🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И Беларус скоро може да нападне Украйна, опасяват се в НАТО; Флотът силно се съмнява в Черно море да плават мини

Обсаденият Мариопул отхвърли ултиматума да се предаде; Първи обстрели по Одеса, повишена активност на руски дронове в района; Изтичане на амоняк от обстрелян химически завод в Суми

Боец от проруските сепаратистки сили върви край автомобилите от хуманитарен конвой, напускащ Мариопул на 17 март. Днес обаче руската армия отказа да осигури безопасен коридор за цивилните, след като местната власт в пристанищния град на Азовско море отказа да свали оръжие и да обяви капитулация.
Боец от проруските сепаратистки сили върви край автомобилите от хуманитарен конвой, напускащ Мариопул на 17 март. Днес обаче руската армия отказа да осигури безопасен коридор за цивилните, след като местната власт в пристанищния град на Азовско море отказа да свали оръжие и да обяви капитулация.
Боец от проруските сепаратистки сили върви край автомобилите от хуманитарен конвой, напускащ Мариопул на 17 март. Днес обаче руската армия отказа да осигури безопасен коридор за цивилните, след като местната власт в пристанищния град на Азовско море отказа да свали оръжие и да обяви капитулация.    ©  Reuters
Боец от проруските сепаратистки сили върви край автомобилите от хуманитарен конвой, напускащ Мариопул на 17 март. Днес обаче руската армия отказа да осигури безопасен коридор за цивилните, след като местната власт в пристанищния град на Азовско море отказа да свали оръжие и да обяви капитулация.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В средата на четвъртата седмица от инвазията на Путин Украйна отхвърли руския ултиматум защитниците на обсадения Мариопул веднага да се предадат. Вчера вечерта руският генерал-полковник Михаил Мизинцев даде срок на местните сили за отбрана "да сложат оръжие" до 5 часа тази сутрин, в противен случай ще бъдат ликвидирани или изправени пред военен трибунал, ако бъдат заловени.

Правителството на България пък беше принудено да реагира на руска хибридна инсинуация, според която в Черно море може би има откъснали се от котвите си морски мини, които плават на свободен дрейф.

Въпросната (дез)информация тръгва от съобщение на руското пристанище Сочи, което пък се позовава на твърдения на Черноморския флот на руската армия. От Кремъл твърдят, че става дума за украински мини, от Украйна - за дезинформация или за подготовка Русия да постави минни баражи между Одеса и Босфора, застрашавайки по този начин корабоплаването в цялото западно Черно море. В подкрепа на украинската теза е обстоятелството, че в съобщението от пристанище Сочи е отбелязан броя на евентуалните отплували мини - информация, която би трябвало да има само този, който ги е поставил.

До момента няма как всичко това да бъде потвърдено или опровергано. Засега няма официални доказателства за въпросните руски твърдения, камо ли път визуални такива. Така че задаващата се "минна паника" би трябвало да се приема с много сериозна доза съмнение и скептицизъм.

21 март

22:13

И Беларус скоро може да нападне Украйна, опасяват се в НАТО

Беларус, която в момента е близък съюзник на Русия и неин плацдарм за бърза атака към Киев, скоро също може да се сключи в инвазията, а също така да разреши разполагането на руско ядрено оръжие на своя територия. Това е коментирал днес висш служител на разузнаването на НАТО, пожелал да остане анонимен, пред британския вестник The Guardian. Подобни предупреждения, че режимът на Лукашенко може да се присъедини към атаката, вече неколкократно идваха от страна на Украйна.

Според служителя на НАТО двете враждуващи страни бързо се приближават към патова ситуация, в която нито една от тях не би могла да победи, но от друга страна няма да иска да капитулира. Това може да принуди Путин да притисне Лукашенко и да въвлече неговата армия във войната. По повод разполагането на ядрено оръжие в Беларус западният разузнавач твърди, че това не е нещо, което "ще се случи утре", а че ще се вземе политическо решение, което ще позволи подобна стъпка евентуално да бъде направена в бъдеще.

18:10

Съветникът на украинския президент Роднянски: Русия не преговаря сериозно за мир

Русия не преговаря сериозно за мир, а цели чрез преговорите да накара Запада да си мисли, че още санкции не са нужни, казва съветникът на украинския президент Александър Роднянски пред британската ВВС. "Те използват тези разговори като начин за разсейване на вниманието от това, което се случва на бойното поле. Не търсиш мир, докато едновременно с това бомбардираш масирано градове", посочва Роднянски.

