🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 300 000 души бедстват в окупирания Херсон, твърди Киев; Румен Радев преговаря за ремонт на МиГ-29 в Полша

Беларус можела да нахлуе с 15 хил. войници в Украйна; Започва учение на морски спецчасти от България, Румъния и САЩ

Украински военнослужещ заема позиция на фронтовата линия северно от Киев
Украински военнослужещ заема позиция на фронтовата линия северно от Киев
Украински военнослужещ заема позиция на фронтовата линия северно от Киев    ©  Reuters
Украински военнослужещ заема позиция на фронтовата линия северно от Киев    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Знаковата битка за стратегически важния пристанищен град Мариупол навлиза в решителната си фаза. Въпреки тежките сражения и непробиваемата обсада украинските сили някак успяват да отблъснат руските опити да окупират ключовия порт на Азовско море, става ясно от брифинга на британското военно разузнаване тази сутрин.

Дори лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин бе принуден да признае вчера, че падането на Мариупол "няма как да стане до 2-3 дни, дори до седмица". Украинските сили все пак също признават, че окупационната армия вече е успяла да изгради така желания от нея сухопътен коридор между Крим и останалата част на Русия, както и е отрязала достъпа до Азовско море. От друга страна обаче според тях руската армия е останала с боеприпаси и храна "за не повече от три дни", както и с недостатъчно гориво, а новите попълнения от войници, които се изпращат на фронта, твърде често вече са хора без какъвто и да е военен опит.

Ако всичко това е вярно, най-вероятно ще станем свидетели на опити за контранастъпления по различни направления през следващите няколко дни.

22 март

20:16

Започва учение на морски спецчасти от България, Румъния и САЩ

Дивизион за морски специални операции от състава на българската армия започва учение със спецчасти от САЩ и Румъния. Ще бъдат отработени тактики, техники и процедури по планиране и провеждане на бординг операции, десант от вертолет по различни способи, огнева подготовка на къси и пределно къси разстояния, както и специални действия в крайбрежната зона, съобщават от министерство на отбраната. Съвместната подготовка ще продължи до 1 април.

19:22

Полша предлага Русия да бъде изключена от Г-20

Полша е предложила на американски висши държавни представители Русия да бъде изключена от Г-20 заради инвазията в Украйна, заяви полският министър по икономическото развитие и технологиите Пьотр Новак. И допълни, че въпросът е бил обсъден на среща във Вашингтон миналата седмица, където е получил "положителни отзиви" и ще бъде отнесен към президента на САЩ Джо Байдън. Г-20 е междуправителствен форум, който обединява 19-те най-богати държави плюс Европейския съюз. Икономиките на страните от Г-20 отговарят за 90% от брутния национален продукт на целия свят.

19:07

Украйна: 300 000 души са останали почти без храна в окупирания Херсон

Украинското външно министерство заяви, че около 300 000 души в окупирания град Херсон са останали почти без храна и медицински консумативи, и обвини Русия, че не позволява на цивилните да бъдат евакуирани в контролирана от Киев територия. "Жителите на Херсон са изправени пред хуманитарна катастрофа заради блокадата на руската армия. Русия отказва да отвори хуманитарни коридори за евакуирането им", посочва говорител на министерството.

18.55

Бежанската криза срива здравната система на Молдова

Министърът на здравеопазването на Молдова Ала Немеренко оправи днес апел за помощ към ЕС и ООН, тъй като нейната здравна система е на път да се парализира под тежестта на стотиците хиляди бежанци, които пристигат от Украйна. Страната, която е разположена между Украйна и Румъния, е една от най-бедните в Европа, но на територията й вече са влезли над 330 хил. души, като около 100 хил. от тях са потърсили убежище тук за постоянно.

"За нещастие тези безпрецедентни събития са наистина много сериозни и подлагат здравеопазването ни на огромен натиск", обяви Немеренко на съвместна пресконференция с представителите на Световната здравна организация в молдовската столица Кишинев.

16:32

Беларус можела да нахлуе с 15 хил. войници в Украйна

Беларус вероятно се готви да изпрати в Украйна три вълни свои военнослужещи с обща численост около 15 хил. души. Това твърди Виктор Ягун, ген.-майор от службата за сигурност на Украйна. Подобни предупреждения отправи вчера и висш служител от разузнавателните структури на НАТО пред британския вестник The Guardian.

