🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да си наториш растеж

Една от най-динамичните компании в плевенския регион - "Лебозол България", инвестира в изграждането на собствена складова база

Проектът е изготвен от местното архитектурно бюро "Проконсулт"
Проектът е изготвен от местното архитектурно бюро "Проконсулт"
Проектът е изготвен от местното архитектурно бюро "Проконсулт"    ©  "Проконсулт"
Проектът е изготвен от местното архитектурно бюро "Проконсулт"    ©  "Проконсулт"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Ако има нещо, което е нужно на Северна България, за да се развива по-бързо, това са динамични, агресивни, интелигентни компании, които да се борят за място не само на българския, а и на световния пазар. "Лебозол България" е добър пример. Тя е дъщерно дружество на германската Lebosol-Dunger, която е специализиран производител на течни торове за листно хранене. Създадена е през 2011 г. и непрекъснато расте. Четири поредни години попада в класацията на "Капитал" за най-динамичните малки и средни компании "Гепард".

Сега компанията инвестира 1.5 млн. евро в изграждане на собствена складова база за съхраняване на течни органични и неорганични торове в Западната индустриална зона на Плевен. "Реализираме проекта на няколко етапа. До края на годината трябва да приключим с първия - една част от складовите площи и офисната част, за да може да се преместим", казва управителят на "Лебозол България" Хусейн Ахриев. Той уточнява, че настоящата база, която дружеството ползва, е под наем. До края на следващата година се предвижда новата складова база да бъде напълно завършена.

Инвестицията

Теренът е с площ от малко над 10 дка и е обособена част от бивше автостопанство. Складовата база ще се застрои върху почти 4000 кв.м, а офисната част ще е с разгъната площ от малко над 600 кв.м. Строителството започна преди два месеца и е поверено на плевенската фирма "Нитов инженеринг" след проведен конкурс, в който оферти са подали общо четири компании.

По проект е предвидено базата да бъде газифицирана.

Първият етап обхваща преустройство на съществуващо хале в склад за нуждите на фирмата, а до края на 2019 ще е готова и съвременна офис сграда.

Лидерът при течните торове

"Работим на пазара от 2011 г., развиваме се добре, като за този период ежегодно отчитаме ръст", отбелязва Ахриев. За 2017 г. приходите са 6.77 млн. лв., а нетната печалба е 986 хил. лв. 2018 година той определя като най-сложната година от началото на работата им в България, нелогична към земеделския бизнес според него. Независимо от това дружеството отново ще отчете ръст в продажбите. Плановете за 2019 г. са свързани с възстановяване на отчетения за миналата година ръст от 27%. В компанията работят дванайсет агрономи, които са на разположение на земеделците във всички области на страната.

Lebosol-Dunger произвежда богата гама от продукти, около 70, които продава в целия ЕС, сред които специални продукти за биологично земеделие. От тях на българския пазар се търгуват между 40 и 50, петнайсет от които за "Лебозол България" стоят начело на продажбите. Ежегодно компанията майка работи за подобряване качеството на продуктите съобразно промените на климата. "Затова сме перспективни и сме еталон в храненето на растенията", категоричен е Ахриев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred

    1 млн лв печалба при под 7 млн лв оборот?

    Тея да не са монополисти???

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал