🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Полша предлага своите МиГ-29 на САЩ, Пентагонът ги отказва (обновена)

Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд изненадващо обяви, че полската оферта не била предварително консултирана с Вашингтон

Специално в България евентуалната размяна на МиГ-29 за F-16 втора ръка вероятно ще предизвика сериозно обществено брожение, инфарктни разправии с президента и коалиционните партньори и евентуално тежка политическа криза на финала.
Специално в България евентуалната размяна на МиГ-29 за F-16 втора ръка вероятно ще предизвика сериозно обществено брожение, инфарктни разправии с президента и коалиционните партньори и евентуално тежка политическа криза на финала.
Специално в България евентуалната размяна на МиГ-29 за F-16 втора ръка вероятно ще предизвика сериозно обществено брожение, инфарктни разправии с президента и коалиционните партньори и евентуално тежка политическа криза на финала.    ©  Велко Ангелов
Специално в България евентуалната размяна на МиГ-29 за F-16 втора ръка вероятно ще предизвика сериозно обществено брожение, инфарктни разправии с президента и коалиционните партньори и евентуално тежка политическа криза на финала.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всички полски изтребители МиГ-29 да бъдат предоставени безплатно на САЩ, е било решено вчера късно вечерта след консултации между президента и правителството на Полша. Бойните самолети веднага ще бъдат транспортирани в американската военна база "Рамщайн" в Германия, след което най-вероятно ще бъдат предоставени на Украйна, изненадващо предложи властта във Варшава. Изпращането им към украинската армия от "Рамщайн" формално ще освободи Полша от отговорност и не би трябвало да създаде юридически претекст за Русия и/или Беларус да я третират като вражеска държава, намесила се пряко в конфликта.

Няколко часа обаче зам.-държавният секретар на САЩ Викрория Нюланд обяви, че полското предложение не е консултирано с Вашингтон, а на сутринта говорителят на Пентагона Джон Кърби допълни, че то "не е състоятелно".

По този начин Западът би вдигнал мизата в политическия покер с Путин, който ще трябва да решава дали би обявил война директно на САЩ заради военна помощ с подобни мащаби за властта в Киев. През последните дни от Генералния щаб на руската армия заплашиха, че ще приемат използването на чужди летища за военни операции срещу нейните сили като враждебен акт и включване в конфликта.

В същото време Полша иска САЩ да се ангажират да предоставят в замяна използвани натовски изтребители с аналогични оперативни способности, се казва в официалното изявление полските власти. Правителството на страната призовава и всички други съюзници в НАТО, които разполагат с МиГ-29, да постъпят по същия начин. Това са България, Словакия и евентуално Унгария.

Няколко часа по-късно обаче зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд изненадващо обяви по време на изслушване в сенатската комисия по международни отношения, че решението на Полша да дари изтребителите "не е предварително консултирано с нас, доколкото знам". "Очаквам с нетърпение това изслушване да приключи, за да се върна на бюрото си и да видя как ще отговорим на това тяхно предложение да ни дадат самолетите", добавя тя пред щатските парламентаристи.

(обновено 09.03.2022 г. - 07:30 ч.)

Още на сутринта от Вашингтон продължиха да идват сигнали, че полската схема за подсилването на украинските военно-въздушни сили, като щатската военна база "Рамщайн" се използва за транзитен пункт, най-вероятно няма да сработи. Говорителят на американското военно министерство Джон Кърби е обявил пред журналисти, че перспективата изтребители да излетят от военно летище, което е на САЩ и НАТО, а след това да навлязат "във въздушно пространство, контролът над което е оспорван от Русия и Украйна, поражда сериозни притеснения за целия алианс НАТО". "Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО за този въпрос и трудните логистични предизвикателства, които той създава. Но не вярваме, че предложението на Полша е състоятелно", обобщава прессекретарят на Пентагона.

Най-вероятно още днес въпросът с полските МиГ-29 отново ще бъде коментиран на още по-високо ниво - от американските законодатели в Конгреса и Сената, както и Белия дом и самия президент Байдън. Искането за предоставяне на стари съветски самолети, които украинските бойни пилоти могат да управляват, идва отново и отново от президента Зеленски като алтернатива на отказа на САЩ и Запада да установят "зона, забранена за полети" над Украйна. Последното обаче почти сигурно би въвлякло НАТО директно в конфликта и войната би се разраснала на територията на цяла Европа, Канада и САЩ.

В момента Полша би трябвало да има поне 23 изтребителя МиГ-29, като част от тях са модернизирани по стандартите на НАТО. В рамките на алианса този тип бойни самолети се използват още от България и Словакия, а Унгария би трябвало да поддържа 23 машини на склад, за които през последните години се търсеше купувач. Не е ясно обаче колко от всичките тези самолети са преминали междуремонтно обслужване и в момента реално са годни за бойно използване. За българските военно-въздушни сили (ВВС) се смята, че поддържат не повече от 6-7 машини в оперативна готовност.

Официалните власти в София и Братислава до момента отказват да дадат своите МиГ-29, защото това са единствените изтребители, които техните армии могат да експлоатират за охрана на въздушното им пространство. Двете страни са поръчали последната най-модерна модификация на F-16, наречена Block 70, но доставката на машините не върви в срок и вероятно ще се случи през 2024 или 2025 г.

За разлика от България и Словакия полската армия вече разполага с 48 броя F-16, така че може да мигрира сравнително безболезнено изцяло към американски бойни самолети. Също така Полша чака доставка и на 21 броя от най-новите стелт-изтребители F-35, които трябва да започнат да идват през 2024 г. Ако обаче Варшава изиграе картите си добре, тя може да получи и първите F-35 още сега в замяна на безспорно рисковата военна помощ за Украйна.

Специално в България евентуалната размяна на МиГ-29 за F-16 втора ръка вероятно би предизвикала и тежка политическа криза. Основният проблем ще е за президента Радев, който е бивш командир на ВВС и бивш ас, управлявал точно такъв тип самолет. Той започна политическата си кариера именно като като форма на протест срещу системното неглижиране на бойната авиация от страна на Бойко Борисов и неговото правителство. Евентуалният отказ от МиГ-29 най-вероятно тотално би сринал имиджа му в армията и най-вече в средите на ВВС.

Също така подобен ход вероятно ще срещне свирепа съпротива от страна на БСП. Социалистите най-вероятно ще заплашат правителството на Кирил Петков много по-сериозно, отколкото когато се той опита да назначи твърдо пронатовския и проукраински Тодор Тагарев за военен министър.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 9
    • + 6

    Това със самолетите от Полша на САЩ, а пък те на Украина разкрива и за ментално слепите кой реално води войната срещу Русия на гостоприемната територия на Украина.

    Излитането на военни самолети от полски летища с бойна мисия срещу руските войски в Украйна директно вкарва Варшава във войната. Без значение чия собственост са самолетите. Има използване на територия за военни действия.
    Което в напрегнатата ситуация като нищо може да направи Полша обект на отговор. Военно-технически.

    Пропагандната измама с прословутия чл.5 за колективната сигурност всъщност не задължава никого да обявява война при атака срещу друга страна-член. Може да изпрати телеграма или стек минерална вода.

    По-тревожното е, че Америка видимо се нуждае от истинска голяма война и всячески скъсява дистанцията към нея. И се е загледала пак да е в Европа.

    Нередност?
  • 2
    murry avatar :-|
    murry
    • - 3
    • + 3

    Е, ние пък ще заплашим БСП. И без това рейтингът ѝ пада толкова стръмно, че вероятно на следващите избори няма да прескочи четирите процента. Идва пролет, нищо не пречи да напълним отново улиците с протестиращи граждани. А БСП отново ще влезе в отбора на мафията ГЕРБ-ДПС. Корнелия едва ли е толкова глупава, че да извади партията си от правителството и по този начин да предприеме политическо самоубийство.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 5

    Става интересно!
    US политиците отното демонстрират колко обичат да си играят на войни, но военните им, на които още им е пресно как козари с АК ги изгониха от Афганистан, нещо не им се ходи под бомбите.