Според ген. Ягун вероятността за подобно развитие на кризата е "доста висока", като вероятна цел е Волинска област в Западна Украйна, който служи като основен логистичен маршрут за доставка на оръжия в страната. Генералът също така твърди, че беларуският президент Лукашенко вече няма пълен контрол над армията си, чието ръководство "вече се управлява от Русия".

16:13

Русия укрепва контактите със Северна Корея

Руски зам.-министър на външните работи се е срещнал днес с посланика на Северна Корея в Москва, за да обсъди развитието на двустранните отношения "в контекста на промените, които се случват на международната сцена".

Игор Моргулов е разговарял с първия дипломат на Пхенян Син Хонг-чол, след като миналия месец изолираната азиатска диктатура хвърли вината за кризата в Украйна върху "хегемонската политика" и "своеволията" на САЩ и Запада. Северна Корея беше и една от четирите страни в ООН (заедно с Беларус, Сирия и Еритрея), които гласуваха против резолюцията на Обединените нации, осъждаща руската инвазия.

14:27

СЗО е потвърдила 62 отделни атаки по здравни заведения в Украйна

Световната здравна организация (СЗО) е потвърдила 62 отделни атаки по здравни заведения в Украйна от началото на руската инвазия. В тях са загинали 15 души, а поне 37 са били ранени. Същевременно организацията посочва, че според първоначалните данни около половин милион от украинските бежанци в Полша страдат от психически проблеми, основно свързани с травмата от войната. Освен това здравните работници на границата съобщават за пристигащи майки и деца, страдащи от изтощение и дехидратация. Възрастни хора пък са пътували с дни без медикаменти за заболявания като диабет.

13:14

Бежанците от Украйна вече са над 3.5 млн.

Над 3.5 млн. души са напуснали Украйна след началото на войната от Русия, съобщават от Службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Полша е приютила най-голям брой - повече от 2.1 млн., следвана от Румъния - над 540 хил., и Молдова - над 367 хил. Бежанските потоци намаляват през последните дни след пика от повече от 200 хил. души в два последователни дни в началото на март, отбелязва AP. Международната организация по миграция изчисли, че близо 6.5 млн. в момента са вътрешно разселени в Украйна, и прогнозира, че някои или дори повечето от тях може да избягат в чужбина, ако войната продължи.

12:09

Румен Радев е говорил с полския президент за поддръжката на МиГ-29

Президентът Румен Радев е обсъдил днес с полския си колега Анджей Дуда възможностите за поддръжката на българските изтребители МиГ-29 в полските военно-ремонтни заводи и с помощта на полската армия, обяви преди малко държавният глава. Той повтори още веднъж тезата си, че ресурсът на двигателите на българските изтребители ще се изчерпи до края на годината, че те няма как да бъдат обслужвани в Русия, Беларус и Украйна в момента и че новите ни F-16 няма да могат да постигнат пълна оперативна готовност преди края на десетилетието. Полша от своя страна разполага с ескадрила МиГ-29, модернизирани по стандартите на НАТО, както и два военни завода, които са специализирани в поддържката им. Не е ясно обаче доколко Варшава е разчитала на доставка на резервни части за изтребителите от Украйна и Русия.

България вече веднъж е ремонтирала двигатели на своите изтребители в Полша по време на военния министър Николай Ненчев, но проектът не бе доразвит до програма за пълно логистично обслужване на българските бойни самолети. Също така прокуратурата се опита да преследва Ненчев заради ремонта на МиГ-29 в Полша, но в крайна сметка бившият военен министър бе оправдан от съда.

Повече по темата за поддръжката на МиГ-29 и посещението на полския президент Дуда у нас може да прочетете тук.

11:45

S&P оттегля рейтингите на всички руски компании

Международната агенция S&P Global Ratings ще оттегли кредитните рейтинги на всички руски компании и организации, съобщава Reuters. Решението е взето на фона на санкциите на ЕС, които забраниха на европейските рейтингови агенции да дават оценки на Русия и руски компании. Рейтингите на S&P ще бъдат оттеглени до 15 април, крайният срок, определен от ЕС, съобщава агенцията. По-рано S&P обяви, че спира търговските дейности в Русия заради войната в Украйна. Подобно решение взеха рейтинговите агенции Fitch и Moody's.