17:30

Руските сили са стреляли по протестиращи в Херсон

Руските сили са разпръснали с изстрели протест в окупирания украинския град Херсон. В социалните мрежи се разпространяват клипове, които показват бягащи демонстранти на фона на звук от стрелба. Според някои сведения са били използвани и зашеметяващи гранати. Информацията е за няколко ранени. В Херсон се провеждат редовни протести след руската окупация в началото на март. Това е най-големият от няколкото града, завзети от Русия от началото на инвазията миналия месец.

17.00

Петролът отново поскъпва, достигна 114 долара за барел

Цената на петрола се покачва с над 5% в началото на седмицата. Стойността на барел нефт сорт Брент достигна 114 долара, най-високата си цена от 8 март насам. Според анализатори на Meryll Lynch внезапното оттегляне на много големи западни международни петролни компании от руските си инвестиции и проекти (с цената на отписване на активи за десетки милиарди) "значително влошава дългосрочните перспективи за световните енергийни доставки".

Предвид ниските глобални запаси, намаления производствен капацитет, недостатъчните инвестиции поради агресивните политики и цели в областта на зелената енергия и трудностите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да постигне собствените си производствени цели, "ще отнеме (дълго) време за намиране на нови източници на доставки дори да нямаше повишени геополитически рискове, несигурност и нестабилност на финансовите пазари" допълват от американската банка.

Допълнително напрежение на пазара оказва и искането на няколко европейски държави, сред които Балтийските републики, за ембарго за руския петрол. Други обаче, като Италия и Германия се въздържат от бързи действия.

16:24

Военноморските ни сили силно се съмняват в Черно море да има плаващи мини

Ръководството на българските военноморски сили изрази силен скептицизъм за достоверността на разпространената от Русия информация за откъснали се морски мини, плаващи свободно в Черно море. Според бойния ни флот целта най-вероятно е насаждане на страх и създаване на психоза. През последните дни вълнението в Черно море е било 2-3 бала близо до брега и 3-4 бала - по-навътре, което прави почти изключено скъсването на минни баражи край Одеса. Въпреки това армията ни ще продължи да следи внимателно морските граници на страната ни за съмнителни обекти във водата.

Непотвърдената информация за изпуснати морски мини, които се носят свободно в акваторията на Черно море, беше разпространена единствено от страна на Русия в началото на уикенда. "След началото на руската специална военна операция украинските военноморски сили разположиха минни заграждения около пристанищата Одеса, Очаков, Черноморск и Южне", се казва в изявление на руската служба за сигурност ФСБ. Русия твърди, че бури са скъсали веригите, с които са били закотвени някои от мините, и сега те се носят свободно в Западното Черноморие, следвайки посоката на вятъра и водните течения.

От украинска страна обаче твърдят, че това е дезинформация и че евентуално може да става дума за руска операция за миниране на морския път от Одеса до Босфора, което да блокира доставките за Украйна по море. До момента няма потвърждение от независим източник нито на информация за наличието на мини в Черно море изобщо, нито чии може да са, ако действително такива са засечени. Визуални доказателства за всичко това също отсъстват.

14:43

Първи обстрели по Одеса

Кметът на Одеса Генадий Труханов обяви, че руската армия за първи път е обстреляла днес района на Одеса. Разрушени са жилищни постройки в предградията на най-голямото украинско пристанище на Черно море. За щастие при обстрела не е имало пострадали хора. "Това са жилищни сгради, където живеят мирни хора", коментира кметът на града.

Одеса е най-вероятно следващата приоритетна цел на руската офанзива. Черноморският пристанищен град с над един милион души население е най-важният логистичен хъб на Украйна за търговия със света. За момента обаче настъпващата армия не може да достигне до него по суша, защото е ефективно спирана от отбранителните позиции край град Николаев. Руските военноморски сили пък за момента предпочитат да се държат на безопасно разстояние от брега и не са опитвали мащабни морски десанти в района на Одеса. Евентуалното нападение срещу града най-вероятно ще активира също така руските "миротворци" и проруските сепаратистки сили в Приднестровието на територията на Молдова.

По-рано през деня също така бе съобщено за много по-висока интензивност на полетите на руски дронове в района на Одеса.

13:50

Проруските сепаратисти организират "насилствена мобилизация", твърди Украйна

Подкрепените от Кремъл проруски сепаратистки сили принудително мобилизират мъжкото население в Донецк и Луганск, за да го изпратят да се бие на фронта, твърдят от генералния щаб на украинската армия.

Според военните хора между 18- и 60-годишна възраст от самопровъзгласилата се Луганска народна република са получили призовки да се явят в полицията на 1 април "за регистрация", без да им бъде казано за какво точно става дума. Украинските военни смятат, че целта е да се попълнят липсите във 2-ри армейски корпус, който ще бъде изпратен в районите на бойните действия.