    А Дуда-Моравецки са като парцалена съюзническа кукла - както я хвърлиш - така стои...
    Врътката със самолетите е директна намеса във войната, ако сладките приказки. Територията, от където излитат с бойна мисия, става обект на "военно-технически" отговор.

    А и като се знае, че фамозният чл.5 е доста пожелателен, май доста лековато филмче ни прожещтираха.

    Що се отнася до БСП, видимо политиката на Киро, която за всички неосвидителствани българи наподобява движението на топчето при джага, ще я консолидира.
    В този момент национално отговорна политика означава едно-единствено нещо: категорично незамесване във войната и мислене за оцеляването на българите, а не на някакви самоубиващи се съюзи.

    Нередност?
  • 4
    vagabond66 avatar :-?
    vagabond66
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#0] от "заглавие": "Полша предлага своите МиГ-29 на САЩ, Пентагонът ги отказва (обновена) "



    Малееееее, мале, мале!
    А вчера, каква небивала радост беше под
    статията на "дневник"?!?
    А сега САЩ пък не щели!!!
    Пуснете тази статия и там!
    Очаквам да настане нечувана скръб и скърцане на зъби!

    Нередност?
  • 5
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 3
    • + 4

    Доста скудоумто е да си дописвате статийките, завъртайки им смисъла наопаки.
    Реално светна разнобоя между политиците и военните във Вашингтон.
    Шеметната радост, че Америка гласи нова война в Европа продължава да си прозира.

