🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фестивалният град

Календар на събитията, с които Плевен може да се гордее: от оперна музика до джаз и скулптура

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Плевен харчи много за култура. Това не са просто думи, а числа. При 90 млн. лв. годишен бюджет,. близо 2% от него отиват за култура. Само за пример: годишно се осигуряват около 260 хил. лв. за Плевенската филхармония, 630 хил. лв. за Северняшкия ансамбъл, 327 хил. лв. за единствения в България общински хор "Гена Димитрова", над 200 хил. лв. за галерия "Светлин Русев", Къщата на художниците и местния арт център и др., близо 200 хил. лв. за местния театър.

За сравнение - разходите за култура, които през последните години се залагат например в държавния бюджет, се движат между 0.3 и 0.5% от общите.

Плевен възнамерява да се развива още в тази насока, казва директорът на отдел "Култура" към общината Стефка Григорова. Градът се превръща в сцена на редица нови фестивали, които при добър маркетинг имат потенциал да раздвижат местната икономика и туризма. Още следващата година календарът с фестивали ще бъде допълнен с два нови. Ето по-интересното от плаката в Плевен, за да разберете защо си заслужава да отидете дотам поне на едно от събитията.

Лауреатски дни "Катя Попова"

Безспорно Лауреатските дни "Катя Попова" са емблематичният фестивал на Плевен, който се провежда от далечната 1966 г. на името на родената в града оперна прима. Особеното при него е, че участниците, които са на възраст до 30 години, задължително трябва да бъдат лауреати от престижни международни конкурси и могат да участват само по покана на организаторите - в случая общината. Фестивалът се провежда на всеки две години, като на последното издание в него са участвали 15 лауреати - трима българи и 12 чужденци, сред които и млади таланти от най-големия музикален конкурс в Европа - "Кралица Елизабет".

Международен китарен фестивал

В Плевен се провежда и единственият в България китарен фестивал, който има както състезателен характер, така и концертни вечери. Организатори са община Плевен и Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", като през 2018 г. е имало участници от 25 държави. Фестивалът се провежда всяка година .

Фестивал на маримбата и ударните инструменти

Плевен е домакин и на единствения в страната фестивал на маримбата и ударните инструменти, който съществува от 2009 г. и се провежда през две години. Организатори са общината и Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков", като през тази година в него се включиха участници от Израел, Гърция, Франция, Русия, Тайланд, Швейцария и др.

Есенен джаз фест

От 2017 г. в Плевен се провежда и есенен джаз фест, който е през септември. Това е единственият фестивал за тази музика през този сезон и досегашните му две издания показват, че води най-много гости в града. Всяко издание на фестивала има "подтема"- през тази година тя беше "От Африка до Плевен", а африкански артисти представяха изпълнения с традиционни инструменти и танци.

Фестивал за духова музика

През 2017 г. на плевенската сцена се роди и нов фестивал, посветен на духовата и бендова музика, който ще се провежда на всеки две години. На първото издание на фестивала под името "От бай Дико до "Тико-тико", посветено на създателя на Дунавското хоро Дико Илиев, участваха 11 български оркестъра.

Фестивал за куклен театър "Шарено петле"

През 2018 г. Плевен създаде и нов фестивал, посветен на кукления театър - "Шарено петле", кръстено на емблемата на някогашната сграда на кукления театър в града - петлето на покрива. Всъщност този фестивал, който ще се провежда ежегодно, възражда стара традиция в града - до 1994 г. в него е провеждан международния фестивал "Хора и кукли". Според условията участници в "Шарено петле" могат да бъдат само професионални куклени формации, като се очаква в следващото издание да бъдат поканени и такива от балканските държави.

Международен симпозиум по скулптура

През 2018 г. в Плевен бе организиран за първи път международен симпозиум по скулптура, като в него са били получени заявки за участие от всички континенти с изключение на Африка. Предвижда се той да бъде провеждан на всеки две години. По време на симпозиума класираните участници работят в продължение на месец "на открито", като техните скулптури впоследствие стават част от градската среда.

Международно биенале на малките форми

В сферата на изобразителното изкуство е и емблематичното Международно биенале на малките форми в Плевен, чието девето издание е през 2018 г. В него са представени над 400 творби живопис, графика, скулптура и колаж, а техните автори са над 230.

Фестивал "Акордеомания" - от 2019 г.

През 2019 г. в Плевен ще се проведе за първи път и фестивал, посветен на акордеоните - "Акордеомания". Директорът на отдел "Култура" Стефка Григорова съобщи, че той ще бъде с международно участие, като са предвидени както концертни вечери, така и състезателни. На първото издание на фестивала ще бъдат поканени участници от Германия и руския град Ростов на Дон, който е побратимен с Плевен.

Конкурс за млади таланти "Гена Димитрова" - от 2019 г.

От следващата година Плевен ще възроди и още една стара идея. Става въпрос за конкурса за млади оперни таланти "Гена Димитрова", който е имал само две издания - през 2006 г и 2009 г., но впоследствие не се е провеждал. Самият конкурс е създаден от легендарната Гена Димитрова, като ще се провежда по изготвените от нея правила съвместно от общината и Плевенската филхармония.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tolin avatar :-|
    tolin

    Похвално! Община Монтана заделя близо 9% от бюджета си за култура. Само ако имаше и път по които да пристигнат туристите... Щеше да е страхотно и за Плевен и за Монтана.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал