Рокадите в болниците - съмнения за корупция и политически интриги

Д-р Стефан Константинов, който оглавяваше онкологичната болница в София, беше освободен от проф. Асена Сербезова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В здравния сектор смяната на кадрите на ГЕРБ започна да се случва едва в края на мандата, с не много ясни критерии, а новозаелите постовете съвсем не са символ на промяната, а добре познати стари лица, свързани с ГЕРБ и БСП.

Нещо подобно се случи и с директора на Националната онкологична болница д-р Стефан Константинов, както и с проф. Генчо Начев, който оглавяваше кардиологичната болница "Св. Екатерина".

Те бяха уволнени от здравния министър проф. Асена Сербезова в последните дни. Двамата влизат в топ 10 на получавалите най-високи заплати директори на държавни болници, а проф. Начев си е разпределял и по 1 млн. лв. допълнително материално стимулиране от заплащането на прегледи и избор на екип с негово участие, което идва директно от джоба на пациентите и е прекомерно за държавна болница и за пациенти с тежки кардиологични заболявания. Начев обжалва уволнението си.

Д-р Стефан Константинов си отива, според съобщението на здравното министерство, след проверки на вътрешен одит и Изпълнителната агенция за медицински надзор, които са продължили през последните четири месеца и са установили административни пропуски.

Константинов, който е бивш здравен министър в първото правителство на ГЕРБ, обаче обяви, че не приема мотивите на министър Асена Сербезова за съществени, намекна за корупция и поиска премиерът Кирил Петков да промени тази неправда и да посочи, че са сгрешили.

Очакванията в сектора са, че предстои промяна и в Александровска болница, където се очаква да се завърне наследникът на проф. Костадин Ангелов - проф. Борис Богов.

За какво си отива Константинов

Д-р Стефан Константинов е гинеколог по специалност, който работеше в Кюстендил и стана министър в първия кабинет на Бойко Борисов по линия на поста си в Българския лекарски съюз. Неговото управление беше запомнено с това, че успя да наложи забраната за пушене в закрити помещения и с добронамереното му отношение към всички в сектора. Това доведе до ситуация, в която накрая на предсрочно прекратения си мандат около скандал с цените на онколекарства, който сам предизвика, Константинов успя да се самоназначи в "Майчин дом".

Заради добрите си контакти с ГЕРБ той спечели директорското място на Националната онкологична болница и я оглавяваше от 2017 г. Константинов стабилизира финансовото състояние на болницата и извърши редица ремонти, но пък влезе в остър конфликт с екипа на клиниката и уволни или пенсионира голяма част от знаковите имена там. От своя страна те използваха всички възможности да сигнализират за обезкръвяването на болницата.

Константинов обаче не е бил разследван от сегашния екип на здравното министерство за порочните обществени поръчки с един участник, за предпочитанията си към един определен доставчик в поръчка на стойност 1 млн. лв., нито пък за това, че без търг или конкурс е предоставил извършването на клинични изпитвания на лекарства на външна фирма без търг или конкурс, нито пък си отива заради масовите уволнения и обезкръвяване на болницата.

Той добави, че по времето на ГЕРБ АДФИ са проверявали многократно обществените поръчки и не са открили нарушения.

По думите му той си отива заради административни пропуски, бил е проверяван освен от здравните институции и от прокуратурата и МВР, които не са намерили основания за обвинения. Сигналът срещу него пък бил анонимен, а човекът, който настоявал най-много да бъде освободен, е депутатът ветеран от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

"Само че когато той задаваше въпроси за болницата по време на парламентарен контрол, министър Сербезова му отговори, че няма нарушения, а сега се оказва, че същите тези пропуски са причина за уволнението ми", каза Константинов. Той обяви, че няма да спира с жалби вписването на наследника си - проф. Панайот Куртев.

Проф. Куртев е бивш завеждащ клиниката по коремна хирургия в болницата и няколко пъти участваше в конкурсите на здравното министерство за директор на болницата срещу Константинов, но никога не беше избиран. След няколко протеста срещу начина на управление на Константинов Куртев и съпругата му, проф. Галя Куртева, която оглавяваше медицинската онкология в болницата, бяха пенсионирани.

Константинов обяви, че ще търси по съдебен път правата си за административните пропуски в докладите, че болницата не е в най-лошо финансово състояние, тези клиники бяха изброени от министъра по време на пресконференция миналата седмица. Той и не смята, че става въпрос за политическа поръчка, тъй като сигналът е от депутат от ГЕРБ.

"Да помислим за корупцията. Какво може да мотивира министъра, след като е казал в Народното събрание, че в болницата няма нарушения, след като има други проблемни болници, изведнъж в петък да ме уволни без причина. Много интересно дали министър-председателят ще промени тази неправда и ще признае, че са сгрешили", каза Константинов.

От здравното министерство засега не коментират това, но предстои да видим дали рокадите в болниците ще продължат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Внасянето от Капитал на политическо етикиране ("кадри на герб") на доказани специалисти е част от отработената им система за рушене на авторитети чрез внушения и неясни обвинения и за внасяне на противопоставяне в обществото!

    Да се етикира д-р Стефан Константинов като "кадър на герб" е търсене под вола теле.
    Докторът е министър в Борисов 1.0 точно година и половина. Горе-долу толкова изкара в кабинета Борисов 2.0 и Христос (по Quandt) Иванов, ама на никого в Капитал не му хрумва да му лепне, че е "кадър на герб", нали?
    А защо д-р Константинов е "кадър"?

    Ако Капитал успее да надскочи своите пристрастия и зависимости, ще трябва да отговори на логичния въпрос защо аптекарката се задейства едва в битността си на министър в оставка и се зае с рокади в най-чувствителните за системата болници: спешната, кардиологичната, онкологичната?
    Веднага ще подскажа: там има много пари и целта е овладяването им чрез поставени от 4П особи. Както и на всички останали парични потоци в държавата.

    Всъщност питането ми е към Десислава: защо политкоректно замацвате проблемите, които недъгавите кадри на 4П разпръскват навсякъде в нефелни опити си да овладеят позиции?

    Медицина не се учи в Безухановите НПО-та и т.н. харвардски курсове, откъдето наизскачаха всички 4П вождове!

    И след като паричните потоци и в здравеопазването се насочат към правилнити офшорки, кой ше лекува?

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Съгласен съм, че т.н. Аптекарка е един от ако не и най-големия провален министър на това правителство. А беше толкова нахъсана преди това. И после НИЩО.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "kiro1234":

    Това правителство-сбирщина просто официализира с наличието си няколкото задачи, с които Киро се е нагърбил още отпреди това:
    - взривяване на отношенията с Русия;
    - вдигането на ветото за БЮРМ;
    - въвличането на БГ като съюзна прифронтова държава.

    За половин година всичко това е реализирано, а менторите на Киро не се интересуват от нищо друго. В този смисъл гонката на директорите на възловите болници прилича на 4П самоинициатива в мътната вода да се налови и някой и друг милион.

    Нередност?
Нов коментар