🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентските избори в САЩ догодина може да имат негативен ефект върху помощта за Украйна

Европейски страни се притесняват от намалена концентрация върху военния конфликт

Изборите в САЩ може да изместят фокуса от войната в Украйна
Изборите в САЩ може да изместят фокуса от войната в Украйна
Изборите в САЩ може да изместят фокуса от войната в Украйна    ©  Pexels.com
Изборите в САЩ може да изместят фокуса от войната в Украйна    ©  Pexels.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейските партньори на САЩ и Украйна се притесняват от потенциален негативен ефект върху помощта за Киев около президентските избори в най-голямата икономика, които ще се проведат догодина. До момента Вашингтон е главният източник на въоръжение за нападнатата от Русия страна, като евентуалното намаляване на военните пакети може да доведе до тежки последствия, пише Financial Times.

Европейските съюзници са все по-несигурни относно това дали САЩ ще се доближат до пълното изпълнение на приетия през миналата година пакет от 48 млрд. долара. Тази несигурност е още по-голяма заради факта, че подобно действие ще изисква гласуване в Конгреса, а все повече американски политици са на мнение, че страната дава твърде много средства за войната.

Президентът на САЩ Джо Байдън за момента не дава индикации, че възнамерява да намали подкрепата. Но той се готви за кампания за преизбиране, която най-вероятно ще го изправи в двубой с Доналд Тръмп, който е един от видните критици на неограничената подкрепа на Украйна.

Тръмп отказа да каже дали иска Украйна да надделее във войната по време на негова изява по CNN миналата седмица. Той също така изиска Европа да увеличи доставките на оръжия и каза, че ще организира разговори между руския лидер Владимир Путин и президента на Украйна Володимир Зеленски за бързо прекратяване на конфликта.

"Това, което казва Доналд Тръмп, има голямо влияние върху това колко труден става този въпрос в Конгреса", каза американският сенатор демократ Крис Мърфи, член на комисията по външни отношения на Сената. "Неговата позиция относно финансирането от Украйна ще има много общо с това, което ще се случи, ако трябва да разрешим отново подкрепата", добави той, цитиран от Financial Times.

Някои съюзници в редовни контакти със САЩ относно Украйна казват, че Вашингтон вижда следващите пет месеца като критични за изхода от конфликта и последния реален шанс за Киев да промени ситуацията. Социологически проучвания показват, че подкрепата на САЩ за Украйна намалява, като някои европейски съюзници твърдят, че администрацията на Байдън е под натиск да покаже, че десетките милиарди долари помощ са оказали значително влияние на бойното поле.

"За Америка е важно да продаде тази война като успешна, също и за вътрешни цели, за да докаже, че всички тези помощни пакети са били успешни по отношение на напредъка на Украйна", каза европейски служител пред изданието.

Някои от официалните лица посочват, че Общото събрание на ООН и срещата на върха на лидерите на Г-20, които се провеждат последователно в началото на септември, са две ключови дипломатически събития, при които и двете страни ще бъдат подложени на голям натиск да седнат на масата за преговорите.

"Ако стигнем до септември и Украйна не е постигнала значителни печалби, тогава международният натиск върху [Запада] да ги привлече към преговори ще бъде огромен, каза един от официалните лица, пожелал анонимност. Същото важи и за Русия, ако контранастъплението ги разбие."

Някои представители на администрацията на Байдън виждат шансовете Украйна да постигне частичен успех с натовски оръжия и след това възможност Киев да започне преговори. "Посланието [към Киев] основно е, че това е най-доброто, което ще получите", каза друг европейски служител, имайки предвид нивото на западната военна подкрепа. "Няма повече гъвкавост в бюджета на САЩ, за да продължим да попълваме чекове, а европейските оръжейни фабрики работят на пълен капацитет", добавя той.

Представители на администрацията на Байдън казват, че САЩ са демонстрирали широка двупартийна подкрепа за Украйна и че бъдещата помощ не трябва да бъде под съмнение. Те посочват неотдавнашните коментари на лидера на мнозинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който заяви, че подкрепя помощта за Украйна и "ще продължи да я подкрепя". По-рано обаче той каза, че няма да има "празен чек" за това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар