🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ изглежда ще получи управлението на седем милиарда лева от НЗОК

ПП-ДБ мълчаливо подкрепят кандидатката на коалиционните си партньори, само БСП издигнаха друг човек

Здравната каса има бюджет от над 7 млрд. лв. за тази година. Тя е основен платец за всички лекари, болници, аптеки, както и за лекарства, импланти и медицински изделия, лечение в чужбина и помощни средства за хора с увреждания.
Здравната каса има бюджет от над 7 млрд. лв. за тази година. Тя е основен платец за всички лекари, болници, аптеки, както и за лекарства, импланти и медицински изделия, лечение в чужбина и помощни средства за хора с увреждания.
Здравната каса има бюджет от над 7 млрд. лв. за тази година. Тя е основен платец за всички лекари, болници, аптеки, както и за лекарства, импланти и медицински изделия, лечение в чужбина и помощни средства за хора с увреждания.    ©  Асен Тонев
Здравната каса има бюджет от над 7 млрд. лв. за тази година. Тя е основен платец за всички лекари, болници, аптеки, както и за лекарства, импланти и медицински изделия, лечение в чужбина и помощни средства за хора с увреждания.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кандидатката на ГЕРБ за председател Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Динева вероятно ще бъде избрана тази сряда от депутатите. Тя изглежда се ползва с мълчаливата подкрепа на депутатите от ПП-ДБ, въпреки че някои от тях в неофициално разговори споделят сериозни резерви към кандидатурата, която, ако бъде гласувана, ще управлява годишен бюджет от седем милиарда лева. Този пост обаче изглежда е даден на партията на Бойко Борисов в разпределение между партиите от управляващата коалиция, което до момента не е публично оповестено.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да проверява през Националната агенция по приходите в данъчните им декларации защо самоосигуряващите се лица плащат данъци, но по традиция не плащат здравни осигуровки и да ги задължи да си плащат вноските за здраве. Това предложи Иванка Динева, кандидат за управител на здравната каса, подкрепен от ГЕРБ-СДС в отговор на въпрос на депутат по време на изслушването на двете кандидатки за поста в парламентарната здравна комисия. Това, според нея, е един от начините да се увеличи събираемостта на здравните вноски. Хората без здравни осигуровки са били близо 1 млн. души в годините и държавата среща трудности да ги убеди да се осигуряват редовно за здраве, най-малкото защото те нямат доверие на институциите й и по-специално на здравната каса.

В групата на самоосигуряващите се влизат хората със свободни професии, между които адвокати, счетоводители, архитекти, хора на изкуството и др. Тя наброява 212 хиляди души през 2022 г. по данни на Националния статистически институт и по традиция голяма част от тези хора плащат осигуровки и данъци, но избират да си платят за лечение когато се разболеят и не си плащат редовно вноските.

Двете кандидатки - Иванка Динева (ГЕРБ) и проф. Жени Стайкова (БСП) съобщиха пред депутатите приоритетите си, ако бъдат избрани на поста и отговаряха на въпроси от народните представители, неправителствени организации и медиите.

Предрешен резултат

След изслушването присъстващите коментираха, че вероятно за управител ще бъде избрана Динева, която се ползва освен с подкрепата на болниците, за което "Капитал" писа като за проблем, с видната подкрепа на ГЕРБ и с мълчаливата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Последните не издигнаха свой кандидат за поста, явно, защото са се споразумели с ГЕРБ техен кадър да заеме друга важна позиция в държавните регулатори, а на изслушването зададоха меки въпроси към Динева. Д-р Александър Симидчиев (ДБ) не попита нищо. Д-р Ивайло Митковски (ДБ), който е ортопед-травматолог, по традиция зададе въпрос дали здравната каса ще плаща повече изкуствени стави, които са основен имплант в неговата специалност. Докторът зададе подобен въпрос и на здравния министър преди време. Председателстващият заседанието доц. Васил Пандов (ПП) не дочака отговор на въпросите си, единият от които беше как би постъпила, ако е управител и попадне на болница, която издава различни епикризи за пациентите и за пред НЗОК, както беше показано в разследване по Нова телевизия. Става въпрос за материал на Тина Ивайлова, който показа как в клиниката на известния кардиохирург проф. Генчо Начев в УМБАЛ "Св. Георги" се фалшифицират документи и се отчита, че пациентите са претърпели две сърдечни операции, докато всъщност интервенцията е била една. Динева не отговори конкретно, но спомена, че не е редно да се надписват дейности и Пандов прие това за достатъчен отговор. Единственият по-остър и актуален въпрос към Динева беше от Петър Куленски ("Продължаваме промяната"), който е адвокат по професия - дали тя намира за конфликт на интереси, че е била едновременно съветник на министъра на здравеопазването и адвокат на държавни болници, чийто принципал е министерството. Тя обясни, че не намира това за конфликт на интереси.

Източници на "Капитал" от ДПС съобщиха, че партията ще подкрепи Динева. Освен БСП нито една друга партия не застана видимо зад проф. Стайкова. "Възраждане" зададоха въпрос към Динева дали не е твърде рутинирана, предвид 21-годишния опит в здравната каса, но като цяло въпросите на Маргарита Генчева, която е юрист, не показваха дали някой от кандидатите среща подкрепата на партията на Костадин Костадинов, която оттегли своя кандидат за управител на здравната каса в последния момент.

