🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ: Твърди числа

Икономиката се размина с рецесия, но все още не е извън опасност

Американската икономика през 2023 г. поднесе урок по скромност на прогнозиращите. Преди годината да започне, почти всички предполагаха, че се задава бавен ръст в най-добрия случай и рецесия в най-лошия. Логиката беше проста: справянето с инфлацията ще бъде болезнено. Вместо това САЩ дадоха пълен напред и отчетоха годишен ръст около 2% дори при падаща инфлация.

Това накара много анализатори да зарежат песимизма си. Медианната им прогноза за 2024 г. е, че САЩ ще се разминат с рецесия и ще успеят да удържат ценовия натиск под контрол. Това би се брояло за "меко приземяване" след плашещата инфлация през последните години. Като се има предвид колко сгрешиха мнозина през 2023 г. обаче, си заслужава да се попита възможно ли е същото да важи и за 2024 г. Три опасности стоят на хоризонта.

Първата е, че винаги има закъснение между вдигането на лихвите от централните банки и усещането на ефектите от икономиката. През 2023 г. потребителите и компаниите имаха спестявания, които ограничиха нуждата от финансиране. През 2024 г. те ще имат по-тънки буфери и ще усетят по-силно по-високите лихви. Втората е, че дори Федералният резерв да е приключил с вдигането на лихвите, реалните лихвени проценти ще стават все по-рестриктивни с падането на инфлацията. Третата и финална е, че вече има някои пропуквания в стената. Безработицата, макар и ниска, се вдига бавно нагоре. Веднъж щом икономическото забавяне тръгне, рискът е да започне да се подхранва само.

Все пак има един позитивен фактор за икономиката през 2024 г. - инфлацията няма да бъде такова притеснение. Тя вече се срина от 7% на годишна база в средата на 2022 г. до около 3%. Въпреки това някои се притесняват, че "последната миля" в борбата на Фед да я свали до 2% ще бъде най-трудната и може да подтикне централната банка да промени инфлационната си цел. Тя ще има тази възможност към края на 2024 г., когато започва прегледът на рамката на монетарната си политика, който прави на всеки пет години. Малко вероятно е обаче да се наложи такава промяна.

Успокояването при наемите на жилищата вече се усеща от инфлационната статистика - процес, който ще продължи и през 2024 г. По-слабото търсене на продукти ще бъде комбинирано с изцяло възстановени вериги на доставки, което пък ще се отрази на цените на дребно. Най-важното е, че заради отпускането на свръхстегнатия пазар на труда повишението на заплатите ще се забави. Към края на 2024 г. инфлацията ще бъде по-слаба, дори да не е слязла чак до 2%. Двата фактора на по-нисък растеж и по-слаба инфлация ще насочат Фед по пътя към сваляне на лихвите потенциално най-рано в средата на 2024 г.

Най-големият въпрос през идната година е как тези тенденции ще се отразят на президентските избори. Президентът Джо Байдън и демократите се недоволни от ниските оценки, които американските гласоподаватели дават на икономическата им политика. Малко под четири от десет възрастни одобряват справянето с икономиката от страна на г-н Байдън въпреки концентрираните опити на администрацията да подчертае успехите му: избягването на рецесия, поддържането на ниска безработица и справянето с инфлацията, както и приемането на закони с цел усилване на инвестициите в зелена енергия, инфраструктура и производство.

Честно или не, тези послания засега не сработват. Много хора не могат да погледнат отвъд скока на инфлацията, който се случи при управлението на г-н Байдън. Цените вече не се качват толкова бързо, но пак са с 20% по-високи, отколкото преди той да встъпи в длъжност през януари 2021 г. Това е най-голямото увеличение на цени при който и да било президент от единствения мандат на Джими Картър в края на 70-те години насам - притеснителен прецедент.

Не всичко е изгубено за г-н Байдън. Докато инфлацията продължава да спада, той може и да има достатъчно време да промени вижданията на гласоподавателите. Оценките на потребителските настроения, измервани от социолози, са се повишили от средата на 2022 г. насам, дори и да остават ниски спрямо историческите стандарти. Ако консенсусът на икономистите се окаже прав този път и САЩ се разминат с рецесия, г-н Байдън ще има добър икономически фон преди изборите през ноември. Но рисковете, които спъват растежа, може да променят този сюжет - и икономиката да се окаже по-скоро тежест, отколкото помощ за опита му да бъде преизбран.

Все още няма коментари
Нов коментар