Европа. Нападенията нарушават корабоплаването по критичния морски търговски път и въвличат военноморските сили на САЩ в бойни действия.

Ислямистките бунтовници се превърнаха в една от най-активните фракции в т.нар. ос на съпротивата на Иран, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и "Хамас". Като отвори нов фронт в Червено море, свързаната с Иран групировка показа, че може да накърни западните интереси, издигна авторитета на хутите като поддръжници на палестинската кауза и ги изстреля от регионалната на международната сцена, смятат анализатори.

Хутите са "много добри военни предприемачи", които се възползват от "възможността", предоставена от войната, казва пред Financial Times Фареа ал-Муслими, йеменски експерт в мозъчния тръст Chatham House. "Те наистина вярват, че е дошла подходящата възможност за тях да защитят Палестина и да се изправят срещу Израел, както и да покажат колко лицемерни са другите арабски държави [че не правят същото]", каза той. "Докато войната в Газа продължава, хутите ще ескалират ситуацията в Червено море."

Предизвикателство за Запада

По този начин те създават сериозно предизвикателство за САЩ и западните им съюзници, които искат да защитят морските пътища в региона, но също така се опасяват конфликтът между Израел и "Хамас" да не предизвика по-широка регионална война. САЩ влязоха в конфликт с хутите, тъй като защитават световното корабоплаване в Червено море, през което преминава около 15% от световната морска търговия. Датската корабна компания Maersk наскоро спря всички транзитни превози през стратегически важния воден басейн между Индийския океан и Суецкия канал за "обозримо бъдеще", присъединявайки се към около дузина други компании, включително енергийната група BP, които избягват този маршрут. Вместо това контейнеровозите и петролните танкери трябва да преминат допълнителни 5000 морски мили около Африка, за да стигнат до европейските пристанища.

Бунтовниците също така изстрелват безпилотни самолети и ракети по южното израелско пристанище Ейлат. Според Централното командване на САЩ късно във вторник хутите са предприели една от най-големите си комбинирани атаки досега, като военни кораби и самолети на САЩ и Обединеното кралство са свалили 18 безпилотни апарата, две противокорабни крилати ракети и една балистична. След атаката на хутите във вторник последваха и ударите на западните съюзници срещу тях в Йемен.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник в мозъчния тръст RUSI, заявява, че един от проблемите е, че западните военни кораби разполагат само с ограничен запас от ракети прехващачи, използвани за унищожаване на снаряди. След като те бъдат изразходвани, корабите трябва да се върнат в базата, за да попълнят арсенала си. Дори и оперативната група да успее да гарантира сигурността на корабоплаването, успехът или провалът на конвойната операция "съществува на нивото на възприятието, което участниците в частния сектор, и особено застрахователите, смятат за вярно", продължава той. И тъй като застрахователите увеличават премиите, за корабните компании ще стане по-икономично да пренасочват корабите си, добави Каушал.

Иранската връзка

Представители на САЩ обвиниха Иран, че е "дълбоко замесен" в планирането на нападенията на хутите срещу корабоплаването, като заявиха, че бунтовниците са използвали ирански безпилотни самолети и че Техеран е предоставял на групировката "тактическо разузнаване".

Ирански официални лица похвалиха нападенията на хутите, но отхвърлиха американските твърдения, че страната им е участвала в планирането или е снабдявала групировката с оръжия. Техеран настоява, че бойните групировки в рамките на неговата ос на съпротива, която включва също "Хамас" и ливанската "Хизбула", действат независимо.

Хутите, които са членове на шиитската секта на Зайди, не са така идеологически обвързани с Иран, както други шиитски бойни движения в региона. Въпреки това те се сближиха с ислямската република, тъй като се намира в почти деветгодишна война срещу водената от Саудитска Арабия коалиция, която се включи в гражданския конфликт в Йемен, след като хутите свалиха йеменското правителство. САЩ и държавите от Персийския залив отдавна обвиняват Техеран, че снабдява хутите с ракетни технологии и дронове, както и че ги обучават. Те контролират по-голямата част от северната част на страната, включително пристанището Ходейда.

Иран твърди, че бойните групировки в рамките на неговата ос на съпротива, която освен хутите включва също "Хамас" и ливанската "Хизбула", действат независимо.

Муслими от Chatham House е убеден, че чуждестранните и местните сили от дълго време подценяват хутите. Според него това е мощна група. "Тя наследи руски оръжия от предишното правителство, изгради своя капацитет и осем години война я поставиха на върха на контрабандата на оръжие между Йемен и Африканския рог, Близкия изток и Иран", обяснява експертът. И обобщава: "Хутите ще отидат по-далеч от това, което дори Иран би искал."

Абдулгани ал-Ириани, йеменски анализатор в Центъра за стратегически изследвания в Сана, смята, че дори САЩ да ударят хутите, трудно биха намерили цели, които да им нанесат значителни щети. "Мисля, че лидерите на хутите вече са в нелегалност", казва Иряни.

Много йеменци ненавиждат хутите, които са обвинявани в безброй злоупотреби, но каузата на палестинците надделява дори над фракционните разделения в страната. Иряни заяви, че дори членове на йеменските сили, които се сражават срещу хутите, са подкрепили нападенията срещу Израел.

Ще сплашат ли въздушните атаки хутите

Основните въпроси сега са дали след въздушните удари на западните сили в Червено море срещу Йемен хутите ще спрат да атакуват корабоплаването и какъв може да бъде отговорът на коалицията, ако инициативата се провали. Мнозина се съмняват, че закалените в битките ислямисти, които преживяха две десетилетия на жестоки сражения и почти 10 години бомбардировки от водената от Саудитска Арабия коалиция, ще се уплашат от действията на САЩ и Великобритания.

"В много отношения нямаше алтернатива на нанасянето на удара: не можеше да се позволи на хутите да продължат, докато не бъде ударен голям кораб. Бездействието щеше да бъде по-лошо", казва Питър Рикетс, бивш съветник по националната сигурност на Обединеното кралство.

Има обаче регионален прецедент за голям въздушен удар, който променя поведението. Това се случва през 2018 г., когато САЩ, Великобритания и Франция изстреляха повече от 100 самолетни и корабни ракети срещу обекти на сирийското правителство в отговор на химическите атаки срещу цивилни граждани в гражданската война в страната. Ударите не сложиха край на сраженията, но според анализатори са спомогнали за тяхното потушаване и намаляване на честотата на използване на бойни отровни вещества.

Действията срещу хутите бяха "също толкова премерени и изчислени: внимателни, за да се сведе до минимум рискът от ескалация, но балансирани с много сила, за да се покаже намерение", твърди Сам Кранни-Еванс, сътрудник в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

Досега публичният отговор на хутите беше предизвикателен. В петък военният говорител на групировката генерал Яхия Сари заяви в записано обръщение, че ударите, при които според него са загинали петима души, "няма да останат без отговор или наказание".

В Саада, тяхната крепост в северозападен Йемен, стотици хора се събраха на митинг в петък, за да осъдят САЩ и Израел, а хиляди други се събраха на отделен митинг в столицата Сана. Според анализатори бойната групировка, която произхожда от суровата и планинска северна провинция Саада в Йемен, може да събере около 35 хил. войници. Възможностите й бяха демонстрирани на военен парад през септември, на който беше представен широк набор от балистични и противокорабни ракети, доставени от Иран. Подобно на "Хамас", тя крие военни средства и бойци в цивилни райони.

Билал Я Сааб от Chatham House изрази съмнение до каква степен коалиционните удари ще променят поведението на бунтовническата групировка. "Хутите оцеляват от години след бомбардировките на водената от Саудитска Арабия арабска коалиция. Ограничените атаки на САЩ и евентуално на западните им съюзници, независимо колко са болезнени или хирургически са, няма да смажат организацията", смята той.

Хутите провеждат близо деветгодишна война срещу водената от Саудитска Арабия коалиция, която се намеси в гражданския конфликт в Йемен, след като хутите свалиха йеменското правителство. През това време, подтиквани от Иран, те разшириха операциите си, като само за две години преминаха от използване на неуправляеми реактивни установки тип "Катюша" срещу цели на 20 мили през 2014 г. към изстрелване на балистични ракети със среден обсег към Рияд на 600 мили през 2016 г.

Въпреки това анализаторите подчертават, че хутите не са неуязвими. Те не разполагат със съвременни системи за разузнаване и наблюдение, които да предоставят информация за насочване на противокорабни системи с голям обсег, за което до голяма степен разчитат на Иран.

Те са чувствителни по отношение на важни за тях активи като например лидерите на организацията, местата за съхранение на дронове и ракети, както и незаменимите хеликоптери и самолети, пише в неотдавнашен доклад Майкъл Найтс от Вашингтонския институт за близкоизточна политика.

Според анализаторите, ако хутите не спрат да атакуват корабоплаването в Червено море и военните кораби в региона, надеждата на коалиционните партньори е, че продължаването на хирургическите удари, съчетано с дипломатически усилия, особено с Иран, ще помогне за възстановяване на свободата на корабоплаването.

На дипломатическия фронт "въпросът е дали Иран има достатъчно влияние върху хутите, за да ги спре да извършват повече нападения срещу търговското корабоплаване", казва Сааб. И добавя: "Това остава отворен въпрос, но Вашингтон никога няма да разбере, докато не провери това предложение."

Все още няма коментари
Нов коментар