Предвид всичко това, поемането на управлението на средствата за здраве в размер на 7 млрд. лв. от човек на ГЕРБ с мълчаливото съгласие на ПП-ДБ, явно дългоочакваните реформи в сектора няма да се състоят.

Какво ще правят кандидатите, ако бъдат избрани

Динева обяви, че намира ролята на управителя за обикновена административна длъжност - медиатор между политическите интереси, правата на пациента и работещия лекар.

Казус: В момента Иванка Динева е уволнена за трети път дисциплинарно от НЗОК и води дело срещу нея, което още не е завършило. Ако бъде избрана и оттегли жалбата, в сила ще остане дисциплинарното й уволнение, а ако продължи делото, то ще води дело срещу себе си.

Тя си поставя няколко краткосрочни цели за стабилизиране на здравната каса, която е без редовен управител от половин година.

Първата от тях е да се довършат преговорите със съсловните организации за нов национален рамков договор. Динева съобщи, че нейно мото като подуправител е било да доближи институцията до пациентите и затова ще създаде специално звено "Приемна за пациента", което да се грижи за проблемите на здравноосигурените и ако НЗОК не успее да ги разреши, тя ще приема пациентите лично и ще им съдейства.

Динева смята, че трябва да се осъществи превантивен контрол, за да не се източва здравната каса и е необходим задълбочен анализ на разходите на здравната каса, информацията в здравните досиета да бъде криптирана и да бъде събирана информация кой служител на НЗОК по каква причина е разглеждал здравните данни на някого.

И Динева, и Стайкова се съгласиха, че здравната каса трябва да покрива биомаркерната диагностика при рак, тъй като в момента болните са принудени сами да плащат големи суми за нея или пък да разчитат фармацевтична компания да поеме генетичните изследвания.

Според Стайкова основната й цел е да се превърне в ефективен орган за ефикасно разходване на финансов ресурс. Тя смята, че здравната каса трябва да избира партньорите, с които сключва договор да плаща дейността ми по по-ясни критерии и да се съобразява с Националната здравна карта, а средствата за извънболнична помощ трябва да се удвоят.

Кандидатите: Ние сме морални професионалисти

В отговор на въпрос на "Капитал" на колко здравни заведения и лекари е била консултант и адвокат докато е била съветник на здравния министър и е заемала държавни постове от 2013 г. досега Динева обяви, че "когато човек кандидатства за такъв пост, трябва да има морално-етични качества. Когато съм започнала да вървя по десния тротоар, ми се иска да продължа да вървя по десния тротоар, а хората, които не искат да вървят с мен - да ходят по шосето или на левия тротоар". Тя каза, че не се срамува от биографията си и че не смята, че експерт на нейното ниво, когато не заема публична длъжност, трябва да продава краставици.

"Няма срамна работа, но когато съм поканена да консултирам някого, който е оценил моите качества, естествено ще се възползвам. Не съм забогатяла от това, няма и да забогатея", каза тя и посочи, че консултациите й през 2014/2015 г. за УМБАЛ "Александровска" са били на стойност 1500 лв. месечно и че е консултирала много болници напълно безвъзмездно.

Динева уточни, че по времето когато е била подуправител на НЗОК, съветник на вицепремиера и управител на столичната здравна каса не е осъществявала консултантска дейност, а в момента е само консултант на Българския лекарски съюз и не заема друга длъжност.

Проф. Стайкова, която като цяло е работила предимно в системата на ХЕИ, съобщи в отговор на въпрос на "Капитал" дали има опит в управлението и заплащането на медицински дейности, че е била в борда на няколко болници и от 1995 работи като мениджър на регионално и национално ниво, което й е дало възможност да натрупа богат опит в управлението, като успоредно с това е развила академична кариера, работи добре в екип, диалогична и се вслушва в мнението на експертите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Моля да зарежем хаотичната политкаректност, която е пряко следствие от политическите Браунови движения на ППДБ!

    Не "Герб изглежда ще получи", а трябва нещата да се назоват с истинските им имена: ППДБ ще гласуват ОТНОВО за кандидата на Борисов и Пеевски.

    Обяснението е на повърхността: 7-те млпд за нереформираната здравна система, огромна част от които ще потънат в черната дупка на прокорупционните болници, се очаква да бъдат отклонени и щъм новите поддържници на старата отъпкана щорупционна система.
    Ако ще и 17 млрд да се изсипат в тая НЗОК, никой българин прид ликарсщия кабинет няма да го усети.

    Същественият въпрос е защо ППДБ взеха да подкрепят във всичко Герб и ДПК, за които допреди месец твърдяха, че са мафия.
    А, Десислава?

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-@
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Откога управителят на НЗОК се нарича председател?
    Откога управителят на НЗОК разпределя бюджета на касата?
    Откога ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са коалиционни партньори?

    Омотаването на тези неща в една изречение говори както за предпоставеност на статията, така и за изключително некомпетентно писане!
    Поръчково писане при това без да се познават нещата.
    Изпращам на авторката правилника за дейността на НЗОК, който тя определено не познава, за да различи функциите на НС и на управителя.

    https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137191537

    Нередност?
Нов коментар