🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо аптеките не искат да работят със скъпи лекарства

Здравното министерство предлага да се увеличи с 20 стотинки заплащането на рецепта за 100% платени от НЗОК лекарства

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Около 1.5 млн. българи всеки месец влизат в аптеките, за да получат лекарствата си, за които здравната каса плаща. В много от случаите обаче фармацевтите отказват да работят със 100% платените лекарства и така на пациентите се налага да търсят своя медикамент в множество обекти.

Причината за това е, че аптеките трябва да финансират предварително покупката на лекарства, понякога за десетки хиляди левове, и трябва да чакат здравната каса да им върне средствата след 45 дни. За обработката на документите те получават 2 лв. В писмо от председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова от 12 август тя настоява таксата да бъде повишена на минимум 3 лв., а за аптеките в труднодостъпни райони - на 5 лв. В проект за промяна в наредбата за условията за заплащане на лекарства от здравната каса обаче министерството предлага повишение само с 20 стотинки на рецепта. До края на тази година това означава НЗОК да плати на аптеките 24 600 лв., е записано в мотивите.

Символичното увеличение обаче едва ли ще увеличи интереса на аптеките към най-скъпите лекарства.

Най-големият разход

Лекарствата са регулирана стока, за която по закон се определят надценки за търговец на едро и аптека над цената на производител. Цената на производител според лекарствения закон трябва да бъде най-ниската в ЕС и числото за всяко лекарство се проверява всеки ден в европейските системи за цени. Ако бъде открита по-ниска цена от България, тя моментално се въвежда и тук.

Аптеките могат да начисляват минимални надценки само за лекарствата, които се заплащат частично от здравната каса, а останалата част се доплаща от пациентите. Близо 60% от плащаните от здравната каса лекарства обаче са покрити 100%. При тях аптеките нямат право да начисляват никаква надценка, независимо от цената им. Те могат само да получават от НЗОК такса за обработка на рецептата и тя е 2 лв. от 1 януари 2012 г. Преди това беше един лев. От тази такса 20% отиват под формата на данък добавена стойност в приходната агенция.

Бумащината в този случай е такава, че обработката на рецептата и отпускането на лекарството отнемат около 15 минути. В същото време аптеката трябва да предплати на доставчиците си скъпото лекарство, което обикновено е на цена над 100 лв., а има и такива за редки болести, които надхвърлят 30 хил. лв. за опаковка. След като купи лекарството, аптеката трябва да изчака пациентът да го получи и още 45 дни минимум, след които здравната каса да й върне парите за медикамента. Множество аптеки обаче не разполагат с ресурс, за да държат на склад толкова скъпи лекарства и да блокират оборотните си средства. Затова надписът "аптеката работи с НЗОК" не означава, че вътре могат да бъдат намерени всички 1500 лекарства, които НЗОК плаща.

Тъй като надценките за лекарства са регулирани по закон и са на нива 5-7%, аптеките печелят повече от козметика, хранителни добавки, диетични храни и други и така финансират отпускането на лекарства.

"Затова се наблюдава понижен интерес за работа с продуктите, заплащани напълно от НЗОК. Констатирано е отсъствие на аптеки, предоставящи такива продукти, в много общини", казва в писмото си председателят на БФС проф. Сербезова.

Какво искат фармацевтите

Бюджетът на НЗОК за тази година е 4.7 млрд. лв. Според изчисленията на БФС, ако таксата за обработка на рецептата се увеличи от два на три лева и при отчетени над 7 млн. рецепти за напълно платени лекарства годишно, НЗОК би заплатила 14.1 млн. лв., което би довело до увеличение на разходната й част с около 1.14%.

Същевременно приходите от ДДС в държавния бюджет ще се увеличат с 1.180 млн. лв. поради облагането на сумата с ДДС, което аптеките заплащат на приходната агенция.

Какво предлага здравното министерство

Ведомството отчита, че таксата не е увеличавана от осем години и трябва да се намери механизъм аптеките да бъдат стимулирани да продават скъпоструващата терапия.

"Очакваните резултати от прилагането на наредбата са свързани на първо място с увеличаване на броя на аптеките, които ще отпускат лекарствени продукти, чието ниво на заплащане е 100% от НЗОК. Това от своя страна ще даде по-голяма възможност на българските пациенти да се снабдяват с лекарствата си, без да се налага да пътуват до други населени места. Друг очакван резултат от прилагането на новата уредба е свързан с по-доброто оценяване на труда на магистър-фармацевтите", отбелязват от министерството в мотивите си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 9

    2 лв. 3 лв., глупости, трябва да е процент от цената на лекарството. Не може да затвориш хиляди левове, заради 2 лв.

    Нередност?
  • 3
    vespasian0303 avatar :-|
    vespasian0303
    • + 3

    Типична бананова република - неголямо население, но за сметка на това крайно бедно. Държава, която извива ръцете на фармацевтичните фирми да свалят ценоте до непоносими нива поради което фирмите изтеглят продуктите си и от това страда българският пациент. В допълнение, както е описано по-горе, НЗОК плаща жълти стотинки на аптеките, за да “продават” реимбурсирани лекарства. А срока за изплащане от 45 дни не искам да коментирам...

    Нередност?
  • 4
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    До коментар [#3] от "vespasian0303":

    Не е типична защото банани не разтат, но за компенсация има тикви. Така че тиквена република повече подхожда.

    Нередност?
Нов коментар