🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната | Украйна завзе Херсон без бой. Какво предстои?

Русия твърди, че вече успешно е евакуирала 30 хил. свои военни, с които ще подсили останалите фронтове. Киев оспорва това.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След руската евакуация от Херсон Украйна вече контролира всички доскоро окупирани територии на запад от река Днепър
  • Кремъл вероятно ще пренасочи изтеглените войски за подсилване на фронтовете в Запорожие и Луганск
  • Киев може би ще се опита да изгради военен плацдарм на изток от Днепър в района на Нова Каховка

Армията на Киев безпрепятствено навлезе днес пообяд в стратегически важния град Херсон - регионална столица на едноименната украинска област. През последните около 48 часа въоръжените сили на страната напредват по целия югозападен фронт, практически без да срещат каквато и да е реална съпротива от окупационните бойни части. Ден по-рано командването на руските сили в лицето на военния министър Шойгу и командващия ген. Суровикин декларира, че планира да се оттегли на на източния бряг на Днепър, тъй като териториите отвъд най-голямата украинска река са твърде трудни за отбрана и логистично осигуряване. Руският президент Путин за момента запазва пълно мълчание по темата.

Началникът на украинската армия ген. Валери Залужни от своя страна обяви още в четвъртък сутринта, че за изминалите 24 часа неговите сили са напреднали с около 7 км по две направления и са освободили 12 населени места. В среднощното си видеообръщение същия ден президентът Володимир Зеленски вече говореше за 41 отвоювани селища. В момента броят им вероятно е още по-голям.

През последните часове социалните медии вече са пълни със снимки и видеа на украински войници, които окачват националния флаг на страната в изоставени от окупаторите херсонски градчета и села. В петък пообяд се появиха и първите клипове на екзалтирани украинци, които посрещат своята армия в центъра на самия Херсон и издигат националния флаг по административните сгради. В четвъртък и петък украинската армия напредваше по няколко направления - от североизток към Берислав, който се намира край язовирната стена на огромната ВЕЦ "Каховка", от север по пътя между Снегуривка и Херсон и от северозапад по пътя от Миколаев през Киселивка към Чернобаевка, където се намира стратегическото херсонско международно летище.

Още в четвъртък вечерта разузнавателни групи на силите за специални операции и формирования на 28-ма механизирана бригада на украинската армия първи започнаха да навлизат в предградията на самия Херсон.

Евакуация или капан?

Не е ясно обаче дали руските сили наистина имат намерение да се оттеглят напълно и без съпротива. Според Михайло Подоляк, който е основния политически съветник на президента Зеленски, силите на Кремъл имат намерение да превърнат населеното място в "град на смъртта", минирайки навсякъде и евентуално сривайки го с масиран артилерийски огън от десния бряг на Днепър през следващите дни.

Зам.-началникът на украинското военно разузнаване Вадим Шибитски твърдеше в четвъртък вечер, че около половината от руската южна войскова група все още не е евакуирана и най-вероятно още се намира около градовете Херсон и Берсилав. По непотвърдена информация украинската армия също така е изпратила с лодки диверсионни групи и към източния бряг на Днепър, които са атакували района на язовирната стена при Нова Каховка, но от другата страна.

Руското командване от своя страна обяви днес, че в рамките на операцията, която по техни думи е приключила около 5 часа тази сутрин, от района са били изтеглени над 30 хил. военни. Според генералите на Путин са били евакуирани и над 3500 единици бойна техника, като никакво функциониращо тежко оръжие не е оставено в ръцете на противника.

Около 5 часа тази сутрин окупаторите са взривили и голяма част от прословутия Антоновски мост на Днепър, който украинската армия направи негоден за транспортиране на тежка бойна техника, обстрелвайки го с HIMARS. Унищожена е също и железопътната му секция, както и част от пътното платно по язовирната стена в района на Нова Каховка - единствената оцеляла "сухопътна" транспортна връзка над Днепър в региона. Така в момента най-голямата украинска река ефективно разделя украинската и руската армия по фронт с дължина около 300 км.

Стратезите на Киев обаче сериозно се съмняват, че Русия е успяла да евакуира всичките си войници за толкова кратко време. Според вчерашно изявление на украинския военен министър Олексий Резников Кремъл се е нуждаел от минимум седмица, за да изтегли военнослужещите си от западния бряг на Днепър, използвайки малкото на брой оцелели понтонни мостове и импровизирани фериботни линии.

Според данни на украинското разузнаване голяма част от руските войници са получили последна заповед да свалят униформите си, да се преоблекат с цивилни дрехи, да се смесят с местните хората и да се евакуират самостоятелно. Затова и през следващите дни и седмици украинската армия и контраразузнаване активно ще се занимават с издирване и лов на руски бегълци в района на Херсонска област.

Падането на Херсон не значи пълен контрол в региона

Също така навлизането в град Херсон и стратегическото селище Берислав при язовирната стена на Нова Каховка изобщо не означава, че въоръжените сили на Киев са установили пълен и стабилен контрол над целия регион. Твърде вероятно е определени участъци да не са напълно прочистени от окупаторите и на някои места да има гнезда на съпротива, където се укриват изоставени руски войници и бойни части.

Според динамично обновяващата се карта на бойните действия, поддържана от сайта Deep State, към петък вечерта все още имаше две обширни зони в Херсонска област, чийто статут засега остава неизяснен. Едната е при устието на Днепър по западния бряг на реката, а другата между Херсон и Берислав по поречието на Днепър и перпендикулярно по поречието на неговия приток Ингулец. Във въпросните райони може да има както изоставащи от евакуацията руски военнослужещи, така и евентуално прикриващи се елитни формирования на Кремъл, които може да се подготвят за ненадейна контраатака и удар в гърба на разсредоточената след освобождаването на Херсон украинска армия. Последното е твърде малко вероятно, но опасенията за евентуален руски "капан" все още не могат да бъдат напълно изключени.

Освен прочистването на западна Херсонска област от руски бегълци, дезертьори и забравени "блуждаещи" бойни части, през следващите дни и седмици могат да се очакват още няколко важни промени по южния фронт и другите линии на съприкосновение. На първо място масираните руски артилерийски и ракетни обстрели, които до момента тероризираха украинския областен център Николаев, сега ще се преместят няколко десетки километра на изток и ще се стоварят върху доскоро окупирания Херсон, който ще бъде бомбардиран през Днепър.

Да чакаме ли "форсиране" на Днепър

В следващите дни евентуално може да се очаква, че армията на Киев ще се опита да извърши десант в района на Нова Каховка, така че да подсигури безопасността на едноименния мегаязовир и да си осигури плацдарм на източния бряг на най-голямата украинска река. Оттам тя евентуално може да развие нова контраофанзива в недалечно бъдеще - към Енергодар и най-голямата европейска ядрена централа АЕЦ "Запорожия", към ключовия град Мелитопол, където се събират основните пътища в региона или дори към окупирания Кримски полуостров.

Русия от своя страна ще направи всичко възможно, така че да осуети трайното установяване на украинската армия на източния бряг на Днепър. Подобна операция от страна на Киев обаче вероятно би била твърде хазартна, лесно може да се превърне в кървава баня и да неутрализира устрема от настоящото стратегически отиграно прогонване на руснаците от западен Херсон.

В малко по-далечна перспектива може да се очаква и сериозно преразпределение на военнослужещите, които досега се биеха на южния фронт - както от руска, така и от украинска страна. Кремъл най-вероятно първо ще подсили линията на съприкосновение в Запорожието, така че да не се стигне до пробив на фронта, който би могъл да застраши изградения през последните месеци сухопътен коридор между Крим и континентална Русия. Част от бойците най-вероятно ще бъдат изпратени и в района Сватово в Северен Луганск, където окупационните сили успяха да временно да спрат харковската контраофанзива, едва след като бяха подсилени числено с мобилизирани запасняци.

Украйна от своя страна вероятно отново ще започне да търси слаби места в руските отбранителни линии, където внезапно да съсредоточи за контраатака елитните ветерани, които ще бъдат изтеглени от южния фронт. На тяхно място в Херсонска област най-вероятно ще бъдат изпратени сили на териториалната отбрана, националната гвардия и новообучени войници и наборници. Там те ще се занимават с преследване и залавяне руски бегълци и ще трупат опит при операции с далеч по-ниска интензивност, отколкото са свирепите битки на фронтовата линия.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 1
    • + 10

    Какво става? Нали Херсон вече беше Русия, а който посмеел да нападне Русия - какво беше, че вече им забравих лютите закани ... Че те утре ще посегнат и на Крым наш!

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 7

    Украйна не "завзима", това прави Русия. Украйна ОСВОБОЖДАВА своя собствена територия от руския окупатор.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 3

    Как херсонските жители посрещат украинските сили днес, 7 м. след наложения руски мир.... Разчувствах се...
    https://youtu.be/APWOlrCkxok?t=53

    Нередност?
  • 4
    emil_ avatar :-|
    emil
    • + 5

    Предстои фашистите в Русия да се самоизядат. Национализмът и фашизмът са донесли нещастия не на един народ.

    Нередност?
Нов коментар