По принцип руският президент Путин публично обеща в началото на своята военна кампания, че няма да изпраща наборници и резервисти на украинския фронт. Твърде вероятно е обаче това да важи в накаква степен само за руското население в самата Русия, но не и за новопризнатите от Кремъл Донецка и Луганска народни републики, които са квазидържавни формирования с все още неясен статут.

13:42

Полша ще промени конституцията, за да увеличи разходите за отбрана

Полското правителство ще предложи промяна в конституцията, за да може да увеличи разходите за отбрана и да конфискува активите на руски олигарси след нахлуването на Русия в Украйна, обяви говорител на кабинета в понеделник. Законът за защита на отечеството, приет този месец, казва, че разходите за отбрана на Полша ще се увеличат до 3% от БВП, което може да доведе до надвишаване на бюджетните прагове, залегнали в конституцията. "Полската армия трябва незабавно да бъде оборудвана по най-високите стандарти, затова една от предложените промени в конституцията ще бъде изключването на разходите за армията и въоръжението от прага на публичния дълг", каза Пьотр Мюлер.

Вторият въпрос, който изисква промени в конституцията, е възможността за конфискуване на активите на руски олигарси и компании, които подкрепят инвазията на Русия в Украйна. След това парите могат да бъдат похарчени за хуманитарна помощ, каза Мюлер.

Правителството също така иска да наложи допълнителни данъци върху компаниите, които продължават дейността си в Русия.

13:23

"АвтоВАЗ" спира частично производствотозаради недостиг на компоненти

Руският автомобилен производител "АвтоВАЗ" обяви, че спира частично производството в заводите си в Толиати и Ижевск от 21 до 25 март поради недостиг на компоненти, съобщава Reuters. Компанията, в която френската Renault е мажоритарен собственик, спира производството в своите фабрики през последните седмици поради дефицита на части. В Ижевск Renault сглобява моделите Logan и Sandero, както и коли с марка "Лада". Renault, която се върна към печалба през 2021 г. след две поредни години на загуба, е сред международните компании, които са най-силно потърпевши от руската инвазия в Украйна и от наложените западни санкции.

12:30

Цената на газа пада в последните дни

Въпреки намалените количества доставки на природен газ по Северен поток, цените на на природния газ на европейските борси спадат през последните дни заради по-топлото време в Европа. В началото на март бяха отчетени рекордни стойности от 215 евро на мВт/ч, докато днес котировките са под 100 евро на мВт/ч. Прогнозата е, че цените ще се задържат на тези нива, въпреки че голямата зависимост на Европа от руския газ позволява на Москва във всеки един момент да контролира цените на синьото гориво.

Европейският съюз продължава с политиката си на преориентиране към алтернативни методи на доставка, като германското правителство дори се срещна с представители на Катар за договарянето на два нови LNG терминала и дългосрочни доставки, с които ще може да ограничи огромната си енергийна зависимост от Русия.

12:14

Киев въвежда комендантски час до сряда

Кметът на Киев Виталий Килчко въвежда 35-часово извънредно положение. То ще трае от 20 ч. тази вечер до 7 ч. сутринта в сряда. По време на комендантския час всички цивилни ще трябва да не напускат домовете си, а при аларма за въздушен обстрел - ще трябва да се скрият в бомбоубежищата. Въвеждането на извънредната мярка вероятно е индикация, че има данно за предстояща по-активна руска офанзива срещу украинската столица.

11:08

ЕС обмисля ембарго срещу руския петрол, брентът поскъпна над 110 долара

Петролът започна седмицата с повишение, като брентът надмина 110 долара за барел. Покачванети се дължи на информациите от Reuters, че страните от Eвpoпeйcĸия cъюз oбмиcлят пpиcъeдинявaнe ĸъм CАЩ в eмбapгoтo cpeщy pycĸия пeтpoл. Допълнителен натиск оказа и aтaĸaтa пpeз yиĸeндa cpeщy cayдитcĸи пeтpoлни cъopъжeния. Цената на брента достигна 111.37 долара за барел, а нa aмepиĸaнcĸия лeĸ cypoв пeтpoл - 108.24 дoлapa.

Лoшитe пepcпeĸтиви зa дocтaвĸи и виcoĸитe цeни нaĸapaxa Meждyнapoднaтa aгeнция пo eнepгeтиĸa дa предложи няколко начина за намаляване на yпoтpeбaтa нa пeтpoл c 2.7 млн. барела нa дeн за 4 месеца - oт oбeдинявaнe при използване на нa aвтoмoбили дo пo-ниcĸи oгpaничeния нa cĸopocттa и пo-eвтин oбщecтвeн тpaнcпopт.