    Нередност?
  • 7
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 3

    Когато написах на приятелка, че сега путин и лавров си пеят феличита нана-на-нан-аа-на феличита, а един (не)известен руски трол се засмя зарадван под поста, дори не подозирах колко съм прав.
    Приятели. Всичко сочи натам, че путин постига целите си. Спомнете си, че когато имате работа с комунисти, в никакъв случай не трябва да слушате думите им, а да се вторачите само в това, което правят.
    Внезапната некомпетентност, изумителната некадърност във воденето на тая война би трябвало да ни крещи в лицето, че нещо не е наред. Бас държа, че в Кремъл никой не го интересува какво и как става в Украйна; бойни планове, директиви, военни цели, бля-бля всичко е фарс. Потресаващо безсмислени военни операции. Та това тяхното не са и операции, просто някакви хора събрани в колони с микс техника, бас държа и че нарочно частите са разместени, на танкисти е дадена гаубична артилерия, а на пехотата са дали неизвестни машини.
    Истината ще ви изненада.
    Плновете на путин не граничат с фарс, а с гениалност. Гениалност, при която бихте казали че е невъзможно, невъзможно, невъзможно да се постигне нещо, което и в най-мрчните си страхове не бихте допуснали: реставрация на режима.
    Всички реставрации в историята са се проваляли. Руското поколение, което сега расте, ще е потърпевш.
    Гениалността на путин се състои в следното: да накара Запада сам да наложи желязна завеса над новия СССР. Ако путин сам беше заявил - аз искам всичко западно да напусне Россия; искам да върна затворените граници; тоталния контрол над населението; да спра целия инернет и цялата търговия с целия Запад; не искам нищо да влиза и излиза от Россия без одобрението на руската бюрокрация (тоест моята партия); искам да натрупам огромен доларов дълг и след това да обявя фалит ха-ха, отпишете 200-300 милиарда долара, ха-ха господа капиталисти; ако Путин директно беше обявил преди 5 години "АЗ ИСКАМ ДА ВЪЗСТАНОВЯ СССР" - щеше ли да накара руснаците да изпълняват всико досега? Не, щяха да го махнат и да го погребат тържествено заедно с Лавров.
    Той просто ги докара до ситуация, в която да приемат принудително връщането на новия-стар СССР. Аз, путин, не съм виновен, вижте до какво ни докараха, но аз съм вашия вожд и ще се справим.
    Това са искали през цялото време - тези там, в Кремъл. Групичка от няколкостотин бивши КГБ, заели се с непосилната задача да организират Реставрация на Злото. И със съжаление трябва да признаем, че изиграха света. Преди всичко изиграха 150 милиона руснаци.
    Българските фрази "Преди всичко беше по-добре" и "по Бай Тошово време бяхме по-добре" вече придобиват един много по-зловещ смисъл, нали? Обаче докато нашите идиоти само си приказват, Ония там, в Россия, се заеха да ги направят реалност за тях си.
    Сто процента вероятност досега беше нанасянето на ядрен удар. Парадоксално, но съвсем обяснимо тази реалност вече намалява: изпълнението на плана на путин надминава дори най-смелите му очаквания, санкциите вече се доближават до пълно ембарго и необходимостта от хвърляне на тактически заряд някъде в Полша или Украйна отпада. Няма смисъл, след като толкова добре върви всичко, включително изнасянето на Макдоналдс и Кока Кола.
    Това за МакДоналдс и Кока Кола е специална тема. Смея да твърдя, че от вчера насам тези две компании ни спасиха от ядрен взрив през 21 век в Европа. Това са двата символа на капитализма в съзнанието на старите кадри на социализма от КГБ. Това са двата сатанински (ако нещо, би трябвало да ги имат по-скоро за божествени? ) бранда за тях, в представите на комунистите те са символ на Свръхзлото (отново ирония, би трябвало да са Свръхдоброто).
    Та макбургерите и кока колата се махнаха, тоест руснаците ще се върнат към обичания от тях свят на колхози, държавно планиране, ще има една партия само, тази партия ще стане държавна, ще има един вожд, след десетина години той ще умре, ще го наследи друг член на партията, и тн, и тн. Звучи ви познато. Колко познато звучи!
    Е, може би си мислите че всичко написано дотук е толкова тъпо, толкова несвързано, направо lame, приказки на маса след третата чашка.
    Ами, следете бавните преобразувания в Россия оттук нататък. Национализация първо на цялата чужда собственост, на малки структури, пристанища, райони, малки фирми, после средни фирми, после големи фирми, едно след друго, парче след парче... докато след година-две изведнъж ще се окаже, че 95% собствеността в Россия е... държавна и всъщност партийна. Пълна забрана за износ и внос, освен по специален режим и с разрешения (ще изникнат маса нови структури с "импекс" в края на имената им).
    Следете и как партията Единна Россия ще се окаже почти единствена и в даден момент ще придобие... ръководна водеща роля. Ще имаме и КРБ (Комитет всероссийской безопасности).
    Самите руснаци какво? Невъзможно е да се вдигнат, нямат оръжие. Путин ще ги държи (вече ги държи) ограничени до второто ниво на пирамидата на Маслоу. При комунистите това се нарича "битието определя съзнанието" - когато си беден и нещастен, базисните потребности са заплашени, не мислиш за неща от по-висок порядък и глупости като любов, съзидание, социално общуване и прогрес, човешки права и самоосъзнаване.
    Всичко това вече сме го минали, а както казах преди 5 години, радвам се, че този път съм от другата страна на Желязната завеса.
    Неизвестни има много пред самия путин и не-хората му: не ги виждам да правят колективизация и въвеждане на колхози, трудова повинност и тн. Но вече въвеждат само една ТВ, само една ИТАР-ТАСС, вече премахнаха всички свободни медии, вече спряха фейсбук и так далее.
    Да не продължавам, всеки българин над 45 години може сам да си изгради ясна представа за Россия през 21 век.
    Какво да правим релно? Ами нищо. Путин така или иначе ще затвори държавата си, това е целта му от години насам, а и държи всички лостове и е създал всички условия за това, Реставрацията е в ход отдавна, докато ние се чудехме. Важно е да се отбележи, че ние нямаме вина: кой можеше да предположи идтиотската същност на всичко това, дори самите путинисти (както винаги) чисто и просто са задействали този, онзи или друг план, избирайки от резултатите само онези, които съответстват на великата им цел. Срещу такава стратегия не можеш да се бориш, тоест можеш, ако имаш същата, а никой на Запад не си е и помислял за 20- или 30 годишни тайни стратегически планове или реакция на такива. Занимавахме си се с живота: климатични промени, лесбо-бракове, мултилевъл маркетинг, Самсунг Галакси, Висш съдебен съвет, Бареков и Слави, Тръмп и Камерън и тн, и тн...
    Така, че сега ще изгледаме кротко (пре)създаването на един стар СССР и някак ще живеем.
    Има алтернатива, но за нея категорично не мога да настоявам или заповядвам, както досега. Всичко това бихме могли да го прекъснем, разрушим и спрем, но светът ще е друг, с няколко милиона по малък.
    Освен това, не мога да кажа след установяването на новия СССР, който ще прилича на настоящата Северна Корея, дали сегашния някой нов вожд ще се заиграва с ядрения арсенал. Мисля, че да.
    Единствената алтернатива на всичко гореописано е да нанесете внезапни, свръхмощни удари с участието на всички възможни бойни средства по всички известни пунктове на управление и военни бази на Руската Федерация в самата Россия и навсякъде извън нея. Пълна мощ докрай, абсолютно всички средства, които не са ядрени и да се молим, че ще успеете да унищожите самия путин и цялото военно и политическо ръководство на Россия в рамките на един до два часа. Изисква се участието на всички големи държави, включително Китай. Рискът е ответен ядрен залп на принципа на спусъка на мъртвеца и това май обезсмисля всичко.
    Това е. Слава ЕРСС Единной Росиий Советского Союза!

