🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да откриеш "Кайлъка"

Как група ентусиасти облагородяват парка край Плевен и събуждат доброволческия пламък в града

В разчистването на т.нар. Площадка на целувките се включват 45 доброволци...
В разчистването на т.нар. Площадка на целувките се включват 45 доброволци...
В разчистването на т.нар. Площадка на целувките се включват 45 доброволци...    ©  Димчо Бондоков
В разчистването на т.нар. Площадка на целувките се включват 45 доброволци...    ©  Димчо Бондоков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Една снимка може да каже повече от хиляда думи. В епохата на социалните мрежи обаче може да направи и много повече - например да обедини десетки непознати зад обща кауза. Точно така започва историята и на една от най-активните граждански групи в Плевен - "Доброволци за "Кайлъка". От пролетта те разкриват позабравените съкровища на най-известния природен парк в града.

Историята започва от

Едни "изчезнали" стъпала

по пътя към големия язовир в парка. Именно на тях през далечната 1965 г. е сниман като момче основателят на групата Димчо Бондоков. През пролетта на тази година той ги открива между бурната растителност, която ги е превзела. Решава да ги почисти и споделя идеята си в една от най-големите местни фейсбук групи - "Забелязано в Плевен", в която членуват над 54 хил. души. И макар и да не очаква съществен отклик, в уречения ден - 17 март, на мястото се явяват 18 души, които за три часа успяват да разчистят стъпалата.

Резултатът - естествено също публикуван в групата, среща огромен отзвук и "нито един отрицателен коментар". Това подтиква Бондоков на следващия ден да предложи нова акция - за намирането и разчистването на шахматна площадка в парка, която е снимал преди над 30 години. "Само знаехме, че е някъде около тенис кортовете", разказва той. В края на март с помощта на отзовали се на идеята членове на фейсбук групата местоположението на площадката е открито и група ентусиасти се залавя с възстановяването й. Инициативата отнема няколко седмици, защото е доста по-сложна: доброволците отливат нови плочи на мястото на полуразрушената площадка, правят наново игралното поле, оформят и пътеки към мястото. Финансирането е изцяло със собствени средства, а парите, с които са закупени големите пластмасови шахматни фигури, са дарение от организаторите на маратона на Плевен. "Опасенията бяха, че седмица-две и ще изчезнат, но и досега всеки ден се играе там", казва Бондоков.

След тази втора акция

Колелото се задвижва

"Нито аз, нито някой от другите е имал намерение да организира доброволчески движения, просто с времето ни стана ясно, че не трябва да спираме", споделя вдъхновителят на кампанията. Освен него днес ядрото на "Доброволци за "Кайлъка" се състои от още 10-15 души, а инициативата вече е институционализирана под формата на неправителствена организация. Идеята е по този начин да се разширят и възможностите за набиране на средства за финансиране на акциите й, включително и чрез кандидатстване с проекти по различни програми.

За седем месеца те вече са провели около 15 акции по разчистване и облагородяване на различни обекти в "Кайлъка", в които са се включили около 100 души.

Третата акция например връща блясъка на т.нар. от тях Площадка на целувките, в чието разкриване се включват над 40 души. "Всичко беше в растителност до човешки бой, нищо не се виждаше, но по-стари хора ни бяха казали къде да търсим. За четири часа се откриха каменни стълби, елипсовидна площадка, включително и барелеф на Георги Димитров горе в скалите, който също беше полуобрасъл", разказва Димчо. Покрай образа на комунистическия лидер не закъсняват и спекулации, че зад инициативата стоят партийни пристрастия и организации. "Доброволците", по-голямата част от които са на възраст 25-35 години, ги отхвърлят с усмивка - "младите нито знаят, нито пък ги интересува кой е там, просто атракция".

Всъщност още след втората си акция десетина от ентусиастите организират обиколка на парка и набелязват нови обекти, на които да посветят следващите си инициативи. За някои от тях се ориентират по стари снимки, за други им подсказват по-възрастни граждани на Плевен.

"Кайлъка" е защитена местност с площ 10 хил. дка, която е държавна собственост и по думите на доброволците държавата на практика не отпуска средства за поддръжката. "Поддържа се от един служител на областната администрация, на който всеки ден му дават 7-8 затворници от Плевенския затвор", посочва Бондоков и добавя, че през лятото са били организирани и десетина души по програма за временна заетост. Самите "Доброволци за Плевен" споделят, че

Не търсят помощ, а по-скоро разрешения

за някои от дейностите си от институциите - например да боядисат някой обект, както и "да не ни пречат".

"В началото беше хаотично, след това се оформи едно ядро от 10-15 души, които коментираме постоянно, решаваме кои обекти да са следващите", разказва Бондоков. Засега самите акции са в зимна ваканция, но вече има набелязани планове за 2019 г.

Едно от местата, по които доброволците ще работят и следващата година, е разкритата през лятото Площадка на целувките. Там предстои да бъде направена нова настилка, да се оформи сцена и да се разположат амфитеатрално пейки, като идеята е тя да се превърне място за изява на различни таланти. "През зимния сезон ще пуснем и кутии за дарения, ще контактуваме и с частни фирми, които изявят желание да ни помогнат - дали с техника, дали със средства", споделят още "Доброволците". "Важното е, че има широк отклик в града. Активизирахме хората, след това търсим институциите и фирмите. Но целта ни е най-вече да предизвикаме гражданите, да им е интересно, да дойдат - един вид да ги събудим."

Още едно полезно ядро

Човек не трябва да е роден в даден град, за да иска да го направи по-хубав. Групата млади от "Колектив за Плевен" се формира преди около три години под идеята на Незам Анхай - германски студент от ирански произход, който следва в Медицинския университет. Първоначално с двама приятели, а впоследствие и с други съмишленици той организира няколко акции по почистване на различни места в града. Инициативата им среща позитивна реакция от обществото и така се ражда фейсбук страницата "Колектив за Плевен". В ядрото на "Колектива" към днешна дата са "4-5 активни хора, които с много зор успяваме да накараме други активни хора да дойдат", разказва Ариана Трифонова, която е една от тях.

Членовете на групата се занимават с различни инициативи - участват например в кампании за рециклиране на пластмасови капачки, организират акции за ремонтиране на пейки, рисуват графити по запуснати и зле изглеждащи сгради. Създават и публична библиотека на открито, която за съжаление се оказва съвсем изпразнена след година и половина (подобно на Рапана във Варна), но въпреки това възнамеряват напролет да опитат да я възродят. Сред идеите им е да организират и акция по залесяване, но за момента нещата не се получават заради бюрократични спънки.

"Имахме повече планове, които не сме постигнали, защото винаги зависи от хората, които участват", споделя Незам, който е в България от 4 години и половина и вече говори български. "Ние сме хора с много различни интереси, но по принцип, като има една идея, ползваме този импулс, за да действаме. И макар и да е непрофесионално, искаме бързо да стават нещата. Според мен това трябва на хората - мисля, че е хубаво да има повече действия и по-малко думи", казва той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gwa59354694 avatar :-|
    gwa59354694
    • + 3

    Браво! Истински положителен пример за това как работи гражданското общество!

    Нередност?
  • 2
    atanasov avatar :-|
    alexander
    • + 1

    Това е правилният път, по който трябва да се случват нещата не само в Плевен. Браво на всички!

    Нередност?
  • 3
    stefandetchev avatar :-|
    stefandetchev

    Поздравления за Димчо Бондоков и цялата група!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал