Според проруските "Телеграм" канали бойните формирования на Москва са се изтеглили от района, тъй като постоянният артилерийски огън и действията на противниковите специални части са създали условия за обкръжаване на техните сили.
Според проруските "Телеграм" канали бойните формирования на Москва са се изтеглили от района, тъй като постоянният артилерийски огън и действията на противниковите специални части са създали условия за обкръжаване на техните сили.    ©  Reuters

Войната | Армията на Украйна прекоси Днепър и се закрепи на окупирания бряг

След оттичането на водите от взривената ВЕЦ "Каховка" въоръжените сили на Киев отново са започнали да изграждат неголям плацдарм в района на разрушения Антоновски мост край градчето Олешки

Според проруските "Телеграм" канали бойните формирования на Москва са се изтеглили от района, тъй като постоянният артилерийски огън и действията на противниковите специални части са създали условия за обкръжаване на техните сили.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три седмици след взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" и последвалите опустошителни наводнения по долното течение на Днепър армията на Киев очевидно е подновила действията си за десант на най-голямата река в страната, която руските окупационни сили използват като естествена защитна преграда в тила на южната си войскова групировка.

По информация от няколко проруски военни блогъри, вече потвърдена и с визуални материали, поне от три дни, а може би дори от седмица, украинската армия е успяла да се закрепи с малък контингент на източния бряг на Днепър в района на разрушения Антоновски мост. Заедно с язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" той беше една от двете основни инфраструктурни връзки между Източен и Западен Херсон. По принцип украинските специални части от няколко месеца действат по източния бряг на Днепър, но взривяването на ВЕЦ "Каховка" ги принуди временно да прекратят всичките си операции и да се изтеглят. Също така това е първата потвърдена информация за по-трайно закрепване на украинската армия на окупирания от руската армия бряг на реката.

Според прокремълските "Телеграм" канали бойните формирования на Москва са се изтеглили от района, тъй като постоянният артилерийски огън и действията на противниковите специални части са създали условия за обкръжаване на техните сили. Най-популярното видео по темата, заснето с дрон, показва как бронетранспортьор води прикриващ огън с трасиращи снаряди и евакуира отделение на руската пехота. Твърди се, че украинската армия е разположила в района между 50 и 100 души, снабдени с достатъчно боеприпаси и прикривани от системи за радиоелектронна борба, които не позволяват използването на дронове-камикадзе срещу тях. За момента от въоръжените сили на Киев продължават да пазят оперативна тишина по темата.

Също така намалената ширина на река Днепър, чието корито в района в момента е под 1 км, не позволява нанасяне на артилерийски удари по скоростните катери на противника, отбелязват руските военни кореспонденти. Украинската армия използвала като прикритие останките от основите и пътното платно на Антоновския мост, което също не позволявало ефективна поддръжка с артилерийски и минометен огън. Затова руските военни активно призовават (незнайно защо в "Телеграм") за бомбардировки на района от въздуха с тежки авиационни бомби ФАБ.

Предпоставки за по-сериозен пробив

Макар и с неголям мащаб, закрепването на украинските сили на източния бряг на Днепър създава предпоставки за сериозен пробив на южния фронт. Взривяването на язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" и последвалите огромни наводнения в много по-голяма степен засегнаха окупирания от руснаците източен бряг на реката, обезлюдиха първата отбранителна линия от фортификационни съоръжения и принудиха армията на Путин да се изтегли няколко километра навътре. Така тя в голяма степен е лишена от възможност да води преграден огън по плавателните съдове, прекосяващи Днепър, както и да обстрелва регионалната столица Херсон.

В момента всичко това създава добри условия за украинците да завземат с минимална съпротива образувалата се обширна "сива зона" между двете противникови страни и да изградят плацдарм(и) по вражеския бряг. Оттук те евентуално ще могат да водят маневрени бойни действия в тила на укрепената основна отбранителна линия на Кремъл, простираща се от Източен Херсон през Запорожието чак до Южен Донецк. Също така преминаването на Днепър в този район ще създаде условия за директна атака към окупирания от руснаците Кримски полуостров.

Локалният тактически напредък на украинската армия край останките от Антоновския мост обаче не е необратим и все още не трябва да се надценява. Изобщо не става дума за всеобхватна операция с мащабите на десанта в Нормандия от Втората световна война, а най-вероятно само за прехвърляне на неголеми бойни формирования с размерите на няколко взвода или максимум 1-2 роти, които да подготвят терена за истинско форсиране на Днепър в по-далечно бъдеще.

Ако разгледаме ситуацията реалистично, решителен пробив все още не е постигнат и може да бъде обърната в руска полза, ако генералите на Путин навреме изпратят в района по-големи и по-тежко въоръжени бойни части. Не е ясно обаче дали Кремъл разполага с резерви за това.

Реалността обаче е, че силите на Киев се намират на около 3 км от най-близкото окупирано градче Олешки и могат да достигнат до него само по един единствен път, тъй като районът е блокиран от обширни блатисти местности. Въпросната магистрала е доста открита и лесно може да бъде обстрелвана с артилерия и авиация, като по този начин би могла да се превърне в смъртоносен капан за украинците. В стремежа си да спрат евентуално настъпление силите на Путин също така могат да взривят и моста на близката река Конка непосредствено преди Олешки, което сериозно ще затрудни логистиката на евентуалния десант.

Не трябва да се забравя също, че при евентуален десант през Днепър украинската армия ще бъде изправена пред аналогични логистични проблеми и предизвикателства като руската войскова групировка, която беше окупирала Херсон и околностите му до миналата есен.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 7
    • + 10

    Май си дойдохме на думата кой имаше интерес да разруши стената на язовира...А колко глупости се изписаха!

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 3

    Е време беше ВСУ най-накрая да достигне първата отбранителна линия на руснаците на южния фронт. Дори и да е само с две-три лодки и да говорим най-вероятно за разузнаване с бой през реката.

    Докато подобни диверсии тестват руската отбрана, чакаме по-големите развития - я през язовир Каховка, я през Орехов или Велика Новоселка. Дотогава и стридата ще е риба, а ДРГто - монументален военен успех. Какъвто и се представя буферното селце Равнопол, което май падна само след три седмици бой.

    ВСУ напредва с темпове подобни на руснаците при Бахмут, с разликата, че сега говорим за поляни и населени места от няколко къщурки, а не за индустриален град, заобиколен от предградия, солни мини и канали. Но все още чакаме истинската офанзива.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    На български език членната форма армияТА в съждението в заглавието: "армията на Украйна прекоси Днепър и се закрепи на окупирания бряг" означава, че цялата армия на Украина е свършила тая работа, което не отговаря на истината и е опровергано веднага в подзаглавието: "... са започнали да изграждат неголям плацдарм в района..."
    Приложената украинска карта - дори да я приемем на юнашко доверие - потвърждава "неголемия плацдарм", съдейки по мащаба на отсечката от "2.5-3 км".

    Приятно ми е да чета военните обзори в Капитал.
    Войната в тях изглежда неизменно победоносна, като на кинопреглед от Втората война: вихрени танкови атаки, ефектни артилерийски залпове, колони вражески пленници.
    Зачета ли по-специализирани издания и загледам ли се в картите на районите на бойните действия, обаче оптимизмът се разсейва мигом…

    Що се отнася до плановете на ВСУ да настъпват по дъното на пресъхналото поради взривяването им на стената Каховското водохранилище, не бива да се остава с впечатление, че отдолу е асфалт…Реката си е там и за да се преодолее вероятно трябва да се разгръщат понтонни мостове, защото само с катери не става, а това веднага ще демаскира направлението на удара.
    Оттатък реката следва между 7 и 20 км гола и равна ивица от пясък, езерца, блатца, рекички, чието преодоляване също ще е изпитание за атакуващите, защото ще са като на длан за отбраняващите се без да имат каквото и да било естествено укритие – горичка, хълмче.
    И ще има отново в тубата камари изгорели леопарди и купчини 200 край тях.
    С взривяването на стената на Каховската ВЕЦ видимо се е търсел ефектът водната стихия да отнесе руската предна защитна линия – минни полета, ровове, окопи и огневи позиции – и така да се облекчи постигането на главната цел: завладяването на Енергодар и съседната Запорожка АЕЦ.

    Неприятното е, че това не е учение на пясъчника, а реална война.
    Фактът, че Украина е призовала всички мъже, подлежащи на мобилизация – дори от непипаните досега области на Западна Украина – Лвовска, Ивано Франковска, Виницка, Житомирска и пр. – да се явят в десетдневен срок в казармите, е много показателен за ефекта от досегашното настъпление.

    Тази война трябва да приключи час по-скоро!

    Нередност?
  • 4
    uxv41590638 avatar :-P
    Малинчо Паков
    • + 1

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Вчера този несъстоял се цирей се пукна като балон, надут от ефирни мислители!

    Нередност?
  • 5
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 1
    • + 1

    До пишещите: Руснаците взривиха Каховка, има няколко признания от руски лица, включително и от Путин.
    Целта беше да се забавят подобни действия.
    Също така взривяването на язовира заблати част от района за известно време, което е още едно препятствие.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "Viliyo":

    Дай линк към едно признание. На Путин, например.
    Щото една жена на пазара била казала, че и Ким Чен Ун си бил признал...

    Нередност?
  • 7
    bobix avatar :-|
    bobix
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "masay":

    Да, и Украйна сама се нападна, за да получи безплатно натовско въоръжение. Защото ако мислим иначе, ще означава, че и двете са в резултат на глупостта на североизтока.

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "bobix":

    Ами по същество е така: Украйна сама си организира войната.
    Режимът разпали гражданска война, като през 2014 г- изпрати армията срещу сепаратистите в източните райони. От 2015 г мота под надзора на Запада т.нар. Мински споразумения, за да печели време да натрупа военна мощ и да реши сс военни средства въпроса с Донбас, Накрая предостави територията, икономиката, инфраструктурата, населението си на Запада, за да участва за своя сметка в геополитическия сблъсък САЩ Русия.
    Оставете чувствата, това са фактите.
    Дали ви харесват - не интересува никого.

    Нередност?
  • 9
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Казват, че по време на война който не чете новини, не е информиран, а който чете, е дезинформиран. Материалът по-горе е азбучен пример за текст от 1000 думи, написан само заради петте в заглавието. Самият автор (който иначе, знам, може да пише когато може) го знае, затова и втората половина на статията на практика опровергава първата. Но трябва да се пише оптимистично, с вяра в бъдещето и в предпоставките за по-сериозен пробив. Такива обаче няма. От вчера циркулира едно 11-минутно видео, заснето от квадрокоптер. Няма да дам линк, защото е наистина жестоко- показах го на сина си, за да му избия поривите за героизъм и военни подвизи, ако ги има, и сигурно му развалих деня. Видеото показва войници от 47 омбр (щурмова, създадена за пробив и въоръжена с натовска техника - Брадлитата са на видеото), които след като ги е минал артилерийския

    Нередност?
  • 10
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Грешен бутон: вал, накрая са се оказали и в мнно поле. Кадрите са като ням филм на ужасите, но не показват нещо уникално- данните за подобни загуби идват от седмици от много източници и локации. Тази война наистина трябва да спре, на чиято и страна да сме ние по диваните..... И зачестилите случаи на предаване в плен на цели подразделения и кадри на други, които не искат да излязат от землянките и трябва командирите да ги вадят с шокови гранати са ясен индикатор, че и много хора на фрнта мислят така. Какви пробиви, по дяволите!

    Нередност?
Нов коментар