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "amidala":

    Напънът събитията да се представят в реално време е нож с две остриета, защото показва в реално време неразбирателствата във Вашингтон между политическите книжни ястреби и военните, които съвсем сетивно още ги боли от изритването от Афганистан.

    Зе от една седмица стене за полските самолети, но не във Варшава (от която нищо не зависи), а директно в столицата на света. То не бяха видеоразговори с Нанси, с Мич и Со, то не бяха обещания от Блинкен. Посред нощ снощи поляците "договориха" трампата и хързулната войната в Германия, защото МиГ-овете щели да излитат срещу руснаците от Рамщайн.

    Американските военни явно са подскочили като ужилени от новината, защото са съвсем наясно, че Рамщайн става легитимна цел на руските ракети. Пък като се знае колко са афифни, ще взе мат да падат с десетки ина други места из Германия...

    Ако се хванем за прекрасната метафора по-горе, че Вашингтон вдига залозите, мога само да визуализирам, че вместо жетони с цифри, янките слагат на масата контурите на европейските държави и цифрите върху тях са броя на потенциалните жертви - общо 500 млн.

    Защото Вашингтон смята отново да подпали война в Европа, сблъсквайки там Русия и сателитите си и когато те си причинят достатъчно невъзстановими щети, да продължи да си господства на воля.
    Мокри сънища.

    Нередност?
  • 9
    xyha avatar :-P
    xyha
    • + 1

    Ха, поляците чак сега разбраха , че ръшките и янките си играят на шах върху европейската дъска от 2рата насам . Гарван гарвана око не вади.
    Спретнаха номер на ЕС преди със Сирия сега с Украйна , и ако някоя от "натовските" европейски държави се намеси - нито САЩ , или Турция ще ги подкрепи .

    Някой от тези седналите да е от днешното ЕС ?

    https://img-cdn.dnes.bg/d/images/photos/0438/0000438050-article2.jpg

    Нередност?
  • 10
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Шляхтата мечтае да си го върне за Хатин ! Ако може после вежливите зелени човечета да думнат и Рамщайн ще имат двоен повод за почерпка ...

    Нередност?
Нов коментар