Украйна укрепва фронтовата линия, за да спре настъплението на Русия

Според директора на ЦРУ страната може да загуби позиции през 2024 г.

Европейските държави се опитват да подпомогнат военните усилия на Киев, като ускорят доставките на оръжие.
Европейските държави се опитват да подпомогнат военните усилия на Киев, като ускорят доставките на оръжие.
Европейските държави се опитват да подпомогнат военните усилия на Киев, като ускорят доставките на оръжие.    ©  Reuters
Европейските държави се опитват да подпомогнат военните усилия на Киев, като ускорят доставките на оръжие.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Украинските въоръжените сили се опитват да укрепят отбраната си по фронтовата линия, докато Русия се стреми да напредне. Президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна издига отбранителни линии по 2000-километровия фронт, където военните се борят с остър недостиг на боеприпаси, пише Bloomberg.

Украинската армия е принудена да отстоява позициите си със значително по-малко от необходимите муниции, а обещаната военна помощ от САЩ продължава да се бави. От края на миналата година републиканците в Конгреса блокират предложената от президента Джо Байдън помощ в размер на 60 млрд. долара, от които 11 млрд. са предвидени за стабилизиране на икономиката, а останалите са оръжия и хуманитарна помощ. Същевременно руските сили отново напредват на бойното поле и миналия месец превзеха източния град Авдиевка, най-голямата им победа от почти година.

Създалите се дупки в украинската отбрана подхранват опасенията на Киев и западните съюзници, че страната може да претърпи още неуспехи в близкото бъдеще.

"Те свършват боеприпасите, а ние нямаме време да им помогнем", заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред американски сенатори в понеделник. "Украйна вероятно ще загуби позиции, и то значителни, през 2024 г.", добави той.

В същия ден Зеленски каза, че напредването на руската армия е ограничено след падането на Авдиевка през февруари, но подчерта, че отбранителните линии може да не издържат, освен ако войските му не получат повече оръжия.

"Настъплението на Русия е спряно", твърди украинският президент в интервю за френската телевизия BFM TV. "Ситуацията е много по-добра, отколкото през последните три месеца." Той заяви, че Украйна не се нуждае от чуждестранни войски на своя територия, но би приветствала "обучители" и "технически персонал" от страните - членки на НАТО.

Докато руските сили напреднаха незначително в няколко области по протежението на фронтовата линия, двете страни са заети предимно с позиционни битки, коментира базираният в САЩ Институт за изследване на войната във вторник.

Главнокомандващият на украинската армия Олександър Сирски каза миналия месец, че руското превземане на Авдиевка е предизвикано от грешки на командири на фронтовата линия, които по думите му вече са коригирани.

Европейските държави се опитват да подпомогнат военните усилия на Киев, като ускорят доставките на оръжие. Те са подготвили финансиране за водена от Чехия инициатива за купуване на стотици хиляди артилерийски снаряди, които могат да започнат да пристигат до седмици.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви в неделя, че Киев "почти със сигурност" укрепва позициите си с противотанкови бариери, известни като драконови зъби, ровове, окопи и минни полета. "Много вероятно е разширяването на отбранителните линии да намали способността на Русия да напредва или да използва тактическите победи като част от текущата си офанзива", написа ведомството в пост с актуална информация от разузнаването в социалната платформа X.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    В момента мобилизирани от частни фирми багери ровят окопи насред равните като тепсия степи все по-близо до Днепър. Това е т.нар. "укрепване на фронтоваата линия"...

    Колкото и украиноцентрични да са опитите за оптимистично обобщения на ситуацията, много видими са няколко тенденции в прокси войната на САЩ срещу РФ на територията (и за сметка) на Украина:

    1. САЩ прекалено наивно залагаха на моменталното рухване на Русия вследствие на 15-те пакета санкции, взривяването на Северен поток 1 и 2 и ангажирането на цялото Нато във войната дрещу нея. И след като това не се случи, се оказа, че нямат план Б;

    2. Хаотичното командване по натовски модел от Рамщайн на ВСУ нагледно показа, че и в (опити за) настъпление и последвалото отстъпление, на терен доминира съветската/руската военна концепция. Прочутото украинско-натовско контранастъпление от миналото лято заседна в минните полета преди първите руски окопи и единствено при Роботино успя да ги подмине. За кратко.
    Загубата на Авдеевка не е отстъпване на обезлюдено градче, както го представя пропагандата, а превземане на тежко укрепен стратегически пункт от отбранителната линия, строена от 2014 г. насред Донбас;

    3. Хвърлянето на огромни маси млади украински мъже в месомелачката и занижаването с елементарни пинизи на жертвите - неположили клетва, т.е. не са във военните списъци, няма прибран труп - не се брои за убит, а за изчезнал и пр, е форма на автогеноцид, чиито резултати няма да могат да се заличат с десетилетия.
    Истанбулските мирни преговори от март 2022 спираха касапницата срещу невлизане на Украина в Нато и автономия на ДЛНР в рамките на Украина;

    4. Не републиканците са виновни за забавянето на многомилиардсите грантове за Украина, а фактът, че американския истаблишмънт провидя, че тези камари пари буквално се изливат в каца без дъно. И без ефект.
    Вчера бе разпространено инфото, че руснаците са унищожени две установки patriot с все екипажите им, които повече от сигурно е, че са американски военни. Подобни могат да се доставят след години...

    5. САЩ много видимо се оттеглят от участието си в прокси войната, за воденето на която се видя, че нямат никаква готовност - нито материална, нито физическа и пробутват продължаването ѝ на европейските си "съюзници" .Макро събира коалиция на желаещите, а Шолц е натискан поголовно отвсякъде да даде ракети. Отделен е въпросът, че германските ракети са въздух-зема, а украинските ВВС са все по-символични;

    Така че при ескалация на конфликта откъм европейските съюзници на САЩ е реалистично до 2-3 години да чакаме отново руски танкове на Дунав.
    Защо да си го причиняваме?

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Защото никой нормален човек на тази планета не иска да живее в дива средноазиатска република като Путинова Русия.

    Нередност?
Нов коментар