🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Луганските сепаратисти искат вливане в Русия; Митрофанова: Без СССР България щеше да е Софийска област

На прицел са Лвов и Славутич; Украинската армия се опитва да си върне Херсон; За месец над 3.8 млн. души са избягали от Украйна

Руски танк Т-80BVM, пленен от украинската армия край градчето Тростианец
Руски танк Т-80BVM, пленен от украинската армия край градчето Тростианец
Руски танк Т-80BVM, пленен от украинската армия край градчето Тростианец    ©  Reuters
Руски танк Т-80BVM, пленен от украинската армия край градчето Тростианец    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската инвазия в Украйна навлезе във втория си месец, без да е постигнала желаните стратегически резултати, които Кремъл преследва. Армията на Путин все повече затъва в пролетната украинска кал, без да има достатъчно храна, гориво и боеприпаси. В петък руското военно министерство обяви край на първа фаза от "операцията" в Украйна и заяви, че ще се съсредоточи върху пълното "освобождаване" на Донбас. Но ден по-късно превзе град Славутич, а след това бомбардира Лвов.

Защитниците на Киев от своя страна твърдят, че са предотвратили опитите за обсада на Херсон и дори са преминали в контранастъпление, отблъсквайки противника на 20-30, а в някои направления - и на около 70 км от столицата.

Продължава руският обстрел на основните украински населени места с крилати и квазибалистични ракети. Според оценки на американското разузнаване обаче този тип уж модерни руски боеприпаси демонстрират изненадващо високо ниво на откази - от порядъка на 60%. За последния месец атакуващата армия е изстреляла поне 1100 ракети, но не е ясно колко от тях действително са ударили своите цели и колко наистина са експлодирали.

На извънредна среща в Брюксел лидерите на НАТО се договориха да укрепят източния фланг на алианса заради войната и предупредиха Москва да не използва химическо оръжие в сраженията там, а Китай - да не подкрепя агресията на Владимир Путин. НАТО и САЩ "ще отговорят", ако Русия използва химически оръжия на територията на Украйна, директно обяви американският президент Байдън. Четири допълнителни бойни групи на алианса ще бъдат изпратени в България, Унгария, Румъния и Словакия. До момента е ясно, че у нас ще дойдат сили от САЩ, Великобритания, а най-вероятно - и от Италия.

27 март

18:31

Луганските сепаратисти замислят "референдум" за присъединяване към Русия

Т.нар. Луганска народна република (ЛНР) в Източна Украйна замисля да проведе референдум за присъединяване към Руската Федерация в завзетите от нейните сили територии. Това е обявил Леонид Пасечник, който в момента е лидер на самопровъзгласилото си квазидържавно формирование, признато само от Кремъл. Ден по-рано от генералния щаб на руската армия обявиха, че силите под нейно командване вече контролират 93% от цялата Луганска област.

Намерението на ЛНР закономерно срещна остър отпор от страна на официалната власт в Киев. "Всички фалшиви референдуми във временно окупираните територии са нищожни и нямат правна стойност", коментира говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от агенция Reuters.

18:30

Зеленски призова Запада да е по-смел

В последното си обръщение украинският президент Владимир Зеленски разкритикува западните държави, че се колебаят да дадат на страната му отбранително оръжие, включително бойни самолети, сравнявайки разговорите с игра на "пинг-понг" за това кой трябва да ги доставя. Той призова Запада да събере само "1%" от смелостта, показана от онези, които се борят да защитават Мариупол от руските сили.

18:22

САЩ: Не се стремим към смяна на режима в Русия. Точка.

Посланик Джулиан Смит, която е представител на САЩ в НАТО, беше попитана от водещата на неделното предаване на CNN дали забележките на президента на САЩ Джо Байдън относно руския президент Владимир Путин са били "грешка". Тя отговори: "В момента мисля, че това беше принципна човешка реакция на историите, които беше чул онзи ден. Но не, както каза секретарят Блинкен, САЩ нямат политика на смяна на режима в Русия. Точка.", отговаря дипломатът, цитирана от The Guardian.

Междувременно, френският президент Еманюел Макрон се дистанцира от коментарите на американския президент Джо Байдън. В речта си във Варшава, Полша, снощи Байдън каза, че Путин е "касапин" и че "този човек не може да остане на власт". По-късно Белият дом поясни, че САЩ не призовават за смяна на режима.

