🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Нахлуването на "руските доброволци" е поредната сериозна ескалация на конфликта, защото директно пренася бойните действия на руска територия
Нахлуването на "руските доброволци" е поредната сериозна ескалация на конфликта, защото директно пренася бойните действия на руска територия    ©  Reuters

Войната в Украйна | "Проукраински партизани" завзеха села в руската Белгородска област (обновена)

Руски бойци, воюващи на страната на Киев, изненадващо нападнаха в понеделник 3-4 руски погранични селища, задържаха ги 24 часа и нанесоха още удари и другаде. Русия твърди, че е парирала атаката. Какво следва?

Нахлуването на "руските доброволци" е поредната сериозна ескалация на конфликта, защото директно пренася бойните действия на руска територия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руски доброволчески формирования, воюващи на страната на Украйна, изненадващо атакуваха в понеделник няколко населени места на територията на Русия в района на граничния пункт Грайворон в Белгородска област. Близо 24 часа по-късно изглежда, че това не е просто поредната малка подготвителна диверсионна операция, предшестваща дългоочакваната украинска контраофанзива, тъй като до вторник сутринта бойците от Руския доброволчески корпус и легион "Свобода на Русия" продължаваха да контролират поне част от завзетата погранична територия. Информацията за това беше потвърдена и от управителя на Белгородска област Вячеслав Гладков, който в понеделник обяви извънредно положение в региона и начало на мащабна антитерористична операция. Според него за момента цивилни жертви няма, но осем души са били ранени. Гладков също така е разпоредил евакуацията на населението в девет руски погранични селища.

По време на неочакваната атака от понеделник проукраинските доброволци щурмуваха граничния контролно-пропускателен пункт Грайворон, който по странно стечение на обстоятелствата се оказа неукрепен, след което бързо завзеха съседните села Козинка и Голтово. В нападението със сигурност са участвали поне два танка и още 10-ина бронирани машини, което е твърде тежко въоръжение за стандартна диверсионно-саботажна операция. По-скоро акцията прилича на т.нар. "разузнаване с бой", чиято цел е да накара противника да активира военните резерви, с които разполага в съответната зона.

Информацията от района на бойните действия е недостатъчна, непотвърдена и противоречива, но според някои източници вчера доброволците са навлезли още по-навътре - до селищата Гора-Подол и самото градче Грайворон, което се намина на около 10 км навътре в руската територия, преди да получат реален отпор от руските сили за сигурност. По принцип въпросната зона е удобна за отбрана от географска гледна точка, тъй като е прорязана от няколко реки. Във вторник по обяд от руското министерство на отбраната очаквано обявиха, че атаката е напълно отбита, 70 от нападателите са ликвидирани, а оцелелите са се оттеглили на украинска територия. Твърденията на руските военни обаче не са потвърдени от друг източник.

Късно през нощта в понеделник също така дрон хвърли пусна бомба върху местната щаб-квартира на руското контраразузнаване ФСБ в Белгород, а при неизяснени обстоятелства край регионалната столица явно се е разбил и военен хеликоптер Ми-8. В различни телеграм-канали се съобщава и за партизанска атака в пограничното село Дроновка на около 20 км Северозападно от ГКПП Грайворон, както и по северната руско-украинска граница в района на руската Брянска област. Във вторник пообяд проукраински източници разпространиха непотвърдена информация за боеве в още поне три руски погранични села в региона - Богун-Городок, Горковский и Щетиновка.

(Добавено на 24.05) През следващите няколко часа и дни би трябвало да стане ясно дали всичко това е реално начало на украинската контраофанзива, или става дума за поредна подготвителна психологическа операция, целяща да всее паника и да подкопае морала в редиците на руската армия. Към края на деня във вторник областният управител на руската Белгородска област обяви край на антитерористичния режим в региона, но над събитията и изхода от тях бе спусната плътна информационна мъгла, като двете враждуващи страни излязоха с взаимно изключващи се изявления.

Според руското военно министерство трансграничната атака е напълно неутрализирана, противникът изцяло се е изтеглил на украинска територия, като е понесъл тежки загуби в техника и жива сила. Твърденията на Москва бяха подкрепени със снимки и видеоклипове на убити войници и няколко унищожени американски бронирани машини Internationam Maxxpro и HMWWV, които обаче засега не могат да бъдат категорично геолокирани и чиято автентичност не може да бъде напълно потвърдена. От Руския доброволчески корпус и легион "Свобода на Русия" пък категорично отрекоха да са понасяли каквито и да е сериозни загуби, но също не подкрепиха твърденията си с доказателства и визуален материал, различен от клиповете от първоначалното нахлуване в понеделник и вторник. "Скептични сме по отношение на съобщенията, че доставени от САЩ оръжия са били използвани при атака на територията на Русия", коментира от своя страна говорител на Държавния департамент във вторник, добавяйки, че Вашингтон не насърчава и не подпомага атаки на руска земя.

Стратегическа дилема за Кремъл

Нахлуването на "руските доброволци" в Белогородския регион е поредната сериозна ескалация на конфликта, защото директно пренася бойните действия на руска територия. Формално подобен сблъсък може да даде основание на Путин официално да обяви война на Украйна и да се опита да представи своята инвазия като защита на отечеството. От друга страна обаче, рискованият ход може да е оправдан от военна гледна точка, защото демонстрира сериозната уязвимост на дългата руско-украинската граница и може да принуди Кремъл да изтегли значително количество войски от фронта, за да я защитава.

Така генералите на Путин ще бъдат принудени да разпиляват своите по-скоро недостатъчни ресурси в навечерието на решителната украинска контраофанзива. Това ще е поредното сериозно предизвикателство пред тяхното стратегическо планиране след първите удари с британските далекобойни крилати ракети Storm Shadow (с обсег 250-300 км), загубата на 5 бойни самолета и вертолета в един ден над територията на руската Брянска област (вероятно в резултат от разполагането на далекобойна украинска ПВО край границата) и изненадващото сваляне на изтребител Су-35 над Черно море между Херсон и Крим.

Руските военачалници ще са принудени да изтеглят много по-назад своите оперативни бази, военни летища, командни центрове, складове с боеприпаси, както и да разсредоточават силите си максимално, така че да не са удобни цели за удари с далекобойни оръжия. Също така ще трябва да покриват много по-голяма територия с противовъздушна отбрана, а авиацията им в много по-голяма степен ще трябва да действа с презумпцията, че може да бъде обстреляна с вражески зенитни ракети на много по-голямо разстояние.

Ако пък генералите въпреки всичко решат да пренебрегнат действията на проукраинските партизани и оставят проблема в Белгородска област на местната полиция и спецслужби, това наистина може да позволи на украинската армия в някакъв момент да създаде плацдарм на руска земя, така че да може да развръща свои активни действия директно в руския тил на руска територия.

За да се опита да не дава по-нататъшни основания за формална ескалация, украинското държавно ръководство още в понеделник официално се разграничи от действията на руските доброволци, като обяви, че това е вътрешен руски проблем. "Единствената движеща политическа сила в една тоталитарна държава на "затегнатите гайки" винаги неизбежно става партизанското движение с оръжие в ръка. Украйна наблюдава с интерес събитията в Белгородска област на Русия и изучава ситуацията, но няма пряко отношение към нея. Както знаете, танковете се продават във всеки руски военен магазин, а нелегалните партизански отряди всъщност са съставени от руски граждани", иронично коментира в понеделник Михайло Подоляк, главен политически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "За нас е доста изненадващо, че отне толкова време на руските бунтовници и партизани да станат по-активни в опитите си да се отърват от терористичния режим, носещ смърт и разрушения на Украйна, който изолира Русия в международен план", добави ден по-късно и Юрий Сак, съветник на украинския военен министър Резников.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 7

    Поздравления за автора, че е сложил кавички към определенията на украинската рота, която атакува пограничните територии близо до Белгород. Но като кажеш "А", трябва да можеш да кажеш и "Б". Статия се пусна за тази ескалация, чиято цел е просто да отвлече общественото и световно внимание от факта, че Киев загуби превърнатия от самите тях символичен град Бахмут. Както и евентуално да разсее руснаците от потенциалния старт на дългоочакваната и баена офанзива.

    Но нито дума за деветмесечната епопея в Бахмут от страна на западната пропаганда. А помним съзливите статии за месомелачката там зимата и как украинците с половин уста си признаха, че в даден момент губеха по 1000-1500 души на ден (убити и ранени). Само там. Защо? Защото не е удобно вече.

    Руснаците отдавна спекулират кога украинците щяха да направят провокация в Белгород. Беше си въпрос на време и тази ескалация е изключително дребна на фона на конфликта. Но сипва допълнителна вода в мелницата на Путин, когато реши да ескалира рязко войната.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#1] от "kuranakyumura":

    Прекрасно го е решил с кавичките авторът: "проукраински партизани"!
    Да не искаш да им вика "диверсанти"?

    А пък аз акламирам автора за това, че е продължил прекрасно развитата тема отпреди няколко дни за "без(ш)умната украинска контраофанзива" :
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2023/05/19/4484788_ukrainskata_kontraofanziva_bezshumno_zapochva/

    Да - само с два танка, един-два хамъра, 50-60 войници, но пък като чета тук: безкрайно ефективно настъпление на цели 10 км на територията на противника. Окупирани били 2 села. Е, за няколко часа, макар, но веднага е отбелязано в газетата.

    За ефекта от тая акция не питам, защото като почна да питам и да броя десетките трупове, ме трият, но чета тук-там, че наистина смъртността сред атакуващите била височка:40+, 7 пленени, един танк за скрап, един бронеавтомобил трофей.
    Но допускам, че това за жертвите е гнусна путинска пропаганда, затова не й обръщам никакво внимание. Ако имаше жертви, Капитал щеше да пише. Не пише, значи няма!

    И аз се гневях на лъжите за падането на "фортецията" Бахмут/Артьомовск, където противно на мнението на генералите си Зеленский тъпчеше в месомелачката до последно и утилизира цял корпус от няколко десетки хиляди млади украински мъже, но мисля, че и това е кремълски пропаганден бълвоч.
    Бахмут си е украински. На руски вече му викат Артьомовск.

    И като заговорих за генерали, от около седмица дума не се чува за началника на ген.щаб на ВСУ ген. Валерий Залужни. Не участвал дори във видеовръзка с колегите си от Нато. Москалите говорят за щета 200 или 300. Лъжат, копелетата! Слава на героите!

    Браво за дръзновението да казвате истината, такава, каквато трябва да бъде!

    Нередност?
  • 3
    uuy16781443301165866 avatar :-|
    Dobromir Chankov
    • - 8
    • + 6

    Taka или иначе Русия губи тази война, просто Западът не иска да я нокаутира от раз заради нейните ядрени оръжия, които са голям риск.

    Но посланието е ясно:
    Русия нападна съседна държава. Изненадата бе на руска страна, но въпреки това не успяха и сега трябва да осъзнаят, че направиха ужасна грешка и Украйна вече има много по-силни приятели.

    Дано това "осъзнаване" не трае много дълго, понеже жертвите ще са повече.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Жертвите са около 70 от 130 или 54% от личния състав - молодци, както биха казали русофилите. Но детайли, те не са важни тук. Залужни се появи в някакво онлайн събитие свързано с Одеса преди няколко дни, уж да разсее именно тази информация, но предвид факта, че няма такова на живо продължава да повдига въпроси.

    До коментар [#3] от "Dobromir Chankov":

    И как я губи тази война? Русия контролира 20% от територията на Украйна. Тепърва ще изплуват загубите на Киев, като реалистичните оценки са за 254 хиляди жертви, докато руските са за 135 хиляди (от които наемниците са около 35 хиляди, сепаратистите - 60 хиляди).

    От повече от година Москва смени тотално тактиката в тази война, като разчита на изтощение на противника. Бавно и много методично това вече се постига. Като шаолинските монаси, които слагат няколко вестника на една стена и с премерени удари я бият без да се наранят юмруците, но с времето стената започва да се разпада. Това правят руснаците.

    Косвени доказателства бол. Западът достави на Украйна общо до момента 737 танка, 537 IFV-та (западни аналози на БМП-та), 1010 бронирани транспортьора и 3861 бронирани машини (тип Хъмви и MRAP-ове). Преди войната Киев разполагаше на въоръжение 1305 танка (1112 още в резерв), 1209 БМПта (947 още в резерв), 3482 бронирани транспортьора (2752 още в резерв) и 596 бронирани машини. Въпросът е къде изчезва техниката на ВСУ за тези 15 месеца на война, че искат само още и още? Въпросът е реторичен, разбира се.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Вече сериозно.
    Знам. Руснаците всичко документират и качват в мрежата. Ама в БГ ни е забранено да гледаме. Докато проукраинската пропаганда е като Братя Грим и всички могат да слушат драматизацията.

    Нямаш ми достъп до сведения от двете конфликтуващи страни, за да изградиш позиция, все едно си на процес, на който е допуснат само прокурор, но не и адвокатът ти. Доста куцо отвсякъде.

    Схващам горното съобщение за "партизаните" (партизанин е друго, ама с обучението приключих отдавна) като посредствен опит за омаловажаване загубата на "фортецията Бахмут": "там погребахме 40-50 000 млади украинци, ама я какви героизми върши ДРГ, от която не се връщат и половината"...

    Няма никаква смислена логика стратегическа загуба да се тушира с камикадзе-операция.
    Освен пропагандна.

    Оставени само на пропагандата преди 80 г. германците направиха чудеса. Да си мислим и за тях, когато четем за чудеса.

    P.S. Забавлявам се искрено с педагогическо-факлогическите ти напъни.
    Само в окопа въпросният Добри ще се сблъска с реалността.
    И много се чудя защо тия надъхани пичове още не са хванали влака, за да се включат в световната борба против болшевиз...Пардон: комуниз...Какво говоря: путинизма!

    Нередност?
  • 6
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Я, каква подробна статистика...Да не би да имате достъп до сървърите на американската Maxar?

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Докторе, ако мислиш че на руснаците им се умира в Украйна заради тъпотията на Путин, си в голяма грешка. Партизани или не, случаят е показателен. Очаквайте включване я в Архангелск, я в Омск, я във Владивосток. И с ботоксовото джудже е свършено. Разбира се, китайците са наблизо и ще се възползват. След това - Сибир наш. Тъжно, нали?

    Нередност?
  • 10
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":
    Какво общо имат тук русофилите?
    Това е една безсмислена диверсионна акция, която постила пътя си с трупове (свои), убива един руски селянин и ранява жена му.
    Такава катастрофа да се величае е контрапродуктивно.

    Нередност?
Нов коментар