11:25

Производителят на гуми Nokian Tyres отказва да се изтегли от Русия

Финландската компания Nokian Tyres, която произвежда автомобилни гуми, няма да затвори своето производствено предприятие в Русия. Изпълнителният директор на фирмата Юка Моисио лансира екзотичен аргумент в полза на своето решение: че не иска заводът да попадне в "грешни ръце" и да бъде използван за производството на гуми за военни цели. "По наше мнение е по-добре заводът да е под наш контрол, а не на някой друг", коментира той пред вестник Helsingin Sanomat.

В понеделник акциите на Nokian Tyres се сринаха с около 13%, след като според пазарни анализатори фирмата ще се опита да завоюва пазарен дял в Русия за сметка на конкурентите, които напускат пазара. Представител на финландската компания е отрекъл нещо подобно да е планирано.

11:15

И Полша се опасявала, че Русия може да я нападне

Почти месец след избухването на войната в Украйна продължава да има опасност конфликтът да се разрасне и "да се прелее" към други държави в региона. Въпреки че е в НАТО, Полша също се опасява, че може да е една от "потенциалните жертви". Страната дели граница както с Украйна, така и с Беларус и Русия (благодарение на руския ексклав Калининград на брега на Балтийско море). Това е споделил и украинският посланик във Варшава Андрий Дещица, който е заявил вчера пред украинска телевизия, че " Полша разбира добре опасността, идваща от Русия, и се готви за атака от тази страна".

Официално изразена позиция от полската държава за момента липсва, което означава, че е възможно изказването да е част от битката на информационния фронт, която се поддържа и от Русия, и от Украйна. Според местни местни медии обаче, все по-активно циркулира руска дезинформация, според която Полша има териториални претенции към Западна Украйна и най-вече към град Лвов, който в исторически план е бил обект на конфликти в региона.

11:08

Руски танков завод е спрял заради санкциите, твърди Украйна

Руско предприятие, което произвежда и ремонтира танкове, е спряло свой завод в Челябинск заради недостиг на вносни компоненти. Това твърди в свой брифинг Генералният щаб на украинската армия. Става дума за компанията "Уралвагонзавод", която според украинските военни и консултантската компания Defense Express в момента е единственото предприятие, което се занимава със сглобяване на танкове, но рутинно използва резервни части западно производство.

Според BBC в руските медии няма никаква информация за "Уралвагонзавод" и евентуално спиране на производството там, така че горните твърдения засега не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

10:57

Украинската армия твърди, че е отвоювала предградие на Киев

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че са изтласкали руските войски от района на Макарив, което е стратегически важно предградие на Киев. Това ще попречи на настъпващите сили да обкръжат украинската столица от северозапад.

10:10

Байдън предупреди, че Русия може да използва химически оръжия

Има ясни сигнали, че руският президент Владимир Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна, заяви американският президент Джо Байдън по време на среща с бизнеса във Вашингтон.

"Гърбът на Путин е опрян до стената и сега той говори за нови "фалшиви флагове", като твърди, че САЩ разполагат с биологични и химически оръжия в Европа, което просто не отговаря на истината", заяви Байдън. "Русия твърди също, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е ясен знак, че Путин обмисля използването и на двата вида оръжие", каза американският президент.

Представители на администрацията на САЩ и съюзниците нееднократно са казвали, че Русия може да използва фалшиви твърдения за наличието на химически оръжия като повод за използването на такива оръжия.

09:30

Външните министри на ЕС одобриха рамката за военната стратегия на евросъюза

Макар идеята за обща армия още да не е напълно узряла, т.нар. Стратегически компас ще включва създаване на силен капацитет на ЕС за бързо разгръщане до 5000 войници при различни видове кризи; готовност за разполагане на 200 напълно оборудвани експерти по мисията за отбрана в рамките на 30 дни, включително в сложни среди; провеждане на редовни упражнения на живо на сушата и в морето; повишаване на военната мобилност; на капацитета за анализ на разузнаването, на киберсигурността и др.

Държавите-членки се ангажираха значително да увеличат разходите си за отбрана и иновации, за да отговорят на колективна амбиция за укрепване на европейска отбранителна технологична и индустриална база. Окончателното одобрение на Стратегическия компас на ЕС се очаква на срещата на върха в края на седмицата. Повече за военната стратегия на ЕС четете тук.