15:50

Бежанците от Украйна са над 3.8 милиона за месец

От началото на войната на 24 февруари досега Украйна са напуснали над 3.8 млн. души, показват последните данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Най-много - над 2.2 млн. от бягащите хора, са влезли в Полша, втората страна с най-много влезли бежанци е Румъния (почти 590 хил.).

От ООН уточняват, че данните са от граничните пунктове на държавите и е вероятно голям брой хора са се преместили в други страни от ЕС.

Ескалацията на конфликта в Украйна причини унищожаване на цивилната инфраструктура и цивилни жертви и принуди хората да напуснат домовете си, търсейки безопасност, защита и помощ. През първата седмица повече от милион бежанци от Украйна прекосиха границите със съседни страни, посочват от ООН. От организацията коментират, че тъй като ситуацията продължава да се развива, очакват приблизително 4 милиона души да избягат от Украйна.

14:30

Митрофанова: Ако не беше СССР, България щеше да е Софийска област



"Ако не беше СССР, България щеше да остане само Софийска област, защото тогава стана реч за разделянето на България и само Съветският съюз не даваше да се раздели тя. Не само че СССР не дава да се раздели, но й оставя и придобивката Добруджа. Поради това, колкото и да са сложни отношенията, трябва по-обективен поглед на историята", заяви руската посланичка в България Елена Митрофанова във видео интервю за pogled.info.

"Ако не жалехме мирните жители, тази операция щеше да е отдавна приключила. Нашите сили поразяват изключително военни обекти и обекти с информационна инфраструктура", твърди посланичката.

12:22

Русия обвини, че Азербайджан влиза в зоната на миротворците в Нагорни Карабах, Баку отрича

Руското министерство на отбраната съобщи в събота, че азербайджанските въоръжени сили са влезли в зона, контролирана от руски миротворци в региона на Нагорни Карабах, в нарушение на споразумението между двете страни, но Азербайджан оспори тези твърдения, пише Reuters.

В съобщението се казва, че "незаконни" арменски въоръжени части са се опитали да извършат саботаж, но е трябвало да се оттеглят, когато са били приложени "незабавни мерки".

Евентуална руска атака срещу Азербайджан би могла да осуети плановете на Европа за енергийна независимост и осигуряване на алтернативни доставки на природен газ от Каспийския регион.

11.30

Русия нанесе удари по цели в западноукраинския град Лвов

През изминалата нощ, Русия нанесе удари по военни цели в западноукраинския град Лвов с високоточни крилати ракети, съобщава Reuters. Засегнат е завод в града, използван за ремонт на зенитни системи, радарни станции и мерници за танкове.

"Въоръжените сили на Руската федерация продължават настъпателните действия като част от специалната военна операция", каза говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков в изявление. Министерството показа видео от ракетните удари в Лвов. Длъжностни лица в Лвов, само на 60 км от границата с Полша, членка на НАТО, заявиха, че хора са били ранени при ракетните атаки.

Русия започна да унищожава и украинските складове за гориво и храни, което означава, че правителството ще трябва да раздаде наличностите в кратки срокове.

Междувременно, президентът Владимир Зеленски призова Запада да даде на Украйна танкове, самолети и ракети, за да отблъсне руските сили, тъй като правителството му каза, че силите на Москва са насочени към складовете за гориво и храни в страната

Петков е разговарял със Зеленски

Българският премиер Кирил Петков е разговарял с президента на Украйна Володимир Зеленски. Това съобщи украинският президент с пост в официалния си профил в Twitter.

"Проведохме конструктивен разговор с министър-председателя Кирил Петков. Обсъден беше ходът на противодействие на агресията, както и критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села. Трябва заедно да спрем хуманитарната катастрофа", пише в поста си Зеленски.

26 март

21:25

Украинците се опасяват, че северният град Чернигов ще бъде следващият Мариупол

Associated Press съобщава, че точно като Мариупол, Чернигов е блокиран и нападан от руски войски, оставяйки останалите в града жители ужасени от всеки взрив.

Чернигов се намира между реките Десна и Днепър, пресичайки един от главните пътища, които руските войски, нахлули от Беларус, използваха на 24 февруари. Повече от половината от 280 хил. жители на Чернигов вече са избягали, като кметът Владислав Атрошенко оценява броя на загиналите от войната на стотици. Тази седмица руски бомби разрушиха главния мост на града над Десна по пътя, водещ към Киев, и направиха останалия пешеходен мост непроходим, като по този начин отрязаха последния възможен път за хуманитарни коридори.