10:35

Джо Байдън ще посети Полша заради войната в Украйна

Американският президент Джо Байдън ще посети Полша по време на европейската си визита през тази седмица. Според пресссекретаря на Белия дом Джен Саки американският президент ще се срещне с полския си колега Анджей Дуда. Байдън ще бъде в Брюксел на 24 март за участие в срещата на върха на НАТО и в заседанието на Европейския съвет. В понеделник той планира да говори с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с италианския премиер Марио Драги и с британския премиер Борис Джонсън, "за да обсъдят координираните им отговори на непредизвиканата и неоправдана атака на Русия срещу Украйна", се казва в изявлението на Белия дом.

10:12

Повишена активност на руски дронове около Одеса

Украинските власти съобщават, че руската армия е повишила активността на своите безпилотни летателни апарати "над урбанизираните райони" в и около Одеса. Въпреки това според Максим Марченко, който е ръководител на местната военна администрация, "ситуацията в региона остава спокойна в момента". Използването на бойни дронове в Одеска област създава опасност за потенциална ескалация на конфликта, тъй като тя се намира в близост до Молдова и натовска Румъния. От началото на войната в Украйна вече има три доказани случая на навлизане на безпилотни апарати в небето на държави-членки на НАТО, като най-сериозният е падането на дрон в хърватската столица Загреб.

Същевременно вчера британското военно министерство обяви, че руските сили продължават да се опитват да заобиколят корабостроителния град Николаев, за да достигнат едномилионната Одеса, която е най-варното пристанище на Украйна. Според командващия на обединените въоръжени сили на Великобритания ген. сър Ричард Барънс третият по големина украински град е следващата логична цел на руската армия. "Блокадата на украинското крайбрежие вероятно ще изостри хуманитарната ситуация в Украйна, като попречи да се осъществят жизненоважни доставки за украинското население", коментират от британското военно разузнаване.

09:30

Министрите на външните работи и отбраната на ЕС решават за военната стратегия за евросъюза

Министрите на външните работи и отбраната на ЕС се срещат днес в Брюксел. Те ще обсъдят последните кървави атаки на Русия срещу Украйна и ще направят равносметка за ефекта от санкциите преди срещите на върха на НАТО и евросъюза по-късно тази седмица, на които ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън. Предстои министрите да вземат и окончателното решение по т.нар. Стратегически компас. Той представлява военната стратегия на съюза и включва изграждане на отбранителни способности за изпълнение на мисиите по т.нар. Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната (PESCO) през следващото десетилетие.

09:30

ЕС предлага алтернативи на протеинови култури да се използват за селскостопански фураж

Войната между Русия и Украйна, които са световни лидери в производството на хранителни суровини, вече доведе до покачване на цените на зърнените култури. Европа понася пореден удар след covid-кризата и свързаната с нея инфлация, високите цени на горивата и възможното прекъсване на веригата им на доставки. Фермери в ЕС вече се подготвят за още по-високи разходи за основни суровини като торове и фуражи. И въпреки че е малко вероятно потребителите да видят празни рафтове в супермаркетите, страховете от натрупването на проблеми и от търговските предизвикателства са оправдани.

На този фон, министрите на земеделието на ЕС ще обсъдят днес мерки, които биха позволили алтернативи на протеинови култури да се използват за фураж. Ще разгледат също възможността за подкрепа за индустрията за производство на свинско месо, както и предложение, което да позволи на държавите-членки да предоставят директна помощ на фермерите.

08:30

Изтичане на амоняк от обстрелян химически завод в Суми

Украинските власти вдигнаха тревога заради изтичане на амоняк от химическа фабрика край обстрелвания град Суми в североизточната част на страната. Според местния губернатор Дмитро Живитски резервоар на предприятието Сумихимпром с капацитет 50 тона е бил повреден резултат на руски артилерийски огън. Първоначално местната власт обяви опасност от разпространение на отровен газ в радиус от 5 км. от предприятието. Впоследствие карантинната зона бе намалена до 2.5 км., като в нея попадат две околни села.

В 07.49 от предприятието обявиха, че аварията и последствията от нея са ликвидирани и няма опасност за 250-хилядния град Суми и околностите му. Инцидентът обаче напомни за предупрежденията на Украйна и западните разузнавания, че Русия може да организира операция "под фалшив флаг" и да изсценира инцидент с употреба на химически оръжия.