21:21

Джо Байдън: Владимир Путин "не може да остане на власт"

В речта си тази вечер Джо Байдън зае твърда позиция, като заяви, че Владимир Путин "не може да остане на власт". Някои критици реагираха на тази фраза като призив за смяна на режима, докато други предупреждават за склонността на Байдън към откровени забележки. Говорителят на Кремъл Песков каза пред CNN: "Това не трябва да се решава от г-н Байдън, а е избор единствено на народа на Руската федерация". Според Reuters, служител на Белия дом вече в пояснил, че Джо Байдън не призовава за смяна на режима в Русия с коментара си.

18:30

Байдън нарече Путин "касапин"

Американският президент Джо Байдън нарече Владимир Путин "касапин" по време на посещение в Полша в събота. Той заяви, че не е сигурен, че Русия е променила стратегията си в Украйна и че както Москва обяви, ще съсредоточи усилията си към "освобождаването" на Донбас.

Русия веднага реагира. "Коментарите на президента Джо Байдън за руския му колега Владимир Путин стесняват перспективите за подобряване на отношенията между двете страни", съобщи говорител на Кремъл пред руската агенция ТАСС, цитирана от Reuters.

Междувременно Русия отново обстрелва западноукраинския град Лвов, който дава подслон на хиляди бежанци.

"Имаше три мощни експлозии близо до Лвов от посока Кривчици. Сега има предупреждение за въздушен удар", каза областният управител Максим Козицки в онлайн публикация. Според него две ракети са паднали в очертанията на града.

16:10

Руски сили се приближават до мястото на аварията в Чернобил

Руските сили са поели контрола над град Славутич, където живеят работници от изведената от работен режим атомна електроцентрала в Чернобил, съобщи губернаторът на Киевска област Александър Павлюк. Пред Reuters той казва, че руските войски са окупирали болницата в Славутич и са отвлекли кмета. Новинарската агенция подчертава, че не може независимо да провери информацията. В петък Украйна заяви, че нейните войски са отбили първата атака на руски войски, приближаващи се към града.

15: 25

Борсата в Москва ще отвори в понеделник в "нормален режим"

Руската централна банка заяви в събота, че Московската борса ще възобнови търговията в понеделник с руски акции и облигации в нормален режим, макар и за половин ден.

Посочва се, че търговската сесия ще продължи от 9:50 часа. до 13:50 ч. Московско време (06:50-10:50 GMT), съобщава Reuters.

12:28

Бежанският поток започва да намалява

Броят на хората, бягащи от Украйна за Полша, започна да намалява през последните дни, като 30 500 преминаха границата в петък, което е с 6.4% по-малко спрямо предходния ден, съобщи полската гранична полиция в събота.

Повече от 2.2 милиона души са преминали в Полша от началото на войната, допълват от полската гранична полиция в Twitter.

12:25

Руският министър на отбраната се показа на видео след слухове, че е получил сърдечен удар

Сергей Шойгу, руският министър на отбраната, не беше забелязван публично от 11 март, докато не се появи за кратко във видео, публикувано от Путин в четвъртък, 24 март.

"Сърдечният удар на Шойгу се случи след тежко обвинение от страна на Путин за пълен провал на инвазията в Украйна", написа Антон Геращенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна във Фейсбук, и добави, че в момента той е "подложен на лечение" в болница.

Няма потвърждение от Русия за предполагаемите здравословни проблеми на Шойгу.

Днес също така руското министерство на отбраната разпространи видео, на което Шойгу дискутира с генералитета доставките на въоръжение за армията. Сред присъстващите се вижда и началникът на генералния щаб ген. Валиери Герасимов, който също изчезна от публичното пространство пред последните дни.

12:19

Полицейският час в Киев беше удължен за кратко

Кметът на Киев удължава полицейския час в украинската столица от 20:00 местно време (18:00 GMT) в събота до 08:00 часа в понеделник. Кметът Виталий Кличко сподели в онлайн публикация, че решението е взето от украинските военни, без да дава повече подробности.

Няколко часа по-късно Кличко отмени удължения вечерен час. По-рано украинската армия заяви, че все още смята за възможна голяма атака на руските войски срещу Киев, въпреки че настъплението им е спряло заради недостиг на храна и гориво и украинска съпротива

10.30

Франция, Турция и Гърция планират спасителна операция в Мариупол

Франция планира хуманитарна операция с Турция и Гърция за евакуация на хора от украинския град Мариупол. Вече има конкретни разговори с кмета на града и координация с украинския президент Володимир Зеленски, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от БТА. Той обяви плана в петък вечер след срещата на върха в Брюксел.

Според Елисейския дворец Франция е във връзка с украинските власти, гърците и турците и съответните международни организации за уточняване на подробностите.

Акцията трябва да започне в следващите няколко дни като Макрон посочи, че възнамерява да разговаря в следващите дни с руския президент Владимир Путин за обстановката с Украйна и инициативата да се помогне на хората в Мариупол да напуснат града. В него остават блокирани около 100 хил. души като градът е под почти непрекъсната бомбардировка от руски сили.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис потвърди за операцията а от думите му стана ясно, че украинският град е дом на голяма гръцка общност.

25 март

21:42

Украйна твърди, че на фронта е убит пореден руски генерал

Украинската армия твърди, че е ликвидирала поредния руски високопоставен военачалник - ген.-лейт. Яков Резянцев. Той е бил командир на 49-та общовойскова армия от Южния военен окръг и е бил ветеран от руската кампания в Сирия. Украинската страна твърди, че генералът е загинал при артилерийски обстрел в района летището на Херсон при село Чернобаевка. Според американското разузнаване украински бойни части в момента се опитват да отвоюват именно Херсон, който е най-мащабното завоевание на окупационните сили от началото на кампанията. До момента смъртта на Резянцев не е потвърдена от руската страна. Ако информацията е достоверна, това ще е втората смърт на двузвезден руски пълководец в Украйна

Според различни неофициални оценки армията на Путин е вече загубила на терен шест или седем генерала, което е крайно необичайно. Военните анализатори свързват това с ниската мотивация и морал в окупационните войски заради лошата система за командване и контрол, както и заради провала на веригите за снабдяване и логистика, които често оставят настъпващите сили без ресурси. Така често се налага генералите лично да дават заповеди и да се опитват да микроменажират младши офицерите на първа линия в боя.

Днес също така бе разпространена неофициална информация за първия случай, при който руски войник се е разбунтувал и е прегазил крака на началника си с танк, защото е изпратил неговата бойна част на самоубийствена операция, от която малцина са се завърнали. Пострадалият е бил полковник и командир на 37-ма мотострелкова бригада. Предполага се, че става дума за полк. Юри Медведев, като за момента има противоречиви данни дали той е оцелял след прегазването с танк.

21:39

Китайската петролна компания Sinopec спира инвестиция за 500 млн. долара в Русия

Китайската държавна компания Sinopec Group е прекъснала разговорите за голяма инвестиция в петролната и газовата промишленост на Русия, съобщава Reuters. Това се случва на фона на тежки икономически санкции, които Западът наложи на Москва след началото на инвазията в Украйна. Sinopec е най-големият преработвател на петрол в Азия, а инвестициите, които прекъсва, са на стойност близо 500 млн. долара. Средствата са били предназначени за газохимически завод и комплекс за продажба на руски газ в Китай.

Пекин многократно се противопоставяше на санкциите, настоявайки, че ще поддържа нормален икономически и търговски обмен с Русия, и отказа да осъди действията на Москва в Украйна или да ги нарече инвазия. Но зад кулисите правителството се опасява от опасността китайските компании да се сблъскат със санкции и ги притиска да действат внимателно с инвестициите в Русия.

От началото на войната на Русия в Украйна три китайски държавни компании - Sinopec, China National Petroleum Corp - CNPC, и China National Offshore Oil Corp - CNOOC, са започнали оценка на въздействието на санкциите върху техните инвестиции в Русия, твърдят източници на агенцията.

"Компаниите ще следват указанията на Пекин в тази криза. Няма място за собствени инициативи", посочва висш представител на една от компаниите, цитиран от Reuters.

Министерството на външните работи този месец привика служители от трите енергийни компании, за да ги посъветва да преразгледат техните бизнес връзки с руски партньори и местни операции, съобщиха два източника, запознати със срещата. Един от тях каза, че министерството ги е призовало да не правят необмислени ходове, купувайки руски активи.

20:46

Украинската армия се опитва да си върне Херсон

Руските сили вече не контролират напълно Херсон - първият голям украински град, който армията на Путин успя да завземе в рамките на първите дни от инвазията, твърди висш служител на Пентагона, цитиран от The New York Times. В момента въоръжените сили на Украйна тежки сражения в населеното място край устието на река Днепър и по неофициална информация постепенно изтласква руснаците, което прави района "спорна територия", смятат американските военни.



Руснаците от своя страна все още претендират, че държат изцяло контрола над Херсон. Твърде вероятно е обаче окупационните войски да имат недостиг на гориво и боеприпаси, което ги прави уязвими при украинска контраатака.

17:36

Русия изглежда се фокусира върху превземането на Донбас

Руското военно министерство дава сигнали, че вероятно се готви да намали военните си амбиции в Украйна и да се съсредоточи върху превземането на Донецк и Луганск. До началото на инвазията т.нар. проруски сепаратисти ефективно контролираха само около 1/3 от територията на въпросните две административни области. Промяната в приоритетите личи от днешното изказване на ген. Сергей Руцкой, началник на оперативното управление на руския генерален щаб.

"Основните задачи на първата фаза от операцията най-общо са изпълнени. Бойният потенциал на украинските въоръжени сили е значително намален, което прави възможно да се фокусираме върху постигането на основната цел - освобождаването на Донбас", обявява той пред местни медии. Според него проруските сепаратистки сили в момента контролират 93% от Луганск и 54% от Донецк.

По принцип атакуващите войски по южното направление отбелязаха най-бърз и стабилен напредък. За разлика от директния удар към столицата Киев от територията на Беларус, който зацикли от самото начало, а в момента украинската армия започва да отбелязва малки победи и да изтласква силите, опитващи се да обкръжат столицата.

Все пак ген. Руцкой уточнява, че може да станем свидетели и на щурмуване на обкръжените украински градове, както и че ще има "моментална реакция при всяко приближаване до въздушното пространство на Украйна."

16:15

Самолетът на полския президент е кацнал аварийно

Самолетът, който е превозвал президентът на Полша Анджей Дуда, е извършил извънредно кацане във Варшава заради технически проблем, малко след като е излетял. Според официално изявление на полските власти кацането е преминало безаварийно и държавният глава не е бил заплашен. Информацията за самолетната авария обаче е своеобразно зловещо deja vu, тъй като преди 12 години при авиационен инцидент загина тогавашния полски президент Лех Качински - брат-близнак на сегашния лидер на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, както и всичките 96 човека на борда на правителствения самолет.

Днес Дуда е трябвало да лети за Жешов в югоизточна Полша, където, заедно с американския президент Байдън, да се срещне с бежанци от Украйна. Щатският президентски самолет Air Force One вече е в Жешов, а полският държавен глава се опидва да дойде с резервен самолет, преди Байдън да отпътува от страната.

15:40

НАТО и САЩ подготвят планове за действие при атака от Русия

Командването на американската армия и на НАТО разработва планове за действие, в случай че Русия реши да нанесе военен удар по цели на територията на алианса. Това обяви днес съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан пред журналисти. Руските атаки се приближават все повече и повече до границите на държавите-членки на НАТО, а също така до момента са известни три случая, когато дронове навлизат от небето на Украйна във въздушното пространство на съюзнически държави.

По-притеснителното нещо през последните около 2 седмици е, че на практика не функционира комуникационната линия за деескалация на конфликти между Русия и САЩ (т.нар. "червен телефон"). Според признания на висши американски отбранителни служители в момента Пентагонът е загубил пряка връзка с руския военен министър Шойгу и началника на генералния щаб ген. Герасимов, които не отговарят на позвъняванията и не са виждани на живо от 11 март.

Също така изключително смущаващ детайл от проведената вчера лидерска среща на НАТО беше, че върховният главнокомандващ на алианса е разпоредил оборудване на силите по източния фланг с подразделения и екипировка за действие при ядрено, химическо или биологично заразяване.

14:47

Финландия спира жп връзките с Русия

Финландският национален жп оператор ще прекрати услугите между Хелзинки и Санкт Петербург в Русия в понеделник. Така се затваря един от последните маршрути на обществения транспорт за руснаците към ЕС. Предвид санкциите срещу Москва операторът VR е получил нареждане от държавата, че вече не е подходящо да се поддържа услугата. Влаковете от Русия до Хелзинки са пълни с руснаци от началото на инвазията в Украйна, когато затварянето на въздушното пространство доведе до прекъсване на полетите между Русия и ЕС. Границата между Финландия и Русия остава отворена за преминаването на частни автомобили.

12:13

За днес се очаква евакуационен коридор от Мариупол



Вицепремиерът на Украйна Ирина Вересчук изрази надежда, че днес ще бъде отворен хуманитарен коридор за извеждане на цивилни от обсадения Мариупол. В града остават блокирани хиляди жители с малко количество вода, храна и лекарства, докато руският обстрел не спира. Все пак в четвъртък около 3300 души са успели да избягат оттам.

12:04

Украйна контраатакува край Киев, Русия е "отрязала" Чернихив

Украинската армия е завзела обратно градчета и отбранителни позиции на около 35 км източно от Киев, съобщават от британското разузнаване. Очаква се, че защитниците на столицата ще продължа с опитите си да изтласкат руските сили по северозападната ос в посока към летището Гостомел. Същевременно обаче руските войски ефективно са "отрязали" достъпа до северния град Чернихив. "Населеното място е условно и оперативно обградено от врага", признава местния областен управител Вячеслав Чаус.

В Югоизточна Украйна руските сили все още се стремят да заобиколят стратегическия корабостроителен град Николаев, който не само че не пада, но и отбраняващите го сили преминават в контранастъпление и отвоюват територии в посока на областния център Херсон. Армията на Кремъл се опитва да настъпи към Одеса по алтернативни маршрути, но не напредва заради логистични проблеми и украинска съпротива.

09:47

Зеленски поименно порица Орбан и го призова да не блокира Украйна за ЕС

По време последното си видеообръщение към ЕС украинският президент Володимир Зеленски лично се обърна към унгарския президент Виктор Орбан, който в момента неофициално се приема за най-близкия съратник на Путин в евросъюза.

"Чуй, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?", реторично попита Зеленски. И продължи: "Литва е до нас. Латвия е до нас. Естония е до нас. Полша е до нас. Словения е до нас. Словакия е до нас. Чехия е до нас. Румъния знае какво е достойнство, така че ще застане до нас в решаващия момент. България е до нас... Унгария... Искам да спра тук и да бъда честен. Веднъж завинаги. Вие сами трябва да решите с кого сте."

09:31

Президентът на САЩ ще посети бежанци близо до украинската граница

Президентът на САЩ Джо Байдън ще пътува днес до неназовано градче в близост от полско-украинската граница, за да се срещне с бежанци, търсещи спасение от руската инвазия. Знае се, че президентският самолетAir Force One ще кацне в полския град Жешов, който е на около 80 км от границата с Украйна и на около 160 км от главния западноукраински град Лвов. Вечерта Байдън ще отпътува за полската столица Варшава и ще обсъди мерки във връзка с тежката хуманитарна ситуация, накарала над 3.5 млн. украинци да избягат избягат в чужбина заради бойните действия.

09:21

Байдън и Урсула фон дер Лайен и ще обявят газова сделка между САЩ с ЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предстои да се срещне днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която се очаква да бъдат обявени мащабни планове за увеличаване на американските доставки на втечнен газ за Европа. Според официалното изявление по повод срещата двете страни ще увеличат сътрудничеството в областта на енергетиката, за да се намали зависимостта на ЕС от руски фосилни горива.

Байдън и фон дер Лайен ще се ангажират също така да увеличат санкциите срещу Кремъл, да предоставят повече хуманитарни помощи за Украйна и да подкрепят действията за разследване на военни престъпления на бойното поле.

09:13

Русия започва да изчерпва "умните" си боеприпаси

Настъпващите руски сили в Украйна изпитват сериозен недостиг на модерни боеприпаси с прецизно насочване и постепенно започват да преминават към "неинтелигентни" бомби и артилерия, твърди висш представител на Пентагона. Според американския зам.-министър на отбраната Колин Кал това е една от причините, поради които Путин едва ли би рискувал да влезе в мащабна война с НАТО.

Недостигът на съвременно въоръжение и боеприпаси в руската армия е една от най-големите изненади в настоящата война. След две десетилетия модернизация и професионализация въоръжените сили на Кремъл демонстрират, че са "зле подготвени, лошо координирани и изненадващо лесни за спиране", коментират от Пентагона.